Lupakan bekas kekasih

Mengapa hati ini begitu sukar untuk melupakan insan yang pernah bertakhta di hati, sedangkan sudah bertahun-tahun lamanya memutuskan hubungan cinta.

MANISNYA saat pertama kali mengenali hati si dia, apatah lagi mengenangkan kembali bibit-bibit cinta yang pernah diharungi bersama. Ketika itu, hidup ibarat tinggal di atas kayangan bersama si pari-pari dan sang putera raja. Indahnya sinaran mentari sehingga tidak dapat menjelaskan apa yang terungkai di hati.

Namun, semuanya sementara. Harapkan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengahari. “Mengapa kenangan lalu masih menghantui fikiran” dan “Adakah si dia juga merasai apa yang aku rasakan ketika ini”. Adakah perkara ini seringkali menjadi persoalan difikiran anda?

Namanya seringkali menjadi ingatan walaupun sudah kita ada pengganti. Lebih parah, apabila kamu tidak dapat menerima cinta baru itu daripada insan lain, sedangkan kamu sudah berpisah bertahun-tahun lamanya.

Mungkinkah kamu belum bersedia menerima penggantinya, sehinggakan teman-teman lain dapat melihat dan merasakan perubahan sikap kamu itu?

Intim minggu ini berkongsi tip untuk melupakan bekas kekasih yang satu ketika dahulu dialah insan yang paling disanjungi. Berikut adalah beberapa tuntunan yang perlu dilakukan apabila hati kamu masih tidak aman.

Anda bersedia melupakannya bila…

Menghapus kenangan bersama si dia

Setiap perkara yang dilakukan akan membuatkan kamu mengingatinya kembali. Singkirkan dia daripada lamunan dirimu dan simpan foto-foto kamu berdua mahupun hadiah-hadiah pemberiannya di satu tempat yang lebih jauh dari jangkauan dan pandangan mata.

Jangan lupa padamkan nombor telefon bimbitnya daripada genggam kamu. Termasuklah juga khidmat pesanan ringkas (SMS) dan pesanan suara darinya.

Jangan menyeksa diri

Bila ada benda-benda atau sesuatu yang tidak dapat disingkirkan dari ingatan, mahu tidak mahu akan membuat kamu teringat kembali kepadanya. Misalnya lagu kenangan anda berdua disiarkan kembali dicorong radio, jangan sampai membuat kamu tergilakannya kembali dan berasa sedih meratapi nasib yang menimpa. Ia kerana, hal itu tidak kena pada tempatnya.

Si dia punya pengganti

Apabila mengetahui si dia sudah mempunyai pengganti, sememangnya wajar untuk kamu melahirkan perasaan cemburu. Perlu disedari, kamu terpaksa merasakan bahagia yang dicari telah lepas dari genggaman si dia dan sudah tiba masanya untuk kamu melakukan perkara yang sama.

Berhenti membandingkan

Sikap kamu yang suka membanding dengan teman lain sepatutnya disingkirkan. Jangan sesekali membandingkan sikap, perangai atau tingkah laku teman baru dengan bekas kekasih.

Hal ini terjadi apabila kamu belum bersedia untuk menjalinkan hubungan bersama, kamu akan menggunakan pelbagai macam alasan.

Kehidupan berbeza

Kebiasaannya, kamu akan menghabiskan cuti hujung minggu bersama, tetapi kini anda terpaksa keseorangan. Bagaimana saya dapat menjalani hari tersebut tanpa seseorang di sisi? Sebenarnya perasaan cemas tersebut akan hilang dengan sendirinya. Kamu harus menyedari bahawa sememangnya sudah ditakdirkan kamu hidup bersendirian dan harus menikmati hujung minggu dengan sebaik-baiknya.

Cara terbaik melupakan si dia:

* Ingat hal-hal yang buruk tentang dirinya

Pada umumnya, wanita cenderung mengingati setiap perkara yang dilakukan bekas kekasihnya. Untuk melupakannya, kamu harus mengingati setiap perkara buruk yang ada pada dirinya.

Misalnya, dia seringkali mengutuk diri kamu, membandingkan penampilan kamu dengan rakan-rakan, mengeluarkan suara yang tinggi atau tiada ketepatan masa.

* Rakan pendengar setia

Walaupun pelbagai langkah telah dilakukan untuk melupakan dirinya, namun ingatan terhadapnya sentiasa bermain difikiran. Luahkan masalah kamu itu kepada rakan-rakan yang boleh dipercayai dan jangan sesekali menyimpannya di dalam hati. Takut nanti anda pula yang merana. Dengan cara sebegitu, ia sedikit sebanyak dapat menghilangkan kehadiran si dia dari fikiran kamu.

* Cipta fantasi

Kita selalu memikirkan bahawa perpisahan itu tidak akan berlaku sekiranya pasangan memahami hati budi dan bertolak ansur. Masalahnya kini, kamu sudahpun memutuskan hubungan cinta dan tiada gunanya lagi untuk berbicara tentang diri si dia. Lebih baik kamu mencari pengganti dan ceritakan hal ini kepada teman-teman lain. Siapa tahu mereka mungkin mempunyai kenalan yang mirip seperti yang kamu gambarkan? – NOOR HASLIZA NUSI

Sumber: Kosmo!

About these ads

116 responses to “Lupakan bekas kekasih

  1. cinta tak perlu diucapkan dengan kata kata,
    tapi mengapa gue selalu meminta dari mulut manismu,
    dengan keadaan tersbut harusnya cintamu hanya untukku saja.

  2. satu post yang sangat menarik…tapi bisakah aku melupakan bekas kekasih….tentunya boleh jika kita dapat pengganti yang 10 kali lebih baik dari dia…oleh itu lupakan dia.

  3. ugly duckling...

    wawawa aku br je clash ngn pakwe aku btl2 kul 10 td..
    msh baru
    tp aku xda sdh sgt
    bkn pasal aku ada laki lain
    bkn kerna dia ada pempuan lain
    tp ……
    ahhh..biasa pg esk mst dia akn pjuk n mtk maf sdgkan aku yg mulakan…huhuhu

  4. hakikatnya.. susah untuk melupakan seseorang yang pernah bertaut di hati .. masa penentu segalanya..

  5. alrh….wt pew klo bcinte tp ttp clash….lbih bek xyah kapel lnsg….agy bgoz……
    aku darh mlaz arh….nk pk sal kapel2 nyh….wt pew nink palew jewh…..idpo slambew jewh…agy bgow…..jgn sekse kn dri sbb bnde bodo 2 kewyh….have fun….

  6. tula..org prmpn hebat dgn kuasa memujuknya..
    senjatanya dari dulu lagi.. mana2 lelaki pun kalah..
    hehehe..

  7. ssh sgt nk lupakan my ex..
    dia ttp dlm ati ni….xtau bilenye leh ilang…
    wlpun,sy tau……..mybe dia dh ada yg lain…

  8. katakan cintamu walaupun itu pahit
    ungkapkan perasaanmu walaupun itu membuatmu malu
    dekaplah cintamu jika telah kau raih
    dan jangan katakan cinta jika masih ada dusta
    –salam—

  9. Cinta itu indah…tetapi seringkali,kita tidak sedar bahawa apa yang kita sedang lakukan adalah sesuatu yang memburukkan keadaan…tanpa kita sedari,teguhnya cinta kita padanya dipandang sebaliknya..Namun,penyelesaiannya,kita harus menyedarkan tindakan kita pada diri sendiri dan dirinya jua…Agar kelak tiada salah tafsir antara sendiri…

  10. Cinta itu indah bahkan teramat indah, jadikan cinta itu ratu dan raja dalam hatimu….., maka cinta akan sedikit menyakiti namun banyak memahami.
    Jalanilah perasaan dalam hatimu tanpa harus banyak menuntut,
    maka engkau akan merasakan indahnya sayang dan cinta itu dalam hidupmu.
    karna tak seorang pun dapat hidup tanpa sayang dan cinta dalam hidupnya.
    Berilah sayang dan cintamu seperti Cinta dan sayang seorang Bidadari Putih .

