Kontroversi Erra Fazira

Erra bohong

Oleh Nor Akmar Samudin
akmar@hmetro.com.my

“Erra (Fazira) bohong jika dia mengatakan kami tak pernah bercinta selama ini,” demikian kata Hans Isaac ketika mengulas beberapa kenyataan Erra yang mendakwa mereka tidak pernah berkasih lebih setahun lalu.

Kata Hans, hakikatnya hubungan cinta dia dan Erra sudah terjalin lebih setahun sebelum terputus tiga minggu lalu.

“Tetapi tiada siapa yang tahu kerana Erra minta saya merahsiakannya dan dia beritahu saya jangan bimbang kerana dia tahu macam mana hendak mengendalikan media.

“Oleh kerana saya terlalu menyayanginya, saya turuti saja katanya. Saya minta maaf kerana tak dapat beritahu mengenai percintaan kami selama ini kerana saya terpaksa menurut kehendak teman wanita saya ketika itu, Erra.

“Saya patuhi kemahuannya dan saya sanggup lakukan segala-galanya untuk orang tersayang. Sekarang dengan apa yang berlaku saya tidak mahu tahu lagi fasal Erra dan biarlah saya menjalani hidup saya sendiri dan tumpukan pada kerja,” katanya.

Erra dalam beberapa akhbar dilaporkan memberi kenyataan mengelirukan, berdolak-dalik dan enggan berterus-terang mengenai hubungannya dengan Hans.

Antaranya, dia mendakwa hanya sempat bercinta dengan Hans selama tiga bulan iaitu antara Disember 2006 hingga Februari lalu.

Dalam kenyataan lain pula, Erra beritahu hubungannya dengan Hans belum sampai ke peringkat saling cinta-mencintai, bahkan baru hendak mengenali hati budi masing-masing.

Hans berkata, pada malam kejadian di rumah Erra, pelakon itu mengaku bahawa Ketua Pegawai Operasi Suria FM, Engku Emran Engku Zainal Abidin, adalah pilihan ibunya.

“Memang dia yang cakap pada saya untuk menjadikan Emran suaminya. Tetapi sekarang dia nafikan mereka akan berkahwin. Mana satu yang betul. Apapun, saya dan dia tahu perkara sebenar.

“Saya tak tahu kenapa Erra sanggup berbohong pada semua orang. Memang saya susah hendak beritahu kepada orang ramai bahawa kami bercinta kerana selama ini kami tak pernah berterus-terang disebabkan itu kehendaknya.

“Kini siapa pun pilihannya, saya berharap Erra bahagia,” katanya.

Bagaimanapun, kata Hans, apa jua berlaku antara dia dengan Erra, dia tidak mahu mengenang serta mengungkit lagi hadiah yang pernah diberikan kepadanya.

“Mulai sekarang siapa pun pilihan hatinya, saya doakan kebahagiaan Erra,” katanya.

Menurutnya, kejadian di kediaman pelakon jelita itu yang membabitkan Erra, dia sendiri dan Emran adalah benar.

“Saya tetap akan pertahankan kenyataan saya kerana saya tidak mahu menipu sesiapa. Apa yang saya lakukan bukan hendak mempertahankan sesiapa tetapi demi mencari sebuah kebenaran.

“Dalam perkara ini hanya saya dan Erra tahu perkara sebenar. Saya juga tidak menghalang Erra untuk berkahwin dengan sesiapa. Kalau itu jodoh dia, saya doakan dia bahagia. Siapa saya untuk menghalang kebahagiaan orang lain,” katanya.

Mengambil iktibar daripada kejadian putus cinta dengan Erra, Hans berkata, dia mula kenal siapa kawan dan lawan.

“Kepada masyarakat di luar sana, saya berharap mereka memahami situasi saya dan apa yang berlaku bukan bertujuan mencari publisiti murahan. Ia juga bukan perkara yang membanggakan, malah memalukan saya.

“Saya terpaksa pertahankan hak dan pendirian saya untuk membersihkan semula nama saya dan keluarga yang terjejas, juga rakan karib saya yang tahu isu ini,” katanya.

