5 Tanda Si Dia Masih Ingat Kekasih Lama

Melupakan kekasih lama bukannya mudah. Sebab itulah ada sesetengah wanita masih tidak dapat melupakan memori manis bersama bekas teman lelakinya walaupun sudah menemui cinta baru. Berikut ialah beberapa tips yang boleh kamu perhatikan untuk mengetahui apakah kekasihmu itu sudah melupakan bekas kekasihnya atau tidak?

1. Dia sering membandingkan kamu dengan bekas teman lelakinya. Ini bermakna dia sebenarnya masih tidak dapat melupakan bekas teman lelakinya, sebab itulah dia sering mengatakan kamu mengingatkannya terhadap si dia.

2. Dia mengajak kamu membina hubungan lebih serius dengan tergesa-gesa. Misalnya berkenalan tidak sampai beberapa bulan sudah mengajak kamu bertunang. Ini bermakna dia sebenarnya cuba menutup perasaan dirinya yang masih berbelah bahagi dan untuk menyelamatkan keadaan, dia membina komitmen baru.

3. Sikapnya sering berubah-ubah. Semalam layanan yang diberikan terhadapmu cukup mesra. Hari ini, dia seolah-olah cuba menjauhkan diri. Jika ini sikapnya, bermakna dia masih lagi terperanjat gara-gara putus cinta dengan bekas teman lelakinya.

4. Berpura-pura gembira. Salah satu cara untuk melupakan bekas kekasih ialah dengan berpura-pura gembira. Dia bersikap seolah-olah tiada apa yang berlaku, sedangkan dia sebenarnya menahan rasa sedih.

5. Simpan gambarnya. Walaupun si dia memberi alasan bahawa dia dah tak ada apa-apa perasaan dan itu hanyalah sekeping gambar, tapi usah dibiarkan. Bahaya tu! Bermakna kenangan di antara mereka berdua akan tetap dalam ingatannya.

About these ads

122 responses to “5 Tanda Si Dia Masih Ingat Kekasih Lama

  1. heRRy D' PutRa

    herm…ye lar..betul tu…tapi saya masih keliru…tidak tau ape yg perlu saya lakukan..

    • aaa memg btul…itu la yg aku alami
      aku pnah cba mulakn idop bwu dgn si dia
      n aku ajak dy tunang…sdangkn km bwu ja knal
      awal2 aku bg layanan yg mesra…n skrg aku
      cba jauhkn dri dgn dy…aku nk idop single
      ja….mybe ada jodoh yg lbih baik tuk aku
      pa pon..aku arap mohd imrAN JAMIL…apy slalu
      walaupn ini bkn jdoh kta…ingatlah daku
      dlm ingatanmu

  2. yela… btul ar tu… abih nk wat camner kan? take time bende ni… nak lak ex tu memang yang the best…. so memang susah nak luper….

  3. Aku dah kawin, tapi masih igt awek (membe baik bini aku skang) aku yang meninggal 3 tahun lps. Cmner tuh? Huhu..

  4. mungkin betul..tp saya akui bahawa saya bahagia dengan tunang saya sekarang walaupun saya msh blum dpt lupakan ‘dia’ sepenuhnya tp tunang saya sekarang adalah yg terbaik.hubungan saya dn ‘dia’ tak direstui keluarga jadi saya terpaksa tinggalkan dia dan mendekati amran yang kebetulan memang menyimpan perasaan terhadap saya dlm masa dua bulan rapat akhirnya kami putuskn untuk bertunang.dan sekarang setelah bertunang saya sedar bahawa saya semankin menyayangi amran dan sedikit demi sedikit melupakan ‘dia’.nasihat saya..jgn pernah berusaha untuk melupakan orang yg kita syg kerana itu hanya akan lbh mendekatkan kita padanya.saya selalu ingtkn diri saya untuk tak mmbendingkn antara ‘dia’ dn tunang saya.prinsip saya ialah jgn biarkan diri dibelenggu.kita adalah kita dan tiada apa pun di dunia ni yg boleh mmbelenggu kita.. saya sayangkn ‘dia’ tp saya lebih sayangkn tunang saya dan keluarga saya.amran adalah pilihan saya dan keluarga saya pun sgt menerima dia.boleh atau tak melupakan hanya diri kita yang tau.keputusan terletak di tangan kita.saya sendiri pun masih belum boleh melupakan ‘dia’ sepenuhnya tapi saya yakin satu hari ‘dia’ akn hilang juga bersama hari2 yg berlalu.saya tak nk tunang saya mengingati bekas kekasihnya jd saya pun tak harus mengingati masa lalu saya… am,fia sayangkan am.

  5. emmmm…..cinta oh cinta…….
    cinta wat saya bahagia..
    wat saya sengsara..
    wat saya sering lupa…
    huhuhuhuhuhu

  6. aku pun dah khawin tetapi sehingga sekarang aku masih belum mampu nak lupakan ex-boy aku,coz aku yang bersalah dan aku yang minta break,bila aku gaduh dgn husband aku,mesti aku teringat kat ex-boy aku,aku dah try buang semua pasal dia tp still x bole,mc mn errk

  7. dia dtg dlm idup&menggembirakan..tnpa sbrg sbb dan alasan dia hilang bgitu shja!!
    siapa yg tak boleh lupe??

  8. Strawberrysound

    I’m afraid i ‘m gonna be single for the rest of my life. Macamana tu? i dont go to date and im not interested to others and all im thinking is him all the years. Its been 7 years now i have’nt seen and worst i never tell him that i fall hard for him. I do believe God has his ways. I really want to get over it.

  9. Strawberrysound

    its true what she said ” waste time ! “

  10. Pingback: tentang cinta « alfiii.wordpress.com

  11. tak semestinya perempuan gitu..lelaki pon kadang sama gak..dia kadang2 termenung tak tentu pasal bila tgk tempat sejarah lama dia..nanti bila org tanya..dia kat jgn buruk sangka..ican’t take it..sampai bila dia mesti mcm ni!!!!!..: (

  12. yup btul 2 ssh kta nk lpakn org yg pnah mncul dalm hdup kta tba2 hlang dlm sekelip mata

  13. memang susah nk lupa orang yang penah kita syang…even dah lama xjumpa tiba2 jmpa rasa tersentak dlam hati…biarlah msa yang mengubati..nk lupa direct tak boleh…solat hajat n solat istikarah minta petunjuk

  14. memang sush nk lupa ex boy aku pengalaman 5 than break tapi hari2 aku ingat dia..emmmm apa nak baut dah bukan jodoh aku…rdha ajalah..ada lagi dalam m’sia ni lelaki yang terbaik untuk aku..malahan dlam dunia ni belamabk

  15. macam mana saya ingin mencari bekas kekasih lama saya yang tinggal di serpan laut kota semarahan saya sayang awak

  16. mcm sy..sy penah suka sorg bdk lelaki ms f4 dan kitorg jd rkn rpt but one dat when sy th dia dh ada gurl..sy menyepikan diri dan saya juga telah menerima kehadiran lelaki lain dlm idup sy walau sy sebenarnya tak dpt lupakan dirinya lansung..sy amat menyayanginya…kini sy dh 22 thn dan sudah mempunyai kekasih aturan keluarga dan secara tak sengaja sy telah terjumpa dirinya kembali dan kami mula berchatting hampir setiap hari hingga sy sedar sebenarnya sy tak dpt lupakan dirinya lansung dan hanya padanya saya serahkan rasa cinta sepenuhnya..namun sy dlm dilema kerana sy tidak mahu menghampakan keluarga sedangkan sy masih kurg pasti dgn perasaan dirinya pd sy..sy menangis setiap hari memikirkan nasib sy…sy terlalu mencintainya…

  17. memang pun..da banyal laki aku cuber terima xda satu pun yang boleh.lagi teruk mang aku banding kan diorang..aku da cube take time..tapi teringat balik..yang wat aku ingat semula ngan dia..sejak2 akhir ni dia contact aku balik..napela dia cntact aku balik lepas aku cube luperkan dia..

