Sejarah Hari Kekasih

Versi 1
Ia diraikan sempena memperingati paderi Kristian bernama Pedro St. Valentino. Dia aktif menyebarkan agama Kristian pada zaman pemerintahan Rom yang pada masa itu diperintah Claudius II. Raja Rom ini memenjarakan orang Kristian kerana mereka mengamalkan agama yang bertentangan dengan agama kuno Romawi. Oleh kerana Valentine salah seorang penyebar agama Kristian, dia ditangkap dan diseksa di dalam penjara.

Namun sepanjang di dalam penjara pun, Valentine tetap sebarkan agama Kristian kepada banduan-banduan. Raja Rom mengetahui kegiatan Valentine dan memerintah Valentine dihukum bunuh pada 14 Februari. Lantaran itu, orang Kristian memandang mulia kepada Valentino kerana kesanggupan mengorbankan nyawa kerana kepercayaan, kecintaannya terhadap syiar agama Nasrani iaitu agama Kristian. Malah sehingga mereka menyamakan Valentino seperti Nabi Isa.

Sumber-sumber menyatakan, ketika St. Valentine dalam penjara, beliau jatuh cinta pada anak seorang pegawai penjara. Kesalahan ini menyebabkan beliau boleh dibunuh, tetapi sebelum itu Raja Claudius II memberi kepadanya pilihan, sama ada meninggalkan agama Kristian yang dianutinya atau menerima hukuman bunuh. Beliau rela dibunuh, tetapi sebelum itu beliau sempat menulis surat cinta kepada gadis tersebut dengan menurunkan tanda tangan From your valentine (Daripada Valentinemu).

Sejak peristiwa itu, orang Kristian mengambil sempena 14 Februari pada setiap tahun untuk merayakan hari kasih sayang bagi memperingati hari kematian St. Valentine, paderi kesayangan mereka.

Versi 2
St. Valentine dibunuh kerana mengahwinkan ramai pemuda secara rahsia sedangkan undang-undang Rom pada ketika itu menghalang pemuda-pemudanya berkahwin dan berkeluarga. Mereka dikerahkan untuk menjadi tentera sahaja. Perbuatan ini mendatangkan kemarahan Raja Rom dan ditangkap dan dijatuhkan hukuman gantung pada 14 Februari 269 Masihi.

Versi 3
Ia dirayakan sempena kejatuhan Islam di Cordova, Sepanyol. St. Valentine merupakan orang yang memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam pada masa itu.

Dengan jasanya itu, Valentine dianggap sebagai kekasih rakyat. 14 Februari 1492 adalah tarikh kejatuhan Islam di Sepanyol dan dianggap pada hari itu hari kasih sayang kerana mereka menganggap Islam adalah agama yang zalim.

Bayangkan kalau kita meraikan hari ini, sudah tentu ia menandakan kita sendiri merayakan kejatuhan agama Islam itu.

About these ads

55 responses to “Sejarah Hari Kekasih

  1. bt lo ni

  2. kita sbgai umat islam pk2kan

  3. wah.. macam tu pula ye.. Ee.. tak sangka aku. gitu kejam pula mereka di sana.. tapi janganlah samakan pula semua orang ye. kita tak cam tu tau.. itu semua zaman dulu-dulu.. tak moden tamadun durang time tu..

  4. selama ni aku ingatkan sambut bnde xpape…
    skrg baru aku tau…kejam batul mereka ni..
    aku bagi umat islam harus menyebarkan bnde ni kat org ramai…
    aku xnk agama kita d pandang hina…
    islam merupakan agama yg sempurna dan penuh dgn pengertian..
    walaupun aku merupakan hamba islam yg x lari dari membuat kesilapan,
    tapi aku juga perlu menegakkan agama islam..

  5. dah mmg lam taw sejarah nie..
    sbb 2 x penah sambut ari velentine..
    kita nie umat islam,kene jaga nama baik ajaran kita…
    kalau nak pk kan logik,
    ari2 adelah hari kita boleh tunjukkan rasa sayang kita x semestinya kene tunggu hari yg dinamakan “hari kekasih”
    harap2 diorang lagi mudah celik mata n jgn mudah terpengaruh….
    islam la satu2 nye agama yg paling suci…

  6. Ermmm. x semua kristian menyambut hari valentine.
    kristian bukan merujuk pada satu mahzab. kristian ada banyak mahzab. Jadi usah sangka semua kristian sama menymbut hari valentine. harap maklum.