Hans seterusnya mengatakan dia tidak pernah memilih atau merancang siapa bakal isterinya tetapi sekiranya selepas ini jodohnya masih terdiri daripada kalangan artis, dia tetap menerimanya.

“Tetapi rakan menasihati saya jangan bercinta dengan artis lagi. Tetapi bagi saya, apa yang terjadi biarlah ia menjadi pengajaran buat saya.

“Pada usia saya sekarang (36 tahun) saya mahu berkahwin dan ada anak. Siapa pun jodoh saya selepas ini saya terima dengan hati terbuka,” katanya.

Update: Harian Metro 100707

——————————————-

Kakak Tua: Kisah Hans yang tidak pandai “berlakon”

BELAS sungguh hati Kakak Tua melihat perilaku Hans Isaac sejak dua tiga hari ini. Selama ini Hans memang seorang artis berhemah, peramah dan pandai ambil hati media. Tapi seperkara yang Kakak Tua dapat lihat, rupa-rupanya Hans memang tidak pandai ‘berlakon.’

Maksud Kakak Tua, Hans hanya pandai berlakon di layar perak. Di luar, Hans langsung tidak dapat masuk dalam karektor yang dicipta untuknya.

Berapa kali, Kakak Tua terpaku dengan lakonan bersahaja Hans dalam filem Hanya Kawan, Persona Non Grata, Baik Punya Cilok dan Buli Balik. Pesona bintang yang ada pada jejaka tampan idaman ramai gadis Malaya ini bukan calang-calang.

Tapi di sebalik ketampanannya, Hans adalah manusia biasa sama seperti kita. Dan dia sememangnya tidak pandai berpura-pura. Bagi mereka yang ‘dilahirkan’ di dalam industri seni, apa yang dipamerkan oleh Hans ini dilihat sebagai satu ‘kelemahan’ kerana tidak tahu bersikap hipokrit dan bersandiwara.

Hairan juga Kakak Tua macam mana Hans boleh survive selama ini kerana setahu Kakak Tua, manusia macam Hans sukar untuk mencari tapak dalam industri ini kerana terpaksa menyesuaikan diri dalam persekitaran manusia hipokrit dan dunia hipokrisi.

Walaupun sikap Hans sedemikian rupa dan tidak boleh dibentuk sampai bila-bila, Kakak Tua rasa bangga. Jelas sekali, inilah manikam yang di cari. Tak sangka dalam banyak-banyak batu nikal dan permata murah dalam industri hiburan, ada juga terselit manikam bernama Hans Isaac.

Langsung ingatan Kakak Tua terkenang saat pertama berjumpa dengan Hans. Rasanya Hans tidak berapa mesra dengan Kakak Tua tapi semua tu Kakak Tua tidak ambil hati. Yang penting, dia telah menunjukkan sikap telus dan kejujuran yang akan Kakak Tua akan ingat sampai bila-bila.

Kalau Hans marah, dia akan menunjukkan kemarahannya, kalau dia suka dia akan mempamerkan kegembiraannya begitu juga kalau dia sedang bercinta, dia tidak mampu menyembunyikannya. Dan bila dia menangis, ada manik-manik jernih di kelopak matanya…

Sayang sekali, ada segelintir manusia dan peminat pelakon kacak filem Qabil Kushry Qabil Igam (QKQI) ini tidak dapat membezakan siapa Hans yang sebenarnya – Hans Isaac si pelakon kacak dan lelaki biasa bernama Hans Isaac.

Di kala hatinya tersentuh dan dilukai oleh wanita yang disayanginya, ramai yang mencemuhnya dengan berbagai tuduhan. Banyak persoalan dan tindak tanduk Hans dipersoalkan.

Kenapa Hans tidak beritahu awal-awal yang dia bercinta dengan primadona filem Melayu, Erra Fazira? Apa sebenarnya cerita di sebalik isu jam Rolex berharga RM10 ribu? Dan kenapa harus Hans menceritakan kisah pahit disebalik tabir dalam Melodi dan di dada akhbar?

Apa yang mampu dilakukan oleh Hans di saat ini hanya mengharapkan mendung yang ada dalam hidupnya berarak pergi. Hans sedang cuba merawat sekeping hati yang dilukai namun cabaran dan dugaan yang datang tidak mampu ditepis dengan mudah.