  18. sian ar kat pakwer baru aku..disebabkan aku x leh lagi luperkan x boy aku terus cakap kat pakwe aku kiter kawan jela..macam2 alasanla aku reka..sekarang aku ingat xnakla terima sesaper dalam idup aku lagi..biarla dulu.sebab kalo aku terima orang lagi mgkin aku akan kecewakan ramai lagi..walopun kadang2 kesunyian tu datang..tapi takpela..masih ada yang sayang kat kiter..

  19. emm..pe yg aku bleh ckap,x gune still ingt mreka yg x hrgai dri kita..klau die sygkn kite mcm kite sygkn dorg,xkn kite bleh ptus tul x?? tp aku x nafikan yg mgkin de hikmah p’pisahan tu jd..yg dh de pkwe mkwe bru tu cubalah lalui idup korang tu dgn happy watpe nk ingt benda yg bleh mrosakkan jiwa korang tu..INGAT!!! klau korang dapat brsama ex korang smula korang tak smestinya bhagia..x gune mngingati kbhgiaan dlu hingga kbhgiaan skarang hncur.. pkir2 kn la…

  20. aku dh byk brkorban utk dia tp alih2 dia minta break sb nk blk dgn ex-bf. Dulu dia yg beriya2 sgt nk kwn ngan aku wlupun memula aku x layan. Dah lah tu lps sebulan break dia kol blk sb nk stay jd kwn. Smpai skrg dok memain perasaan aku sb bila aku tanya syg sape dia ckp sayang dua2 sekali. Lebih skit kt ex dia. Kenapa lah aku bley jatuh cinta dgn pompuan spesis ni..Smpai skrg aku stilll syg & x leh lupa kt dia..bole x sesape tolong nasihatkn aku…

    • kalau sampai sekarang masih x bole lupekan si dia, jadi dekatkanlah diri dgn tuhan yg menciptakan kita.daripada-Nya lah kita memperoleh bahagia samada di dunia mahupun di akhirat.yang penting jgn terlalu mengagung-agungkan si dia lebih daripada yg menciptakan kita.

      • btl btl btl..cma dgn mntak ptnjuk Allah je akn bt kita rsa tenang..ssh mmg ssh nk lupa kn ex kt sb slma nie dye la y cares about kt, y kt jd kn tmpt utk kgsi2 mslh..tp skung sume 2 tba2 hlg cm2 jer..

    • org mcm 2 sbnrnya dia sndiri xpasti apa yg dia rs..mcm tamak pn ade..sepatutnya klu dia btul2 cintakan kite die akn pilih kita sbb makna cinta,syg,suka 2 semua bbeza..mgkin dia hnya suka awk tp dia cintakan ex dia that why dia blk smula kt ex dia..dan mgkin ms dia nk awk, dia sbnrnya nk lupakan ex dia tp xboleh..lbh baik awk jgn fikir lg psal dia..dia buat mcm 2 sama la mcm dia xhargai ksh syg awk,… ^_^

  21. Mana lebih baik melihat kekasih yang kita cintai bahagia dengan orang lain atau sengsara bersama dengan kita ??

  22. 6 thn dah berlalu, dia tetap dlm ingatan.

  23. tipu la kalau orang cakap dia bleh lupa orang yang dia pernah sayang……kawan biasa pun kita takleh lupa….it need a whole life to forgot someone….until the death day…..

  24. dalam percintaan perempuan lebih bisa dari penawar

  25. syg tu mmg la pyh nk dikikis…tp pikir positif je la..jdkan sume tu kngan terindah…

  26. bahana kekasih lama memang meninggalkan seribu satu kesan yang paling dalam…bayangkan aku yang dah anak dua ni pun kadang2 teringatkan lagi awek2 aku yang telah pun kebanyakannya telah menjadi ibu kepada 3-4 orang kanak2 kat dalam malaysia ni…tapi aku tetap dengan selamber aku,terlalu sayang terhadap bini dan anak2 aku…cuma memori adalah memori…hidup harus diteruskan beb…jangan kasi nafsu menguasai jiwa…

  27. pakwe aq still ag simpan sume kenangan dia ng awek lama dia.tp dia ckp dia dah buang sume memori tntg awek lama dia dari otak dia.aq x tau nk percaye atau x.

  28. perlukah kite lupekan wanita yang penah menyakitkan ati kite. dan penah menduakan cinta kita sedangkan untuk membalas dendam.perlukah sy menunggu dia lagi…….. sy masih mencintai dia..

  29. haa la,,, mcm betol je benda ni,,, pdahal dah clash ng bf tu 3,4 taun da… tp skrg ni, mcm kuat lak rindu kat ex bf tu.. hmmmm…ssh2… padahal bf yg skrg ni da ckup syg pd sy ni.. halahai….

  30. memang payah nak lupa tau.tambah plak sayang sangat-2.dah 3 taunkapel tapi perpisahan penghujungnya…….

  31. memang payah nak lupa tau.tambah plak sayang sangat-2.dah 3 taun kapel tapi perpisahan penghujungnya…….

  32. wlupun dah anak satu…aku cube lupekn kekasih lame…
    tapi die dtg blk ingtkn sume kngn.

  33. Jangan jadi mcm bini aku cukuplah. Sejak kawen dan berumahtangga dengan aku dah berbelas tahun pun tak boleh lupa bekas pakwe. Last last dia curang dengan buat affair dengan bekas pakwenya tu. Bini aku sekarang tunggu masa saja untuk aku ceraikan. Aku tengah cari masa sesuai saja.

  34. dia dah pun pergi 3 tahun yang lalu tp aku masih ingatkan dia kerna terlalu baik buat ku

  35. jika si dia telah pergi buat selama-lamanya jgn iringi pemergiannya dgn air mata. iringilah dia dengan sekalung doa & fatihah..

  36. mimijo nakagi

    kekasih lama…sukar untuk dhuraikan…aku dah punyer anak 3 tp sampai ari ni memori bersama bekas kekasih masih kekal dalam ingatan.Berdosakah aku…hanya tuhan yang tau aku insan biasa yang punyer hati dan perasaan bukan ku pinta semua ini berlaku tp ia datang dengan sendiri.Setiap kali cuba untuk melupakan makin dekat ia dihatiku…Walau bagaimana pn aku masih mnjalankan tanggongjawabku sebagai isteri kepada suamiku sekarang sedikit pn aku tidak menampakkan sebarang perubahan diriku apabila bersama suamiku…dia yang terbaik bagi ku…

  37. memang betul..sejak aku bpisah dgn dia, aku masih lagi merindui dia.time kami break tu dgn jujur pulak dia mengaku dia tu curang. aku yg tlalu egois sbb memutuskan hbgn dgn dia pd masa tu semata2 krn hal tu je.ttp aku ttp respect dgn dia coz dia jujur.skarang pun aku still simpan & lihat gbr dia. kalau boleh aku nk sgt ttp mlupakan dia.n menyayangi kekasih aku sekarang..myb apa yg kita miliki sekarang adalah yg tbaik

  38. nottinggel berkata :
    kini hampir 15 tahun aku mendirikan mahligai bersama suami yang amat menyintaiku sepenuh hatinya tetapi cinta pertama memang tidak dapat dilupakan. namun kenangan cinta lama itu tetap menjadi satu semangat untukku teruskan kehidupan bersama suami dan anakku yang tercinta. merekalah segala-galanya bagiku……kalau korang nak tahu, bekas kekasih lamaku adalah juga kawan baik suamiku….