  11. betul kata hardyweb, hakikatnya payah nak melupakan seseorang yang pernah bertaut dihati, sedangkan bekas pakwe bergembira disamping insan yang baru…hanya aku yang merana selamanya

  12. bgitu mudah utk tnamkan rsa cintku terhadp si dia, tetpi begitu sush utk aku melupaknnya.. si dia telh mencuri ati ku ini, tp si dia jgakla tleh menghancurkn atiku ini.. inikah blasnmu tehdp ku yg sentiasa setia padmu..

    huhu.. memg cukup pyh nk lupakan ex aku ni.. dala aku syg gle kt die.. aku setia bagai nk mati, akhirnya hbgn slama 4 thun terkubur bgtu sje tnpa kbar brta.. Ya Allah, hmbamu ini masih x dpt melupaknnya.. ati ku terseksa setiap kali memndg tmpt aku n die slalo pergi.. aku memg xdpt lupaknnya.. dia memg cinta pertma dan terakhir aku.. die menghantui hidupku.. kau ilg tnpa kabar.. sudah berkawin ker.. oh tidak.. aku n dia rapt gle, tp akhirnya kami mcm xpenh kenl.. Ya Allah, berikanlah kekuatan pada hambaMU ini… AMin

  13. betul kata hardyweb…. memang tak dpt nak lupakan orang yang pernah bertahta di hati……lebih-lebih lagi kalau terpisah kerana TERPAKSA tp, lagi diingat lagi tak abis ingat…..biar buat macamana pun bertambah sengsara…. lebih baik tumpukan kepada apa yang ada di hadapan mata…biarlah sampai mati tak boleh lupa, asalkan tak mengganggu kehidupan/kebagahiaan orang dah le!

    orang kata, DON’T HOLD SOMETHING IN YOUR HEART THAT YOU CANNOT HOLD IN YOUR HAND

    Bukan dia jodoh aku….nak buat camana……doaku moga dia bahagia selalu walau pun tak dapat bersama, mudah2an di hayat lain kita dapat bersama lagi…he he (cehh!! cam ayat drama cina pulak!)

    sebaris lagu….SEDARKAN AKU TUHAN DIA BUKAN MILIKKU!

  14. saya pernah merasakan hal seperti ini. Jatuh cinta, tak dibalas dan cinta itu tak mau pergi walaupun sudah coba diusir dengan cara apapun.

  15. senang je nk lupakan bekas kekasih ni..kita cari la gf/bf yg lebih baik dn bagus dr dia, kompem leh lupa nye la…pastu jgn sebok nk igt kenangan2 manis dgn yg lama tu, buang jauh2 atau igt bnda yg kita penah sakit ati kt dia… tp cipta benda baru yg best dgn kekasih baru ni…klu dulu x penah tgk wayang apakata dgn yg baru ni selalu2 la ajak g tgk wayang mesti akan ade feel yg lain dn best…pastu klu dulu x suka nk bergaya…apa kata skg ni pasang bdn…klu kekasih lama nmpak kompem mkn ati….bab perangai tu klu x sama dgn yg lama…cuba bg peluang utk dptkn chemistry dn jgn cpt give up…pastu klu kita betul matured dn profesional…kita pasti dpt terima kekurangan dn kelebihan pasangan baru kita…dn anggap sumer manusia ni berbeza…sumer ni sy dh cuba praktikkan dn alhamdulillah sy dh pun berkahwin dgn bf baru sy tahun lps berkat kesabaran sy dlm mghadapi sumer ni…

  16. tapi mengapa cintaku g bisa begitu aja sirna padahal aku udah melakukan segala cara agar aku bisa melupakan dia.ternyata dia berpindah kelain hati kepada yg jauh lebih cantik.mskipun dmikian aku masih saja syang dgn dia

  17. yaaaaaaaaaaa cinta deritanya tiada akhir
    tapiiiiiiiii nikmatnya jga taj tergantikan

  18. kenangan di masa lalu dengan seorang kekasih memang sangat sulit untuk dilupakan… ketika aku mengejar kepergiannya, ia semakin menjauhi aku lagi… aku masih sayang dia… ingin sekali hati ini memeluk erat hatinya kembali….

  19. lupa kan saja….pasal org yang tinggalkan kita most of the time akan lupakan kita 100%..jarang sekali ada yang ingatkita balik…

    jangan bazir masa…cari lain..pengganti..cepat2..nikmati hidup bahagia balik…jangan
    sesekali biarkan diri kata “aku perlukan masa untuk bersendiri buat seketika”…
    jangan…ini lah time dimana kita akan baling batu kat tasik frust…waste time..

    cheer up

    • KEPADA EK ELE

      aku tak tau nak luahkan pada siapa. lebih baik aku luahkan pada KAU orang yang aku tak kenal. kerana aku tau aku memang berdosa besar.

      aku telah menjadi isteri kepada orang yang bukan menjadi kekasih pertama aku. kekasih pertama yang aku kenali sejak berusia 17 tahun lagi . kini aku hampir mencecah 28 tahun dan telah mempunyai seorang putera yang sangat comel. perkahwinan dengan suamiku kini bukan dengan sepenuh hati kerana perkenalan aku hanya mencecah 4 bulan sebelum pertunangan dan setelah genap 5 bulan pertunangan aku menjadi isterinya.

      kekasih pertama tidak dinafikan mempunyai ketampanan luaran. tetapi sepanjang percintaan dia tak habis habis menyakitkan hati dan akhirnya aku mengambil keputusan melupakan dia dan berkahwin dengan orang yang baru aku kenali tetapi dengan restu keluarga.

      tapi aku tak tau knape aku bodoh sangat tak dapat lupakan dia walaupun dia terlalu senang menyakitkan hati aku. semasa aku menjadi isteri orang aku menghubungi bekas kekasih pertama selang 5 bulan sekali. aku tau aku berdosa tapi aku kekadang hendak mendengar suaranya.

      akhirnya dia telah menjadi suami orang dan alhamdulillah aku berjaya terus melupakan dia dan bahagia dengan keluarga aku. namun beberapa hari yang lepas isterinya telah menghubungi aku untuk jangan berhubung dgn dia. aku menjelaskan setelah dia menjadi suami orang aku tidak menghubungi dia lagi. tapi isterinya menjelaskan aku adalah antara nama tewan wanita dalam telefonnye. baru aku tau belangnya. jadi benar tanggapan aku selama ini dia seorang playboy. aku bersyukur kerana tidak memilihnya. aku berasa selama 10 tahun aku menanti dia aku rasakan sangat kerugian tapi dalam masa yang sama aku tetap rindukan dia.

      aku memang betul betul bodoh.tapi aku hairan apabila isterinya akan tetap setia dengan dia walaupun perangainye begitu. adakah selama ni dia memakai ilmu jahat untuk memikat wanita. aku pelik apabila aku terbangkit untuk merebut dengan isterinya apabila cara isterinya meluahkan kebaikan suami dia tu. walaupun bagi aku yang mendengar nape perempuan ni bodoh sangat walaupun pangkat tinggi gaji besar sedangkan suami dia hanya meminta duit dia sahaja.

      aku sangat bingung dengan diri aku dan perempuan tu. ilmu ape dia pakai sampai ramai perempuan tunduk pada dia sanggup berkorban untuk dia sedangkan dia hanya bermain dengan kata-kata dan ketampanan.

      aku tau aku memang antara perempuan yang bodoh bodoh bodoh bodoh sangat. !!!!!!!!

      namun ape yang aku boleh simpulkan takdir yang telah menentukan segalanya…….

      aku mesti kuat lupakan jantan tak guna tu!!!!!

      Y aAllah Kau Maha Berkuasa bantulah hambamu yang mengharap keredhaan dan pastinya syurgamu
      jauhkan aku daripada derhaka dengan suamiku dan api nerakamu

      BANTULAH AKU YA ALLAH
      KAU BUANGLAH PERASAAN SYAITAN AKU INI !!!!!!