Dan cabaran paling hebat yang terpaksa dihadapinya sekarang ialah bagaimana berhadapan dengan pihak media yang prejudis dan tidak mahu mendengar fakta kebenaran?

Berapa ramai yang mahu menulis tentang cerita di sebalik cerita? Siapa sebenarnya yang memutar-belit fakta untuk kepentingan sendiri. Bagi artis yang bernama Hans Isaac, memutar-belit fakta bukan sesuatu yang mampu dilakukan kerana dia sememangnya tidak pandai ‘berlakon.’

Lakonan yang ditunjukkan oleh Hans selama ini adalah untuk layar perak sahaja. Habis sahaja penggambaran, Hans akan balik ke dunia asalnya sebagai orang biasa yang tidak pandai berpura-pura. Di sebabkan sikapnya yang beginilah, Hans telah menjadi mangsa keadaan dan situasi.

Bila dia dimanipulasikan oleh orang-orang tertentu dan beberapa media, Hans bagai orang yang tenggelam punca dan menjadi tidak keruan. Sehinggakan hampir-hampir hilang pertimbangan.

Namun di sebalik semua kekalutan itu, bagi Kakak Tua tersentuh dengan sikap Hans yang jujur, tulus dan ikhlas. Sanggup berkata benar dan berani menghadapi apa saja situasi untuk menegakkan kebenaran. Kakak Tua tidak fikir Hans mahu balas dendam dengan pengakuan jujur kerana ada kalanya bila kita berkata benar kita terpaksa melukai hati orang-orang tertentu.

Apabila Hans diadili dengan tidak adil oleh sesetengah media dan masyarakat, jujurnya Kakak Tua rasa kita sudah tersimpang jauh dari dunia realiti. Seandainya kita tidak ada cermin hati untuk melihat pantulan kebenaran dan mengharapkan sahaja apa yang tertulis tanpa boleh berfikir di sebalik cerita, itu sudah hampir kepada tragedi sedih dalam dunia penyiaran.

Sewajarnya kita sudah pandai membaca maksud tersirat di sebalik secebis cerita, sepotong berita samada yang disensasikan mahupun ditambah asam garam untuk dijadikan wadah bacaan.

Bagi orang yang tidak pandai ‘berlakon’ seperti Hans Isaac, sememang sengsara kehidupannya sekarang kerana dikelilingi oleh orang-orang yang bijak berlakon kerana skrip yang ditutur oleh orang-orang ini akan berubah-ubah setiap masa sedangkan bagi Hans, dia masih dengan skrip yang sama, tidak tahu untuk ad lib walau satu ayat.

Disebabkan Hans Isaac berani berkata benar maka dia terpaksa menghadapi pelbagai tohmahan kerana lawannya ialah primadona terbilang. Kesangsian yang terbuku di hati Kakak Tua setelah mengikuti episod cinta Hans-Erra-Engku Emran sampai ke titik nokhtah apabila mengikuti setiap laporan yang dikeluarkan.

Bagi Kakak Tua yang cukup arif membaca fakta yang tersirat, Hans merupakan seorang yang jujur, seorang lelaki yang setengah mati bercinta dan gagal mengawal emosi apabila rasa dirinya tidak dihargai.

Berapa orang, tambahan pula artis terkenal macam Hans, yang sanggup membuat pengakuan yang dia telah membelasah seseorang kerana tidak mampu mengawal diri. Hans sendiri mengaku kesilapannya. Namun, peristiwa yang baru dilalui ini bagai mimpi sedih yang tidak mampu dibuang dari kotak memori Hans.

Diharap selepas ini, baik Hans, Erra mahupun Engku Emran akan menjadikan peristiwa ini sebagai iktibar dan cuba mencari hikmah di sebalik kejadian. Janganlah hendaknya ada sekelumit dendam di hati atau menyimpan bara di dalam dada kerana semua itu akan merugikan kita. Syukur dan redhalah atas apa yang berlaku.

Bukan senang mencipta nama tersohor seperti Hans Isaac atau Erra kerana nama mereka bagaikan satu jenama. Bertahun-tahun mencipta nama, jangan disebabkan silap langkah, nama itu akan terus abadi dalam lipatan sejarah dan hilang begitu sahaja, hanya kerana mengikut kata hati.