  39. soal syg menyanyg’kecwa ni…memang dh lumrah kehidupan…memang payah melupakn org yg kita ckup syg…smua tergntung pd diri kita…dn kite memohon dp allah berikan pertunjuk dn kekuatan untuk mlupakn keskitan yg kita alami…mcm yg sy hdpi krg..dh ckup lma sy msi syg dn ingt dp nye..(zul)wlupn pd msa sma..sy dh ade bf bru yg amt syg pd sy..tp bgi sy’sy akan cuba bt yg terbaik pd hbugn yg bru terjalin dgn brpa buln…sbb sy pn tk ingin bersdi lg….mkin semua ni ade hikmah nye….amin…

  40. emm.
    aku skg dh ade bf bru yg tlalu syg kn aku.
    tp aku still syg kt ex aku. ktorg break sbb die yg nk.
    die ckp die xckp baik tuk aku. then, tau2 jer die kapel ngn pmpuan len. so bru aku tau yg die nk break ngn aku sbb pmpuan tuh. huh. skg die dtg blik kt aku. jap je kot die ngn pmpuan tu. die kte die bosan. n die xhepi mcm die hepi ngn aku. aku pn xtau skg. ktorg still contact sbb jauh kt ati aku yg aku still syg kt die.
    tp in the same time aku xnk lukekan ati bf aku skg.
    sbb die baik sgt. hmm. cane ni?

  41. sy msh kliru adaka sy msh mncintai xbf sy… sy slu mmikirkn ttg dia…mmg btl klu da cinta ssh nk dilupakn..

  42. sy dh nk msk 4thn kahwin..hidup saya sblm ni mcm biasa je..bahagia ngan anak dan suami..tp baru2 ni xbf sy cuba contact sy semula sdgkan dia pun dh kawin..sy rasa amat sedih sekali bila terpandang namanya dlm e-mail sy..sudah hampir 10 thn kami berpisah..sy sangka sy sudah xde perasaan pd dia lg..sy cuba fikir positif utk e-mail dia mcm biasa spt rakan lain tp rupanya sy jadi semakin sedih..sy xkan sekali2 abaikan suami dan anak sy krn merekalah nyawa sy..sy hanya nak lupakan xbf sy tu..sy akui sy yg tinggalkan dia tp hakikatnya hubungan kami x pernah putus..dulu sy pernah minta putus sekali tp xsmpai seminggu dia nak berbaik semula

  43. sy terima dia semula slps itu tp keadaan tetap sama..sy betul2 nekad xhubungi dia lg smpailah baru2 ini dia berjaya hubungi sy..dulu sy dah byk menangis krn dia sbb itu sy m’hindarinya..dia xpernah tahu hati dan perasaan sy..dia xtahu sy byk menangis krn dia..knp dia x benci sy..knp dia x lupakan sy terus slps 10 thn sy tinggalknnya..knp jadi mcm ni..klu ditakdirkan sy hidup bersamanya sekalipun sy rasa hubungan itu xkan kemana..knp dgn lelaki ini..knp dia nk sy mengingatinya lg..mungkin ini satu lg ujian besar utk sy dlm hidup ni..sy x beritahu apa2 pd dia ttg hidup sy skrg..dan dia xperlu tahu..dan sy berjanji pd suami sy dlm e-mail last pd xbf sy pg tadi sy hanya ingin mohon maaf atas segalanya..sy hanya berharap dia lupakan sy saja smpai bila2……..

  44. aku pun x leh lupakn si dia..makin kau lupakan, makin dia datang, tapi aku dah kahwin n dia pun dah kahwin..walaupun aku yang bersalah tetapi aku redha dengan segala yang berlaku..aku membuat keputusan yang penting dalam hidup aku ketika itu, cinta lelaki atau cinta kepada Islam. akhirnya, aku memilih Islam dalam hidupku..tinggalkan dia walaupun amat payahku lupakan sampai skg ni..bila aku berseorangan mulala ingatkan dia.,aku nak buangla perasaan ni..

  45. kenapa bekas kekasih kita kata dia akan ingat kita selamanya dalam hidup dia walaupun kita dah kahwin?????

  46. baru2 ini aku dapat tahu yang si….itu sedang sakit tenat kerana d…..h. alangkah sedih dan terkejutnya aku kerana aku menyangka selama ini dia bahagia bersama isteri dan anak2nya. adakah ini balasan dari Tuhan terhadap dia kerana suatu masa dulu aku terlalu amat kecewa kerana cintanya sehingga aku terkandas di dalam pelajaran dulu. jiwaku hampir luluh dan terbang kerana dia.namun aku bersyukur kerana kini aku adalah srikandi yang membantu insan yang menderita melawan penyakit. aku tersedar dari keadaan itu dan aku bersyukur kerana sampai kini aku masih bahagia bersama suami dan anakanda yang amat aku kasih..tapi sayang seribu kali sayang. kenapa dia mencari jalan hidup sebegitu. kenapa wahai kekasih lama????

  47. mmm..aku dah berkahwin dgn org yg aku syg dah hampir dua tahun…tapi suamiku tidak menyayangiku…dan amat jarang ingin bersamaku sebagai suami isteri…seolah olah dia tidak mempunyai nafsu…aku berkahwin dengan nyer atas dasar cintaku padanya…dan dia mungkin terdesak kahwin sbb umur makin meningkat…aku dpt rasakan suami aku masih mengingati kekasih lamanyer yang dah meninggal dunia 6 thn lepas, perempuan itu juga sudah mempunyai 2 org anak dan suami. suami ku pernah memberitahu aku yang didalam hidup dia, dia hanya menyayangi seorang perempuan sahaja…iaitu gadis yang dia cintai, dia tidak pernah couple ngan pompuan tu…dia hanya kawan ngan pompuan tu, dia tak sempat menyatakan perasaan cinta terhadap pompuan tu sebab masa dia nak melamar pompuan tu, pompuan tu dah ada boyfrend…aku rasa sbb itula sampai skrg suamiku masih mengingati pompuan tu…dia seolah olah menyesal sebab tak sempat menyatakan perasaan cinta nyer terhadap pompuan itu…tapi aku lah yang sedih…sbb aku hanya bertepuk sebelah tangan…mungkin laki aku tidak menyanyangi aku sbb aku hodoh dan gemok…pompuan yg dia sayang tu pulak kurus dan chineese look…

  48. yek..kekasih aku pun bru meningl dunia..smpai skng aku msh xdpt lupakn dia..aku tlalu cntakan dia..kalo leh aku xnk kawin..aku cma hrp tuk hdp ngn dia je..dia tlalu baik,aku tau aku xkan jmpa lelaki mcm dia..dia sngp wt ape sje dmi aku,,sush pyh ngn aku..sngp keluar air mata dmi aku,ak cma impikan hdp ngn dia je..tp apakn dya Tuhan penentu sgla..cma doa yg mampu aku berikan pada dia..nk ktakn ari2 nangs..ak tlalu rndukan dia,tolg gtau cra untk melupakn dia..xsngp lg ak untk nangs,ak sntisa doakn dia bhagia di cna..pd anda jgn lepaskn cnta jika anda msh memerlukan n hargailah cinta si dia..I Still Love Him.

