10 Alasan Kenapa Dilarang Bercinta Dengan Suami Orang

1. SI DIA TIDAK AKAN BERANI MEMBUAT SEBARANG KOMITMEN DENGAN KAMU
Seorang lelaki yang tidak bahagia dalam rumah tangganya akan pasti terasa amat gembira dengan kehadiran kamu apatah lagi dia terasa dirinya diberi sepenuh perhatian yang mungkin tidak diperoleh dari isterinya sendiri. Pasti saban masa dia akan melahirkan rasa bahagianya berada di sisi kamu. Ini mungkin kelihatan seperti komitmen terhadap masa depan kamu. Tapi, percayalah itu hanyalah kata-kata manis sekadar untuk mendapatkan cinta kamu saja!

2. SANGGUP MENIPU ISTERINYA
Sikapnya yang tak jujur terhadap isterinya sendiri sudah cukup untuk dijadikan bukti jelas kepada kamu sikap sebenar si dia yang tak jujur. Dia sanggup mencari hiburan di luar rumah apabila mendapati ada masalah atau perkara yang tidak memuaskan hatinya di rumah, tanpa cuba untuk mengatasi masalah itu. Tambahan pula, kamu menjadi punca sebenar si dia menipu kepada isterinya. Ingat, si dia mungkin akan mengulangi sikap menipu ini terhadap kamu apabila kamu berdua menghadapi masalah dalam perhubungan kamu kelak.

3. HUBUNGAN SECARA SULIT
Merahsiakan sesebuah perhubungan itu sememangnya suatu perkara yang meletihkan. Melibatkan diri di dalam perhubungan sulit seperti ini akan membuatkan kamu kehilangan keyakinan diri kerana kamu akan ketinggalan dalam pelbagai aspek perhubungan yang indah. Kamu tidak boleh berjalan berdua-duaan dengan bebas dan bangga. Ini kerana kamu akan sentiasa diselubungi oleh perasaan takut dan bimbang. Takut orang lain terlihat kamu berdua-duaan lalu mengadu kepada isteri si dia. Mati kamu kena serang!

4. LELAKI LEBIH BERUNTUNG
Apa yang dimaksudkan di sini, dia dianggap lebih bertuah dalam masa yang sama tetap mempunyai sebuah keluarga yang akan tetap menyayanginya. Sebaliknya dalam diam kamu pula yang mengalami “kerugian” kerana terpaksa berkongsi kasih dengan keluarganya yang sah. Bayangkan, kamu tidak boleh menemaninya ke majlis-majlis formal kerana sudah pasti dia akan membawa isterinya. Kamu hanyalah sebagai teman di kala ingin mengubat kesunyian atau mencari hiburan jika ada masalah di rumah saja! Kamu kena ingat, mereka boleh berkahwin lebih daripada empat!

5. MAMPUKAH KAMU MENCINTAINYA?
Persoalannya, apakah kamu masih sanggup meneruskan perhubungan dengan seorang lelaki yang tidak jujur dan tidak hormat kepada isterinya? Dengan menjalinkan perhubungan secara sulit dengan kamu sudah jelas menunjukkan bahawa dia menganggap perempuan mudah untuk dipikat dan diperlakukan sewenang-wenangnya. Jika dia benar-benar menyayangi dan jujur dengan isterinya, sudah pasti dia sanggup berterus-terang. Alasan untuk tidak melukai hati isterinya bukannya alasan yang kukuh memandangkan dia sememangnya sudah melukai hati isterinya di saat dia menjalinkan hubungan dengan wanita lain!

6. SI DIA AKAN HILANG HORMAT TERHADAP KAMU
Jangan terkejut! Walaupun dia yang jatuh cinta pada kamu dan menarik minat kamu, di dalam hati lelakinya dia pasti akan pandang rendah terhadap wanita seperti kamu yang mudah terpedaya dengan kata-kata lelaki sepertinya. Siapa tahu, mungkin pada awalnya dia sekadar nak “test market” saja. Tak sangka pula kamu benar-benar terpikat. Lelaki pula, mana yang sanggup menolak tuah kan? Dalam keadaan seperti inilah yang selalunya akan timbul soal dipermainkan.

7. PEMUSNAH RUMAH TANGGA ORANG LAIN
Ingat ! Sebagai wanita, kamu seharusnya lebih memahami perasaan dan naluri kaum sejenis kamu. Dengan menjalinkan hubungan dengan suami wanita lain, menunjukkan bahawa kamu tidak menghormati hak kaum kamu sendiri. Bayangkan jika hak kamu diganggu atau cuba dirampas oleh orang lain? Sebaliknya ada pula yang sanggup berkomplot dengan si lelaki untuk menipu isterinya. Ingat, jika hari ini kamu mengambil hak orang lain, tak mustahil orang lain pula akan mengambil hak kamu suatu hari nanti! Renungkan!

8. KAMU MENIPU DIRI SENDIRI
Si dia sentiasa mengucapkan kata-kata manis pada kamu tetapi masih tidak menamatkan perhubungannya dengan isterinya dan pada masa yang sama masih tidak memulakan perhubungan yang sah dengan kamu. Inilah yang dikatakan sebagai “Action that speak louder than words” (pandai cakap tapi buatnya tidak!)

9. BERWASPADALAH DENGAN “BOOMERANG KESALAHAN
Kebanyakan orang tak kira sama ada wanita tau lelaki mempunyai sikap sukar untuk bertanggungjawab terhadap keputusan dan tindakan yang mereka lakukan secara terburu-buru. Manusia lebih mudah untuk mencari kesalahan orang lain daripada menanggung malu. Jika perbuatan si dia diketahui oleh isterinya atau saudara-mara, jangan terkejut jika dia menyalahkan kamu lalu membuatkan kamu terpaksa menanggung segala derita. Haiiiii Kasih ke mana, sayang ke mana. Tinggal kamu seorang yang menderita !

10. MASA ITU EMAS! DAN KAMU TIDAK SEPATUTNYA MENSIA-SIAKANNYA
Hubungan dengan lelaki yang telah berkahwin boleh berlanjutan selama beberapa tahun. Sedar tak sedar, usia kamu semakin meningkat. Apabila kamu sudah tua baru kamu sedar yang kamu terjerat dan tak boleh melarikan diri lagi. Jika boleh melarikan diri pun, kamu sudah tidak tahu apa yang patut kamu lakukan. Terasa begitu lama kamu mempersiakan zaman muda kamu menjalinkan hubungan yang TAK BERMAKNA!

About these ads

154 responses to “10 Alasan Kenapa Dilarang Bercinta Dengan Suami Orang

  1. aku setuju sangat2.orang yang ambil laki orang tu merupakn orang yang tak mampu nak cari balak sendiri,hidup nak senang je.aku mmg benci perampas suami orang.si jantan pulak tak sedar diri.kubur dah kata mari,rmh dah kata pergi tapi msh nak barang baru,sedarlah wei……….

  2. emm..ada tikanya kita kena percaya pada ketentuhan Illahi “jodoh pertemuan,ajal maut,rezeki,sihat sakit”bermula darinya…
    Andai tertulis dia utk kita tapi bukanlah org pertama dalam hidupnya kita tidak perlu rs rendah diri..mgkn dia ada sejarah hidupnya dan kita boleh ambil ikhtibar dgn apa yg berlaku

    • kita sbgi perempuan xprnh mnta utk jatuh cinta pd suami org.. cinta tu suci..lahir kerana cetusan Ilahi.. hinanya cinta bila ia terjalin bukan belndskan syara’.,, islam tu ckup universal.. itulah hkmh allah menbenarkn poligami.. usahlah kita terus menerus mburukkn org lain, kita x tahu mgkin suatu hari kita berada di tmpt sedemikian.

      • i agrezzz,

      • ya saya setuju sekali dengan komen akak ni …semua perempuan tak inginkan tuk jatuh cinta dengan suami orang lain.kerana semuanya tu ada yg di sengaja dan yg tidak disengaja.sprti sya..awalnya tak mengetahui kalau pasangan saya sudah beristri .selepas 1 tahun saya menjalani hubungan baru saya ketahui.sebelum saya tahu klu dia sudah beristri saya dn pasangan sudah saling sayang dan macam2 plan dah rancang….tapi nak di lepaskan tak sanggup dan nak diteruskan pun jga tak sanggup taksampai hati pd istrinya.semuanya saya hanya mampu tuk redahkan pada Tuhan saja…saya mohon jika saudara/saidari semuanya dpt bagi saya pendapat tuk atasi masalah yg saya jalani sekarang ni.sbb rasanya dah tak sanggup.menahan sakit hati.trimakasih….^_^

      • salam..
        pd pndpt sy bile kita mnidakkn hak sesorg bcinta dgn suami org, scr x lgsung kita mnidakkn hak poligami yg dturunkn olh Allah kpd hambanya,cinta tu dtg dr Allah..tipu klu sbg sorg ppuan kite xtguris bile pkara ni tjadi pd kite tp jika kaji sdlmnye knp suami bpoligami,kite akn tau puncanye dr diri kite sndiri..seorg kenalan sy penah ckp,’klu suami kawen laen,istri tu yg rugi n istri tu sndiri yg lepaskn hak die sbg sorg istri sbb die xphm n xbt pe yg spptnye sorg istri plu bt’ n slalu kenalan sy ni ckp ‘pe yg suami nk ialah istri die sentiasa de dgn die tuk bg smgt tuk bt pe je’..bak kata ustaz azhar, wanita yg xblh trima poligami ialah wanita yg bpikiran barat,bukan bpikiran islam sbb tu lelaki barat (bukan islam) cume blh kawen satu je (cr klip ni dlm youtube)..cb pk,sbnarnye ppuan yg dpt mcintai suami org adalah seorg ppuan yg ‘bahaya’ (pd pdpt sy) sbb kasih syg ppuan ni blh bt seorg suami (n a father at the same time) tuk syg n cintakan die..
        btw,nice topic u (page owner) hv but at the same time u hurt others feeling,bkn sume org dpt idup perfect n ade org yg idupnye hny ingin mcari kasih syg..tq

      • saya setuju dngn koment awak,, jodoh rizki maut bukan kita yg tentukan, segalanya tuhan yg aturkan. yg penting kita bisa menghormati istri dia yg pertama,, walaupun istri pertama bencikan kita tp kita kena sadar dan ridho,, berserah pada allah. kalau jodoh boleh kita pilih tentu kita takan memilih suami yg dah beristri. harap semua istri paham dan coba pikirkan bagaimana jika anda dalam posisi kami apa yg anda boleh buat,,?? jangan asal cakap aje,, semua bukan kehendak kita harus berkongsi suami,,

    • memang betul,klu Tuhan sudah memberi jodoh tapi itu orang adalah suami orang.apa kita masih boleh menghindari,saya buktinya yang menjadi istri ke2.tapi syukur dia boleh memahami kita.yang paling pnting lelaki itu pling suka dperhatikan,,,,,,,

    • betul2.. sy setuju…. ade ketikanye mungkin die ade sbb yg tertentu nape die cari perempuan lain.. kalo da itu takdir allah, kne la terima..

      • urm mungkin saya juga senasib..knp susah untuk saya mengelak sedangkan seblm ini semua itu yg mmg saya tak inginkan berlaku pada sya…saya dah teraamat sygkan dia…

    • Yg buruk semua dkat isteri.apa pun klau dah suka yg haram pun jadi halal.semua allah tetapkan,seeloknya tanya dkat isterinya jangan sebelah pihak saja.

    • betol akak…saya sokong akak…..saya sendiri pon x penah mintak yg saya akan suka lelaki yg sudah berpunya…….bukannya apa……buat sakit jiwa adalah…….tapi siapalah kite tuk monolaknya……

  3. aku dulu orang yang paling keras menentang bile ade perempuan yang sanggup menjadi isteri kedua dan sekaligus merampas suami orang lain. Tapi, apabila saya telah menyayangi seseorang lelaki ini dan tiba-tiba mengetahui bahawa dier telah berkahwin dengan seorang perempuan yang tua 9 tahun darinye. Aku sediri kehilangan kata-kate dan aku sendiri tidak tahu ape yang sepatutnye aku lakukan.Aku sayangkan dia dan tidak mahu kehilangan dia tapi bila mengenangkan isteri dan anaknya..aku menjadi sayu. Dan kini aku di dalam dilema. Apakah aku harus meneruskan hubungan ini atau melupakan saja

    • Kata-kata mu dgn aper yg telah kamu lalui sama seperti aku… Through my experience suami org ni sebenarnya nak kan hasil dari kita and dia sebenarnya masih sayang pada isterinya percaya la… Ku rasa kamu harus tinggalkan dia … Walaupon bukan kita yg cari suami org tu, sekarang aku realiase that biar la dia dgn hidup n rumah tangga dia.. Pahala kita dpt daripada memusnahkan rumah tangga org lain gal… Trust me i gone thru this… I dah sedar bila i really da terantuk…

    • apa yg di alami itulah yg saya alami sekarang….

  4. aku rampas suami orang & sekarang hidup berbahagia dgn nya. setahun kami bercinta barulah dia menceraikn isterinya & selama setahun itulah kami tinggal bersama. aku tk pernah membatu api dia untuk meninggalkn isteri dia masa tu tapi dia dgn rela hati keluar dari rumah untuk aku. tak seronok sebenarnya tapi mungkin itu jalan cerita kami? masa tu dia tak bole bercerai kerana isteri dia mengandung, kira talak jatuh selepas isteri dia bersalin. memang zalim kedengaran tapi selama ni aku telah dengar cerita pasal dia & bekas isteri dia bahawa mereka mmg tk bahagia. tapi org akan kata, kalau tk bahagia, kenapa mengandung? aku tanya anda semula, bole anda tahan nafsu? kenapa ada anak luar nikah? kenapa ada telanjur, sudah tk virgin? kenapa ada zina? kenapa ada scandal? kesimpulannya, yang baik datangnya dari ALLAH, yg buruk dari diri sendiri. kita lah yang buruk & bertaubat kepada ALLAH kalau rasa kita melakukan berdosa. Bercinta itu indah berkahwin itu “GAMBLE”… ibarat datuk CT, suami orang jugak sedap…muhahhahahaha

    • betul ke? sy nk minx pendapat blh? cm ne nk berhubung ye?

    • Hukum karma akn ttap mndtg meskipn bkn skrg..Tgh bahagia sbb tuan bdn ada mnyokong..tunggulh doa org yg teraniaya insyaa Allah pasti tmakbul.Bila anda mngalami nnti…ingtlah apa yg pernah anda buat pd bekas isterinya dlu..