  20. memang x dinafikan memang susah nak lupakan bekas kekasih..bercinta masa sekolah..ingat cm main2 ja perasaan cinta tu,tapi x sangka sampai skang ingatan kt dia still wujud..walaupun da dekat 7 tahun terpisah…ingatan still ada,tapi cinta mgkin tidak…

  21. aahhhh…jiwang la korang ni…cari je la pengganti baru…nk jugak tggu yg bekas kekasih tu pe kes nye?? xde awek lg bagus, kepala pun tk pening…kwn ramai baru syok..xde sape nk jeles2, xde sape nk kongkong2…

  22. aku akn mencintaimu smpai drku sudah bosan melayan segala perasaan tntg drmu……shigga msnya tiba dan aku akn sedar akn kebdohan ku mcintaimu selama ini……..dan segala rsa cinta ini akn hbus buatmuuuu……wktu itula aku akn berhenti…berhenti sayangkan kmu……..itulah harapanku…….yp mmpukah rs itu hilang????sdgkn makin hr syg dhti utk kau x penah luak???????lalu aku hrus bgaimna????

  23. rilex la beb.. tak yah dok pk lg pada mereka yang pernah hancurkan hati… kuatkan iman dan tabahkan hati. MUNGKIN ADA HIKMAHNYA. Mungkin akan dapat lebih baik.. Masa gah single ni la, buat benda atau aktiviti yg tak pernah di buat cthnya aktiviti lasak ke atau dsb.. yg penting jgn lupa berdoa pd IILahi minta dijodohkan & ditemukan dgn yg lbh baik.. Jgn sesekali bermusuhan.. HIDUP NI UMPAMA SATU PERJALANAN, KDGKALA KITA AKAN BERTEMU DGN KEBAHAGIAN YG MEMBUATKAN KT TERSENYUM & TERLEKA, DAN KDGKALA KT BERTEMU LORONG KEKECEWAAN & KESEDIHAN. NAMUN PA PE PUN IA ADALAH SATU UJIAN DR IILAHI UTK MENGUJI KEKUATAN HAMBANYA..

  24. puteri sedih

    lelaki @ perempuan yang akan sedih lebih2?
    lelaki biasanya mudah untuk melupakan ex kekaseh.tp,idak bagi perempuan..
    aku pun tengah sedih berpisah…genap 4 bulan…
    masih mengharap panggilan dari si dia..
    walaupan cuba kuatkan hati,,tapi tetap menangis memikirkan dia..
    bagaimana aku harus lupakan dia sebab cinta kami terhalang oleh keluarga.
    tapi eknapa dia langsung tidak hubungi aku..
    adakah dia sudah melupakanku..tidddddddddaaaaaaaaaakkk!!!!!

  25. puteri sedih,

    biasanya klu cinta dhalang kluarga, lelaki malas nk pikir byk, memenatkan otak dan menyesakkn dada. Kt luar byk lg gadis lawa.

    Jd, klu sidia tk kontek adik, tkyah le dfikir dia tu lg. Dia mungkin tk lupa adik tp mungkin dia mls nk menyusahkan dirinya….

    so, jgn le sedih2 dik oii…ceria n senyum2 le selalu

  26. ite pn br clash..lg la ssh nk lupe coz tiap2 mgu msti jmpe…ble tgk die…rase cm nk tikam2 je!

  27. susah nak lupakan seseorang, lumrah rasanya tapi…pelan-pelanlah bangkit untuk jadi orang yang baru.

    cuba join kelab-kelab yang sedia ada kat malaysia ni, kalau minat kereta…join kelab kereta.

    pendek kata, cari kawan baru. kawan lama tu, biarkan dia pergi. setakat fikir, biasalah tapi tak yah call kalau tak perlu but i’m sure he or she won’t pick-up your call.

    pendek kata, kalau dia benar-benar kawan kita…dia mesti balik. kalau tidak, biar pergi.

  28. aku baru jer clash 2,3 hari lepas… crite aku lebih tragis… aku kapel balik dgn ex-bf. kat setahun aku tggu dia…smpai satu tahap aku da putus asa. tak sangka pula, dia muncul kembali. disebabkan aku masih sayang padanya, aku pun terima balik la dia…

    tapi tak sampai sebulan, dia mintak clash kali kedua. kali ni aku rasa dibuang seperti sampah.. ntah ape salah aku kali ni, x tau r… katanya, dia terpakse lepaskan aku coz dia sygkan aku.. tapi aku xleh trime!!!!

    sekarang aku rase xperlu layan lagi lelaki yg tak tahu hargai cinta kite.. biarkan la dia. namun aku tak bole tipu diri aku aku sgt menyayangi dia. aku cuma berdoa ditutupkan pintu cinta aku pdnya dan dapat jodoh yang lagi MACHO dr lelaki tu.. huhu…

  29. aduh!!sakit jiwa

    aku perlukan pertolangan kamu semua..aku baru saja clash ngn bf aku..aku mengenalinya lbh 5thn..hubungan aku dengannya mmg baik tp dulu aku pernah melakukan kesalahan dan akhirnya ditinggalkan…3thn aku tidak dapat melupakan die walaupun aku pernah couple ngan org lain tp jauh disudut hatiku, aku masih menyayanginya..tibalah suatu hari aku mencari nombor telepon dan terus contact die..aku memang tidak percaya die juga masih mngingati aku. mungkin kerana akulah kekasih pertamanya…aku kembali bersamanya dan kehidupan yang perlu aku lalui adalah cinta jarak jauh…die seorg kekasih yang baik aku bahagia dengannya…telah banyak pahit manis aku lalui ketika bersamanya…pengorbanannya dalam hubungan aku ini sudah cukup membuktikan die begitu menyayangi aku..tp kusangka panas hingga ke petang rupanya hujan ditghri..tidak pernah aku menduga, suatu hari die mengaku telah curang dan memilih untuk meninggalkan aku..sungguh aku percaya die akan bersikap begitu pada aku…sekarang hampir 4hari die menyepikan diri.. aku tidak tahu apa yang terjadi sebenarnya..namun aku masih mengharapkan die kembali menyinari hidupku…tapi itu smua khayalanku..mungkin penantian itu hanyalah sia-sia…sekarang aku merana kerana seorg lelaki..

  30. jangan terlalu mengharap..nanti hidup kan merana dan kecewa..biar masa dan waktu y ang menentukan..sedikit sebayak akan meringan rasa di hati..

  31. Mykumz…..
    napa susah tul aq mo lupakan c dia???
    aq uda pkir prkara bruk ttg drinya tp hati ini masi lg tringatkan dirinya…..
    susah tul aq mo benci ngan dia…
    aq masi prlukan dia……
    aq sayang sgt ngan dia….

  32. huhuhu mmg cdey..tp lau da ptus x leh wt ap la..mmg ssh nak lupakan c dia. tp jika c dia leh idop tnpe kite..npe lak kite x leh idop tnpe die..pk la mane yg bek.dada

  33. hurm…xperlu nk sedih tahap kritikal,kita ade pelajaran, blaja btol2, kjie btol2. wat pe nk sedih2. klu pakwe/makwe nk tinggal kan kite..go ahead! silakan…xkisah..anggap je xde jodoh..ptus ngn dia, cari 10 times better.

  34. huhu..btul cakp adeq, dh die bley idop tnpe kite, nape kite x ley idop tnpe die..
    kalu die sygkan kite btol2 die x kan sanggup lupakan kite,
    kite kne slalu pkir yg knp die snggup lupakan kite sdgkan kite sygkan die,
    insyallah kite akn sdr bahawa org yg kiter syg 2 mmg x spatutnya kita syg..
    kalu pk cmne, mayb kite akn pkir lg kburukan2 yg die ade,
    n 1 hr nanti insyalah kite akn sedar yg dia bknlah yg trbaik utk kiter..

    mmg susah utk lupakan, knangan kite ngan die, memori2 yg indah, tp i2 sumer die dh lupe wlaupn kiter igt slalu, die mampu lupakan, bt pew nak syg die g, jd kiter pon mampu lupakan,

    so, carik yg len , yg lg bagush dr dia,
    mayb sush nak bkakn hati utk cintakan org len,
    tp i2 pkara biasa, kite kne cube dlu cari org len, kawan, ngan die
    knal2 die, lame2 insyallah cinta akn berputik…
    wlaupn ht kiter cakp x mampu carik pnganti,
    yg pnting, kite kne kawan ngan org len,
    bkakan ati utk knal lg ramai org,
    1 hari perasaan syg utk org len 2 akn muncul

    igt kayh, try kawan ngan org len dlu,
    perasaan syg akn datng,mayb lambt ckit,tp apapn die akn dtg gak ble ade org care kat kiter… insyallah..
    kite akn lupakan xgf or xbf kiter 2..