Kakak Tua percaya Hans bijak mengatur langkah dan bangun dari sebuah ‘kejatuhan’ kerana langkah kita akan lebih kemas dan mata juga akan lebih awas terutamanya bila berdepan dengan musang berbulu ayam.
KAKAK TUA: Nak bawa Hans pergi mandi bunga untuk CUCI hati yang lara… 

Update : http://mstar.com.my ( 10-07-2007 )

———————————–
 Erra akui intim dengan Engku Emran

Pelakon dan penyanyi terkenal, Erra Fazira Wan Chek, mengakui menjalin hubungan rapat dengan Ketua Pegawai Operasi Suria FM, Engku Emran Engku Zainal Abidin, sejak dua bulan lalu.

 Erra, 33, berkata beliau dan Engku Emran, 32, berkawan rapat selepas hubungan istimewanya dengan pelakon Hans Isaac, 36, tidak serasi lagi.

“Saya mula berkenalan dengan Emran ketika saya menjarakkan diri daripada Hans sejak Februari lalu. Hubungan semakin rapat sejak Mei sebelum Emran menunaikan umrah.

“Selepas pulang dari Tanah Suci, kami meneruskan lagi hubungan dan selalu berbalas SMS (khidmat pesanan ringkas),” katanya pada pertemuan khas dengan sekumpulan wartawan di Hotel Shangri-La di sini, petang semalam.

Beliau mengulas kenyataan Hans dalam Harian Metro Rabu lalu, yang mengakui hubungan cintanya dengan Erra sudah berakhir kira-kira dua minggu sebelumnya. Dalam kenyataan itu, Hans mengesahkan hubungan percintaan mereka tamat selepas Erra mahu mengahwini kekasih barunya, Engku Emran.

Erra apabila ditanya mengenai perkara itu (perkahwinan dengan Engku Emran), berkata ia adalah soal jodoh dan ketentuan Tuhan. Ketika ini, katanya, mereka masih baru berkenalan dan sedang mengenali hati budi masing-masing.

“Semuanya masih belum pasti. Bayangkanlah dalam tempoh baru dua bulan mengenali seseorang, takkanlah semudah itu saya terus membuat keputusan untuk mengahwininya. Andai kata saya berkahwin lagi, ia adalah perkahwinan kedua buat diri saya, jadi saya mestilah berfikir semasak-masaknya.

“Saya hanyalah manusia biasa. Dalam hidup ini, saya sentiasa mencari keserasian dengan pasangan saya sebelum boleh berfikir soal kahwin. Lebih penting sekarang, saya perlu menjaga hati ibu. Dia selalu menangis dan risaukan keselamatan diri saya. Maklumlah usia saya pun semakin meningkat dan berharap akan dapat menemui calon suami yang sesuai,” katanya.

Mengenai Hans, Erra berkata, hubungan istimewa mereka mula renggang selepas tiadanya keserasian tetapi beliau enggan menjelaskan lebih mendalam maksud keserasian itu.

“Saya mula berkawan dengan Hans sejak kami sama-sama berlakon filem Gemilang (arahan Datuk Yusof Haslam pada 2002). Bagaimanapun hubungan kami semakin rapat selepas saya bercerai dengan Yusry (Yusry Abdul Halim),” katanya.

Ditanya mengenai krisis antara mereka bertiga seperti tersebar meluas dalam internet, Erra berkata, ia banyak bercanggah daripada fakta sebenar.

Laporan itu antara lain menyebut satu pertengkaran besar tercetus antara Hans, Erra dan Engku Emran di kediaman Erra di Damansara, Petaling Jaya, hujung minggu lalu selepas Hans mendapat tahu kehadiran Engku Emran di rumah itu.

“Saya kesal kerana laporan itu banyak bercanggah dan sungguh melampau. Salah faham memang berlaku pada malam itu tetapi semuanya sudah pun kami selesaikan dengan baik. Dalam hal ini, saya dan Hans sama-sama bersalah.