      • Betol tu..hdp mcm roda..hari ni kita wat org esok lusa xmustahil kita kna dgn org lain.apepun jgn mgikut hati krn cinta..ingt Allah yg utama!

  5. eemmm..memang giler dan sakit bila mengenangkan kisah yang terjadi “KEKASIHKU MILIK ORANG”. kadang2 aku setuju dengan apa yang lily kata..bercinta memang indah.kadangkala dah xpernah fikirka orng lain…kita akan rasa org lain xkan faham apa yang kita rasa.bila kita bercinta kita yang rasa pahit manisnya..suami orang tetap suami orang. bercinta dengan mereka banyak pahit dan manis.pahitnya :
    1. Dia akan sentiasa pulang ke rumah untuk bersama isteri mereka, kita akan sakit hati sangat.
    2. Bila esok jumpa dia, ada plak love bites!!Arghh..panas hati sangat
    +terlukanya!!!
    3 Bila nak call@msg time malam xbleh..padahal tulah masa yang kita perlukan die.time rindu glerrr
    4 Bila time date…wife dia call.emm cemburu tahap gaban larrrrrrr
    5 Paling sakit jiwa……terpaksa tahan tomah dan keji office mate.tapi coz sayang giler tutup jer telinga…

    tapi ada yang manisnya. banyak sangat yerla time bercinta. dengan org yang ada pengalaman plak tu…memang angau..
    tapi sayang…betul juga kata orang yang menentang. walau macam ner sayang dan cinta kita suami org tu bukan senang dorang nak tinggal wife n anak dorang…takut di kata xbertanggungjawab…eemmm
    at last baik kita lepaskan jer..walau sedih tahap nak mati pun. kecewa jangan citerla….tapi untuk pulihkan hati better lari dari masalah dari tambah masalah yang ntah paper akan datang lagi bile bersama ngan dier…
    tau kenapa i citer sume nie??
    coz i sendiri alaminya……

    3.

  6. emmm…lelaki memang tak cukup satu…perempuan zaman sekarang memang suka kalau tahu lelaki tu dah kawin…banyak pengalaman katakan….padahal dah ada boyfriend,jagalah boyfriend sendiri….belum kawin semua manis,bila dah kawin apa pun tarak!!!!

  7. sebenarnye saya mengalami perkara yg sama,bercinta dgn suami org.pada mulanye saya mengenali dia,mmg saya tahu dia suami org kerana dia guru silat saya,dia jgk selalu hantar saya pulang,kekadang tu lps hbs kelas kami selalu lepak bdua kat gerai makan,then baru dia hantar pulang.tp plg hangat dia ajk saya tgk wayang,masa tu bini dia bersalin kat kampung,saya selalu temankan dia gi jalan2,tgk wayang,masa tu saya dah mula jatuh cinta dgn dia,makin lama makin syok coz rasa lelaki yg dah kawin ni matang n romantik dalam fikiran saya masa tu.dia juga lafazkan dia jatuh cinta dan nak ambil saya bini no2.pada suatu hari,masa dalam kereta dia,masa tu baru lepas makan kat gerai dia nak hantar saya pulang,tetiba bini dia call….dia suruh saya senyap,then dia pura2 buat suara org bangun tido,dia cakap dia tido padahal dia ngan saya ada dlm keta,masa tu, saya terkejut dan baru saya terfikir,kalau dia kawin dgn saya tak mustahil dia wat perkara yang sama dgn saya satu hari nanti.dan saya tersedar,saya tak layak bercinta dgn suami org yang menipu.skrg saya dlm proses mengelak dari jumpa dia.dan cuba lupakan dia.tapi kekadang tu terfikir pula pasal dia.knp entah,asyik terbayang muka dia.saya harap anda bleh bantu saya

  8. ko wt2 ler byk2 sbyg hajat ek dik..bdoa pd allah, minta ditemukan jodoh yg tebaik dan yg ditetapkan oleh allah..insyallah..

    • salam..
      dlm soal ni, sy pun pernah buat solat hajat..sebab dah tak tahu nak buat apa lgi..nak lupakan dia, tapi x boleh, saya rasa saya kuat utk lupakan dia, tapi dia yg slalu cari saya…disbbkan itulah sy tawakal..dan buat solat hajat 3h3m…apa yg sy dapat, setiap 3h3m tue la saya mimpikan dia…adakah dia benar jodoh saya..suami org…tak tahulah..dah takut utk buat solat hajat lg…kwn ckp, dah buat 3kali, cuba buat utk 7 h7m pulak…then saya cuba lagi utk 1 mlm pertama, pun mimpikan dia…siap wife dia pun masuk skali dlm mimpi tue…kitorang sembang elok je dlm mimpi tue sambil tgk c suami nie repair kereta …argghhhh…pe lah nasib…saya nak lari dari dia..tapi bila dia tanya apa salah dia..kenapa benda nie senang je saya nak pegi mcm tue je…dia tak bleh terima…dah 3x kami putus,then bersama semula…dia dh byk buat saya bahagia…jaga saya…dan dia pun tak lupa juga dgn wife dia..slalu time weekend, dia bwk wife dan anak dia (baru sorang anak umur 3thn) dia kuar jln2, pastue dia amek saya pulak keluar..kdg2 nmpak dia dah cuba bersikap adil..tapi bila kenangkan sampai bila dia nak sembunyikan benda nie dari wife dia..dah byk kali dia tnya sy bila nak kawin..nampak kesungguhan dia sebab dari awal dia mmg dah ckp yg dia mmg dah berniat bila jumpa sy…
      ermmm…tolong la saya..dah tak taw nak buat apa skrg..sekarg apa yg saya rasa, biarlah saya pasrah sahaja dan biarkan ia berlalu begitu sahaja…

  9. Maybe .. peoples only can says.. but i believes they will can not do the easy decision once they on the real condition …

  10. Salam…
    Perkara yg paling serius bagi saya ialah main cinta dgn suami org. Sy dah lali dgn sikap suami orang yg selalu main kayu tiga. bukan dgn seorang tapi lebih sepuluh perempuan. APA sebenarnya yang mereka nak ? & biasanya perempuan yg suka bercinta dgn suami org ni ingat lelaki tu yg terbaik…padahal bila dgn isteri di rumah mcm singa lapar, pukul bantai bini hilang rasa hormat pada perempuan. Senang cerita lelaki yg dah berkahwin ni kalau dia suka main cinta dgn anak dara sebenarnya dia tu cuma nak keseronokan dara tu aje…yg selebihnya byk menipu. kalau lelaki ni betul2 sejati dia akan berterus-terang dgn isteri yg dia benar2 nak kawin satu lagi. HA…yg jenis ni payah nak cari…
    Bayangkanlah betapa sedihnya isteri bila dapat tahu dia di tipu oleh suami yang dicintai… suami yg selama ini dia percaya rupa2nya tengah gila mabuk dgn perempuan lain…sedihnya…
    INGAT lah hai semua perempuan..jagalah hati kaum sejenis kita dgn baik…jika kita ni dah memang tak tahan sgt cinta berahi dgn laki org tu..cubalah berterus terang…ikhlas & jujur boleh membantu kita dalam setiap perhubungan..insyallah !

  11. salam…
    bcnta dgn suami owg?? aku pnah couple dgn boyz ne.. aku knl die dh sthn lbih.. km bdue sling cnta mcntai.. cnta km sjati n suci n km da mrancag ble aku bis bljq die ajaq aku serius dlm hubungn km mknenye khwin..aku bhgia sgt dgn die..Allah nk mguji aku,boyz aku tpksa djodohkn dgn gurlz yg jeles dgn hubungn km..die aniaya boyz aku.. n skrg die bwu nikh bln 2 pas rye cina..tuhan je yg tau prasaan aku ktika 2..aku bgai nk gler..skrg aku n boyz aku mseh bhubung n mesra .wife die tau km mseh bcnta..mlhn cnta km lg kuat..wife die skrg myesal wat bg2 pd km.. wlaupn aku sgt mcntai boyz aku aku xnk die ceraikn wife die..krna aku tau jauh dilubuk ati die ,wife die myangi boyz aku..krna die byk bsbr dgn boyz aku.. pa ma amt mcntai pa slma2nye..

  12. aku bsyukur..krna da gurlz yg mjg boyz aku.. dlm ati aku hnye da kamu muaahhhh
    cntaku akn brubh..

  13. terima kasih kak salmiah, i try with my best lupakan dia

  14. yanie…situasi kte same…skg boy aku bru pas kawin…fuh!!1Tuhan jer yang tau perasaan aku time 2…aku rasa aku x kuat….tp aku tgk ko…kuat hadapi sme nie….tolong r aku…aku nak jadi kuat cam ko…..

  15. aku punya 5 tahun bercinta dgn suami orang, terlalu lama kan, tapi lelaki tu bukan muslim, kami saling cinta-mencintai, tak boleh berpisah walau apa pun halangan, tapi bila sudah lama berkasihan,memanglah banyak cabaran bila dlm situasi begini tapi apakan daya, hati, cinta n sayang kita sudah dimilikinya, amat payah untuk di buang begitu sahaja, dan bila tiba masa untuk rancang masa depan, kami mulai bertengkar dan banyak bergaduh, lebih teruk lagi bila isterinya sudah mengetahui, isterinya halang 100%, walau bagaimanapun aku dan dia tetap tidak mau berpisah, tapi satu saja masalah besar kami, kami berbeza agama, saya muslim dan dia bukan muslim..memang sukar untuk berkawin..kami mulai bergaduh, hari2, sampai kerjaya ku merosot, badan ku kurus, aku seperti hilang akal, aku terlalu mencintai dia tapi di sebabkan situasi kami dan agama, kami terpaksa berpisah..dalam proses perpisahan itu, kami masing2 menyalahkan masing2, kami macam membenci antara satu sama lain, tapi jauh di lubuk hati, aku masih menyayanyinya, tapi aku gagahi juga untuk melupakan dia, aku selalu menangis, terlalu rindu padanya, aku rindu senyumanya, aku rindu belaiannya, aku rindu gurauanya, amat payah kalau seseorang itu untuk melupakan seseorang yang terlalu dicintainya, lebih2 lagi terpaksa n memaksa diri untuk melupakanya, membencinya walaupun dalam hati tidak begitu.disebabkan situasi dan masa depan.
    aku mula menyentuh telekung, sejadah , al-quran, aku mula membaca buku-buku motivasi, hati yang parah, terguris amat payah untuk di ubati, .. aku mulai keluar dengan teman-temanku, aku tidak kuat dan tidak tabah untuk bersendirian, aku mulai kerap kali keluar berjalan2 dengan kawan2, mereka amat bersimpati denganku, tapi aku tidak menceritakan 100% kisahku pada mereka, cukuplah aku saja yang tau,..
    satu malam tu, temanku membawaku ke karaoke bersama kenalan2nya, saja untuk bergembira dan menghiburkanku, aku pergi jua…aku menjadi rapat dengan seorang dari teman nya H, ternyata semua cerita kami serasi dan kami amat rapat bila bersama, ketawa, dia amat menghormatiku, kami keluar beberapa kali tapi secara berkumpulan….tapi kami mesra bila bersama, dan dia sudah berumahtangga..dia telah berkahwin dengan wanita yang 7 tahun tua usia darinya..mempunyai 3 orang anak…aku pun tidak sedar yang aku telah menceritakan kisah silamku (percintaan) ku padanya, ternyata dia pun mempunyai pengalaman yang sama sepertiku, bercinta dgn seorang wanita lain, serius dengan hubungan itu dan merancang untuk mengambil wanita itu sebagai isteri keduanya….tapi wanita itu telah menipunya….
    hubungan kami makin rapat,,,mungkin disebabkan oleh pengalaman yang sama, dia byk menasihatiku, byk membimbingku ke arah yang baik…lama-kelamaan hubungan kami makin rapat dan kami sudah bergelar kekasih. aku pun tidak tau kenapa aku menerima cinta dari seorang lelaki yang sudah berkahwin, aku sudah lupakan kisah silam ku yang pahit itu….dan dia pun begitu juga…tapi kami masing2 mahu melupakan kisah silam masing2 dan carry on dgn kehidupan yang baru…kami ada rancang untuk berkahwin, dia sudah rapat dengan kedua orang tuaku, ternyata dia tidak main2 dalam hubungan ini….tapi aku ini insan biasa, bila kami ada perselisihan faham, mulalah aku samakan dia dgn bekas teman lelaki ku dulu yang sama dgn statusnya, dengan kesalahan kecilnya padaku, aku terasa amat sakit hati, tidak dapat dibendung sakit hati ni…aku memarahinya tanpa berfikir 2 kali….aku pun hairan kenapa aku bertindak demikian, mungkin pedih di hati terguris kembali, mungkin aku terbawa2 kepada kisah silamku yang gelap itu….walaubagaimanapun dia faham akan aku yang sebenarnya, dia tetap tak nak berganjak menyayangiku, aku tahu yang dia sebenarnya jujur padaku tapi aku kadang-kadang masih phobia dengan kisah silamku, aku tidak tahu cara yang terbaik untuk melupakan kisah silamku itu……..skrg ni pun dia selalu menasihatiku, keluargaku pun selalu menasihatiku..begitu juga dengan teman2…tapi aku tidak dapat untuk melupakan kisah silam ku yang telah membuatkan aku menderita ….

    minta nasihat dan kaunseling dari sesiapa berkenaan dengan situasi ku ini…

  16. “peoples only can says” memang la org lain hanya blh ckp….yg lalui kite yg buat keputusan pun kite ..tapi jangan lupe yg pilih jalan tu pun kite..jgn asik nk salahkan org berkata itu dan ini…cermin diri kite dlu..oleh itu kpd yang terjebak tu cubalah duduk tenangkan fikiran tabahkan hati kuatkan semangat fikir la elok2.keputusan ditangan kite, cuba bayangkan kite nih duduk dipihak isteri2 yg mempunyai suami yg curang itu..sanggupkah kite?mampukah kite hadapi seme nih?sakit tak agak2nye ye? Ingt jugak setiap ape yg kite lakukan kite pasti akan dapat balasan dari yg Esa baik perbuatan yg baik atau yg buruk…kite rampas suami org walaupun secara nampak atau tak nampak ( becerai sekarang atau akan datang ) tanpa kite sedar atau tidak kite dh runtuhkan rumahtangga org tu..baik ke perbuatan kite?gembira ke org yg runtuh rumahtangganye?fikirla elok2..
    kenapa kite kwn dgn suami org?krn nk selamatkn llki tu ?hidup dgn wife dia xbhgia?hidup ngn kite kompom ke bhgia?kite pun tak tau kan?mesti mcm2 kisah buruk wife dia dia akan crite kat kite kan..krn ape?krn nk tagih simpati..krn nk kite beri perhatian pd dia…ade ke org yg curang nk cite plk kebaikan pasangan dia?xder rasenye…kalo x takkn dia nk curang …pasti ke betul seme cerite yg dia citer kat kite tu benar2 belaka? atau rekaan semata2..awas lelaki spt ini mmg sangat banyak dan mudah utk didapati di dunia ini…dekatkan la diri dgn Pencipta..mohonla petunjuk dah hidayah dariNya..banyakkan lah berdoa semoga dipermudahkan jodoh dgn org yg sesuai.tak dinafikan jodoh pertemuan di tangan Tuhan tapi jgn kite lupakan plk usha yg perlu kite jalankan…takkn kite berusha nk dapatkn suami org sampai runtuh plk rumahtangga org lain…yg bujang dh pupus ke kat dunia nih..
    ingtalah “lelaki yg baik hanya untuk perempuan yg baik” berusahalah utk menjadikan diri kite baik utk mendapat yg terbaik ..itu janji Allah.. Alhamdulillah aku telah diberi hidayah dan petunjuk dari yg Esa dan menyelamatkan aku dari kemelut yg amat menyakitkan ini.Yang pahit itu memang payah utk ditelan tetapi kadang2 tanpa kite sedar yg pahit itu adalah penawar utk kite..mmg akan mengambil masa utk kite lupakan kenangan indah waktu bersama tetapi dengan usaha dan hati yg tabah pasti kite akan berjaya…gd luck..