  49. cmna aku nk lpakan dia,dh 2taun aku pts dgn dia.. ya allah,pa yang perlu aku buat.. hjung taun ni aku dah nk brtunang tp aku tak dapat lpakn ex-bf aku.. apa yang harus aku buat?? sdgkan hati aku skit pn tak sayang dgn kkasih bru aku skarang……..

  50. aku pn mcm 2 gak..ex aku tngglkn aku mcm 2 jer..n skrg aku ssh skit nk lpakn die…aku dgr die dh de cple bru..isk..isk..than..bn2lh aku lpakn die…

  51. aku pun xble nk lupa 1st aku jugak..da brtahun2 brlalu tapi still aku tringat kt dia jugak..even aku da kawin ada suami dan sorg anak..aku bahagia sgt dgn suami aku..tapi ingatan dgn dia tetap ada smpai hari ni..tadi aku baru je dpt tau dia da selamat bertunang..tapi aku rasa frust sgt..aku pun x fhm dgn prasaan aku sndiri…aku nak ‘lepaskan’ dia dari hidup aku..sungguh..tapi x boleh…

  52. aku berada di terengganu. makan angin bersama suami dan anakanda kesayanganku. aku amat bahgia dan bersyukur ke hadrat ilahi. aku amat menyayangi keluargaku. ya Allah, lindungilah kami dalam nur rahmatmu dan keberkatanmu. Amin..

  53. ak kdg2 trasa sape yg b’salah sbnrnye…ak pnh trma someone utk jd 1st love ak..tp 4 bln lps 2 dia ckp dia syg kwn lme dia…ak down sgt b’minggu2..lps bbrpa bln dia kmbli smla kt ak..tp ak agp sbg kwn seperjuangan..apa yg peliknya dia tetap cemburu klu ada lelaki m’dkati ak..akhrnya ak mnx dia wt kptsn pilih sape..dia plh awex dia..ak pn kembali pd Allah utk bina smla kekuatn..ditkdirkn da kwn baik x-bf ak mluahkn rs ati, tnpa ak fkr pnjg ak trma dia…2 bln sj hbgn kmi dan dia trus mnyepi..x-bf ak kmbli m’brthu yg dia msh syg ak…1 mlm ak kmbli b’tnyakn ttg prasaan dia, dia kta dia syg ak hnya sbg kwn…dia xnk lg t’luka sma spt bla dia dpt tw ak trma org len…tp skrg ak single…kdg2 ak tringat dia sbb fmly memg syg dia…masihkan ada ruang n pluang utk ak d ati dia???masih sygkh dia dkt ak?????

  54. npe kte susah nak lupekan dye tp dye senang je lupekan kte….
    lelaki mmg mudah mengatakan cinta dan memutuskan cinta….

  55. “……sy sygkn awk….igtan sy kat dia still 5% je…tipu kalau sy ckp boleh lupakan dia sepenuhnya…bila dah jadi ibu nak guna panggilan apa ye? “umi n abi la abg”…….
    sy xnak guna panggilan abi n umi… kerana itu sejarah… tak nak la ia mengingatkan sy pada x… sy nak lupakan x… ”

    apa ni????

    kalau sy nak guna umi n abi jgk tak boleh ke???
    knp mesti ingatkn x pd awk… benci!!!

  56. i love my ex boy forever…

  57. sy pon da kwin hampir nak masuk 3tahun…da ade ank sorg..masalah nye skrg sy x bley nk lupekan cinta pertama sy…smpai skrg sy x bley lupekan die…ble sy terjumpe die…sy akn ingt semua kenangan ngan die…terlalu percayakan kwn baik sy..sggup die tggl kan sy…tolong sy mcm mne nk lupekan die…

  58. ini laaaaaa yg terjadi pada aku n aku dah bertunang pun ngan si dia, yg kini menjadi tunangan ku, perkenalan kami memang singkat dan dia trus mengajak aku bertunang,memang kadang2 sakit aty ngan perilaku dia, sudah setahun perkenalan kami dan baru 8bulan kami bertunang,,,, dalam isi aty ku hanya tuhan yg tau……. aku tau banyak kekurangan dalam diri aku berbanding ngan kekasih lama dia….. aku cuba perbaiki diriku tapi aku x ble jadi seperti yg dia harapkan coz aku adalah aku……….. aku x mau yg dulu berulang lagi… ( abg, hargailah diri sy sebagai tunangmu…. aku telah terima segala keburukanmu tapi kenapa kau x ble terima kekuranganku? fahamilah isi hatiku yg selalu terluka kerana sikapmu…….)

  59. aq bru jer clash dgn bf aq..die tglkn aq sb fmily xrestu..n aq trime wlupn aq skt..kmi couple slme hmpir 5thun,nmun tnyata ksbranku dgn kdua2 sikap org tua nye tak mndtgkn hasil..slme hmpir 5thun die tlalu myanyangi aq,die sgup pthnkn aq dr org tuanye..nmun aq penah cbe undur dri spy die tdk membelakangkn org tua nye..tp die msh mhukn aq.aq trime smule wlupn pd mse e2 aq sudah ade pgnti yg bru..aq korbankn prsaan ini utk die..nmun akhrnye aq dtglkn jgk dgn sb yg sme..FAMILY…puas aq mnangis mnta die mmkirkn nsbku,nmun die ttp dgn kptsn nye..akhrnye wjud insan lalu yg pnh mmberi ruang pd dri ini..blm smpt aq mnerima insan bru,xbf aq mncul kmbali mnagih jnji yg die sndri mungkiri…aq sndri xphm dgn situasi ini sdgkn die sudah ade awek bru..ble die tau de bbrape org mahukn aq,die trs cbe meracuni fkiranku..mgkinkh die xmhu aq hdup bsme org ln??tp mgape aq yg dtglkn stelah tlalu byk pgorbanan yg aq lakukn…entahlaaa…pd lelaki kt luar sane,jd la seorang yg tau utk wt kptsn n tegaslh dgn setiap kepribadian anda…

  60. Saya mcm tpanggil utk meninggalkan sedikit komen d sini.. Sya couple ngn ex gf sya selama 5 thn.. Sya mta break dengan die sbb dia couple ngn suami org.. Dah 4 blh kami break.. Dah saya tahu dia bhagi ngn bf dia sekarang.. ingatan sya pada die cuma 1% jew.. Cuma harapan sya moga sya dpt pngganti yg jauh lebih baik dari die.