“Pada malam itu, Hans tidak dapat mengawal perasaannya. Dia sedang marah ketika itu dan bertindak di luar kewarasan. Tapi selepas beberapa hari, keadaan kembali reda dan kami sama-sama mohon maaf dan menjelaskan keadaan sebenar. Kami juga mahu menjaga hati dan perasaan keluarga masing-masing dan tidak mahu lagi memanjangkan perkara ini.

“Kami hanya mahu menjernihkan keadaan yang sudah keruh. Apa yang penting, saya dan Hans masih bersahabat dan tetap menyokong karier seni masing-masing,” katanya.

Aktres filem Hingga Hujung Nyawa dan Hidden itu turut menegaskan Hans bukan punca perceraiannya dengan Yusry.

“Rasanya, saya tidak perlu jelaskan apa-apa mengenai perkara ini. Orang pernah tuduh saya ada hubungan dengan Hans dan Yusry pula dengan Fasha Sandha, sedangkan ia langsung tidak benar atau membabitkan mana-mana pihak ketiga. Semuanya berkaitan dengan masalah dalaman perkahwinan kami yang tidak ada kaitan dengan sesiapa pun,” jelasnya.

Ditanya apakah komen Yusry mengenai isu panas ini, Erra berkata: “Yusry tidak perlu komen apa-apa. Dia tidak suka campur urusan peribadi saya dan begitulah sebaliknya. Lagipun Yusry tidak ada di Malaysia ketika ini.”

Update: Berita Harian (Sabtu 070707)

————————-

Artis ditangkap kekasih sendiri

TERKEDU Kak Uda apabila mendapat satu panggilan telefon daripada seseorang mengenai seorang aktres yang cantik manis dan sentiasa menjadi sanjungan para peminatnya.

Kak Uda terkedu bukan apa kerana selama ini aktres yang seorang ini memang pandai cover line. Apa juga perbuatan yang tidak manis dibuatnya semua selamat dan kalau diceritakan pun para peminatnya tidak percaya. Sebabnya si aktres ini bukan saja kariernya sebagai pelakon, malah hidupnya juga sentiasa berlakon.

Al-kisah menurut si pemanggil, aktres ini sudah lama tinggal bersama kekasihnya yang juga artis di sebuah apartmen mewah. Aktor yang kacak bergaya ini khabarnya sudah buat keputusan untuk berkahwin dengannya.

Tapi…jawapan daripada si cantik manis ini janganlah terlalu tergesa-gesa dan minta tempoh sebelum mereka akhiri hubungan mereka dengan ikatan perkahwinan. Disebabkan sayang si aktor ini terima cadangan itu.

Nak dijadikan cerita Jumaat lalu, aktres ini memberi alasan kepada kekasih hatinya dia tidak dapat balik ke apartmen kerana shooting filemnya dijangka lambat habis.

Si aktor yang mengesyaki sesuatu telah pergi ke rumah kekasihnya dan setelah pintu rumahnya di buka oleh seseorang, si aktor mengetuk pintu bilik kekasihnya.

Setelah sekian lama menanti, kekasih hatinya keluar dengan muka selamba dan bersumpah tidak berlaku curang atau bermain kayu tiga di belakang kekasihnya.

Tapi…tiba-tiba kekasih baru aktres berkenaan seorang VVIP keluar bilik dengan seluar pendek. Apalagi penumbuk singgah di mukanya dan tembelang aktres itu pun pecahlah.

Kak Uda: Nasihat untuk aktor dan aktres ini sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga dan bangkai gajah tidak boleh ditutup dengan tudung saji.

Sumber: Utusan Malaysia

—————————–

Erra, Hans sah putus cinta
Oleh Nor Akmar Samudin dan Rudy Imran Shamsuddin

Pelakon Hans Isaac mengesahkan hubungan cintanya dengan Erra Fazira sudah berakhir sejak lebih dua minggu lalu berikutan penyanyi itu dikatakan bakal mengahwini Ketua Pegawai Operasi Suria FM, Engku Imran Engku Zainal Abidin, lapor Nor Akmar Samudin dan Rudy Imran Shamsuddin.