  35. mmg betul ckp korang semua…aku pn mmg pyh sgt nk lupakan bekas bf aku..dh mcm2 aku buat tp masih mengingati dia lg..eeee aku benci sgt kt bks bf aku…aku rasa nk tikam2 je..

  36. gimana y? klo d tnggal pasangan rsa’a susah bgt bwt w,apalagi dy org yang paling w sayang, jadi,susah aja bwt nglupain’a

  37. hmm kalau la mudah nak lupakan..dah lama aku nak lupakan..dah bertahun, tapi cam semalam jer kitorang clash..pedihnya hati nih..adeihhh

  38. Mlupakan seorg two susah..
    Tdk smudh kata2 yg dlontarkn….

  39. T”nya susah ya jga hbungan jarak jauh….
    Aq two mzh syg ama dy tp dy bodoh ga perna thu gMna pRAsan cwoK YG MeNCInTAIX DkCeWAkAn..
    Wlaupun aq hax bsa bserah pd nasip cnta
    wlu hati tdk megikhlaskn

  40. saya bru je break dgn gf saya..
    tp,still x dpt lupakan die..
    pnat ar cmni..
    tlong ar..

  41. dah tinggalkan die..
    dah lupakan die sama sekali..
    tetiba jumpe balik… jatuh chenta balik…
    tapi main tarik-tarik tali,
    bila dea nak, die x nak,
    bile dea x nak , die nak..
    then skrang.. bila sama-sama nak..
    ade masalah yg menghalang..
    dea kene lupakan die..
    terpaksa lupakan die..
    kene lepaskan die..
    memang bukan jodoh kami rasanya…

  42. aku bru shaje clash ngn awek…
    aku ingat nk lupakan dia…tp xdpt..
    aku xthu ape slah aku…aku dh buat yang terbaik untuk nya..tp spa msa dia hnya cri slap aku…tlonglah…….

  43. bukankernasyg

    aku clash nagn pakweku ats alasan dia nk menggalkan bnda2 haram n nk pastikan keturunan dia bijak2 blaka….ha3…aku rileks r…tp dr dlu lagik prinsip naku no man no cry,tp kapel jgak…sng nk jatuh cnta,tp lm utkmlupkna org yg pnah kita syg…ha3…adoila,seb baik ada mak yg memahami…tpmslhnya ktorg satu u,satu kuliah,dhla org msia x rmai kat sni..slalu jmpak maaa…
    xsbr nk blik msia

  44. clash menjadikan hubungan aku dgn Allah lbh dekat=)

  45. AKU DAH 3 MIGGU CLASH…TP TTP INGT KNGN DGN SI DIA…PYAH SGT NAK LUPA…TOLONG KAWAN2 SUMA….
    AKU ADA ORG BARU TP TAK BLEH NAK SYG MCM AKU SYG EX AKU,,,,,

  46. dah bulan tp aku masih ingat kat dia..tiba2 dia berubah ckap aku tk sesuai utk dia..tk th la ape yg tk sesuai..sedihnya setiap saat je aku pikir pasal dia..smlm dia ckp kt aku dia dh ada gf bru..aduh pedih hati aku..aku pun ckap aku pun dh ada bf..padahal tkda pun..mcm mana nk ada aku asyik ingat kat dia je…mcm tk leh trima org lain….

  47. aku dh serik tuk bercinte…tp tbe2 aku ade prasaan kt ex aku yg lme…n die pon mgharap cnte aku…
    pe yg ptut aku wat…

  48. dh 3 bln aku ptus…tp nper ssah aku nk bnci kt ex aku…dlm mse yg sme aku ade prasaan kt bkas aku dlu….

  49. sa’at cnta hrus beranjak pergi hari yangkan tiba takan lagi ada s’buah nma ygkan d’puja mreka hanyalah catatan terindah dari crita cinta yang kan menjadi sebuah knangan !!! sdalam mata ini memandang mtanya spedih itu pula tangis yang kan mendambanya !!!

  50. skrg aku dh declair ngn kwn rpat aku….hrap2 aku dpt lupekan bf aku yg dlu..yg pnah lukekan aty aku…

  51. desperadogirlz

    help me!!!!
    ak hmpir 3 bln clsh ngn bf..sdih siot la..i gonna be crazy..ssah gle nk lupekan die,,tiap2 ari ingt die,,tiap2 mlm ingt die…slalu ngis…i’m so suffer…ak try lupe die,,ak m’yepi dri cntct ngan die coz ak xnk kcau life die,,die cm benci ak..adakah die rsa cmne ak rsa?suffer ilang owg yg pling ak syg…or die da de gnti ak?
    ya Allah tbhkn aty hmbamu ini m’nempuhi p’pisahan ini..ak tetap syg die..wlaupn die m’benci ak or die da de gnti ku…smoga die bhgia…

  52. ssh gler aku nak lupakan bdk yang aku ske..bdk 2 pn ske ak gak tp die dah ade awek so tak kan la aku nak sakitkan ati awek die kan!!cam ne ni time aku dah nk lpekan die sket2 mst aku terjumpa die balik..aku syg gle kat die nak wat cam ne klu aku syg die pn die dh ade awek..isk55….klau la aku awal jmpe ngan die mst ktorang dah bersama…sume aku dh wat tp tak pnh brkn..skrang ni kitaorang just dpt tngk dri jauh je..pndg pn cri2 je..mybe kngn ni aku knne smpn atau mybe aku kne lupakan..arghhh aku tak tau…tlg aku

  53. aku dpt taw bf aku kapel kmbali ngn ex-kpel dye dlu….sedih sgt2

  54. kalau bf still berhubung gan ex gf dia bagaimana pulak…maksud apa….
    kalau gamabr ex dia still dlm hp dia n gambar gf sendiri tak da apa maksud….n what should i do

  55. aku x dpt lupekan ex aku smpai skng..dh nk msk 2 thn dh.skng die dh dpt pengganti aku..cantik,siap tunjuk kt myspace lg..first time aku tgk gmbr 2 mcm nk gugur jantung aku..pedihnye ati ni hanya tuhan sje yg tau..ati ni bagai ditikam tikam..skt sgtttt..aku ditinggalkan tnpe sebab..die jus ckp yg die dh boring dgn akuu.ya allah knape sgt hebat dugaan nyg Kau bg pd hambaMu ini..aku xmampu nak tanggung sorang2.ble cite dkt family n kwn2,diorang sume xphm,sume suruh aku cube lupekan die,carik pengganti,tp hakikatnye teramat susah..ape slh aku sampai die sanggup wt aku cmni..ya allah ya tuhanku,aku mohon padamu,tabahkanlah hati aku utk tempuh semua dugaan yg kau beri padaku..amin…

  56. erm…… aku pn mcm kau jgak xdpat lupakan dyer shingga aku mngis keseorgan mlam2… tringat sgat2 kat dyer… dye pn sdah ade penganti tp dye kdg2 ade dtg tiba tiba kat dlm hensekku…npe eh….. lelaki mmg curang mcm nie smuar erk…..now,,, aku akn slalu mlupakan si dyer….. msa aku pacar sama c dyer klas skli dgn aku… mse tu kita tingktan 2… now PMR… dah nk hbis n dh nk msuk ting 4… so,,, aku xboleh lg lupakan dye… aku nk tkar sklah dan mahu jauh darinye… aku xkan lg tngok muka dye… SERABUT TAHU TAK….**** GOOd luck la sape yg dtnggalkan pacarnye itu… ha3