  61. arghh…cinta mmg pelik..wlpn dh ada bf yg sgt2 sygkn n cintakn aq skg,.but WHY dlm hati n fkran msh ada dia..sungguh..x mampu ku lupakan dia..tiap hari dia singgah d hati,krinduan smkin parah..how could dis happen to me..i really love him even now i oredy got new one..who really love me..but WHY ..still cant let my old memories and love goes out..still…still..love him..too much..;(

  62. nak kongsi pglman jgak..
    ak ptus dgn 1st love ak bulan 3 tahun ni..
    sbb die syg akn aku dan bdak klas die..
    lbih mngecewakan, die x tahu nk pilih sape…
    jd ak ambik kptusan undur diri…
    aku ingat ak dpat lupakan dia..
    mlangnye ak silap.. jadi ak ambik kputusan untk kapel lg dgn boy yg sygkan ak.. ak btul2 bharap ak dapat lupekan dia kksih prtame ak 2..
    tp..sigh..bru 6 bulan lebih kapel…5 hri yg lalu…die mntak ptus..
    alasan? pnmpilan ak yg x mcm awek org lain yg cantik2..merapu kan..
    akhirnya dlm masa setahun je..da 2 kali hati ak da teruk dkecwakan…aku ambik kptusan mdiamkan diri…ak nak bljar hdup sorg tnpa byangan kkasih lme ak 2.. ak hrap ak dapat lupekan die slamenye.. InsyaAllah

  63. Kesimpulannya, kekasih lama mmg sukar tuk dilupekan…sbb dia pernah menjadi sbhgian dr hdp kite..

    Sy pun sm…wlwpn skg sudah mnjdi tunangan org 11 dis yg lalu..yg mane dia sgt menyanjungi, menghormati dan menyayangi saye, tp ingtn pd ex (1st love) msh kuat..terdetik juga ht tuk kembali pd yg lama…tp sy dpt rs hbgn yg skg adlh lbh baik..tp sejujurnye…ex bf tetap berada dlm ht sy…

    Sy mmg da syg sgt dgn tng…tp bygn ex pun msh blegar2…adkh sy tlalu cpt mndpt pgnti yg mnjdikan punca sy msh kuat menyayanginya mskipun dgn yg br sy sayang sgt juge…

    Bcinta dgn 1st love sejak 2006 dan berakhir julai 2009…January 2010 pntu hati ini berjaya dibuka kmbli utk org ketiga yg mncuba nsib slps pts cinta…(dlm ms 5 bln je da dpt pgnti) bln mac 2010 da trma risikan…dan dis 2010 da btng..dan bakal mendirikn rumahtangga ptghn 2011 ni..

    Takmo bcinta lm2…bcinta slps kawin je…(tp risau sbb msh sygkn ex jugak dan ht rs berbunga-bunga n teruja bile npk ex online d fb…)

  64. …sambungan…

    Slps pts mmg ex sy xmo mnjalin pshbtn…hbs semua di’remove’nye sy dr fren list laman sosial fb, frenster. Sehinggalah menghampiri hari ptngan sy, tibe2 de fren request d fb..(owh!!my ex bf)….excited sy approvd…tp bile tau sy da nk tng..dia dgn nada kecewa mengatakan sy tlalu cpt mcri pgnti…sdgkn dia msh sygkn sy… Dia tglkn sy dlu pun sbb time tu mmg dia bengang sgt dgn sy….tp sejujurnya dia msh sygkn sy (Sbnrnye tu pgakuan jjr dia atau sengaja nk goyahkn perasaan sy dgn tng sy ntah ke hape ntah)…hmmmm….

  65. dah 8 tahun kami bercinta.. dia meme first love saya… saya amat menyayangi diri nya.. dah terasa cam org bodoh pun ada.. segala pengorbanan saya seme nya x dihargai.. dahulu dia beriya2 nak kat saya.. 8 thn sy berthan dengan kerenahnya.. walaupun dia dia pernah hancurkan hidup dia kerana sy.. dia amat menyayangi sy tp krna cemburu buta nya sy merana.. dan kini dia mninggalkan sy dan tduh sy curang padanya.. pdhal sy amat menyayangi dirinya… skit hati ini, skit diri ini mnanggung seme derita.. pdhal saat dl dia pernah berjanji takkan tglkan sy..dan kini sy th sex ag dia musnahkan hdp dia dan seme pompuan dia mainkan krn dendamnya pd sy.. sampai saat ini sy msh myayangi dan mnangis kerna nya.. sy berdoa pd tuhan u mlupakannya sedang hti sy tak bleh redha u mlupakannya.. apa harus sy bt??????sy amat myayangi nya dan sy tak ingin mnangis kernanya agi… tp skrrg saya amat mrinduinya dan berharap dia kmbl…sdgkan dia sllu mykiti diri sy… ya allah…hamba MU xmampu untuk hdp blinangan air mata ag..

    • mieya… kisah awk sama mcm sy. tp sy baru kapel dgn die 5 bulan. die salu tduh sy curang n ade jntan lain. bile gadoh die gune “kau aku” ckp perktaan kesat pd sy. tp sy sbr. sy tetap jaga hubungan ni. tetibe sy dpt tau die ade pmpuan lain. sy siap ade bukti. skit nye hati sy. die merayu nk kt sy blk bile awek die tgglkn die. sy sayang sgt dgn die. sy bg die pluang. bkn skali tp 2 kali dan akhir nye die tinggalkn sy lg.. knp kite ni terlalu bodoh. dh byk kali terluka tp msh nangis dan kdg2 terasa nk kembali pd die. kdg2 sy merayu kt die jgn tgglkn sy. akhir nye die tgglkn jugak.. awk bykkn bersabar ye. kene amik ms utk lupakan die

  66. hmm…mmg ssh utk mlpakan kekasih yg kta btl2 cntakn…prasaan sya skit n sedih..tp sya pura2 je gmbra kat dpan semua org…Ramai org xtauk bhawa sya t0wk sdg bersdih…sbb mka t0wk sntisa gmbra wlaupn hti sedih

  67. sy dh setahun lbh break dgn ex bf sy. tupun sbb slh faham..lps brapa bulan putus..dier masih nk berkawan dgn sy..tp knp sy sgt berharap dier kembali mnjadi bf sy..smpai skrg..sy xde hati kt lelaki lain..sy xfaham r lelaki ni..kenapa ego sgt? dan buleh tak kalau tak pegunakan/maenkan perasaan hati wanita?
    tips sng melupakan kekasih lame: bile hati kate enough. cukup lah..pntlah syik sakit hati..
    insyaAllah..kite sng n mudah lupekan si dia. jgn lupe beristighfar..

  68. adakh tips yg diberikan ini adalah benar?
    seandainye, ia benar… bagaimana hendak mengatasi?
    terutamanye FIRST LOVE, memg kite payah untuk melupkn dye…
    untuk terima orng yg seterusnye, amat payah sekali… takut hati ini akan berkecai semula… takut untuk bermesra dgn orng baru,
    apa yg perlu saya buat? please answer my question…

  69. hmm..ak pn br je pts ngn ex ak..xsmpai sebulan..mmg sush nak lupekan owg yg pna syg kt sgt2..tp dy mcm xpna ad pasan kat ak sblum ni..tah la.susa tol ak nk lupekan dy..kalo sblum2 ni sng je ak nk lpe an ex ak.tp dy..susa tol..hmm……npe dy xpna nk bg ak peluang???????????

  70. hyep .. sumeY .. aqu atien ..aqu pout xleyk lupeW kn bkAs blaK lmey ..npew erk ? kmi dh clash 2 taOn tpi aqu stiLL xleyk luPew kn dyep .. wloupout dYep dh brpyeW .. n cYe pout dh brpyEw.. lAu cye trnMpAk dyep …msty air mata aKan mnGlir ..gaN cndri .. pleaz teLL me why ? n how 2 foRget him ? ?