  17. Kepada kekawan semoga dapat dikongsi bersama
    Aku kini telah bekerja dan berkahwin…selama kini rumahtangga ku ok je…anak ku yang sulung telahpun berusia 14 tahun dan aku seronok dengan telatah anak-anak bila pulang kerumah.
    Kini setelah 20 tahun aku tidak bertemu dengan bekas kekasih sewaktu sekolah…tiba-tiba aku mendapat satu panggilan dari seorang lelaki…aku menjawab dengan selamba ingatkan kawan sekerja atau kenalan biasa. Dia memperkenalkan dirinya namun setelah dia menceritakan segalannya ..rupanya dia mencari aku selepas tamat pengajian. Aku tidak sedar tib-tiba air mataku mengalir keluar bila mengenangkan betapa cintanya dia kepadaku…dia menceritakan yang dia sudah berkahwin dan mempunyai 3 orang anak . Kehidupanya kini telah berjaya dan mempunyai harta .
    Aku melapangkan masaku untuk bersamanya…setiap hari pasti dia akan menghubungi ku…aku sendiri akan tersenyum bila mendapat SMS atau pangilan dari H/P aku. Jika sehari tak dengar suaranya pasti aku akan resah gelisah. Suatu hari dia menjemputku untuk berjumpa….kebetulan pada masa itu aku bercuti dan aku setuju untuk bertemu dan makan bersama. Alangkah terjutnya aku rupanya dia lebih kacak dari zaman sekolah dulu…aku sentiasa senyum bila bertemuanya. Pasti aku akan tenung matanya yang seakan paras rupa cina itu buatkan hatiku sangat menyayanginya. Aku memegang tangannya sambil dia meramas tanganku lalu berkata ingin mengahwiniku. Aku telah mempunyai suami dan anak 4 orang. dan dia juga mempunyai isteri dan anak. Tapi aku rasakan aku bercinta seperti zaman muda dahulu. Aku sering merinduinya…dan pasti di waktu kerja aku akan menghubunginya untuk melepaskan kerinduan. Aku berharap agar suatu masa kau dapat bersamanya buat selamanya. Apakah perbuatan ku ini bersalah….aku kini pasrah dan redha dengan ketentuan illahi….

    • Apa yg jadi seterusnya pd awak? Awak teruskn hubungan ke? Bgmana awak hilangkn rasa rindu pada di dia…saya perlukan jawapan awak…tq

  18. itu pilihan masing2 yang empunya diri…
    bunyi mmg x sedap di dengar…
    tp yg menanggung..?dh syg kan?
    nk wat cam ne?
    kpd isteri2 yg takut suami cr lain..x semua suami gatal..
    mungkin awak sendiri tuh yang x pandai jaga laki…
    suami takkan mengadu masalah kt isteri..tp isteri bnyk jek masalh ..walhal duk umah x kerje..tau2 ujung minggu ajak suami g shopping..dia keje 5-6days a week..nk cr rezeki utk awak..kalau miss jek weekend tak bawak jln2 dh membebel..
    wahai kaum isteri pakai laa akal..jgn laa cari kesalahan suami jek..
    si suami pown..jgn laa amik kesempatan…
    x semua lelaki gatal..
    dan x semua isteri suka membebel..

  19. knp la kaum hawa ni anti sgt dgn poligami? tak baik mengharamkan yang halal, dan tak baik menghalalkan yang haram. ikut hukum islam kaum adam memang boleh poligami JIKA mampu. janganlah kaum hawa menentang poligami. janganlah ikutkan hati. kalau ada suami nak nikah lagi satu, izinkanlah, jangan menghalang, takut lg banyak masalah yg lebih tak baik akan terjadi.. buang anak, bunuh diri, maksiat, zina, halalkan aje. takut2 korang yang menjanda hahaha

  20. Panjang nian curhat komentarnya.

  21. sy xtau nak luah mcm mane…tp hrp pd semua manusia yg mengaku dirinya wanita…
    jgn la rampas suami org…jgn la rampas ayah drpd anaknye…
    lg2 anak yg baru saje lahir mcm anak saya :-<
    wallahualam

  22. Kepada semua perempuan jangan TAMAK! Allah dah mengizinkan kahwin sampai 4. biarkan mereka kahwin jika nak… yg kamu kecewa, merana, marah, sedih n bla, bla, bla……. macam nak melawan Tuhan je….

  23. memang senang nak ckp ‘elak diri, pompun tak sedar diri…’tpi bila sendiri mengalaminya baru seseorng tu tau betapa payah situasi ini. Melihat dan mendengar tak sama dengan mengalaminya sendiri. Percayalah…..kpd sapa2 yang tuduh mcm2 dgn perempuan yg jatuh cinta kat suami org……jgn riak sgt….mcm mana pun anda ckp ‘tak nak! tak nak!….RIAK SGT..tak semena-mena Allah menguji anda pula….Dia nak tgk mcm mana anda yg riak sgt tu….nak handle situasi ‘mcm tu’…

    • X mngalami diri x drampas bleh la ckp.Stakat sorangje yg angau xde nyusahkn org x pk la hal orag lain yg ada ank.Cuba kena dri sdri.Bkn bermakna menolak/ mnentng poligami tp klu caranya dh x btul..lu pk la sdr

  24. Ni cerita aku pulak. aku pun bercinta dgn suami orang. Dah 6 tahun. Memang lama dan sgt lama. dia memang baik tapi tak pernah berterus terang pada isteri dia. Aku kesian pd isteri dia n anak-anakdia. Sekarang aku dah ambik keputusan untuk tinggalkan dia. Bagi aku lepas ni tak kan ada sesiapa lagi yang akan terkorban kerana aku akan korbankan cinta aku sendiri.

  25. Akum..aku dulu pon x percaya bhw aku leh jatuh cinta ngan laki owg. Aku jumpa dia masa kat tmpt kerja, dia kater dia nak berkenalan ngan aku. Aku pon layanlah, mula2 tuh mmg xde rasa pe2, tapi lama2 leh sayang…dan bila dah sayang, susah nak kuar..
    Aku kadang2 bengang bila aku nak diskus soal kahwin n pasal hubungan nih, dia mulalah ckp sakit kepala lah, x nak cakap ngan pasal benda nih..rasa kecewa, marah sumer ader…n aku sangat pelik cuz aku leh buang segala prinsip dalam hidup aku semata2 kerna cinta nih..aku cuba nak try ngan org bujang tapi susah nak jumpa org yg leh phm kita dalam hidup nih. Aku tau aku sangat cintakan dia masa aku tgh penat sgt hari 2, n bile aku tgk dier, trus hilang penat aku..huhu..penangan suami org…Sekarang nih yg penting aku nak lepaskan diri..tapi aku sayangkan dia..

  26. aku pun bercinta dengan suami orang…selama 6 tahun akhir nya kami berkahwin..dia menceraikan isterinya..
    walaupun beza kami 13 tahun tua dia seorang yang penyanyang.dan kini aku hamil 2 bulan.kami sungguh bahagia kerana kami deapat bersama…

  27. salam..
    kapel ngan suami orang…..x sngka saya slh sorang
    …asalnye kawan jer…tp hari2 kol , meseg… hati pon cair……penglaman saya ni mgkin x rock…tp…. pompuan mmg cpt cair….kapel saya ni ada anak 3.. umur 38….10 thn beza umur kami….dr awal knl smpai skng, dia citer sume ngn saya……bukan x de yg bujng…tp enth la..klau ati dh suka…pe leh buat..
    dia baik…snggp jumpe fmily n berterus terang ttg status diri..nk amik saya jd yg ke-2..
    saya trima je..tp kdg2 pk 2,3 kali jgk…..byk sudut yg ditimbang…..kami x penh la terlanjur… berOmen pon dlm telefon je,…he…x tau la tang mana leh sangkut…….family dh warning..lampu merah jer naik…tp saya ni hijau je…ntah la….de jodoh ada la………sume dh pk..A sampai Z tp dh nak gak, pejam mata jer la….

  28. salam..cmner plk ngan bini org yg nak laki org lain yg merupakann kekasih pertama dia sdgkn suami n bini org tu x setuju..nk cop apa plk eik? confuse jgk tu

  29. hehehe..mcm2 citer ada…cmni la…bkn nk haramkan yg halal…tp tepuk dada tanya iman k..klau diri rasa boleh adil..mampu,,so carry on la..tp klau rs ada cacat cela yang tak blh nak cover..so lupakan jer la..mmg la halal poligami tp ingat hukum nikah pun ada berapa kan…? so pandai2 la mencorakkan kehidupan di dunia agar bahagia dunia n akhirat….

  30. puteri impian

    salam.sy pn skrg ni tgh dlm dilema.bf sy suami org…kami mula dgn hbgn adik n abg angkt…sy da btunang…tp…dsbbkn kami slalu bgaduh sy mula rpt ngn abg angkt.mulanya sy skdr meluahkn rase dgn dia dan dia jd pndgr dan pmberi nsht yg baik..tp..stlh bbrp bln..kami smkin intim…puas sy cube utk lupekn dia tp…die ttp hadir dlm mimpi2 sy…dia pn da meluahkn prasaan yg dia amat menyintai sy dn ingin menyunting sy mnjd isteri kedua…sy terharu dan dlm mase yg same rase bersalah dan kesian kt wife dia sbb smpai skrg wife dia x tau tntg hbgn kami…tntng tunang sy plak sy da bterus trg kt dia yg hati sy kini milik org lain…jauh di sudut hati sy ingin melupakan dia tp…smkinsy menjauhi dia smkin sy merinduinya…tlg la…sy x tau nk bt mcm mane…hny dia yg blh bt sy trsenyum dan gmbire…abg,syg syg sgt2 kt abg….

  31. korang jgn lah b’cinta dgn suami org.aku dh rse smua tu menyesal aku knal dgn dia. mmg pyh hubungan mcm ni, mse utk bersama dgn dia mmg terhad. aku mmg sakit hati bila ajk kuar pg mne2 dia plak x dpt kuar..s’bnarnye dia ni tkut bini.bini dia polis, garang mcm singa blh jgk d’ktekan ‘queen control’
    dia kawin dgn bini dia pn sbab diaorg terlanjur smpai dh pregnant so terpaksa lah kawin wlaupun usia msing2 msh muda.Walaupun dia sakit kan hati aku, dlm hati aku aku hanya benci bini dia. aku x ksh ape org nk ckp yg aku pasti aku hanya ‘ benci ‘ bini dia.

  32. assalam smoga dpt kongsi crita,,,,masa aq gadis aq memiliki pacar,tpi hubungan aq tk smpai k pelaminan,krn aq d jodoh kan ortu dgn orng lain,setelah pacar aq menetahui klu aq dah merit,dia pun d jodoh kan org tua nya,sejak dia merit aq tk perna lgi jumpa ma dia,,tpi 3 thun sdh berlalu aq sempat jumpa dia,,jumpa pertama aq cma memandang nya,,,jumpa k dua kmi sempat berpegangan tangan krna sengkin rindu nya,mlm tu jga kmi d suruh tmn2 untk jln2 kluar konon nya pergi bli nasi goreng,,sengkin senang nya pertemuan aq dan dia’dia ngikut aja apa kta teman nya,sepanjang perjalanan kmi tk pernah ngomong apa2,tpi aq merasa bahgia krn bsa jumpa dan bercerita ma dia ,smpi skrg aq dan dia jln lgi tampa d ketahui istri nya,apa kah aq berdosa untk merebut dia kembali dri istri nya,pdhl yang meninggal kan dia kan aq duluan,teman2 aq bingun tlg kasi aq jln kluar nya.,.,,.

  33. Akum, baru sy sedar bercinta dgn suami org ni xde gunanya. Hati sakit & jiwa merana & saya dh x sanggup melaluinya lagi..Sekarang ni sy cuba jauhkan diri & kalau2 rase rindu cepat2 sy bzkan diri..kadang2 sajer pk masalah hutang ker, masalah kerja @ biznes supaya sy x fikirkan dia lagi..memang sayang memang rindu..tapi kalau begini keperitannya sy kalah..saya rasa kesabaran sy dh sampai tahap max..kami x pernah berpisah secara official tp bila dia dh ckp x nk kawen dgn saya..saya dh tau perhubungan ini sume ilusi semata2..rakan2..love yourself first then everyone will love you..thanks..