  57. xley gak lpean die

  58. laki2 sume same je..tao men kan parasan owg…

  59. kes aku lain..bpisah dgn ex aku sbb cnta xde restu kluarga die. alsn fmly sblh umah, xnk bbesan dkt. ex aku dh menangis ngn mak dia sbb nk kawin ngn aku tp mak die bg kata dua. mak die kata klu mati pn mak die xnk wt aku menantu. sedih sgt bl pk. kakak dia smpt anta msj maki aku bkn2. kata aku pompuan xde maruah sbb nk adik die. aku bkn pelacur, bkn pompuan murahan. aku cuma syg adk dia, itu pun jd kslhn bg pihak die. dia ajak aku kawin lari. aku xnk sbb xsggp nk blkgkn fmly aku.mslh xrestu tu dr fmly die. xadil klu aku wt mak ayh aku cmtu. then amik kptsn sama2 redha xde jodoh antara kami. mgu lps alhamdulillah aku dh btunang ngn seseorg yg amat baik dn syukur fmly die pn terima aku seadanya. inilah hikmahnya..sbb aku xwat bende yg mnyakitkn fmly aku. ms ari tunang tu aku sms die mtk restu sbb aku pnh jnji ngn die nk hidup ngn die smpi mati. aku ckp aku nk btunang. dia pn dh kuat sbb leh reply sms aku. dia kata dia doakn kbhgiaan aku ngn tunang aku ni sbb dia yakin tunang aku ni bole mnyaygi aku. sbb tu ngn die aku xdendam lgsg. dia baik sgt. ryezza, sy doa awk dpt pgnti scpt mgkn yg bole jd peneman kala awk ssh dn senang. jadila ank yg baik dn kahwinlh ngn pompuan yg bole jd menantu dn adk ipar yg baik utk mak awk dn kakak awk…

  60. ika Berkata:
    Disember 9, 2009 at 2:06 am | Balas

    laki2 sume same je..tao men kan parasan owg… bkan smua laki2 cam 2…aku neh kalu leh x mau bencinta tp ada sorang hawa yg berjaya bukak kunci pintu ati ku…setelah becinta ngan dia…tiba2 dia minta putus sb dia x dpt lupakan pakwe lama dia..itulah kaum hawa.. yang setia x dihargai..kiranya aku bukan laki yg same cam ika katakan..aku lah pencinta setia yg x dihargai..

    • hhmmmm……….aq pn sme cm ko……..tp last2 ad gk swng mamat yg brjye bkk pn2 aty aq……tp last2 dye tglkn aq…….dye ckp….xgf dye pnh lkekn aty dye….n dye xmo prkre yg sme brulg ag…..6pk sgt dye smekn aq ngn xgf dye…….sdgkn aq cntekn dye sgt2………………….

  61. sy da pts ngn gf 2mggu lpas..tp still xley lpekn die..hdiah yg die bg die sroh sy buang, tp sy xsnggop..adiah yg sy bg kt die die buang je..smpai ati..tp sy diam kn je..hm..ktorang tiap mggu gado..psal kpcayaan..syg tu mmg syg gle tp sy kurg kprcyaan thdp die..ktorg gado then die mntk pts..sy tme jela..smpai skrg sy xley lpekn die..die cnte ptame sy..wlaupn die org kedue dlm idop sy tp sy xpnah syg seseorang spt syg sy pd die..aisya..wan sntiase syg aisya..wlau pe pn aisxa wt pas ni wan xley nk hlang..wan cme mampu berdoa je syg..

  62. SDEYH…dlm masa 2mggu ko ada send msg kat dia x…tau call dia..brapa ari da ko x send msg n call dia…

  63. sayer sudah 2 thn putis dgn bekas kekasih
    kadang2 kami berhubung…
    biler die msg sayer, sayer bls…
    peritkan bile cinte di khianati
    bile hubungan kami putus sebab die hendak kembali kpd ex gf nyer
    mereka bakal bertunang tidak lame lagi
    sayer doakan yg terbaik untuk mereka
    kadang2 sukar mengawal emosi
    tambahan pula si dia first love sayer
    sekarang ni mase yg ader sayer nak habiskan study
    i want to get my first degree n want to be a good teacher. i hope so lah
    lupekan kisah lame. mane mungkin kiter bisa hidup dgn kenangan…

  64. hai..aida pon masih usaha untuk melupakan dia walau hakikatnya payah..dah setahon masa berlalu..tapi dia masih dalam ingatan..mulanya juz main2 je berkawan..masa tu aida form5 n dia form3..ntah macam mana aida tolak pendirian untuk terima bercinta dengan budak yang muda dari aida..betol org kata cinta itu buta..aida sendiri tak sedar bahawa aida benar2 jatoh cinta padanya..tapi mungkin coz ego aida putoskan hubungan tanpa sebab..dia myb marah aida tapi aida tau bagaimana hati dia..kami berkawan semula….hinggalah satu masa dia mendiamkan diri dan memberi tahu yang CINTA KAMI TERHALANG OLEH MAK DIA…aida masih ingat sampai hari ni apa yang dia cakap tu n sampai hari ni dia terus diamkan diri walaupun kami bertentang mata..entah apa yang aida nak buat untuk lupakan dia..cuba untuk mencari di mana silap dan buruk nya tapi aida tak juga temui coz aida asa dia yang terbaik..terus terang aida bagi tau yang dia langgsung tak pernah sakitkan ati aida..aida sebenarnya tak da sapa yang dapat aida luahkan apa yang aida rasa skrang ni…asa macam nak menjerit kat satu dunia yang aida betol2 rindukan dia..

  65. sy da wt smue 2…tp makin xbole lpe…cm ne nie…???

  66. kecewa……….sangat……saya tak nak khilangan dia…dia cinta pertama saya…..camna saya nak pujuk dia spaya dia x marah lg kat saya….saya mmg ngaku yg saya ni jenis pendam2 ja..walaupun luaran saya syum tp hati saya hya tuhan ja yg tahu…..kmi still contact…tp dia dh x semesra dulu lg…..sbab saya tahu dya masih terasa hati ngan saya…camna caranya nk suruh dya x mrah lg??pujuk dah….sblum ni…kami mmg mesra….tp beberapa hari lepas,saya mungkin ada trsilap ckp ckit sbb dya da ckp yg bwat hati saya sakit…tau ja lah kalo hati dh sakit..ckp pun x bleh kontrol..tp xde lah sya ckp prkara yg bwt dya mrh…cuma kata2 yg tunjukkn sya mrajuk je…hehehe….jd camna saya nk yakinkan dia yg sya syg sgt kat dia???dan camna cara supaya dia setia???dia mmg ramai peminat….dn pminat2 dia 2 pun bleh tahan jg lh…dan kadang2 dya mcm ragu2 ngan saya wlaupun dalam hati saya hya ada dia sj….tolonglahhhhhhhhh…..saya sedih sgt…..waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  67. saya rasa dh sethun saya tngaikan dye.kami ptus coz family ada pilihan len tok saya,kami buat haluan sendiri tapi saya xleh melupakn dye.now dye ada gf jepun n saya ada bf di johor.masalah skng kami bersama tingai dipng n kerja satu tempat.apabila gf n bf kami msing2 jauh,kami khianati cinta kami.kami still mcm pasgan bercinta.tapi bile gf dye dtg,terserempak.adoi…hati ku tertusuk2.. tolong lar.bagaimana harus saya melupakn nyer..tapi saya masih cinta n sayang kan nyer.

  68. bagaimana??? harus melupakan nyer… buntu…

  69. Cane ek nk lpekn ‘s0meone’ yg kte pnh syg.. Ssh yg t’amat cz tiap2 ari bleh t’srempak..sakit sgt ati ni ble dgr psl dy n p0mpuan laen.. Xmampu nk benci dy..

    • mudah aje.. lau awk rabun awk buka cermin mata awk@contanc lens awk.. n lau awk tak rabun, awk pakai cermin mata.. understand?? hehehe.. jgn marah.. sayang awak..

  70. cinta tak semestiya memiliki cukuplah sekadar melihat orang itu bahagia dgn sesiapa yang dia cinta. bila putus cinta belajarlah terima yang dia tak tercipta untuk kita. tuhan tahu apa yang terbaik untuk hambanya.. belajar lah mencintai pencipta kita sebelum mencintai hambanya..