  71. relax je…boleh kite mengigati insan yg pernah kite cintai…tp buangkn syg n cinta tu jauh2…knp nk mnyiksa org lain,kalo pasangan bru kite ni buat mcm tu kt kite,ape rasenye…fikir secara cemerlang, jgn jdkn diri kita level bawahan yg x mampu mengawal diri sendiri…itu semua nafsu…bg yg dh berkahwin,u org igt (wanita) korang dah menderhaka pada suami…ingatlah,syurga korang pada suami…insaf lah…

  72. hargailah apa yg kita miliki skrg…sbb yg ada skrg adalah insan suka dan duka,bukan hanya sekadar memori indah…apakah kita akan mula menghargai apabila ianya sudah tiada,akan mula memaksa diri utk melupakan apabila kebahagiaan ini pergi buat selamanya…ini reality,bkn fantasy… seronok kah kita apabila kita tahu insan yg bersama dgn kita skrg ini juga ada mnyimpan n berangan dgn kisah silamnya…?letakkn akal di tempat teratas…insyaallah keistimewaan ini (akal) akan membantu kita utk lebih menghargai apa yg dimiliki kini… berpijaklah dibumi,gapailah dirimu yg hanyut diawang-awangan itu,mungkin jika dibiarkan ia akan terus sesat dan mungkin juga dirimu akan terus menyesal n merasa bersalah selamanya…so fikirkan lah….

  73. ikut kata hati adalah yang terbaik.

  74. as.salam, hmm..nieh nk kater lar c-kit pengalaman aq..korang still blei relax tau..aq nieh pisah d atas nama agama…dia lah yg nk minta..aq tunaikn dngn rasa berat hati,tp tap2 x smpi bpe bln dier blei in relationship ngn bdk bwh umur plak? Geram x geram kn perasaan nie…x blei belah bdk tue rmai pngaruh.hmmm…skejap ar femous hubungn dorg.tp aq still relax ag..smbil tue aq pown p kacau seberapa bnyk perasaan gadis2 d luar saner t’masuk member dier..huhu..tp still x blei luper ar kenangn aq ngn dier dan peng0rbnan yg pernh kiter org laku kn….tp aq satu jerk tekad.dah mampu t +ad kejaya yg lengkap+dah ready..memng aq p straight nikah dier walau time 2 dier dah hangt kat bdk tue (sebenr nyer aq tng0k dier layan bdk tue x lar special bebenor…huhu,biar lah dorang..kalu ikowt nafsu aq.memang ramai awek aq blei dpt bro,coz nk kater rmai gak prmpuan t’gila kn aq..huhu.tp aq tekad untk mejd setia kpd nya)

  75. saya baru ditinggalkan kekasih atas bnda kecik jek,kalo dengar pun mesti ckp xmasuk akal…huhu,tapi saya sayang sangat dekat ex saya…baru 5 bulan kami putus..ujung taun ni saya dah nak btunang ngan orang yang saya xcintai…adakah saya bhgia nanti????? saya masih merindui dia.

  76. aku takut aku xdapat nak sayang org lain lagi lepas ni….sayang aku kat die same mcm mule2 aku kenal die…da 5 tahun dah, tp putus di tengah jalan…..aku redha kalau tuhan nak amik perasaan aku ni, asalkan aku dpt hilangkan rasa syg aku terhadap die…

  77. Nevermind i’ll find someone like you,
    i wish nothing but the best of you too,
    dont forget me, i beg
    i remember you said,
    “sometimes it last in love, but sometimes it hurt instead”

  78. so sad……huhuhu

  79. aku bru pts 2bln lepas..sebabnye dia ade laki lain.dlm msa sbulan dia dh jtuh ati ngn laki ni.bila tnya xpenah nk mngaku.tp grak ati aku rasa yg si dia ni mmg ade yg lain..dlu dia sorg yg sosial,smpaikan makcik dia mharapkn aku dpt tlg ubah dia jd pempuan yg baik,aku trima dia walaupun aku tau kisah silam dia.ape yg org kta aku pekak kn tlinga asl kn niat kita btol.bila dia dh mula b’ubah dr segi penampilan yg baik rmai pulak yg try nk rapat.sebenarnye dia sorg yg kuat cmburu klu2 ade pmpuan lain dekat ngn aku.tp ape yg dia buat btepuk tampar ngan laki lain aku diamkan je.bohong klu aku x cemburu..stelah aku buat sunat istikharah mmg jelas dia bukan diciptakan untuk aku,grak ati aku mnyatakan ade bnda yg xkena.satu aritu aku tgrak ati pegi ke rumahnye n alangkah terkejutnye aku ade laki lain dirumahnye.tp yg mnyakitkan ati knp la nk tipu2,mula2 kta kwn je pastu kta xtau nk plh sape pastu kta yg aku n dia xshaluan..ini dikatakan Allah dh bg ptunjuk pada aku,bia la pahit nk aku tlan aku kna redha menerimanye..tp Allah tu Maha Adil aku xminta dia dibalas tkna cam aku rasa,aku doakan kbahagiaan dia..yg heranye nape plak dia cari aku lagi walhal dia nk lansungkan ptunangan..dunia duniaaa

  80. 사랑해요 아담! 우리는 분리되지 않습니다!

  81. petua sy yng sering lupakan bekas kekasih dgn senang :-
    jika anda dprogram dgn windows 98.. anda cuma perlu masuk an cd window 7 .. then reboot/format ..format evryting,lupakan segala.. yang baru lg indah.. mudah dan simplekan.. selamat mencubaa… :)) ..

  82. aq hafiz td..kini aq gembira bersama bf baru aq.. lepas aq break ngn exgf.. aq yg ensem ni dan diminati pompuan trus mngubah cara idop..aq kini gay sejati..biar padan muka exgf aq sbb tinggal kan aq.. biar die tau,bf aq lebih ensem dr bf die…die ingt die bole dapat bdk bawah umo da cukup hebat,aq dpt foreigner beb,tiap2 ari ckp omputih..kadang aq ckp base aprika….huahuahua..bf aq baik,duit bnyak,kulit gred A manis pulus n tulus,org aprika kalo korng nak tau!! terbaik wok!john pun power,ilang gak sore aq menahan..huahuahua

  83. bgus2 .. aq atien aqi 2 jgk .. i hupe u bleyk bhagia gn si dia .. so u pont knew jgew dyep bek2 .. n jgn cktkn aty dyep lak .. hehe .. gud luck !

  84. sama la dgn aku. aku masih teringatkan ex aku. susah senang, suka duka. masih igt lagi aku main dengan dia, hisap tetek, jilat pepek..ahhhh dia hisap kote aku…aduhhh sedap kawan2 sampai terpancut dalam, akhirnya dia minta break sebab dia nak seks dari lelaki lain…tapi yang penting aku puas..aduhhhh sedap banget seh.

  85. salam s[pai skrang x blh lpe dia.even aku yg mtak ptus.tp aku ptus coz dye x care kt aku.lau dye nk mrah sal aku mtak ptus x pe aku blh teme.tp lpas tu aku nk kwan lg dgan dia.dlu jnji cm mne jd stil x ptus kawan.aku masih pgang pd jnji.tapi dia buat aku cm x wujud…pjuk pun dah ckp bek2 pun dah.aku byk beralah.kawan2 aku ckap mmg ptut aku ptus aku akn dpat lbih baik.tp hati aku x benarkn lpekn dia,ajk berbincabg x nak.x blh k htr 1 kping msg ckp jgn ganggu aku benci ko.tu jer.aku msih hrap ada ruang walau sekadar kawan.smga dia lbut hati nk kwan balik dgn aku

  86. Turh lah susah ann nk lupa kan ,
    Aku pown skg nih SINGLE but aku masih syg kan katt die ,
    Die turh memberi aku cinta sepenuh nye , Menagis aku time die minta break … Sampai aq goris tangan aq sampai drh , Mlu plk cite kat korang !!