  34. sy mengenali dirinye ktika kami sme2 bkerja…dia suke pd sy..tp mse 2 sy x lyan coz sy dah de bf…lgpun sy x tau dia suke sy…tp hub sy dgn bf selalu bmsalah n sy selalu brcerita dgnye…akhirnye kami break off n dia selalu menemani ..tp sy serba salah skrg ni sbb dia dah mula meluahkan isi ati dia…sedangkan dia sdh de bini…setiap kali bsmenye hilang semua kesedihan sy…dia mmg pndai pr..pndai ambik ati sy…ckup romantik kdg2 sy kalah….buntu

  35. aku diantara insan yg anti pompuan yg cinta dgn laki org pd asalnya…pastu bila blk kg je mak sllu pesan nak kawin, kawin..jgn laki org..aku pun ckp “ala org bkn mcm tu la mak”…
    pada 1 masa situasi b’cinta dgn laki org t’jadi kat aku sendiri..dia ni x putus2 mengayat aku..berani giler, akhirnya aku declare setelah dia kata bininya benarkan kawin lagi 1. Mmg isteri dia pernah kata begitu depan mak ayah laki ni..n pada kawan2 dia jgk. .m’mandangkan suaminya 20 thn lebih muda. Bila bf aku ni b’terus terang ada affair dgn aku..melenting tahap gaban..mcm sakit mental menjerit2 mintak cerai depan org ramai..siap bwk benda tajam..ckp x serupa bikin. marah suami mcm marah anak..aibkan suami dpn org ramai..kesian..aku plak jadi mangsa keadaan..niat aku nak m’bantu..tuhan je yg tahu..ssetengah minda msyrkt m’sia mmg masih kolot..masih menolak hukum tuhan..xsalah lelaki nk kawin lg 1..kalau bersebab n boleh diterima akal..ini perkara halal yg diharamkan. Pandang plak nasib bini2 yg ke2-3…fahami perasaan mereka..jgn asyik pandang nasib bini 1 je..mungkin tuhan turunkan dugaan ini pada aku supaya aku terfikir akan persepsi disebaliknya..syukur aku dah faham skrg..aku terima ketentuan tuhan jika suami org adalah jodohku..kerana siapa aku nak m’persoalkan ketentuannya…

  36. Aku mengalami hal yang sama dengan cerita di atas.walau aku tau dia suami orang,tapi aku masih tetap bisa mencintainya.kadang batin aku berkata kalau hal yang aku lakukan itu salah besar.tapi aku tetap juga meneruskan hubungan dengan suami orang tersebut.

  37. aku 17 tahun, dan saat ini aku sedang menjalin hubungan dengan laki2 beristri, dia seorang lelaki dewasa yang sangat aku cinta, namun tidak hanya dengan dia, aku juga berhubungan dengan laki2 lain, yang sama2 telah beristri, dan aku juga mencintainya…
    saat ini kekasih pertamaku sedang berlayar diluar pulau, dan yg kedua berada dibali, sedangkan aku dijawa, kita jarang sekali bertemu, namun kita sudah sering kali bercinta…
    yang aku rasa saat bertemu dengan kekasihku yg pertama, adalah rasa rindu dan cinta yg kian dalam, namun disisi lain, aku melihat wajah anak2nya diatas tubuhnya, dan dg kekasih keduaku, aku slalu melihat bekas gigitan istrinya ditubuhnya…
    aku hanya bs rasa perih menjalari saraf2ku, namun aku tak bisa buat apa2, aku mencintai mereka, begitupun mereka…
    aku tau, hubngan ini penuh dusta, lalu apa yg bisa dilakukan oleh seorang pendusta, mengalahkan cinta…

    hidup berubah jadi tragedi, dan terlihat seperti lelucon…

  38. saya pown bcinta dgn hsbnd orang…
    saya syg sngt kat dye…

  39. Sya dulu slalu kutuk n mmndang serong pd org yg mrampas hsbnd org…tp bile sya da tkena begini….sya truz tdiam mamikirkan nye
    Dye terkenal gak orang nye…
    kami kwn dari sejak dye ngah single smpai dye da kawen..
    wedding dye pown sya dtg….mase tuh sya anggap dye sbg kwn biase
    wlaupown pd masa tuh hati sya rasa len sngt tgk dye bsanding…
    tp sya x lyn kan perasaan tuh…
    kami still cntct sbb bg sye status bkn pnghalang tuk kami terus
    mjadi kwn…
    sya rse laen bile dye kerap cntct dgn sya..n jmpe”
    dye bnyk mase tluang tuk sya…
    bler dye g ovesea…dye x pnah miss tuk cntct sya dsini…
    kalu balek siap bwk present tuk sya lagi….
    kami mjadi smakin rapat…
    tapi mase tuh’ sya rasa tipu la kalu sya x da rasa syg kat dye…
    betol la kan perasaan syg n cinta tuh x leh dicipta2…
    semua nye lahir sendiwi….
    setiap kali kami bhubung n bjmpe…
    kami rsa sngt hapy….smpai dat 1 day..
    kami meluahkan isi hati masing2…..dan bpendapat mgapa
    cinta kami x lahir dari dulu lagi….
    kuasa tuhan kan…..semua x boleh dubah…
    smpai hari nie kami masih bsama….n sya rse sukar tuk nk
    melupaknye..mkin hari mkin syg…
    dtg la mcm mne pown lelaki pd sya..
    sume sya x leh terima melaenkan dye….
    sya sprt mngharapkan sesuatu yg x pasti…
    dye juga suruh sya mnaty waktu yg menetukan…
    krn dlm hal nie sya bnyk belajar “X DE PEKARA YG MUSTAHIL”
    adakah kan percintaan kami akn b’akhir dgn gembira
    atau sebalik nye…..

  40. “hmm..saya bukan nk menyebelahi pompuan shj..tp konsep adil dlm poligami tu sbnarnya terlalu sukar utk dibuat.Sekarang banyak fakta bahwa isteri lebih sanggup menjanda drp dimadukan..fakta ni kita dh boleh dpt kesimpulan bahawa isteri lebih memikirkan nafkah tanggungan utk masa depan keluarga dan anak2..bukan hanya utk kebahgaiaan sementara bersama suami..setiap hari isteri menyediakan masakan dan layanan terbaik untuk suami supaya suami merasakan lengkap dengan adanya dia..begitu juga isteri itu sudah merasa lengkap dengan suaminya..di dunia modern skarang suami menjadikan alasan boleh berpoligami adalah kerana isteri tidak pandai memenuhi kehendak..lalu mencari yang anak dara..ini bukan lgi menurut syariat islam malah sikap menjatuhkan maruah isteri itu sendiri itu adalah satu dosa yang besar.Sedangkan isu itu seharusnya dibincang bersama isteri..bukan diceritakan pada orang lain..Walaupun suami bergaji besar kononnya boleh berpoligami tapi poligami bukanlah tempat untuk suami memperendah2kan isteri yang dia sendiri sanggup melafazakan nikah dahulu..inilah yang terjadi pada kebanyakan suami zaman modern..menjadikan alasan Islam utk menganiaya isteri mereka sendiri..sedangkan itu bukan poligami yang diharuskan dlm islam..
    Dan saya ada terbaca komen diatas bahawa poligami utk mengelak berlaku zina.Bagaimana pula cara si isteri utk mengelak dr zina?adakah dengan mengurung mereka dalam rumah,sedangkan suami bebas bergaul dengan wanita lain?..siapa yang mencari faktor kepada zina sebenarnya?Jika batas pandangan dan pergaulan dijaga pasti tidak berlaku zina..tak kira lelaki atau perempuan.Ingatlah..perbuatan menipu itu tidak akan berjaya.”
    Bercintalah dengan isteri sendiri kerana hanya dia yang halal buat kamu sang suami.Cinta tulus pada isteri itulah sebenarnya cinta yang suci..jika dia bukan yang terbaik dan tidak boleh dibentuk..maka lepaskan dia..

  41. aku perempuan yang punya segalanya,termasuk bf yang penyayang dan bijak.ak punya prinsip hidup.namun jodoh ajal di tangan tuhan.ak berkenalan genap setahun dengan seorang lelaki.lelaki bujang dr syarikat sama.cinta sejati hanya dtg sekali shj.yang melengkapi ak,yang menjadikan ak siapa diri ak sebenarnya.ak jumpa cinta ku dr dia..lelaki baru yang ak kenal.sgt indah..namun sementara shj.dia dijodohkan dgn sorg perempuan,y memg sudah lame bergelar tunangnya.hari pernikahannya..hanya tuhan yang tahu.sebelum akad nikah,dia call.ya tuhan,hebat dugaanMu.
    sehingga ke hari ini,ak masih meyintainya.ak masih berhubungan.dan dia tidak pernah tinggal bersama isterinya sendiri,tidak memberikan nafkah zahir dan batin.namun menjaga tanggungjawab krn ibubapa.sehingga ke akhir hayat,ak ingin bersamanya..walaupun bukan yang pertama bergelar isteri.ak ingin dunia akhirat bersamanya.amin..

    • Salam, sekadar luahan utk dikongsi. aku bercinta dgn suami org.dah setahun lebih.mmg lain bila bercinta dgn suami org.sgt penyayang dan menjaga aku dgn baik.disebaliknya,dia tidak bahagia dgn isterinya.bukan sejak bertemu dgn aku,sblm itu lg.bg aku, selagi aku ada dgn dia, selagi tu aku akan cuba utk buat dia bahagia dan gembira.mmg jodoh pertemuan ditgn Allah. apa yg aku patut buat? biakan saja masa berlalu.disamping tu aku akan cuba utk buang dia sikit2 dr hdp aku.aku xnak jd punca dlm masalah rumah tga org lain. walau mcm mana sakit sedih dan peritnya utk melupakan aku harap Allah akan beri aku yg terbaik suatu hari nanti..

  42. cara dye ayat aku, mmg manis….

    tup2 ak dapat tao yg dye da kawen..

    wife dye sendiri call…

    tppp dye kata dye sayang sgt ak….

    dye ckp jangan tinggalkan dye…

    dan dye ta akan tinggalkan ak walauapapun yg terjadi…

    ape yg perlu ak buat..

    siyes ak bingung sgt skrg nie….

    -______-

  43. i un sme bercinta dgn suami org… first day tao dye da kawen and wife dye da nak due bln 8 nie, yaallah hancurnye hati nie… tyme tue jugak minta putus gan dye… bile pagi 2 dye cll, dye kata dye tanak putus sbb dye syg sgt kat sy…

    sy pnh tnye kenapa dye ta ckp dye da kawen, dye ckp dye takot sy ta terima dye… ofcourse r ta terima kan.. tpppp nak buat cmne bnda da terjadi…. salu gak sy tnye sal wife dye, tp dye ta pnh nak jawab…. mcm2 alasan dye ckp… tp sy tgk dye bahagia sgt gan wife dye…

    wife dye suh tinggalkan husband dye… sy da ckp, tp dye stay gan keputusan yg sme….. n yg pling sedih lg.. kiteorg da bnyk kali terlanjur….

    plishhh help me…. sy tanak jd org ke 3 dlm hidup dye and wife dye… but at the same time, sy sayang sgt kat dye…

    should i lepaskan dye ke??? tp bile pikir2 blk, mungkin ade hikmah di sebalik sume nie… siyes saya mmg suh tuk jatuh cinta… dye cinta sy yg ke 2 afta 9 tahun sy break gan ex sy…

  44. firstly ii nuk tau pade orang yang da ade penggalaman..cam ne u all terime hakikat???? . .i sndrie .. hari2 sedih xtau nuk cite kat sape..mmg la usia masih muda tapi i da teperangkap dngn keadaan niy . bgy i xde sape yg phm .. !! i cume nuk hipod bhagia cm orang laen …slah ke .?? mmg pnh i pkir nuk tinggalkn je dye tapi i x blh . . .coz i love him . . please tlong lah phm hati i ==’

    • mungkin mrk yg tak pernal lalui perkara nie xkan faham…. kita x pernah mintak untuh jatuh cinta dengan dia… tapi tb2 rasa sayang untuk dia kuat sgt…
      mmg susah nak buang…. tapi percayalah kebahagiaan untuk kita cuma dalam 15% je…..
      saya masih berusaha untuk bina kekuatan supaya tidak melukakan hati org yg terlebih dulu hadir dlm hidup dia….

  45. aku … laki aku dirampas.. masa aku buat ivf…. klu .xnak aku lg.. kenapa suruh buat ivf

  46. sedihnya aku… jujur klu tak lg cinta….

  47. lagi sedih klu laki kita dirampas.. dr jd perampas
    hidup seakan berhenti.. bila tau laki kita tipu kita

  48. kepada perampas2 diluar sana … aku doakan korang menerima balasan yang setimpalnya

  49. kita x blh slh kn wnita dluar sne,, sdang kn wnita dsne pon x thu y di e2 lky org.., aku thu bb aku pon kne tpu dgn kta2 llky sdang kn dia ada lah lky org .., spa nk rmpas atu rtuh kn kbhgian org lain kan dan spa nk bpsangan dgn lky org aku bhgia bla bknalan dgn dia lpas bper bln aku dgn dia .aku dpt pgilan dri isteri dia ,,isteri dia tya aku ‘ KO NI MANG SKE RMPAS LKY ORG KE ‘ sya pon msih x fham knpa dia blh ckp cm 2 sdangkn sya x thu apa2 sya pon bfkir n bls msj 2 sya kta ‘ ada kah aku rmpas lky org ‘ dia blas ‘ KO KNAL X SHAH NAVY DIA ADALAH LKY AKU N AKU BRU LHIR KAN ANAK DIA AKAN KO KUAR GAN DIA KO X TGOK DLM KRTA 2 ADA TEX NME BDAK ‘ aku pon bls ‘ye aku npak dn aku sdah btya dgn dia spa ye tex nme ni dia cme kta anak buah dia ye ‘ msa yg sma aku msj shsh navy ni aku tya btol ke abg dh brmah tnga n mpunyi anak , tp dia ttap mgtakan x n spai ke hri ni dia msih x mgku ,, tp aku bskur dpt nbor bdan dia n aku bg at pcik sruh cek kan smaada ye atau x ,, akhir ye mang dia dh brmah tnga ,, aku bsykur bab x nyris2 btnang gan dia ,,

  50. dlm citer nie… aku pun samer…. jatuh cinter dgn laki org…. tp ak xminx pun sume ni terjadi…. ak dlm proses mengelak dari nyer…. tapi semakin aku elak semakin die dekat di hati ak… ape yang aku fkir die punya keluarga… isteri yang sah dan anak2…. ak xsanggup merampas kasih sayang tu dari keluarga yg ak tgk tu…. walhal di hati ak begitu kuat sayang dan cintakan dia walau pun ak tau dia memang milik org lain yang sah….. tapi tiap kali ak berbincang utk menamatkan hubungan ak dgn die, die mmg xblh trime… dan aku pun sebenrnye begitu jgk… tp didepannya… ak pura2 kuat kan semangat untuk meluahkan perkataan tersebut…. ya allah kuatkan semangat ku… kentalkan iman ku untuk ak hadapai hari esok tanpa die…..