  71. pada 9hb2’2010,aku da putus dgn rendra..ini kerna aku pun merasakan tiada lg rasa cinta untuk dia dlm hati aku.selama 3 bulan lebih bersama,akhirnya aku mgambil kputusan untuk undur diri dari hidup dia.aku dah bejauhan dari dia sekarang.sebab tu dia senang2 nk tglkan aku..sebelum ni kami da banyak kali putus tapi kami masih jua bersama..dan sekarang ni,aku da bleh terima yang dia dah pegi dari hidup aku..perpisahan aku kali ni adalah yang terindah bagi aku..aku dah tak boleh menangis untuk dia lagi..setelah apa yang dia buat,aku takan jilat kudah aku balik..sikit pun aku tak rasa menyesal kehilangan dia..aku dah lupakan dia,dan aku mampu hidup tanpa dia..slama aku bersama dia dulu,sgala2nya aku bagi..bila bergaduh,dia slalu naik tangan kat aku..walau teruk aku dpukul,walau nyawa aku nak melayang,aku tetap nak besama dia,aku masih syg dia..tapi sekarang,aku takan kembali lg pada dia..adalah satu penyesalan kalau aku besama dia lg.hubungan aku dgn dia tak pernah wujud.aku da byk kali’TERLANJUR’dgn dia.dan sekarang aku mengandungkan anak dia,,tapi dia tetap tglkan aku..takpa,aku akan teruskan hidup ni tanpa dia..dan anak dalam kandungan aku ni,hanya milik aku seorang,bukan dia..dan dalam hati aku,dia tak prnah hadir dlm hidup aku..aku benci manusia yang bernama ROY RENDRA BIN MOHD.ZAINI .. sampai mati aku akan simpan dendam nie…semoga tuhan memberi dia pembalasan atas apa yg dia lakukan pada aku,sekian…

  72. Pingback: KeHiLaNgAnmu So WhAt!!!! « Look aT Me…!

  73. slame 2 tahun aku merane dgan segale maki hina dr die.seumpame pelacur,bodoh,sial,nyusahkan org,babi & sbgainye seakan lali bg aku stiap kali kluar dr mlut die.stiap kali aku luahkan sedih aku,die ketawe.dan pade arini,19 feb 2010,aku tekad tinggalkan drinye wlupun sakit aku lalui.cincin ptunagan kami da beli,tp mngkin bukn jodoh aku brsame die.dngan laman web mcm ni la,aku cube untk bgn kmbali..thanx a lot ya..

    • zety..awak takat kene maki je..saya pun kene maki juga..ex saya dulu,pukul saya sampai saya keguguran..sampai tak mengaku anak yang saya kandung ni anak dia…..memang susah nak lupa kan si dia…. tapi ….

  74. kenapa lelaki yang pernah kita cintai seringkali ingin menghancurkan hati kita…seterusnya menjatuhkan kita…akulah mangsa lelaki seperti itu…apalagi yang dimahukan setelah kebahagiaan dunia telah dikecapinya dgn mempunyai isteri dan anak2…aku redha andai itu bahagia yang dicarinya…kenapa mahu ingatkan aku ttg dia lagi…kenapa tak mahu biarkan aku bahagia dgn cara aku sendiri…mahu aku bahagia katanya…bahagia apalagi yang dapat diperolehi dgn mengingatinya begini…setelah bersusah-payah selama bertahun-tahun ini untuk melupakannya…bodohnya aku sbb buat facebook sendiri…tapi manalah aku tau dia cari aku…salah akukah…jika terputusnya hubungan lalu kuakui ianya salah aku tapi penyebabnya dia sendiri…salam sayang selamanya katanya atau adakah maksudnya selamat tinggal buat selama-lamanya…takpalah…aku tak sekejam dirimu…takkan menyakiti hati isterimu lagi…apa yg aku tulis dlm mail aku tu adalah luahan hatiku sendiri yang sebenar-benarnya dgn diiringi linangan airmata…tapi aku tak mau kau lupakan aku…semua luahan hatiku itu kutujukan khas hanya untukmu bukan untuk isterimu atau org lain membacanya…

  75. kadangkala hidup ini tidak adil..knp dipertemukan hanya untuk dipisahkan..slps itu,dipertemukan lg hanya utk dipisahkan sekali lagi..terpisah dgnnya dulu disaat hatiku dipenuhi dgn rasa cinta yg mendalam utknya..jua kali ini dgn rasa cinta yg tak terbendung lg..tp aku sedar ttg diri ini..demi isterimu aku akan betulkan semula keadaan sptmana aku xpernah wujud antara dirimu dan isterimu sblm ini..aku dah tutup facebook aku dan email aku pun dah takdak lg..biarlah kalau aku terpaksa menatap wajah bahagiamu bersama isterimu setiaphari andai itu saja cara untuk melepaskan rasa rinduku padamu..’akulah hati yg engkau sakiti’ wahai insan yg bernama faisal bin ibrahim..

  76. hatiku sakit krna seorang yg brnama lelaki..knpe laki ni kjam sgt..ape slh aku..aku syg ko cm nk mati..ape yg ko wat kt aku sume aku trime..aku rndu kt ko..aku rndu knangan kte lepak same2..kte contact almost 24 hours..ko call aku smpai kul 5 pg kn..aku rndu sume 2..knpe sng sgt ko crik pngganti..aku nmpk cm ko syg sgt ngn awek bru ko kn..elok la 2..bia ko syg sgt kt die..n one day aku harap die akn wat kt ko same cm ape yg ko wat kt aku..what goes around comes around, i’ll b waiting..bia ko rase ape yg aku rase..dh 2 thn kte clash.honestly smpai skng aku xleh lpe kn ko..tp skng alhamdulillah aku dah x brpe sunyi lg since aku dpt msuk ipta..aku nk tgk ko jatuh one day nnt..that time bru ko tau mcm mane pedih n sakit nye ati aku ble ko tgl kn aku tnpe sbb..allah 2 maha adil kn..bia allah yg balas sume nye..amin

  77. aku rase mcm nak mati….bunuh diri..aku da besame dia da 4 bulan..terasa mcm da 4 tahun..aku tau hubungan kami akan dihalang kerna dia adalah sepupu sekali aku..belum ada lg sejarah family aku kahwin ngan sepupu..aku sangat2 sayangkan dia..kami da kongsi segala2nya..kami da berjanji akan bersama dan kawin..tapi aku tau semua tu takan menjadi kenyataan.. meskipun kami hdup besama tapi hidup kami takan bahagia..skarang,kami da bejauhan sebab aku dpt keje kat shah alam..sejak aku pegi,kami slalu begaduh..memang kami tak ada sefahaman..jadi kami sepakat untuk bepisah..tapi sekarang..aku betul2 kehilangan dia..aku masih sayang dia lagi..tapi dalam masa yang sama aku tepaksa lepaskan dia…aku terima semua ni dgn ikhlas dan reda..walau apa2 terjadi,walaupun kami akan bawa haluan sendiri,dia tetap darah daging aku..tetap saudara,sepupu,kawan dan sahabat buat selamanya..aku akan sentiasa mendoakan supaya tuhan temukan orang yang baik dan sempurna untuk dia..untuk menjaga,menyayangi,dan mencintai dia apa adanya…

    PEJAMKAN MATAMU DIHADAPANKU..
    KAN KU CIUM KAU TUK TERAKHIR KALINYA..
    SUDAHLAH KITA TAK MUNGKIN UNTUK BESAMA..
    PERBEDAAN MEMBUAT KITA TERPISAH..
    GENGGAMLAH TANGANKU INI..
    AKU BAHAGIA SAAT BERSAMAMU..
    USAPLAH SETIAP TITIS AIRMATAMU,
    USAH KAU TANGISI PERPISAHAN INI..
    BUKANLAH KEINGINAN KITA BERPISAH..PERBEDAAN MEMBUAT KITA TERPISAH..
    DENGARLAH SUARA HATIKU…
    AKU BAHAGIA SAAT BERSAMAMU..