  87. Suami sy masih menyimpan no hp x-wife dia, malah di tempat teratas dan kedua atas dalam senarai hp dia n dalam semua henset dia sedangkan nama sy x dinyatakan sbg isteri dia tp nickname sj n hanya dletakkan pada senarai biasa2 ntah no brp dibawah senarai dia. Suami skrg tggal n mmbuka perniagaan berdekatan kediaman x-wife dia sedangkan sy tinggal di KL. Suami hanya pernah memberi RM100 selepas 7 bulan kahwin sebagai duit nafkah tp bank-in duit RM400 kpd x-wife dia. Menurut suami dia x akan dtg KL lagi kecuali mahkamah panggil. Suami merancang perniagaan tanpa berbincang dgn sy tp bincang dgn x-wife dia sbb letak alamt x-wife dia sgb alamat pejabat n mendaftarkan bisnes atas nama anak3 dia dgn x-wife. Itu utk masa depan mereka. Bila sy tanya pasal bisnes, suami kata jgn campur dan dia kata dia akan buka fail perceraian kami di mahkamah. Sy rasa dianiaya oleh lelaki begini yg dtg melamar sy di KL tp akhirnya kembali pd x-wife dia kt kg. Apa pendapat anda?

  88. Sye dh lpakn smua knagan bsma ex bf…Ingin bahgia gan bf bru..tp 3 thun pecintaan..dia pulak x leh syg sye sb stil l0ve ex gf dia…perh aq jdi byag2x…kecewa..kot….ru je 2 mggu bda ni blaku…skit jiwa aq

  89. Kepada Siti nur maya umaira. wlaupun dah lama kita x jumpa sjak dr kita berpisah lg. saya nak awk tahu yang saya x lupa awk dan masih sayang awk. sy tahu awak dah ada teman baru dalam idop awk. dan saya pun. bkn niat ingin lukakan perasaan teman sekarang. tetapi ikhlas, hati saya selalu memikirkan pasal awk . apa awk buat. senyuman awk. suare awk. sering rindukan awk, fikir awk hepi je. walaupn sy slalu sdih bila trgt psal awk. dan saya faham yg kita dah x mcm dlu. saya slalu doakan awk sihat dan bahagia. saya tahu. susah dah untuk kita rapat mcm dlu. dgn situasi kita sekarang. kita mcm dah xpnh kenal. sdgkan dlm hati hanya Allah swt je yg tahu. dlu semua org pun tahu kita mcm mana. munkin ni sebagai pengajaran utk kita. sy redha..sy yakin awak pun sama rindukan sy.. wlaupn kita dah berpunya. saya masih simpan semua memori kita dulu2. hanya kita berdua je yg tahu. xmunkin saya bleh lupakan awk. sbgai cinta pertama saya. sy tak slahkan awk psal perpisahan kita, mkin dah takdir kita. saya slalu cuba faham yg terbaik utk awk.dan sy nak awk tahu, yg sy syg awk sangat lah sangat, maya :’) ………tu la luahan perasaan seorang lelaki terhadap bekas teman wanita yg dia cintai dan akhir nya berpisah. :) setiap pertemuan pasti ada perpisahan. setiap pengorbanan pasti ada hikmah nya. terima kasih.

  90. aq dlm proses lupakn si dia abu bukn nme sebena,,,..humm dy msih ad dpn mata aq..tpi x pe aq tgh menghitung hari..2 buln lg aq abis spm..mungkin aq lega sbb x akn temu mke lg ngan dy..x pela aq pasrah..lpaskn ko ngan ppuan yg ko nk 2…aq kecewa sgt..slameni aq toy ko jela kn..humm x sangka..aq arap sgt aq lupa ingtan dn x penah knal ko ..jgn gngu idop ku ag..ko msti hepi kn.jmpe ppuan yg ko idamkn slameni..umm.ko mudah ckp syg kat ppuan kn..mne pergiyer kejjurn ko kat aq,..mcm2 jnji..humm kpd m.hafidn..n.9

  91. aku sendiri pn tringat kt kekasih lama aisyah nama nye,aku tinggal kn die bkn niat hati tp kerna terpaksa……. Aku ikhlas cinta kn die n x pnh ku lupakn nye

  92. aku pernah berkawan dengan seorg insan 5 tahun & kawen dgn dia slama 7 thn.total hbgn kami 12thn.tp pkawenan kami tdk lma,kawen 2005 then 1 peristiwa itam tjadi dlm idupku thn 2009.dia wat perangai skali lg mcm msa kami bkwn dlu.CURANG..then 2010 dia kembali pdku n kami bernikah semula.tp shebat2 kta merancang,perancangan Allah lbh rapi.thn 2012 kami bercerai.2-2kali dia yg tuntut cerai.byk pengorbanan aku utk dia,aku tglkan agama lma aku utk msk Islam,kena pulau dgn fmly slama 1thn,ssh senang,suka duka.mmg ssh kta melupakan memori bersama tp prasaan syg dh tiada.jgn kelirukan dri kta memori dgn prasaan syg.pastinya ada hikmah semua yg tjadi.jgn jd mangsa godaan n bisikan syaitan.jgn dkejar insan yg kta syg tp blajar sygkan insan yg sygkan kta..

  93. jgn pk guna hati nnt mati,jgn ikut rsa nnt binasa.beri ruang n peluang utk dri msg2 n dri insan lain hadir dlm idup anda.xusah mengenang insan yg tdk pernah hargai kta.tiada manusia yg sempurna dlm dunia ini,jd jgn membandingkan dr psgn kta dgn memori silam kta.bla kta trima sseorg dlm idup kta trima nya seadanya.andai aku ditakdirkan menemui insan lain dalam hdpku.aku akn trima dia seadanya n menyayanginya spenuh hati.xguna mengenang insan yg pernah tglkan kta.kekasih yg sjati akn bsama dgn kta wlupun ssh senang & suka duka,mampu menghadapi sgalanya bsama kta.ni kan baru bercinta kena tgl,bygkn jka dh kawen & dtglkn begitu apa nsb kta??kembali pd yg azali..cintakan pencipta kta sbb Dia sentiasa menyayangi & xpernah melupakan kta…

  94. pengalaman hidup ni menjadikan kta jd matang,kdg2 Allah menduga kta spy kta dkt pdNya,jdkan pengalaman n kenangan sbg iktibar & pedoman hdp utk msa dpn bkn utk dikenang2 shingga hancurkan khdpn skg..mgkn semua ingat aku ckp senang..tp apa yg aku lalui xmgkn ko org semua xpenah lalui rsanya..aku penah direfer ke unit kesihatan mental sbb tlalu depress & stress,ada sapa2 yg ada smp thap 2 x?xda kn so trskan hdp msg2 sbb aku yg smp thap yg kritikal pun kembali jlni khdpn spt biasa skg..

  95. cuma dlm pengalaman aku xmelakukan pkara bdoh.aku bertindak spt seorg suami yg harus ptahankan umah tga tika 2.aku cr jantan 2,aku blasah smp bersembur2 drh n bg amaran jgn kacau hdp aku tp bla dh xdgr jgk.penah aku langgar dia dgn keta msa dia tgh bw mtr smp ptah tgn,tglkan keja aku bmgu2.tp 2kali ptama bcerai tp kali kedua aku cool.aku minta tkr ke tmpt asal aku n bw ank2 aku skali ke cni.then mulakan khdpn baru..bagi aku my ex bkn kwn atau lawan aku.dia yg memilih cra hdp begitu so dia kna trskan n xleh berpatah balik sbb aku dh tentukan jln hdp aku scara bersendirian dgn ank2.dia msh sms mohon ampun dunia akhirat,halalkn mkn minum & berterima ksh krn mjaganya dgn baik tika dia mnjadi isteriku tp aku xpenah reply any of her sms.for enough is enough.Allah dh tentukan destinasi kami bkn bsama so aku redha n trima..