  51. kadang2 nasib perempuan yg jatuh cinta dengan laki org nie sgt memeritkan dan menyedihkan….. xder tempat nak mengadu nasib…. mungkin ader kawan yang boleh memahami tp mmg susah nak cari…. 1 dalm 1000…. macam pengalaman yg aku ader… ak penah jugak meluahkan perasaan pd kwn2 kt offc.. tp xder saper yg nak sokong ak…. sumernyer xberpihak pada ak… sindiran jer yg diorang bagi kat ak… terus terang aku cakap…. bukan ak minx untuk bercinta dgn laki org… ak sendiri pun xnk…. tp ape yg timbul dlm perasaan aku ni secara x sengaja… semua nie dah tertulis…

  52. hi, saya mmg pernah tulis di sini tentang keperitan bercinta dgn suami org..alhamdulillah, Allah amat menyayangi saya dan sekarang saya merancang untuk bernikah dengan seseorang yang bukan suami orang..betapa senangnya hidup apabila kita serahkan semuanya kepada Allah..

  53. aku wanita biasa

    sedih nye bile kite tidak dpt menjalankan kehidupan normal seperti pasangan lain..taapi itu bukan seperti apa yang kite rancangkan..sejujurnya..tidak ada seorg pn wanita yg sanggup berkongsi kasih dengan wanita lain..tp kite xle mgelak kalau itu sudah ketentuanNya.. pengalaman bercinta dgn suami org ni penuh dgn dilema..byk ranjau duri kena d tempuh..byk perasaan org sekeliling kite kena jge..family kite…sejujurnya aku pn mgalami benda yg sme..tp itu bkn kehendak ku..di awl percintaan kami aku di perkenalkan dgn status bujangnya..2 thn kami bersama..dy ckp sempurna wt aku..sikapy yg pyayng..melindugi n sentiasa ada bile aku perlukan dy….smpai 1 thp dy sndiri membuka pekung d dada kerana dy x sgp nk membohongi aku..sbgai sorg ppuan itu normal bile mdpt tau kite x kn dpt menerima hbgn cinta dgn suami org..jadi aku cube memutuskn hbgn..berkali2..tp bile kite cube mgenali seseorg itu sejam pn da ckp…nk melupakannya..sethun pn blum tentu boleh..skg wife dy mngandung 6 bln..aku sedih bile dpt tau..sgt sedih..lg myedihkan kite x le berkongsi cerita dgn sape2 pn.. sbb malu dgn perbuatn sendiri..hanya mmpu berdoa diberikan kekuatan menempuh hari2 ku..n dlm mase yg sme aku akn bljr tuk melupaknnya wlpn mgkn mustahil..kite x kn bahagia dgn air mata dr ppuan lain..so beringat r..andai dy jodoh kamu terima r dy seadanya..klu kamu berani menempuh hdp dengan suami org teruskan lah..aku xsekuat itu..jd aku akn cuba tuk lari jau dr hbgn ni..hrp Allah sll beri aku petunjuk..

  54. Mmg benar kata orang kalu kita tak alami kita tak tau camner rasanya bercinta ngan suami org. Sumanya kdgn2 diluar jangkaan kita. Aku ni jenis setia ngan suami and tak penah walau sedetik pun mencurigai suami sblm ni. Hinggalah satu ketika aku dpat tau suamiku menjalinkan hubungan ngan gadis yg berumur 22 thn and bekerja sama tempat. Dia mengaku dan ingin mengahwini gadis tu..masa tu hanya Allah yg tau bertapa luluh hati aku ketika tu. Aku tetap menyedarkan suami ku dan meminta belas kasihan darinya supaya melupakan niatnya dan fikirkan anak2. Akhirnya dia batalkan niat nya dan meminta maaf atas apa yg terjadi. Selang 2 tahun kemudian sekali lagi dia menjalinkan hubungan dgn seorang janda. Sekali lagi hati aku hancur and since that moment aku dah tak mempercayai yea lagi. Allah saje yg tau apa yg aku rasa ketika itu. Aku mula berjinak ngan dunia chatting and sejak itulah aku mula seronok melayani lelaki2 di dunia cyber ni. Hinggalah satu saat aku berkenalan ngan seorang suami orang. Hubungan kami dah menjangkau ke tahun yg ke 4. Perhubungan yg lama ni mcm2 masaalah yg timbul. Aku mula rasa bosan yg teramat sgt dgn alasan2 yg dia bagi. Aku sedar kesalahan yg aku dh buat. Tiada niat untuk membalas dendam ngan suami sbb ape yg terjadi mmg tak dirancang sama sekali. Aku benar2 ingin bertaubat dan kembali kepangkal jalan tapi aku tak mampu untuk meninggalkan dan melupakan kekasih aku.

    • Aku khawin sdh 10 tahun berahkir hanya karena wanita sial Ĩ†ΰ‎​,aku sdh berkorban selama Ĩ†ΰ‎​,tapi apa ♈ªʼnĝ aku dpt?penghianatan dan kekecewaan,aku sdh berbaik hati mau menjaga anak tiriku dari umur dia 1 tahun sampai skarg sdh kelas 5 SD,skrg kami sdg proses cerai sbb wanita ini.aku berdoa supaya para wanita yang msh punya iman ĴªŇбåΏ lah menyakiti sesama karen klu saja xan ada di posisi sy pasti akan merasakan hal ♈ªʼnĝ sama.

  55. Aku seorang isteri yang mempunyai suami yang amat aku percaya, sayangi dan aku kagumi. dan aku pula telah melakukan sebaik mungkin tanggungjawabku. kami memiliki seorang cahaya mata yang comel dan aku sedang mengandung dan menunggu hari. kami bahagia kerana selama ini dia menjaga kami dengan baik sekali, caring,jujur. tetapi tibe2 suami aku berterus terang yang die ada perempuan lain. Luluh hati ini,bagai diremuk2. kepercayaan aku selama ini dilempar jauh.selama ini kita percaya die keluar bekerja, sikit pun tak merungut die keluar bersama kawan-kawan,katenye nak release tension. walaupun tengah sarat mengandung, aku tak fikir yang buruk2 tentang dia walaupun hati ini sentiasa tak sedap.hati isteri ni terlalu kuat kalau perkara yang tak elok suami tu buat.namun, selepas dia berterus terang, aku hanya mampu menangis tanpa berkata apa-apa.aku tak tau kenapa aku tak marah die walaupun dalam hati nak marah, aku tak mampu berkata apa-apa. aku merayu pada dia untuk lupakan perempuan itu.demi aku dan anak2.memang aku tak mampu lagi untuk berpayungkan emas.

    aku tanya kat die, ape kekurangan aku?tak jage die dengan baik ke, tapi die kate aku cukup semuanya,lengkap cuma tibe2 hati die boleh sangkut kat perempuan itu.dan die amat sayangkan aku dan dalam masa yang sama die sayang perempuan itu. luluh hati ini sangat2.setiap hari aku menangis,aku cuma dapat berdoa mohon Allah memberikan ketenangan kepada suamiku untuk memilih yang terbaik.dan kini aku terus menangis dalam menunggu hari tp aku tetap menjalankan tanggungjawab ku sebagai isteri.aku tak tau ape salah aku, ape doseku

    perempuan yang terjebak dengan bercinta suami orang ni, korang fikirlah baik buruknya. korang frust,boleh bawak diri,esok luse jumpe lelaki lain.tp kalau si isteri ini dicurangi, nak lari pk anak,laki, dah susah senang ngan suami bertahun2.jangan kerana fikirkan hati dan perasaan sendiri, kita hancurkan kebahagiaan orang lain.jangan ambil kebahagiaan si isteri, kebahagian anak2.tidak mustahil, bile dah jadi isteri kita kan terkena balik.yang si suami pula, jangan menyesal seumur hidup jika si isteri yang tiada cacat celanya tadi pergi meninggalkan dia.

  56. aku baru sahaja mengenali si dia(suami orang) bulan jun yg lalu..tak sangka hubungan yg pada mulanya hanya kawan bertukar menjadi kekasih…beza umo kami 23 tahun..aku 25 thn dia pula 48 thn..dia punya 4 anak…awalnya memang aku menolak untuk terus berkawan rapat tetapi dia tak putus asa memujuk sehingga aku mula cair…timbul rasa bersalah apabila terjebak dlm hubungan ini tetapi hari demi hari rasa sayang semakin kuat sehingga aku tidak mampu untuk melupakannya..aku tahu apa yg aku buat ini akan melukakan hati banyak pihak terutama isteri dan anak2nya tp entah lahhh…runsing bila memikirkan perkara nie…kalau boleh memang aku mahu putuskan hubungan nie tetapi dia pula tidak dapat menerima…

  57. Pernah bercinte dgn laki org n rase tak bley idup tanpenyer…tp setiap hari di kejauhan mlm hati mengadu pd Tuhan minta dilindungi dan pohon agar ‘hati’ ditenangkan bile rindu n rase bersalah yang membelenggu….terpk pk bile terbace tentang SYAITAN menjadikan wanita/perempuan sebagai senjata utama untuk menyesatkan kaum adam…..mgknkah aku antara wanita/perempuan itu?

    Setiap persoalan bagaikan dijawab setiapkali pengaduan ku hadapkan kpdNya..Hati Tenang seolah-olah berdialog dan melepaskan stress.. kini tenang dan bahagie dan tak susah pun nk lupakan die…

    Hari demi hari persepsiku tentang poligami berubah…aku akan berusaha untuk tidak menjadi yang kedua,ketiga atau keempat..(InsyaAllah-doakan untukku)..Biarlah aku yang pertama dan jadi sehebat mgkn…Namun seandai diuji aku akan mengizinkan segalanya mudah2an dpt meninggikan darjat diri sendri dan MOHON kekuatan tuk kemenangan abadi..
    aku yakin walau ape pun situasi kite, “KETENANGAN” milik kite anugerah kedekatan kite dgnNya…

    Sume Ujian………

  58. Sunggu ngeriii bgt,. skaligus mrasa tersindirr.

  59. AKU TIDAK PERNAH MEMILIH DIA SEBAGAI PELINDUNGKU.A KU TIDAK PERNAH MENGAYAM IMPIAN UNTUK TERUS HIDUP BERSAMANYA. KASIH TERHADAPNYA YG PERTAMA KALI AKU KENAL DAN BERJUMPA TIDAK PERNAH LEBIH DARIPADA YG SEPATUTNYA. SESUNGGUHNYA,DIA TIDAK PERNAH DAHULU ADA DALAM PERANCANGAN HIDUPKU. DIA HANYA SEORANG KAWAN YG PERNAH MEMBANTUKU DARI SEORANG YG PERNAH HADIR DALAM HIDUP KU IAITU SEORG…. (BUAYA DARAT).

    NAMUN,SESUATU YG BERLAKU MENYEBABKAN HALUAN KAMI BERTEMU. TIBA-TIBA AKU MEMILIH DIA. AKU MULA MENGAIT BENANG RINDU BUATNYA. AKU SAYANG DAN KASIHKAN DIA LEBIH DARIPADA SEGALANYA. TETAPI,DIA BUKAN HANYA UNTUK AKU. DIA SUDAH MEMPUNYAI KELUARGA.SEKARANG AKU DI DALAM DELIMA TIDAK PERNAH SAMA SEKALI AKU INGIN JADI BATU API DALAM HAL RUMAH TANGGANYA…APA YG PATUT AKU LAKUKAN HANYALAH BERSABAR..

    MENYERAH KEPADA TAKDIR BUKANNYA BERERTI MENYERAH KALAH, KERANA MANUSIA DITAKDIRKAN MENANG BUKAN?

    MUNGKIN APA YG TERJADI DALAM KEHIDUPANKU INI ADA HIKMAH SEBALIKNYA….AKU PERCAYA.

    KENANGAN CINTA MEMANG INDAH UNTUK DIKENANG,ADA AIR MATA DAN ADA TAWA RIA. BANYAK YG BERMAIN DALAM INGATAN… SEHINGGA AKU SENDIRI TDAK DAPAT MENANGGUNG RASA RINDU TERHADAPNYA… SUSAH UNTUK AKU MELUPAKANNYA DALAM MASA YG TERDEKAT,JAUH SAMA SEKALI SEPERTI MANA AKU MENERIMANYA DAHULU … ENTAHLAH AKU IMPIKAN DIALAH LELAKI YG TERAKHIR DALAM HIDUP AKU..SEKARANG HANYA AKU MAMPU MENUNGGU JAWABAN YG PASTI UNTUK KEHIDUPAN AKU, ADAKAH DIA YG TERAKHIR ATAU PUN TIDAK? SEBAIKNYA AKU BERSERAH KEPADA ALLAH. “PENANTIAN SATU PENYEKSAAN,TAPI INDAHNYA TETAP ADA. AKU AKAN TERUS MENUNGGU SAMPAI AKU PASTI (DIA) BUKAN JODOH AKU”.

    PERSOALAN DEMI PERSOALAN TIDAK TERUNGKAI,NAMUN YANG PASTI LELAKI ITU AMAT AKU CINTAI.

  60. memang sukar bila hati dah mula menyintai sidia yang merupakan suami orang..tapi percayalh perasaan ini bukan dibuat-buat..mmg pada mulanya aku mmg menentang atau mengutuk org yg berkawan dengan suami org tp Allah maha berkuasa dia memberi dugaan ini kpdku pula…

    kenapa suami org juga kucintai..

    • sama la ngan sy..