    SAAT TERINDAH
    SAAT BERSAMAMU
    BEGITU LELAPNYA AKU PUN TERBUAI..
    SEBENARNYA..AKU TELAH BERHARAP..
    KU KAN MEMILIKI DIRIMU SELAMANYA..
    SEGENAP HATIKU LULUH LANTAK MENGIRINGI DUKAKU YANG KEHILANGAN DIRIMU..SUNGGUHKU TAK MAMPU TUK MEREDAH KEPEDIHAN HATIKU..UNTUK MERELAKAN KEPERGIANMU..INGINKU YAKINI CINTA TAKAN BERAKHIR..NAMUN TAKDIR MENULISKAN..KITA HARUS BERAKHIR..

    buat honey..yayang doakan honey bahagia walau dengan sapa pun pilihan honey..cinta dan sayang yayang pada honey takan penah hilang sampai yayang mati..thanks untuk semua yang kita da lalui sebelum nie..

    (my tears drop when im writing this article..only god noes that i am really luv him so much..)

  78. Benci2!!
    Kpn c isa lpaen dy?
    6bln ak uda g ma dy,tp np ak msh kbyg2 dy,
    bwt ak,dmataku dy adl laki2 plg smpurna yg pnh ak knal,
    sharusna ak g blh bfkr sPt ini,
    tp hatiQ g bs bhoNg,
    tmen2q sll blg”km bs dpt yg lbh dr dy”
    tp knp Tuhan?hny dy yg ad dlm pkranq,
    dy ingn ak lpaen dy,tp dy sll hdir saAt ak uda brusha hdup tnpa dy!
    Mksdna ap c?
    Ak bngung,ap yg hrus ak lKukan..
    Ak syg dy..
    Bgemana ak isa lpaen dy,smNTara tak ad hr tnpa mNgngtna,tk ad hr tnpa mNybt namana,,huhft

  79. salam…andainya awak terbaca catatan ini…saya mohon maaf…saya insan biasa yang punyai rasa cinta tapi tak kesampaian…saya tidak pernah ingin menghalalkan yang haram…kalau ada ruang yang halal sekalipun…saya tidak sampai hati untuk melukakan hati insan lain…biarlah saya menyintai dari jauh saja…itu lebih tenang dan selesa…hakikatnya saya tak pernah memiliki awak…cinta itu tak pernah saya miliki tapi ianya dapat dirasai di dalam hati…salam sayang juga pada awak…SELAMANYA

  80. aku hanya insan biasa yg tak bisa menolak ketentuan ILAHI..perpisahan itu selalu ada antara kita,cuma kita sja yg selalu mengiyakan bahawa kita tetap akan bersama,5 tahun masa berlalu,byk kenangan yang manis,pahit kita lalui,tp apakan daya,jodoh kita sudah berakhir,engkau sudah terlalu jauh dariku,dan aku terpaksa mengharungi cacian daripada ibumu,hinakah sgt aku ni dari pandangan ibumu..sekarang kau sudah menjauhkan diri daripadaku,ya..aku terima dengan redha,apa yang berlaku ada hikmah tersendiri,dan aku sendiri dapat tahu bahawa kau sedang berbahagia dgn penggantiku Ya,mulai hrini aku akan lupakan engkau buat selamanya (NKQTR)

  81. Cnta yg kta bina slma ini,trlalu sukar tuk ku lpa kn..wlau,brapa kli dirimu mnyakiti ku..nti htiku yg bodoh msh ttp stia mncntai mu..stiap kli kw tusuk htiku dgn kta2 makian mu,di stu juga la aq mnahan air mta ku dri jtuh d hdpn mu..amt sukar tuk ku lpakn dirinya..krana dya cnta prtma dn trakhr ku..Ya Allah,ttupkn la pintu hti ku dri mncntainya,krna aq sda xmmpu utk trluka…

  82. Aq bru form3, N taun nhe, Pmr..aq btl2 risau ngn exam aq..bf aq, brhenti skul cOz, mslh disiplin..aq tau aq silap mncntainya,tp cnta mmbutakn aq..wlaupn,family aq mlrng hbngn kmi tp,aq msh brdgil brhbngn ngn dia..slma aq ngn dia,aq btl2 rsa bhgia..tpi,sjak kblkgn nhe,dia cam mngabaikn aq..kdg2 lam shri dia lngsng xmsj..dn dia dh brni tinggi kn suara kt aq.kdg2 aq rsa bosan ngn sikap dia!

  83. aku masih lagi mencari jawapan atas persoalan kenapa…kenapa…dan kenapa? sudah tentu aku ingin sekali jawapan yg lahir dari hatimu sendiri…tapi sudah tentu aku tidak dapat mempercayainya lagi…apa pun jawapan yg keluar dari bibirmu…aku tahu dan aku yakin dgn apa kata hatiku…dan semua inilah yang menyeksakan aku…apa yang paling membahagiakan aku ialah apabila aku dikurniakan seseorang yang benar2 kucinta…kadangkala aku rasa seperti aku tak tahu apa2…entahlah…seksanya…walau apa pun yang terjadi…aku doakan agar dirimu berbahagia selalu…

  84. knpe skit ngt hti ble mlupakn seseorg..de spe2 leh tlg?????????????????

  85. aku nak sangat lupakan cinta pertama aku..aku taw aku sayang balak aku…tp kadang2 aku ingat lagi kat cinta pertama aku..aku rasa aku bodo sanagt sbb pendam perasaan aku kat dia 5 tahun beb..dia bestfren aku,x kan aku nak bgtaw kot..tp dia byk wat aku sakit hati..huhu..menyesal sayang kat dia….huhu..aku x leh lupa dia sangat..ish KENANGAN tu yg payah tu..huhu…mmg sweet..aku banyak nangis pasal dia..syes…aku harap sangat balak aku dapat wat aku sayang n cinta kat dia macam aku cinta kat cinta pertama aku..chiayouk2…terimala orang yg sayang kan kita…lupakan orang yg x hargai kita..semoga aku berjaya dan bahagia dengan cinta kedua ku ini..huhuhuhuhuhuhuhuhuhu

  86. yap i m still missing him…try elak tp hati tak bole tahan…kdg2 cari jalan nak tgok dia…sampai baca doa elakkan kena sihir sbb rasenye mcm dh tak boleh tahan perasaan ni sbb asyik ingatkan dia.

  87. baru putus cinta..dalam usaha menjalani kehidupan…ttg pengganti,aku tak nak lagi.tak sggp kena lagi..hancur hati aku mcm ditembak bertalu2..serik2.pedih yg amat sgt hati aku..hmm…

  88. ya allah…bantu la hamba utk m’lupa kn nye…
    x mmpu t’luka lg…
    ati pedih m’ngingat kn ksah lme..
    knp la ak msih x bole nk lupe kn dy??
    sdg kn dy suda bhagia dgn k’hidupan bru nye tnpa driku…

  89. kekasih pertama amat sukar dilupakan dan juga amat sukar untuk dijadikan hubungan ini ke jinjang pelamin hingga ke akhir hayat. percayalah hanya orang yang benar-benar beruntung dapat bersama bahagia dengan kekasih pertama hingga ke akhir hayat!!!!!!

  90. jangan menjadikan terputusnya hubungan dengan kekasih pertama merupakan penghujung jalan di dunia ini.

    hidup hanya sementara sama-sama kite sebagai perempuan terutamanya
    CINTA SERATUS PERATUS HANYA PADA ESA
    YANG LEBIH ABADI , MEMBAHAGIAKAN DAN BERKEKALAN :)

  91. hati aku bru jer berkececai disebabkan aku terlalu mempercyai seorg wanita yang slme ni aku syg n aku cnta.kalu aku taw yg dye syagkan aku,dah lme aku x tanamkan prasaan cinta yang amt sgt terhdap diri dye…tp cume dah terlambat….aku harus terima kenyataan yang aku sudah pn ditinggalkan…..aku readha ngn cmua yang sudah berlaku…..terima kasih wahai kekasih…

  92. da hmpr 5 tahun berpisah..dgn cara yg ckup tragis.maruah aku dan kuarga bagai di tapak kasut mereka saja..tp aku masih blom dpt melupa kan dia smp ke saat ini.mgkn aku xpnh membuka ruang tuk membenci dia..pedih..melihat dia sudah berumah tangga,punya kuarga bahagia diatas penderitaan aku..Tuhan,berikan aku kekuatan tuk membina hidup baru..keluarkan aku kenangan2 silam bersama nya..