  7. alah….awak ne tok wan….mmg pun semua kristian sambut valentine so kenape dengan awak ne cemburu ke….awak tok wan jangan lah permainkan agama kami so apabila kita menymbut valentine semua ne ade lah sykr kepada tuhan dan juga sebagai kita ne menjadi sepasang kekasih…kita dah cukup menymbut hari yang sudah tiba so macam kita menymbut perayaan so macam tu lah kita akan menymbut..di dalam dunia ne kita mesti lah ade kehidupan lebih menarik lagi so sampai sini je so di harap maklum kan….

  8. yeke…. xsngke lak citer die cm2…. so xleh celebrate ar nie…bgoz2… jgn larh t’pngrh ngan hri 2… huhuhu

  9. salam..
    just nk tahu..dari manakah sumber mengenai sejarah hari kekasih ini diambil?..
    dari bukukah?..buku ape?..
    dari emailkah?..sahih ke?..
    cz mmg bgus kite memberitahu kpd orang awam mengenai hal ini..tuk memberikan kesedaran..
    akan tetapi..bukankh salah disisi Islam itu sendri jika menyebarkan maklumat-maklumat yg salah…
    wallahua’lam..

    • ular lari lurus

      Nabi s.a.w bersabda, maksudnya:
      “Sesiapa yang meniru satu kaum,dia tergolong daripada mereka.”
      (Hadis riwayat Abu Daud).

  10. hari kekasih adalah hari yang begitu indah untuk saya sebagai penganut kristian.disitu sy dapat melihat kekasih saya menyiapkan sesuatu yang romantik demi untuk menggembirakan saya…dan adalah tidak salah seseorang itu menyatakan betapa sayangnya dia kepada kepada orang yang dia sayangi.

  11. ya la 2…apa yg pling pnting,,hari kekasih ne adlah hari istmewa bt psngan2 couple kt luar sna..xde kna-mngena pn ngan hari mymbut kjtuhan islam knon…jgn la brfkiran smpit tul…heyyy..

    • DAH TERANG-TERANGAN VALENTINE’S DAY ITU BUKAN UNTUK UMAT ISLAM.KITA TAK SAMBUT EASTER DAY DAN HARI NATAL.
      VALENTINE’S ITU CHRISTIAN…KITA ISLAM…KITA
      SAMBUT MAULIDUR RASUL,MAAL HIJRAH,AWAL MUHARAM…
      JGNLAH BUAT YG SIA-SIA.KRN HARI ‘KEKASIH’ INILAH,
      MAKA JUMLAH ANAK HARAM,KES BAYI DIBUANG BERTAMBAH.
      SEKARANG SIAPA YG BERFIKIRAN SEMPIT…BERBANGGALAH
      DAN KASIHILAH NABI JUNJUNGAN KITA DI MAULIDUR RASUL
      INI.

      • abu zar junaid

        saya setuju amir kita pun ada hari y plu d smbut…ha mauluhur rasul ni sambut betul2 baru tau islam 2 kejam ke indah sebenarnya

      • lalalalala… aku nak sambut valentine day… i love him so much…dia xda plak suruh benci2 org mcm org2 yg hipokrit kat dlm wall ni… suka ati org la nk pilih agama apa… pedulikn mereka2 yg kuno itu… follow ur heart

    • Nabi s.a.w bersabda, maksudnya:
      “Sesiapa yang meniru satu kaum,dia tergolong daripada mereka.”
      (Hadis riwayat Abu Daud).

  12. betul2…
    jangan terlalu berfikiran sempit. Semua yang diceritakan tu pun bukannya tentu sahih, betul dan tepat. Jangan pandai2 nak memburukkan agama org lain dulu.

    Tengok lag kelemahan diri sendiri…

  13. emmmmmm….aku dah insaf..tetiap ari leh tunjuk kasih syg,xde makne nye sambut sume 2..hidup ISLAM..

  14. dulu,aku pernah smbut coz mase 2 ade pakwe,,skang da xde..however,lau aku de 4we lg,xkan smbut demi kbahagiaan kita sbg umat islam….nak gak dpt 4we lg….hehehehehehehehehehe… sape2 yg single mingle,c0ntact r aku..0136518754

  15. cintailah ISLAM lebih drpd KEKASIHmu demi CINTA kita…bahagiakn dia seperti KAMU bahagia disampingNYA…CINTA ILIHI tiada tandingan..