    • Aku pacaran 9 tahun sama pacarku. 2 tahun yg lalu, aku teruskan kuliah S2 ku ke semarang, jadi kami jarak jauh. Lambat laun komunikasi kami terhenti krn aku sibuk buat tesis, dia sibuk kerja, sampe akhirnya dia dpt gosip aku ada cowo disana, dia marah dan mengambil tindakan menikahi abg yg baru lulus SMA. Pada saat itu aku hancur marah kecewa sakit ga nyangka pengen pulang untuk membatalkan acaranya tp minggu itu aku harus sidang akhir. Akhirnya dia menikah,, ga lama dia menikah, aku kembali ke kotaku… Aku kembali berkomunikasi lg dgn dia terlebih dia mengakui keputusan bodohnya dan tidak mencintai istrinya, istrinya jg sering pulang kerumah orrtunya (jarak rumahnya ke rumah ortu 1 hari 1 malam menggunakan kapal)
      Suaminya pergi pagi, pulang malam terus tiap hari. Kenapa aku tau, krn pagi sarapan sama aku.
      Pulang kerja jam 5, sisanya sama aku……… Entah dihabiskan dijalan, duduk dikafe, begitu terus…….. Krn dia ga betah drmh.
      tidak ada komitmen apa2 tp jalinan kami akhirnya terus berlanjut dan terus berlanjut,,,
      Skrng dia suruh aku bersabar untuk menunggu wktu yg tepat buat bilang ke istrinya untuk cerai.
      Aku tau aku salah,,,,,
      Tp untuk mencintai lelaki lain aku sudah coba, tp sumpah itu susah, aku sudah berdoa memohon untuk menjauhkan dia dr aku jg sudah,,,,,
      Skrng entah aku sabar ato aku pasrah akan dtngnya seorang lelaki yg bisa gantikan dia aku jg ga tau.
      Yg aku tau sampai sekarang km masih saling mencintai.
      Aku bingung hrus berbuat apa…
      Sampe skrng masih sering ketemuan sama dia, masih sering curhat pekerjAan dan lain2.
      Aku udh memaafkan dia menikahi wanita lain, sampe sekarang pun aku masih berharap bissa kembali sama dia.
      Bahagiakah seorang wanita jika hidup diantara dua orng yg masih saling mencintai?

  61. name pun dugaan….ujian….nilai diri akan teserlah kalo barjaya hadapi ujian termasuk dugaan kes yg mcm nih……nilai diri akan bertambah mulia atau bertambah hina depends on what we choose…sama ade baik atau tidak kejayaan tu bergantung pada persepsi memasing…beauty is in your eyes….sume org berhak bahgie dunie akhirat…..jgn tetipu dgn bahgie yg derita….

  62. susah nk tggl kn suami orang nie…masa saya? kenal dia sy xthu yg dia da khwn..bila da jatuh cinta bru la sy tahu dia suami orang..sy da rancang nk ubah hidup saya brsama dia…tapi semua nya hancur..dan dia masih berani ag nk terus kn hubungan..saya xnk jd perampas umur saya pun bru 20thn…apa saya nk buat???

  63. bila saya baca komen2 kat atas… ada sikit rasa sedih… saya pernah jatuh cinta dengan suami orang jugak…. saya xtau nak salahkan siapa… awal2 knl dia mengaku single… bila dah ada rasa cinta baru dia berterus terang tentang status dia… dia dgn isteri dia kdg2 ok.. kdg2 tak… (dia yang bagitau), so… dia bosan dan cari perempuan lain… saya yg jadi mangsa,, (mangsa??? ) saya cuba nak lari dari hidup dia….tapi rasa cinta ini dah terlalu dalam…. dan dia bagitau saya dia syg family dia… tapi dia prlukan saya…. adilke lelaki mcmtu…
    sekarang saya cuba membina kekuatan untuk melupakan dia.. sayang ini tak bermakna…. memang sakit tapi saya tau…. lagi sakit hati isteri dia kalau dapat tahu kewujudan saya……
    walaupun sgt mencintai dia… saya tak mahu terus hidup dalam kasih sayang tak bermakna ini… kawan2… tlg doakan saya… supaya dapat melupakan dia selamanya dan semoga ditemukan saya dengan jodoh yang terbaik…….

  64. Bercinta dengan suami orang memang perit…. hati tertanya2 adakah dia betul2 bersungguh dengan kita atau sekadar mengisi kekosongan yang dibiarkan oleh isterinya…. memang indah dibuai kata2 dan janji manis, tapi adakah itu semua akan ditunaikannya…. tambahan bila meletakkan tempoh masa sebelum nak bernikah…. adakah janji itu akan ditunaikan atau sekadar alasan untuk mengelak pada komitmen untuk berkahwin….. saya dalam dilema sama ada meneruskan hubungan ini atau menunggu tempoh masa yang dijanjikan….

  65. HANYA INSAN YANG MENGALAMI SITUASI INI YANG MENGETAHUI BAGAIMANA PERASAAN DAN BEBANAN HATI YANG DI TANGGUNG BILA TERPAKSA BERKONGSI KASIH SEORANG LELAKI BERGELAR SUAMI ORANG…MACAMANA O? NAK SALAH KAN SIAPA KALAU DAH JUMPA DAN JATUH CINTA ADA RASA KESERASIAN DI DALAM JIWA..PATUT KAH MNENUNDING TANGAN KELANGIT DAN MARAH PADA TUHAN? NAK SALAH KAN INSAN..TAPI TAKDIR KEHIDUPAN TUHAN YANG TENTUKAN…

  66. Saya juga ada pengalaman yang sama , pernah bercinta dengan suami orang . Memang dulu saya benci dengar perempuan rampas suami orang . Tapi saya pun x sangka yang semua ni berlaku pada saya . Dulu masa lepas spm saya bekerja masa tu la saya kenal dia . Memang masa tu dia nampak macam nak mengorat saya . Tapi saya buat tak layan . Saya tak tau dia suami org masa tu . Bila melihat kesungguhan dia memikat, saya pun cairr . Dia nampak betul2 ikhlas and jujur . Saya rasa bahgia masa tu sebab ada org yg btul2 syg saya . Then saya pun syok kat dia . Tiba2 kawan saya kata yg dia dah kahwin umur dia 39 dan saya 17 masa tu . Melihat cara dia mengorat sya , betul2 saya ingt dia tu bujg . Tiba2 satu hari tu dia luahkn perasaan syg dia kat saya . Mmg masa tu saya dah syg sgt kt dia . Sya pun terima dia sebagai bf . Dia panggil sya syg dan sye panggil dia baby . Kami selalu rehat sama2 . Bagi saya couple ngn suami org mmg romantik dan matang tapi fikir lah tentang isteri n anak2 dia . Jangan pentingkan diri sendiri . Masa tu saya tak sedar lagi . Sya mmg berpelukan n dia sering mencium dahi saya . Saya tahu ini mmg satu kesalahan yg saya amat kesal . Kami selalu keluar karoke n makan sama2 . Dia pernh kata dia syg sye lebih dari isteri dia . Sehingga sya masuk ke universiti saya masih contact dia . Mmg rasa rindu sangt masa tu . Dia selalu ckp yg dia terbayang kan saya baring atas katil bersama dia . Saya memang benci kalau dia merepek macam tu . Sampai suatu ketika saya dan da dah tak contact , hubungan kami sampai situ je . Saya amat kesal dengan semua ni . Ini memang pengajaran buat saya agar berhati2 dengan semua lelaki . Sampai sekarang saya tak mau jumpa dia . Bila di jumpa kwn saya , dia akn tanye pasal saye . Alhamdulillah semuanya dah berakhir . Agak sukar utk lupakan dia mula2 tp saya berjaya akhirnye .

  67. as’salam ,,, ak nak cerita pengalaman ak ,, bile ak baca komen diatas ak sedar yang ak sendiri pun trjebak mencintai suami org ,, beza umur kami xjauh ,, 3 tahun je ,, die da ade 2 org anak ,, kami kenal pun di tempat kje ,, mula2 memang ak melayan sbgai kwn ,, tp bile 1st time kuar ak dpt rasekan keserasian bsama die ,, ak jd gembira ,, die pandai melayan ak ,, hub kami nie hnya 2 org kenlan yg thu ,,, 1 kenalan dia dan sorg lg kwn serumah ak ,,
    Die mmg jujur ngn ak ,, die dan ak mempunyai persamaan yg agak sama dr segi kehidupan lalu ,, mgkin sbb 2 kami mudah mjadi serasi ,,, ak mula sygkan die ,, ak xkisah klu die xdpt nak luangkan masa bsama ngn ak ketika die cuti ,, sbb ak thu die da cuba utk blaku adil ,, die sygkan family die ,, dlm masa yg sama die sygkan ak ,, ak dpt rasakn kejujuran die bsama ak ,, sbb 2 ak cuba utk memahami keadaan die ,,
    Ak thu sekiranya ak teruskan hub bsama die ak yg akan merana di penghujung cinta kami ,, tp ape yg boleh ak buat ,, ak pun xnak berkongsi cinta ak ,, hak ak ,, tp sekiranya takdir tlah menulis bahwa inilah jln ak , ak redha ,,
    Mgkin diluar sana menganggap ak boleh saje mbuat keputusan utk melepaskan die @ melupakan die ,, tp masalahnya ia mambabitkan perasaan hati kite ,, kite yg merasa ,, sbb 2 cinta xpenah mengenal sesiapa ,, klu hati da syg ape bleh kite buat lg ,,,,,
    Ape yg ak hrpkan agar hub ak bersama die akan berakhir dgn kebahagian ,, tlalu sukar rasenya utk ak melepaskan die ,, bkan ak tdak memahami perasaan kaumku sendiri ,, tp ak da cuba ,, ak btul2 x tdaya ,, ak terlalu sygkan die ,,

  68. assalamualaikum… jangan lah dinilai seseorang itu pade nafsu fikiran kite. benci mane mereke terhadap perampas suami orang.. pernah tak semue terfiker siape yang sanggup jadi perampas??? kenape wujud nye berpoligami bagi lelaki..pastinye ade antare kaun hawa yang lahir untuk menjadi kedue ketige dan keempat….ianya takdir… salah insan yg ditakdirkan berkahwin dengan suami orang ke??ianya takdir,,mahu menyalahkan takdir?siape kite di bumi tuhan menyalahkan takdir.. ade jugak antare yg diatas kate..cube bayangkan jike berade di tempat isteri pertama.. pernah tak terfikir jike kamu berada di tempat mereke yang kedue.. seawal usia 18 tahun sy sudah bernikah.. dan ianya suami orang. siape saye mampu mempersoalkan takdir.. susah payah sy menempuhi tomahan cacian keluarga sendiri… tomahan si isteri pertama jugak.. tapi siape yang mampu membace mata kaca saya.. jika hubunggan berlandaskan nafsu.pastinya takatt sini saja saya berhenti,tapi pernikah berlandaskan persefahaman antare satu sama lain..pasti ramai yang faham tinggi mane sikap cemburu sorang remaja..tapi saye berusehe mengawal demi cintakan lelaki yang sudah bergelar suami sy…sy sudah sah menjadi isterinya…keperitan yang saya lalui bersma suami oranng..pernikahan saya cume diwalikam wali hakim..tiada hantaran semeriah smbutan kamu isteri2 pertama..mempunyai hanya 8 keping gmbar pernikahan… adakah ini keseronokan seorang isteri kedue?perampas suami org….tapi saye bahagie.. boleh jawab samade ini takdir..atau sekadar nafsu? pade saye ini takdir tuhan ,,,alhamdullah sy bahagie ..wlaupun begelar isteri seawal 18 tahun

  69. Sape pulak yg suruh slhkan takdir, your Choice so..? U choose to b there…

  70. should it be blame by others… akal fikiran yg waras pun ta mintak jadi begitu

  71. Ptut dpends keadaan n tak patut pun dpends keadaan..papepun rasullullah tak penah diberi dua pilihan to die memilih yang paling mudah…mudah means dpermudahkan…kalo byk mslh tp diteruskan jugak smpai tak ikut sunnah yg septutnyer konon demi cinta ikhlas..hmm..manusia slalu tetipu n keliru dgn nafsu bisikan setan…petunjuk Allah je yg tlg mlalui fatihah dlm solat..

  72. ** rasulullah tak penah dberi 2 pilihan tp die memilih jln yg paling mudah**

  73. Q juga punya maslh spt ini, q mnjalin hbungan prcintaan dgn pria yg sdah menikah n punya 2 anak kecil, alasannya dy mw dkat dgnq krn istrinya ninggalin dy, n awalnya q trima dy krn q patah hati krn cintaku tdak berbalas dari cinta pertamaq…
    Kini q dlam masalah besar krn istrinya tw hbunganq dgn suaminya, apa yg hars aq lakukan?

  74. Janda skg pun sama jahat menjalin kn hubungan dgn suami orng sngyp menghancurkn rumah tngga orng lain

  75. Kdg yg belum jd janda pun same……bila somi wat hal tak hengat
    Plak pangai sendrik …..slhkan yg kedua ketiga keempat ….dimata msyrkt Dowang nmpk naif Dan kesian tp hakikat sume yg terjadi mgkn blsn n bepunce dr diri sendrik

  76. semoga kita adalah termasuk golongan istri yang berbakti pada suami

  77. aku pun sma,,,umur ku msih muda,,,sda jtuh cinta ma suami org,,,mmg sukar hndak d lupakn,,smuanya kerna syg,,

  78. Klu lelaki sdh pernah selingkuh Ĩ†ΰ‎​ akan seterus nya berselikuh dgn wainta lain.sy tdk menyalakan wainta nya,laki”lah ♈ªʼnĝ bersalah dan τάƙ Ŧ̲αυ͡ diri,sdh punya di rmh msh aja doyan perempuan di luar,seperti tdk ada puasnya laki” Ĩ†ΰ‎​.wajar klu lelaki.Ĩ†ΰ‎​ pun kalu si waita nya Gɑ̤̈ punya suami ya msh single.♈ªʼnĝ sy alami skrg wanita ada sumi dan sumi ada wainta,pada ahkirnya rmh tangga berantakan,sdh ada duri di dlm rmh tangga tdk akan bisa baik selamanya.