  93. Sy pn dilukai.tp sy yakin smua ni ad hikmahny.Allah sygkn sy,xnk sy leka ngn smua bnda ni.yg pntg skrg,stdy smpai hbs dan jd pharmacist yg b’jaya dunia akhrat..akhrat yg abadi.insyaAllah,Allah maha adil..dh dicatat dlm al-quran,lelaki yg baik tuk prmpuan yg baik,lelaki yg jht tuk prmpuan yg jht…nikmat bhgia tu akn kta sma2 cpai.yakin ngn jodoh Allah dh ttpkn..

  94. Jgn jd bodoh t’lalu leka dgn cnta.kta ad plajaran..ad byk bnda lg yg lbh pntg p’lu kta tunaikn.jg org tua kta sbaik mgkin.jgn plak b’cnta lbh2,tp mak ayh kta lpakn..sekadar mengingati diri sndri.

  95. Jgn jd bodoh t’lalu leka dgn cnta.kta ad plajaran..ad byk bnda lg yg lbh pntg p’lu kta tunaikn.jg org tua kta sbaik mgkin.jgn plak b’cnta lbh2,tp mak ayh kta lpakn..sekadar mengingati diri sndri.

  96. rilex r korg ni………….adat r,manusia.xsumenyer indah dimate.cakap sume nyer manis n indah belake.pas 2mule r cepat cair.kdg2 ase xkuat iman pun ade.mmg susah pn nk lupekan org yg btul2 kite syg n cinta.2 r knyataannyer.bis 2 nk wat cm ne kan…dh tertulis cm 2.xkan kite xnk trima qada dan qadar ALLAH kan.zalim r mnusia cm 2..2 pe yg Tuhan jdikan,ade baiknyer.kan ape yg berlaku ade hkmahnyer..kuatkan smanagt.dengan ape yg trjadi ni,korg jdikan pngajaran k……dekatkan diri dengan ALLAH….sesungguhnyer Dia Maha mengetahui ape yg terbaik untuk diri kite…Dia sntiase ade dengan kite xkira susah or senang.jgn mgharap pada cinta yg xpasti.Cinta Allah lebih agung dari cinta manusia..gud luck 4 u all.xmau sedih2 dh….nnti sntiase r dengar lagu”SENYUM”

  97. …sy dah deleted gmb,nober n semua seumpanya…dgn membkr…tapi ex bf sy tuh 1 kelas dgn sy..mcm mn sy harus lakukan nieh???

  98. hrmmm….sukar tuk lupakan..suma gara2 sikap dia yg prihatin..tp sy x tahan ngan sikap dia yg kurang bertolak ansur..sikap ego..n sntiasa nk menang..sy sedar dia tu lelaki yg jauh lebih tua dr sy..tp sy nak dia faham akan diri sy..terima sy seadanya…tp kdg2 mcm nak pndg rendah kat sy..takpa..sy nak lupakan dia…kami x serasi..

  99. sya jga pernah m’alami bnda yg sama.. ex sya mmg x cntik mna pon..tp yg uniknya dia snggp dgr ckap & mmbntah hnya krna trllu syang akn sya. tp sjak kblkngan ni dia dh brubh..x sngka dia snggp kianat cinta kami demi sniornya.. sukar untuk sya mlupkan dia. tapi hdup prlu dtruskan.. masa akn mnntukan sglanya.. saya yakin yg akn dtang adalah lbih baik dri yg lpas.. :-)

  100. aku bru je ptus ngn ex aku 2hari yg lpas.. crita aku cmne, aku buka fb aku sendiri then aku trnmpak fb ex-girl die ade gmbar mereka bdua. die prnh ckp mereka x pernah lg brhubung n dh ptus.. hbungan kmi hmpir 4 thun.. kmi tlh brsama hmpir 4 thun..
    aku ngaku yg aku prnh curang ngn die msa thun 2 kmi brsama.. dan die sndiri pun tlh bls prbuatan aku 2.. dia brknln dgn ex-girl die n bsama 3 bulan.. aku dpt tau dia curang… aku bgaikan hilang arah, nk bnuh diri jer! sebulan kmudian ex aku ckp mereka tlh ptus.. smpaila 7 bulan kmudian aku trnmpak fb ppuan 2 ade gmbar mereka siap tnjuk as profile pic g..
    aku tnya die bek2, dia ckp xde lg hbungn ngn ppuan 2.. hari demi hari berlalu,,, hbungan kmi renggang…. die msj aq kat sms yg die nk aku brubah.. die sru aku cntact die klu aku da brubah.. aku x tau ape g slh aku..die tglkan aku sdgkan die yg bslh.. aku mnangis n x dpt trima hakikat yg kitaorg da xde pa2 g! msa kitaorg brsma dulu, aku n die byk kali da terlanjur! mcm2 die jnji kat aku.. die nk kwin n brtngjwp.. kenapa ya Allah aku dberi dugaan sbgni… aku x tau nk wt pe g ngn hdup ni…….. aku xdpt nk trima mna2 llaki…. aku hnye sygkn die sorg je……. tlg aku kwn2……

  101. “Hargai la cinta sejati walaupun hanya sesaat, kerna sekali ia melangkah pergi ,
    ia xkan kembali lagi”

    “Cintai la.. insan yang lebih menyintai diri kita daripada menyintai insan lain yg x menghargai cinta kita..”

    “Hidup ini suatu pengembaraan, cinta yang datang adalah satu persinggahan seumpama tempat pengembara berhenti melepaskan penat..jangan di ingat cinta yang dulu kerna arah tujuanmu blm tiba..anggapla.. cinta yang dulu adalah dugaan drpd Illahi utk kita..”

    “Cinta pertama adalah cinta yang sukar di lupakan namun percaya la..cinta pertama bukan la.. cinta yang terbaik untuk kita”

  102. Cinta sejati adalh cinta Allah, memang perit nak melupakan seseorg yang kita sayang, lagi2 kita tidak pernah melukakan hati nya, kita terima dia seadanya, tapi percaya la setiap yang belaku ada hikmahnya, ALLAH takkan jadikan sesuatu dengan sia-sia, Hampiri Allah dalam setiap keadaan untuk mendapat kekuatan dari Nya, hanya Allah saja yang dapat membantu kita, meleraikan setiap kekusutan, menenangkan setiap keresahan, Yakin dengan janji Allah, jika kita mencari cinta Allah, Allah akan bagi cinta yang terbaik buat kita, Sesungguhnya Allah tidak memungkir janjinya macam manusia..

    Dan sentiasa berdoa kita dihampiri oleh orang yang ditakdirkan untuk kita, supaya kita tak dikecewakan lagi insyAllah..

  103. Zaman sekarang bnyak cinta cuman hanya sekedar Omongan semata bkan krna dari hati ..
    Itu Psti Terbukti, krna Dia Lebih prcaya Kta oRng Lain Drpada Cwok.a sendiri, kLo cinta itu dri hati, Dia Takkan Prnah Percaya Dengan Orng Laen Sebelum dia mElihat dngn Kedua matanya sendiri ,,,
    Buktikan Lahh !!!!

  104. saya sekarang alami masa alah cinta dengan laki orang yang ambik berat tentang saya hati payah nak melupa kan dia

  105. :'(
    genap hampir setahun …
    dia meninggalkan aku..
    bila ada yg sudi menerima aku , aku tolak..
    aku tak tahu knpa..
    mgkin cinta aku tak ade tuk sesape..
    si dia pula hapy-hapy brsama teman nya..
    emm ..
    adakalanya aku sudah melupakan si dia..
    bila dihimpit perasaan frust , lonely , aku mula kembali mngeng kn nasib aku..

    ~lonely~

  106. ella aprillia

    Üđ 5th Qüë terpisah ma “H” n üđ 2th Qüë mnjlani hub Qüë ma “D”..ƅüƚ tak !z dipungkiri bahwa Qüë masih menc!nta!x msk!pun 5th terpisah..! Love Uuu “H”..maafkan Qüë paaa..

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s