  16. eeee kjamnyeeeee

  17. jahatnyerrrrr mreka..arap-arap menda tu x akan blaku lg..biaaa la jd pdoman bt smuaaa

  18. kritikal case...

    erm…act psl bnde ni dh lme t’sbr.juz kte je yg m’mekakkan diri.jgn lh ckp pkrn smpit klw cyer 2 sume. tp skglh mrke2 yg nk b’ubh n sdr tu..zmn dh mken moden,mken tua. ble2 je nk kiamat..tobat2 lh wei..kmbgkn Islam. teghkan iman anda. peringatan untuk semua dan diri sndri…

  19. agama kite asing2 ko dengan cara ko aku dengan cara aku. yg penting islam nie berpegang pada quran & hadis…
    so,sendiri makan pengat.. sendiri mau ingat…i’m sori

  20. org kite ni ske sgat ikot kn budaya owg lain..plik….
    berubah la wahai umat islam tercinta……..

  21. erm,bagus la tajuk ni masuk xm so leh la baca n mana la tau naik peksa…klu naik bagus jgk.. time kasih pemilik artikel ni ye!Peace!!

  22. hai salam kenalan wat semua….

  23. salam..sekrg kte dh tau bnda ni mmg x elok dsmbut oleh umat islam..dan dh terang2 ia dbwa oleh org kafir..jd lpas ni x yah laa smbut bnda yg tah pa2 ni.. bnyk lg ari biasa kte leh smbut tnpa menunggu tarikh 14 februari utk mymbut valentine..

  24. salam…kita actually sbagai umat ISLAM, mmg x ptt taw smbt bnda mcm gini..blh mrosakkan aqidah taw..then,kita taw sume yang kita bwat tu x da pown faedahnya.. bagi hadiah kan gf ke,bf ke.. tup tup bukan milik kite.. tak ke frust nnti…so tepuk dada tanya iman…k, wassalam…

  25. tau x pe..x pt0t smb0t ar..x de paedah nye,,law smb0t msti wat pojex yg b0okan2 an…lu pk laa sndri…!!

  26. mmglh x ptt smbt……….islam tk suka cmtu…….yg agama kristian 222222222 tak usah ckplh..lntk koranglh…..dh korg bkn agama islam tpi agama kristian………ha yg gardenie89 tu hmmmmmmm mngkn bagi awk betulllah…………..

  27. jgn mrh tau kwn2 sume….slmt hari kekasih kpd yg beragama kristian…dan bagi umat islam,jgn smbt…..biar saye yg smbt…hehehehe……..cheeeeeeeeeh….

  28. wahai pembaca2 sekelian kta hidup didunia sama saja tiada yg belainan buat apa kta nak tambah2kan masalah hidup.yg ada bersyukurlah dri tiada langsung.semua itu sudah ditentukan oleh yg berkuasa ,kta hanya hamba yg tinggal untuk bebuat baik bkn utk bebuat jahat.sya harap kta renung-renungkanlah.thanks hppy semua

  29. mmg la tak salah myatakan pd ssorg brtapa sygnya kita pada dia tp perlu ke ucapan syg tu hanya pada hari valentine???? kenapa mesti hari valentine??? bkan ke kalau kita syg pada seseorg itu kita kene nyatakan pada dia setiap ary… bkan ary velentine jew!!!!!
    so, tak perlulah raikan hari kekasih….. jangan disunatkan apa yg haram….

  30. kenapa kh kita kena menyambat hari velentine..bukan kah bagus kalau kita saling menyayangi setiap hari..couse bagi sy setiap hari adalah velentine..n i’m kristian..

  31. ana sokong sangat2!!
    umat islam memang tak patut sambut bende macam nie..
    anak mude duduk berdue2an..bukan nak berfikiran sempit..
    masalahnye bak kate orang dulu2 ‘DARI MATE TURUN KE HATI’.
    orang sekarang ‘DARI MATE TURUN KE DADA’.. paham2 lah yekk..
    mulelah buang anak lah.. macam2.. law rase xnak bertanggungjawab, wat apew nak wat sume tuh. tak dinafikan semue manusie ade kelemahan masing2.. tapi kelemahan tuh perlu dielakkan dgn kelebihan (jgn disala ertikan pulak yep).
    so… jgn ‘TEPUK DADA TANYE SELERE’.. tapi ‘TEPUK DADA TANYA IMAN’….
    kenape perlu 14/2 jugak menjadi pilihan untuk ungkapkan rase cinta kepada kekasih..