  79. Ermm..susah nak ckap tapi bila dah terkena haiii..tuhan je la yg tahu.

  80. ya,,aq gj merupakan sebagian dari kalian,aq berpacaran udah 3 thn sm seorg cwo,,tapi pd akhir thn ke 3 aq mengetahui bhw dia sudh beristri,ht qu trs hancur pd s”t it,,tp aq syg sm dia,dia mnjelaskn kpd qu bhw dia tdk mndptkn kbahagian n prhatian dr istriy,dia brjnji mau menceraikn istriy,tp aq mrs tdk tg dgn istriy,n aq brtindak mau puts,tp syg dia tdk mau puts huh sm aq,dia mau mnjdkn aq istry,jk aq mnt putus at puny pcr lain dia mengancam aq untk mmbunuh aq at cwo yg brsm qu.di sisi tkt sm ancamannya n aq jg syg n kasin tuk meningglkny…aq bingung,,jika tmn2 ad ide untk bntu aq,,,tlng lh ksih th,,,

  81. kalau misalan ya kita tuh gatau bahwa cwo itu udah punya istri gimana ? tapi sebelumnya kita udah pernah main sama cwo itu trus kita udah terlanjur punya rasa sama cwo itu. gimna tanggapannya

  82. Aku pacaran 9 tahun sama pacarku. 2 tahun yg lalu, aku teruskan kuliah S2 ku ke semarang, jadi kami jarak jauh. Lambat laun komunikasi kami terhenti krn aku sibuk buat tesis, dia sibuk kerja, sampe akhirnya dia dpt gosip aku ada cowo disana, dia marah dan mengambil tindakan menikahi abg yg baru lulus SMA. Pada saat itu aku hancur marah kecewa sakit ga nyangka pengen pulang untuk membatalkan acaranya tp minggu itu aku harus sidang akhir. Akhirnya dia menikah,, ga lama dia menikah, aku kembali ke kotaku… Aku kembali berkomunikasi lg dgn dia terlebih dia mengakui keputusan bodohnya dan tidak mencintai istrinya, istrinya jg sering pulang kerumah orrtunya (jarak rumahnya ke rumah ortu 1 hari 1 malam menggunakan kapal)
    Suaminya pergi pagi, pulang malam terus tiap hari. Kenapa aku tau, krn pagi sarapan sama aku.
    Pulang kerja jam 5, sisanya sama aku……… Entah dihabiskan dijalan, duduk dikafe, begitu terus…….. Krn dia ga betah drmh.
    tidak ada komitmen apa2 tp jalinan kami akhirnya terus berlanjut dan terus berlanjut,,,
    Skrng dia suruh aku bersabar untuk menunggu wktu yg tepat buat bilang ke istrinya untuk cerai.
    Aku tau aku salah,,,,,
    Tp untuk mencintai lelaki lain aku sudah coba, tp sumpah itu susah, aku sudah berdoa memohon untuk menjauhkan dia dr aku jg sudah,,,,,
    Skrng entah aku sabar ato aku pasrah akan dtngnya seorang lelaki yg bisa gantikan dia aku jg ga tau.
    Yg aku tau sampai sekarang km masih saling mencintai.
    Aku bingung hrus berbuat apa…
    Sampe skrng masih sering ketemuan sama dia, masih sering curhat pekerjAan dan lain2.
    Aku udh memaafkan dia menikahi wanita lain, sampe sekarang pun aku masih berharap bissa kembali sama dia.
    Bahagiakah seorang wanita jika hidup diantara dua orng yg masih saling mencintai?

  83. Apa bodoh bebenornyer meke ni?kome ingat best ke plgami ni?bile udah kawen kome rase la,ada sampe bini no 2 kna sihir dek bni no 1,sbb amk laki org.kome jgn nk gna nma agma la nk amk laki org sb kome tak duk tmpt bini meke.cube kome pikio kalau kat bini meke buat plgami,esk lusa kome plak yg ada madu no3.nabi tu lain la.sape yg nk idup bmadu kome oii,jdoh boleh cr.plihan atas kite sdiri.kn tuhan udoh bagi otak kt kome.

  84. Eerrmm x thu nk ckp mcm mne .. Ak pon dlm dilema yg sme .. Tngok gaya dy mmng mcm bkn org yg da berkawin .. Sempoi , biasa2 .. Semua org trtipu .. Seriusly .. Kwn2 tmpt keje ckp dy bujang … Tpe x lme 2 bdak bwh dy kwn gn ak bge thu yg dy da kawin . Anak nk msok 4 .. Ak mcm x percaya … Suatu are 2 .. Kami rehad bersama ..ak kuatkan diri bertanya gn dy tntng hal i2 .. Jwban yg sngt mengayat hati … ‘Dy da kawin ‘ ..ble dtny knp msty tipu , knp buat ak mcm nie , knp curang gn isteri , ak ad buat slah kew ,. Dy hny diamkan diri … Mse 2 selera mkn mmng da mati . Tp ak than kmrhan … Ak tros masok keje mlas nk tngok mke dy.. Dpt msg dre dy .. Sory I tipu u , I x dew niat tok tipu u , jujur I syg n cinta kan u . X thu knp perasaan 2 ad .. Ak x dpt elakkan diri krn kami satu tmpt keje .. N keje ak bnyk komitmen gn dy !! Mne ak pegi skle pon msty dy ad .. Dy msg ak trangkan knp n knp dy mcm nie … Mlu2 ak x ley time .. Sbb ak mmng bangkang sehabis mungkin bercinta gn laky org . N ak pling benci ber’madu’ .. Bile kne kt btng idong sndre , pedih rse nya . Tpe ak syg dy !! Ak da try tok tinggal kan dy .. Tp dy cari ak .. Ak x thu nk lari mne lagi .. Skrng nie ak still gn dy lge . Rse bersalah trhdap wife dy sentiasa ad .. Bila ad rezeki lbih dy kte akn masuk meminang ak .. Tp atas pengatahuan wife dy .. Dy pernah ckp ‘ dy syg family dy , dy syg ak .. Dy x nk khilgan ak wlau mcm mne pon ‘ .. Kami bnyk keserasian .. Ble ak bce status mcm nie ak terfikir .. Ap yg trlis kt ats nie ad btol nya . N ap yg korang komen kte ‘ jodoh telah diatur pon ad btol nya ‘ .. Tp ak rse bersalah krn menjadi perampas suami org .. Ap perlu ak buat. .. Ak syg dy , dy syg ak n family dy . Tipu la kalo ak x mkn atey kalo dy cite psl anak2 n isteri dy … Kdang2 tngh msg jew . Alih2 dy tlis ‘ line x clear bye ‘ .. Pehhh panas je atey nie . Eeerrrmmm ape harus ak buat ??..

    • mama cyunk papa

      ko mntk je putus n kau akp bina dy thu x ko couple dgn dy….kau redo je..n bnyk bersbr n bnyk doa…k

  85. Tiada istilah perampas sebenarnya. Lelaki memang dibolehkan berkahwin 4. Isteri pertama (sekarang) hanya layak 1/4 shj, jadi 3/4 lagi masih lagi boleh diisi oleh perempuan lain. Jodoh bukan urusan kita, ianya adalah rahsia Allah swt. Semasa berumur 4 bulan dalam kandungan kita sudah ditentukan siapa jodoh kita, kahwin atau cerai. Terima lah dengan lapang dada.

  86. Lelaki mmg bole bernikah sampai 4 tapi kalau betul niat si lelaki ni baik cepat2 la peristerikan jangan la persia2kan hidup anak dara org….kalau si lelaki ni stakat nak menunjuk kat member2 je baik tinggal jela jangan rosakkan rumahtangga org…letak diri sniri pada isteri si lelaki ni ape perasaan isteri kalau suami berfoya2 ngan org lain,jangan kata foya2 tgk pompuan seksi dlm tv pun kita dah panas…..pada sesiapa yg terjebak pastikan suami org yg anda pilih tu benar2 mahu peristerikan anda bukan sekadar nak permain2kan..

  87. You have to be careful here as the sizing isn’t consistent amongst manufacturers. You wouldn’t want anything within your
    bag poking you in the back, why would you think your dog would.
    Human beings would have a greater chance at a
    longer lifespan if the world’s air and water were cleaner and free of chemicals.

  88. btul sangat,,sy stuju
    bwt wnt yg mrasa drinya mrampas laki org,sadar dan renungkanlah ap sbtlny yg anda kejar lw akhirny sprt ini.

  89. You need to combine practicality and personal touch
    in the gifts. Distinctive and fashionable, baby diaper bags in camo designs
    are perfect for dad. Human beings would have a greater chance at
    a longer lifespan if the world’s air and water were cleaner and free of chemicals.

  90. mustahil untuk kite bercinta dengan suami org..tp sekarang dye dh x lyn sy….hmm

    • aku suke kn dye hanya kerana muka dia sama seperti ex bf ak yg sblm ni….npe la ak diuji mcm ni sekali..:(

  91. This can help you only look for vacuums that meet this price criterion and you will not be tempted to look at a vacuum that is out of your price range.
    As can be seen from the above applications, cleaners
    of this type have a wide variety of uses.
    Before you purchase, though, always make sure that these universal tools will work with
    the cleaner you have at home.

  92. Saya tak ingin jatuh cinta lagi sejak kematian suami tetapi saya tak dapat lawan kehendak Allah dan akhirnya saya terjatuh cinta tetapi dgn suami org…dia pandai ambil hati saya, kuat berjenaka,, sopan dan saya bahagia disamping dia…dia suruh saya yakin dgn cintanya hanya tunggu masa utk dia membuktikan cintanya pada saya maksudnya bernikah tetapi setelah mendengar banyak pendapat negative saya mula rasa kurang yakin dgn hubungan ini…apakah nasihat yg dapat diberikan pada saya…bagaimana kalau dia serious mencintai saya walaupun dia sudah beristeri…haruskah saya terus menanti? Atau mungkin saya berikan tempoh waktu padanya utk buktikan kejujuran serta keiklasannya utk mengambil saya sebagai isteri keduanya….saya dlm dilema :-(

  93. Salam,sejujurnya ia mmg perit utk kita terima apa yang telah kita laluinye sebb perempuan mudah menyayagi lelaki….dan saya bersyukur,terima dengan redha jika ini ujian yang telah Allah turunkan pada saya…ya ia bnyak berkorban pada saya…menghabiskan masanya bersama saya…walau kita rasa kekurangan dalam setiap perhubugan…mmg rase x selesa…

  94. salam korang..bleh bg pendapat tk.. sy ade sorang akak.. sy dpt taw yg dye ade affair ngn laki org..dlu masa dia kenal lelaki tu 4 tahun lepas, dia tak nk mengaku yg dia b’cinta ngn llaki tu.. dia ckp just abg angkat dya je.. pastu dalam bbrapa bulan yg lepas, akak sy contact ngn lelaki tu smula sbb dia dh cerai ngn istri dia dulu.. tp, masalahnya lelaki tu dh kwin ngn pmpuan lain plak.. tp akak sy tetap jgk ade nk ade hubungn ngn lelaki tu.. setalah 3 tahun diorng t’pisah n lelaki tu muncul semula ngn istri bru dia.. akak sy still lg nk kt lelaki tu.. sy tk faham btul la.. mak ayah sy dh tk taw nk buat ape.. kalau lelaki tu btul2 suka kt akak sy, lepas je dia cerai ngn istri ptama dia patutnya dia g la masuk mminang akak sy.. tp ni tak.. dia kwin lg sekali tp ngn pmpuan lain.. cmna la mak ayah sy nk trima lelaki tu..nmpak sgt lelaki tk baik.. pastu hmpir stiap saat msj akak sy.. mcm dia dh tk ingat tggungjwb dia ngn bini dia tu.. korang boleh tk tolong bg idea camne nk jauhkn akak sy dr lelaki jenis mcm tu? sy tk nk akak sy rampas laki org.. lagi2 lelaki yg mcm tu.. kasanova..

  95. kita hanya mampu merancang, tapi tuhan yg akan menentukan segalanya..

  96. aku dlu penah alami situasi mcm ni.. terperangkap dgn suami org sewaktu pertma kli bekerja. tp aku sedar aku sygkn nye sbgai seorg abg.. tp bg dia, dia menyaygi aku sepnuh hati.. aku bermain api , sedgkn pd mse tu aku mempnyai kekasih hati, ckup baik bg ku.. mgkn saat bkerja, aku terlalu rapat dgnnya, sehingga dia mula menagih hati pd ku. kalau aku tahu sepatutnya dr awl lg, aku tidak melayannya lbh dr rakan sekerja.. setiap hari dia membri aku mcm2 sehingga aku berasa serba slh.. aku tersilap lngkah, aku ptut menghormati isterinya lg2 isterinya bkerja d tmpt yg sme.. tp skg bru aku sedar, aku memintanya supaya menjaga isterinya, membhgiakn isterinya.. dan alhmdulillah, sehingga kini kami tidak berhubung atas permintaan aku.aku pn telah bertukar tempt kerja. aku berdoa agar aku tidak tersilap langkah lg selepas ni.. aku xnk jd pemusnah rumahtangga org.. syukur alhmdulillah ya Allah . semoga semua ni menjd pengajaran bgku..

  97. jgn tuduh sebarangan..dalam islam membenarkan lelaki kwen 4..jgn ingat lelaki kwen semata2 nafsu..ni semua salah isteri tu jgak sbb xpandai jge hati suami..ramai ppuan ckp da jga sepenuh hati tp padahal xpn..ade mcm2 lg yg ppuan masih xlakukan..kadang2 perkara2 yg temeh tu la amat penting buat lelaki..ppuan ckp sgt memahami hati lelaki padahal xfhm lgsung hati lelaki..yg mereka tahu laki gile seks la..lebihkan nfsu la..padahal ppuan yg terlalu melebihkan nfsu sehingga lelaki xtahan terpakse cari pasangan baru yg bole memahami hati mereka..kalau xnk suami kwen 2 jge hubungan sebaik mungkin..cuba memahami hati suami..ni x..suke tuduh melulu..semua ni bukan salah ppuan ke3..semua ni salah korg sendiri yg xpandai jge suami..

