10 Tips Menolak Cinta Sahabat Karib

1. Menyatakan kepadanya secara berterus-terang bahawa kamu tidak sesuai untuk bercinta dengannya kerana kamu menganggap dia adalah sahabat karib dunia dan akhirat.

2. Menyatakan kepadanya sekiranya kamu menjadi kekasihnya, kamu tidak mungkin boleh mengikut kehendak, arahan dan permintaannya.

3. Kamu dan dia tidak sesuai kerana, selama ini kamu bersikap brutal ketika bersama dia dan tiada ciri2 kekasih yang sejati.

4. Kamu tidak pernah terfikir untuk bercinta dengannya kerana ketika bersahabat pun anda tidak peduli dengan kehadirannya.

5. Menerangkan kepadanya bahawa masih ramai lagi gadis/jejaka diluar sana yang mempunyai ciri2 pasangan yang diidamkan olehnya.

6. Cuba mengelakkan diri kamu daripada bertembung dengannya ditempat kerja, sekolah atau ditempat yang anda dan rakan2 lain selalu berkumpul.

7. Jelaskan padanya anda lebih sayangkan ikatan persahabatan anda daripada menjadi seorang kekasih yang perlu ada komitmen dan bersifat setia.

8. Kamu jelaskan padanya bahawa kamu lebih mesra dan selesa sekiranya tetap terus berkawan sahaja kerana kamu sudah tahu perangainya ketika kamu menjadi sahabatnya dulu.

9. Nyatakan padanya bahawa kamu sudah mempunyai calon dan bakal kekasih yang sesuia dengan diri kamu. Tapi harus diingat jelaskan secara baik kerana kamu mungkin hilang kawan baik yang kamu sayang.

10. Bertegas dengan penderian kamu sekiranya kamu betul2 tidak dapat menerimanya. Ikut kata hati kamu dan jangan termakan pujuk rayu si dia. Akhir sekali katakan dan tegaskan kepadanya “KAU MASIH SAHABATKU

Advertisements

3 responses to “10 Tips Menolak Cinta Sahabat Karib

 1. Saya kan punya pacar,kemudian sahabat karib saya dan juga merupakan sahabat karib dari pacar saya menukai pacar saya.
  padahal dia itu tahu kalo saya tu pacarnya.
  bagaimana cara yang tepat untuk menolaknya itu..?
  apakah saya perlu menegurnya karena dia pernah menyatakan cintanya kepada pacar saya?

 2. Biarin ajj,tu kan masalah perasaan.gimana pun qt ngelarang/menegurnya,yg namany “ada rasa” gx mgkin bisa ilang gitu ajj.
  Tp,yg lebih bagus c,ksh pengertian Sama orang itu,tp melalui org lain(Spy si org itu gx ngrasa gx enak sama qt,coz dah menyatakan perazaanny. .)
  Jd qt sruh 0rg lain buat ngasih saran sama org itu.klu biza..org yg ngsih saran itu temannya org ke-3 itu,biar bisa lbh nyaman ngsih pgertianny. . Chay0. .;-)

 3. cinta itu sswtu yg sulit bngget bwt d trjmahn
  kdang orang mrsa bhgia tp kdng jg mndrta krna di lema cinta,, sbenrnya mna yg hrus lbh kita tegasn lg tntng CInta,..,.,.,.,.,.,.,.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s