  32. sronok baca komen2 kt atas.. knp kita sambut are v.tines pd 14 feb shj sedangkan kt sygkan teman kta hari2…. hahahahah
    knp kita smbut bufday kita pd are lahir kta je knp kta x smbut hari2 sdangkan kita hidup hari2…. hahhahha mestilah utk smua smbtan ada hari yg tertentu spaya kta raikan sama2 dgn smua….
    jgn marah…. peace…heheheheh

  33. slam…x salah kita menyambut hari kekasih tpi jgn kita terpengaruh plak…islam dah cukup indah wat kita jgn lah kita mencari yg lain….k

    • ular lari lurus

      Nabi s.a.w bersabda :
      “Sesiapa yang meniru satu kaum,dia tergolong daripada mereka.”
      (Hadis riwayat Abu Daud).

  34. CeLestyna N. Drago

    V’tine day is 4r rmmber da fther, who was bring da justice, in peace & loving 4r who wnt 2 b a christian…v’tine day can b clebr8 4r christian only..& nOt 4r muslim 2 clebr8 it..clebr8 v’tine day was not a day 4r doing smthing bad habit but it was a day 4r loving sombdy, exm. fmly, frnds & sOm1 spcial 4r us & w cn gve flwers, chocolates, & doing smthing rmntics like bringing he/she 2 rstrant or gve he/she a sprce…

  35. ular lari lurus

    as-salam….mnyambut hari kkasih itu lah lorong2 mnuju kemaksiatan..jgn salah ertikan maksud kasih syg..hanya utk yg halal.
    ENCIK PIAN > xperlu anda berfikir tentang hadis,buku…tp anda fikir,bkasihsyg dgn yg bkn halal..bpegang tangan,xhalal..haram dlm agama Islam???ada ka org yg mymbut hari kkasih yg belum sah xbpegang tgang???
    bermulanya 4P…
    1- pandang2..
    2- pegang2
    3- peluk2
    4- penzina

  36. ular lari lurus

    Nabi s.a.w bersabda, maksudnya:
    “Sesiapa yang meniru orang, dia seorang daripada mereka.”
    (Hadis riwayat Abu Daud).

  37. org islam yg smbut hari bodoh ni mmg bodoh,otk sempit dn yg swaktu dgnnya..harap maklum

  38. ni dah keterlaluan ..tapi dia namakan jugak hari valentine..bangang..punya bangsa firaun kafir..

  39. hi..sorry m’yibuk skit,
    cma nk bgi tau la..yela mmg da almklum psal SEJARAH vlntne ni,
    so,trpulang la pda individu itu untk b’fkir.
    so,..pa mslhnya?plz la,hrmti org yg mnymbt tu .. sprti diaorg hrmat dgn hari2 yg b’kaitan dgn agama yg korang smbtkn
    bkan ker stiap AGAMA tu ada kprcayaannya..
    so..,if nk bg nshat pda k’kwn YG S’MMGNYA X M’YMBT TU,tegur la dgn bijak..ok.

  40. hari kekasih (valentino day) x ada dalam agama islam

  41. PERINGATAN!!!!!!!jangan lah umat islam menyanbut hari kekasih kerana ia merupakn satu perbuatan yang akan mencermakan agama islam…..jangan lah kamu menyekutu kan allah….allah akn laknat orang yang sambut hari kekasih itu…….kerana pada ari ini lah y akan berlakunya maksiat…………sedarlah wahai sahabat2ku dunia nie hanya sementara sahaja…………TAKBIR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ALLAHHUAKHBAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  42. sALaM sUmE .. ..
    kPd Org kriStiAn sELaMat mNyaMbUt hAri vALEntinE ..
    kPd Org iSLaM ,jOm kitEw sMbUt maULidUr rAsUL ..
    stiAp agAmE bErbEzE, ..sMbUt apE yg ditEtApkAN dLM agAMa jEw,.jgN nOk sELok sgt ikOwT agAmA LEn & jgN nOk mEN hiNe2 jEw .. ..nObOdy pERfEcT

  43. mei rasa dah ramai yang tau tentang sejarah hari kekasih ni tapi ramai gak org islam yang nak sambutkan nya terutama skali remaja2x sekarang ni…bila pasangan dorg tak nk sambut hari kekasih ni da anggap pasangan dorg tu tak romantik apalah…kan valentine’s day ni hanya tuk org kristian jer..suka2x dorg la nak sambutkan yang org islam nk sambut gak pa sal ea??? ingat la valentine ni hanya tuk org beragama kristian je…bkn tuk org beragama islam!!!!!

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s