  98. assalamualaikum,terkedu aku seketika membaca post kalian..tiba-tiba hatiku rasa sayu dan sebak.sejujurnya aku bukanlah seorang yg mudah jatuh cinta dan dulunya aku seorang yg sangat menentang poligami.pada aku lelaki yg berpoligami ni tak penah puas mahupun cukup pd satu krn sanggup mengkhianati kamuku sendri.namun segalanya berubah setelah aku masuk tempat kerja baru.tidakku sangka-sangka aku jatuh cinta pd ofis mate ak yg sememangnya dimata aku dia cukup sempurna.aku jatuh cinta pd dia setelah mendengar dan melihat dia solat dan menjadi imam buat kaum adam dan hawa yg mendirikan solat ketika itu.terus terang aku jatuh cinta pd dia krn agamanya..bkn krn rupa mhpn harta.sesungguhnya bukan itu yg aku inginkan.aku tidak bertepuk sebelah tangan krn dia jua menyayangi dan menyintai aku seadanya tp sayang..dia suami orang.dia tidak mempunyai anak walau sekian lama menikah,dia teringin menjadi seorang bapa dn sememangnya aku nampak ciri-ciri kebapaannya.selama tempoh aku dgn dia,dia tidak pernah cerita buruk ttg isteri dia.itu yg amat ak salute..dan aku juga tidak pernah rasa cemburu pd isterinya.malah aku rasa isterinya bertuah krn memiliki suami spt dia.sejujurnya aku tidak kisah kalau hidup bermadu krn aku seorang yg bertimbangrasa dan memahami keadaannya.namun sebagai seorang wanita tentunya kita tidak tergamak berbahagia atas kesedihan org lain.aku yakin yg isterinya tidak akan mahu bermadu..dr segi cerita teman-teman aku isteri dia seorang yg bergaya,cantik dan bekerjaya,masakan mahu dimadukan.seandainya aku seperti isteri dia pun aku tidak mahu hidup bermadu krn aku ada segala-galanya dan aku tidak perlukan lelaki yg tidak tahu menghargai aku.itu seandainya aku berada ditempat isteri dia.dia pernah mengajak aku menikah di sempadan tetapi aku menolak walaupun aku ingin hidup bersamanya krn aku juga ingin hidup bahagia sepertia suami isteri yg lain…aku ingin merasa bahagia alam perkahwinan.aku teringin masak bersamanya..mengemas rumah bersamanya..segalan-galanya bersamanya seandainya kami menikah.namun aku tahu yg aku tidak mungkin merasai semua itu seandainya aku menikahi dia suami orang..hari ini mungkin aku bahagia dgn dia tp esok lusa bahkan bila-bila aku tidak tahu lagi…kalau hari ini dia mampu mencurangi isteri dia,sudah pasti satu hari nanti dia akan mencurangi aku.aku amat menyayangi dan menyintai lelaki itu seadanya..aku tidak cukup kuat menghadapi segal-gala penghinaan masyarakat.aku tahu lelaki berhak kahwin lebih drp seorang..tp aku tidak cukup kejam berbahagia atas penderitaan org lain iaitu kaum aku sendiri..hanya Allah shj tahu betapa sengsaranya aku menahan segala rasa ini.aku berusaha membuang dia sejauh mungkin namun dia sentiasa mendekatkan diri pd ku dan meluahkan segala isi hatinya…menyakinkan aku yg dia benar-benar menyintaiku dan ingin memperisterikan aku.adakah aku harus mempercayai kata-kata dia??adakah aku harus menanti perhubungan yg aku sendiri tidak tahu akan kesudahannya??..aku keliru…aku dilema…apa yg harus aku lakukan?? -,-

  99. Pertama,,saya ucapin terima kasih ,krna dgn kata2 di atas,,saya bru sadar klw sya suka dgn pria yg beristri itu salah besar,tapi gimana cara_ya untuk melupakan dia,karna saya sangat mencintainya,tolng dong dibantu ,,,terima kasih,

  100. saya dah kawin, n ada seorang anak yang baru berusia 6 bulan. saya sedang menunggu waktu dimana suami berniat untuk melepaskan saya. dia juga sudah berjumpa dengan seseorang yang dia yakin boleh mencintai dan menyayangi dia lebih dari saya…mungkin kesilapan lebih banyak dari saya yang tidak mampu melayan kehendaknya sebaik mungkin.saya seorang yang bekerja dan juga menjaga seorang ibu yang OKU. saya juga bukan jenis yang sentiasa ingin bermesra dengan suami seperti yang suami inginkan terutamanya setelah ada cahaya mata, komitmen saya semakin bertambah untuk membesarkan permata hati saya tersebut.saya cinta dan sayang pada suami tapi saya memang bukan jenis wanita yang sentiasa menunjukkan kata2 sayang pada suami tapi jika yang memahami boleh lihat dari sudut berlainan.saya mengaku saya tidak selesa untuk ringan2 kerana bagi saya perkara tu hanya akan menyesakkan apabila shahwat naik tapi tidak dilepaskan dengan sepatutnya. selain itu semenjak hamil sehingga kini saya belum melakukan hubungan suami isteri kerana saya bimbang hamil lagi dan effect pada jahitan czer semasa bersalin 6 bulan yang lepas.tapi saya sudahpun memasang alat perancang pada bulan lepas.malangnya, saya terlambat kerana suami sudahpun mencintai wanita lain.dan menurut suami, kami akan berpisah tidak lama lagi kerana dia terlalu mencintai wanita itu. saya tidak marah cuma kecewa sangat hatinya mudah berpaling begitu. tapi saya redha. suami berhak miliki kebahagiaan.biarlah, mungkin ini masanya saya tumpu pada ibu dan anak yang sedang membesar. alhamdulillah keluarga sentiasa di belakang saya…semoga suami bahagia dengan pilihannya…amin…

  101. met mlm…….aku jga mrsa krna qu mncintai suami org dan qu sngat mncintai dy,dan dy jga bgtu,tpi dsaat qu mminta dy untuk menikahi qu dy sllu blg sabar,kdang qu mrsa cemburu klau dia zring plang krmh istrinya…..aku ingin mndapatkan dia,tpi qu gk tw gmna caranya……sob tlong bantu qu untuk menyelesaikan masalah ini

  102. haii ,gans ,, saya juga mersakan seperti itu , tapi percuma meskipun kita saling mencintai , coba phami lagi poin 7 dan renungkan lah,

  103. Klu suamiku yg dibersama wanita lain,apa itu kesalahanku?

  104. sy mpunyai kksih yg rupanya suami org. sy merasa tlalu bhgia dan tlalu mempercayai ny. stela empt blan bru sy ktahui dia suami org. sy mgambil keputusan berhenti kerja kerna ingin menjauhi nya. kwn dia sendiri memberi tahu bahawa dia punya kluarga dan sy ingin dia mgkui d depan sy. stela dia telah mengakui status nya sy hnya mampu tersenyum dan berpura2 tk terluka di depannya. itu la hri yg t’akhir kmi jmpa.stela berjauhan dgn nya btapa hati ni merinduinya. selama mengenal nya sy merasa sangat di hargai dan di sayangi..shinga skrang sy mc mcintainya dan tk bisa mcntai lelaki2 yg menginginkn sy. sy tk fham kenapa dia membina hubungan dan memberi sy harapa sedangkan dia mempunyai keluarga yang bhgia. perlakuannya,perwatakanya,..mgkin ka dia pndai berlakon?? benar ka kata hati ni yg semua itu untuk hiburan nya sja..sy berkeras untuk tdak bhubungn dgn nya dan hanya membaca msj nya. sy serba sala terhadap istri dan anaknya..kerna mcntai suami nya yg membohongi sy sblum ni. sy msih ingat hari terakhir kmi jmpa yg di sangkanya sy tk akan meninggalkan nya alasannya membohongi sy kerna dia bnar2 menyayangi sy dan tkut apabila mengtahui statusnya sy meninggalknnya dan dia ingin mbuat sy terekat dgn perasaannya agar tk mampu meninggalknnya. memang hati ni tk dapat meninggalkan namun tubuh ni masih mampu sy bawa jauh untuk kselamatan ruma tngga nya.

  105. aq tidak tahu bahwa lelaki yg aq cintai sudah beristri,

  106. jangan ego sangat puan puan, masa depan belum pasti.. mana nak tahu, suatu hari menjadi janda, anda juga akan mencari suami orang…

  107. Wahai pencinta sekelian, ketahuilah bahawa si lelaki2 yang dipersalahkan ini benar2 sayangkan anda, baik yang pertama, kedua, bakal, yang tak jadi dan sebagainya. Mereka juga sering menangis dalam hati dan selalu berusaha keras untuk memberi yang terbaik dan berlaku adil kepada semua yang disayanginya. Setelah bercinta bagai nak gila, ada juga di antara mereka ditinggalkan wanita atas alasan tidak mahu menjadi perampas. Jika berjaya kahwin pula, mereka dituduh curang dan tak cukup dengan satu. Mereka juga dalam dilema dan perlukan semangat untuk hidup. Ramai wanita tidak faham bahawa lelaki mampu menyayangi lebih daripada seorang wanita. Siapa yang tidak ingin disayangi? Siapa yang tidak inginkan kehidupan yang indah dan gembira? Memang sudah lazim orang suka menekankan kisah yang buruk akibat mencintai suami orang. Tidak adakah kebaikan daripada mencintai suami orang yang boleh dikongsi? Jika wanita di dalam kesusahan, mereka dibantu kerana mereka dianggap lemah. Jika lelaki di dalam kesusahan, mereka dicemuh, tidak dibantu kerana dianggap gagah dan mampu menyelesaikannya sendiri. Di sinilah peranan isteri baru asalkan isteri yang dipilih itu baik. Satu yang orang tak faham tentang sayang dan cinta ialah sayang dan cinta ini sifatnya bermusim dan ada turun naiknya seperti pasaran saham.

    Jadi, kita tidak boleh mengharapkan hari sentiasa panas. Perlu ada persediaan sewaktu hari hujan atau kemarau.

    Suami atau isteri bukan hak mutlak kita. Mereka hanya dipinjamkan sementara kepada kita sebagai amanah, penghibur dan juga ujian kepada kita. Jadi, bagaimana kita mengatakan mereka dirampas daripada kita sedangkan jasad kita sendiri pun bukan milik mutlak kita. Kalau betul semua itu milik mutlak kita, kenapa kita akan disoal tentangnya? Belajarlah untuk redha walau pun ianya sukar until dipraktikkan. Mudah-mudahan kita bahagia.

  108. Entah ape2 ntah. Nak suruh pompuan pndai jage laki, jage kcantikan n jage sume lah.. Tp ade jgk aku tgk pmpuan yg xde mslh dimadukan jugak oleh suaminya. Lelaki ni taw bg alasan je sbb nak poligami punye pasal. Bagi aku, kalu suami yg x layak mmg isteri nye susah nak redha. Bukan nye menidakkan kehalalan poligami. Dah xlayak, beerti dia akan tmbh mslh, mne isteri x berang. Tu namenye xsedar diri. Pentingkan diri. Dah jd musibah buat isteri dan anak2 bg suami yg mcm ni. Bgi aku, kpd para isteri, Suami bkn hak mutlak kite. Jgn berperangai mcm suami tu hak mutlak kite. Smpi sanggup buat mcm2 spaya suami x tmbh cawangan. Bagi aku, Allah buat mcm ni sbb Dia nak kite letak Dia saje dlm hati kite. Bukan nye suami. Allah bantu kite capai sebab dan tujuan kite diciptakan iaitu mencapai redha Nya dan bukannye Allah ciptakan kite utk jd pak turut kite, menuruti sume yg manusia mahukan. Muhasabah lah diri masing2. Kebanyakan masalah pun dtg sbb kurg muhasabah diri. Kate hidup dan mati untuk Allah tp ternyata nak Allah yg ibarat ‘hidup dan mati untuk kita’ . Sekian, semoga membantu.

  109. seronok membaca kisah korang….dsbbkn aku pernah jd kekasih ..pernah menjadi isteri yang di curangi ..pernah menjadi ibu yg tak berpeluang untuk menjaga si kecil aku ….dan pernah menjadi single mom di waktu usiaku masih muda..aku nk berkongsi sikit perasaan aku…
    mungkin inilah yg di namakan takdir hidup kita…dan perjalanan hidup kita yg kita x tau penghujungnya mcm mana….semuanya telah di tentukan Allah….wlu kita cuba menentang & cuba sehabis baik…klu Allah katakan “kun fayakun”…maka jadi lah ia…
    .aku tidaklah sebaik mana….cuma aku tidak pernah menghalang poligami…tiada istilah isteri pertama .kedua dsb..jika kena pada gayanya….kita hidup ni tidak la lama mana pun… nafsu pun…smpi bila blh btahan pun…bila2 masa semua tu blh di tarik blk…hati isteri ni selembut-lembut kerak nasi..lelaki mggatal…itu dh lumrah… mmg lelaki tak cukup satu…tp, jika korang lelaki2 berada dlm kategori itu ” tak cukup dgn srg”… fahamilah btl2 hati perempuan…isteri ni kdg2 dh cuba buat yg terbaik utk suami tp..tp tu la…ok…nasihat aku…pd suami2 yg x cukup satu ni… wlu apa pun…isteri adlh sahabat..org yg plg rapat…org yg korang syg… org yg berkorban masa & nyawanya demi lahirkn anak korang…hargailah dia…sayangilah dia sepenuh hati…jaga lah dia semampu yg korang blh….jgn sia2 kn hidupkn kerana hati korang kini tetiba dh terbahagi dua….. kdg2…dia cuma nk korang fhm apa yg ada dlm hati dia…dengarlah..dan pujuklah hati dia…dan berdoa lh yg terbaik … klu korang btl2 dh cintan maut ngan gf korang tu…gentleman la….jgn main sorok2… hati isteri ni..klu di pujuk2… dan korang btl niat kerana Allah… dan klu itu btl takdir jodoh korang yg ke dua…mesti Allah permudahkn segala urusan…tp..pastikn org yg korang cari tu adlh btl2 blh buat penenang hati korang…yg blh jdkn dia sahabat baik wife korang…yg blh bertolak ansur dr semua segi…yg pndi berdikari…yg bekerjaya n x membebankn dr segi kewangan….dan yg plg penting sgt baik hati….
    bg perempuan yg masih muda sgt tu….pilihan korang masih bnyk kt luar sana….jika tidak bersedia dr segi mental..fizikal dan ekonomi serta kewangan yg kukuh…. lbh baik korang fikir-fikir… lainlah klu laki org yg korang syok tu mcm Ustaz azhar idrus tu ke @ salleh yaacob tu ke….yg mcm tu bley la korang just fikir nk kn kasih syg n dptkn keredhoan suami…tp..klu org yg korang suka tu like suam2 kuku je….pastikn korang bersedia dr segi semua tu bila satu hari nanti musibah dtg…. at least x de la meroyan n rasa nk terjun bgnn tkt 11 … tp..semua tu takdir Allah…. seperti aku…. wlu aku dh bg green light…tp Allah x benarkn benda tu terjadi…tak kn jadi la jgk kn… hidup la aku sbgi single mom …. aku pun x tau pjlnn hidup aku … Allah itu ada…dia dh aturkn yg terbaik utk kita semua….mungkin sekarang masanya belum sesuai & belum tiba…satu hari nanti pasti tiba…n jika satu hari nanti di takdirkan hidup kita bermadu…redholah… ambil peluang tu utk kita dekatkn diri pd Allah…ambil peluang tu utk kita perbaiki diri…ambil peluang tu utk kita rehatkn diri dr suami seketika … ambil peluang tu utk kita korbankn sedikit perasaan tu demi utk mencari redho suami yg kita syg…dan yg penting redho Allah…

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s