  96. sblm sy kenal dgn suami sy, sy couple classmate hampir 6 tahun… dlm masa yg sama sy kenal dgn suami sy sekarang… disebabkan couple sy pd masa tu asyik sibuk (masa tu dia final year kat uniten) sy pulak dh ada org lain yg ambil berat (terang2 salah sy)… so sy dan couple pun break, atas alasan dia dh xnak amik berat ttg sy… skang sy dh kawen (ex pun dh kawen)… awal2 kawin… sy masih terkenang pd ex. suami sy terasa juga sbb sy teringatkan ex… dia ckp xbaik kalo dh kawen kita terfikir tentang lelaki lain… berdosa…terimalah seadanya… setiap yg berlaku ada hikmahnya… dgn kata2 tu sy tanamkan azam utk lupakan ex….sy fikir kalo dulu bahagia dgn ex (masa dating la)… tp dgn si dia yang sekarang ni xberapa bahagia (ada je dugaan)… anggaplah ia ujian allah… sbb sy dh pilih utk dinikahkan dgnnya… so sy cuba jlnkan t’jawab sbg isteri dgn adil (dgn xmenduaknnya) jgn dibiar perasaan mengawal diri… kisah lama dgn ex tu anggaplah ia salah satu episod cinta yg tak kesampaian… mmg susah nak lupakan ex kita yg pernah menghuni hati ini… tp berkat doa dan kesungguhan…alhamdullilah sy mampu menerima ketiadaan ex dgn sy sekarang… ada jugak la teringat2 tu bila lalu2 kat tmpt selalu jumpa/dating… nasib baik la suami sy selalu sedarkan dr lamunan sejarah… terima kasih bang… love u… to taufik…semoga berbahagia bersama anak dan isteri… the one that got away…

    • salam… susah betul nk cite benda2 mcm ni kat org lain yg kita kenal, tapi kalo pd stranger… what the hell kan… nak cite kat husband plak mcm tak best je… mmg la dia sgt memahami, tp xtau sama ada dia terluka ke tak. lepas send dlm blog ni… smlm… for the first time, terjumpa la blog wife my ex ni… kebetulan betul kan… selama ni lepas kawen, try gak search, google la apa la dgn harapan dapat la tau cerita terkini ex tu… hm… nmpk happy and sweet je… dh ada baby girl… alhamdullilah… aku terfikir gak… kalo dia kawen ngan aku… confirm la semua ni tukar jd cite lain kan… aku percaya pada jodoh… allah maha mengetahui… sama ada aku utk dirinya atau org lain… someway somehow, allah yg tentukan… kita insan lemah dan kerdil ni terima je seadanya… hmmm…. hati ini…. sukar dimengerti… xpe lah… in another life, maybe… the one that got away… (haha… masih berharap rupanya aku ni)

  97. jgn begitu hidayati… live ur life now… jgn dikenang kisah lalu… apa yg jd tu ada hikmahnya… kalo jodoh tak ke mana…

  98. hmmm…saya ada pakwe nama dia haikal saya dah cuba untuk melupakan tapi x blh dia selalu lalu dpn umah saya sbb tue lah saya x blh lupakan dia …hmmm…

  99. erma nytha ll

    saya pn sdang mengalami mcm 2 jga skrg.susah nak lupa kn dy. .tdk tw apa nak buat. .

  100. sama berlaku atas diriku sush nak lupakn dia

  101. Ak nk kngsi skit ape yg brlaku kt ak skrng ni.hrp korng boleh tlong ak..ak keliru gler ni.
    Ksah ni brmula bila ak stat kapel ngn ngan gf ak skng.still kapel.dia ade kksih dlu.7 taon diaorng kapel.last2 break ats sbb2 fmly dn ex gf dia crng.ak la yg ubti dia.dan kmi kapel.ak syg sgt kt dia..tpi skap dia yg sllu mngingt ex dia yg bwt ak kliru.ex dia pon msih cntct dia.ak tau.tpi ak diamkn sbb xnk tduh dia..ak sllu gduh ngn dia sbb ak cmbru.bla gduh dia mntk break.ak redha sbb ak tau ak sape di hti dia.gduh skit mntk break.tpi pstu dia cri ak blik.mcj,cal..ak syg kt dia ak trima blik.pastu dia wat blik prngai lama.ak still sbar.ak fhm dia xbleh lpkan ex dia sbb da lma..ak ngn dia bru lgi.tpi dia ckp dia syg kt ak.dia dah pon bgtau fmly dia n fmly ak pon da tau.ktaorng plan nk tnang dah.tpi bla fkir blik dia still syg kt ex dia ak rasa mcm nk je undur dri..ak keliru sgt..ak tkot nti da kawen dia msih brsama ngn dia…tlong la bgi nsiht skit..nk ckp ak xbleh cri org lain bkn..ak pon bkrjaya..tpi sbb da tllu syg ak jdi cmni…help me..

  102. sy suke org berlaku jujur dgn sy tp dlm mse y sme sy terluka . krna si dia mgaku mcri gmbar ex tunaang y sdh 3thun y lalu ptus dan mndapatkan gmabar smgu yang lepas sedangkan dye msih dalam perhubungan dgn sy .katanya xde perasaan ape2 tp hati org siapa yang thu kn . so sy ni sape dlm hidup dye sebenarnya . ..

  103. Sesiapa yang membaca cerita ini harus sila bergembira dengan saya kerana saya merasakan ditolak dan kecewa sekali oleh Isteri saya dengan cara yang sama seperti mana-mana lain lakukan dengan kesedihan hati sebelum i bertemu Dr orinoko On line e-mel saya adalah firstaxo @gmail.com. Isu saya dengan rakan sekerja, dia sentiasa istexting mereka walaupun selepas saya memberitahunya bagaimana saya berasa mengenainya. Dia akan berhenti untuk seketika dan kemudian mula seluruh. Dia sentiasa memberitahu saya bagaimana lemak dan lama ini Lelaki tetapi saya tahu bahawa dia telah menggunakan bahawa sebagai gangguan untuk saya tidak mengesyaki beliau. Hari ini saya kini telah mendapat tahu dia adalah menubuhkan tarikh makan tengah hari dengan salah seorang daripada mereka. Saya tidak lagi boleh mengambilnya. Saya tidak faham mengapa dia terus melakukan perkara ini kepada saya. Beliau juga datang rumah lewat selepas kerja sekarang dan dia akhirnya pergi dan berpecah dengan saya, baik i berada di psikik tetapi semua yang sama. apa yang perlu saya lakukan? sehingga kawan saya memperkenalkan saya kepada seorang ahli sihir yang membantu untuk menyatukan kembali suaminya. mendapatkan dia dengan orinokosolutiontemple1@ gmail.com anda boleh menghubungi beliau. jadi saya menggunakan ini cara untuk memberitahu orang bagaimana gembira dan berapa banyak i menghargai dr baik.

  104. Mesiah Constantinople

    Macam perangai babi korang ni.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s