‘Erra ada pilihan lain’

Perkara itu dijelaskan Hans sendiri ketika dihubungi bagi mendapatkan penjelasan mengenai gosip yang tersebar luas mendakwa Pengarah Urusan Tall Order Production itu menemui Erra dan kekasih barunya di kediaman penyanyi dan pelakon jelita itu.

“Peristiwa itu berlaku dua minggu lalu. Memang sedih apabila mengenangkan perbuatan Erra tapi saya tak mahu menoleh ke belakang dan enggan memikirkannya lagi.

“Saya tak nafikan ketika ini perasaan saya tak tenteram dan marah tapi saya nekad untuk melupakannya dan meneruskan hidup seperti biasa,” katanya tegas.

Pada masa sama, Hans turut berkata, Erra memberikan penjelasan dia akan mendirikan rumah tangga dengan Engku Imran dan meminta agar hubungan mereka tidak lagi diteruskan.

“Waktu saya bertanyakan mengenai hal itu, Erra menjelaskan dia bakal berkahwin dengan Engku Imran tapi bukan atas kehendak dirinya, sebaliknya kerana kemahuan ibunya.

“Memang sebelum ini saya serius dengan Erra tapi dengan apa yang terjadi, biarlah segalanya menjadi kenangan. Sebenarnya saya tak mahu komen langsung perkara yang sudah berlaku kerana tak mahu masyarakat menyalahkan saya pula.

“Selama ini pun ada yang beranggapan saya bukan jenis orang baik-baik. Apa yang berlaku, saya serahkan segalanya kepada Tuhan. Kebenaran siapa salah dan siapa benar akan diketahui juga satu hari nanti.

“Apa yang dapat saya katakan, saya tak mempunyai sebarang hubungan lagi dengan Erra melainkan urusan perniagaan. Itu pun kakitangan saya yang akan berurusan dengan Erra,” katanya.

Justeru, Hans meminta wartawan yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perancangan Erra hendak berkahwin dengan Engku Imran, supaya bertanya kepada pasangan itu sendiri.

Ditanya sama ada dia akan hadir pada hari perkahwinan Erra nanti, pelakon itu berkata, dia mungkin tidak dapat hadir kerana mempunyai urusan lain.

“Dia masih kawan saya tapi saya tak akan hadir pada hari bahagianya itu. Baguslah kalau mereka bercinta dan mengambil keputusan berkahwin jikalau itu jalan terbaik buat mereka berdua,” katanya.

Hubungan intim Erra dengan Hans mula menjadi bualan ramai ketika mereka berlakon bersama dalam filem Persona Non Grata terbitan Nizarman Productions pada 2005. Penggambaran filem itu dibuat di Thailand. Ketika itu rumah tangga Erra bersama Yusry KRU berkocak gara-gara Hans.

Bagaimanapun, Erra menafikan keretakan rumah tangganya berpunca daripada hubungan rapatnya dengan Hans kerana mereka hanya kawan. Pun begitu, selepas Erra bercerai dengan Yusry pada 2006, sekali lagi hubungan istimewa Erra dengan Hans kembali diperkatakan apabila Hans menghadiahkan jam tangan Rolex bernilai RM10,000 sempena hari jadi Erra ke-33 pada Februari lalu.

Pun begitu, Erra tetap menafikan mereka bercinta sambil berkata, tiada salahnya dia menerima hadiah mewah daripada rakan baik.

Mengulas sikap Erra yang sering menafikan dia dan dirinya sebenarnya bercinta, Hans berkata, ketika itu dia diminta seseorang untuk tidak memberikan sebarang penjelasan.

“Tetapi saya tak mahu beritahu siapa yang melarang saya memberikan sebarang kenyatan mengenai hubungan saya dengan Erra. Biar ia menjadi rahsia saya,” katanya.

Selepas Persona Non Grata, mereka dipertemukan pula dalam filem Qabil Khushry Qabil Igam dan filem terbitan syarikat Hans sendiri iaitu Cuci dan Los Dan Faun arahan Afdlin Shauki.

Selain aktif dalam dunia seni, Erra kini terbabit dalam perniagaan kecantikan dengan melancarkan produk kecantikannya sendiri, FerraKosmoLook (Ferra).

Sementara itu, Erra gagal dihubungi kerana menurut pembantu peribadinya, Syed Badrul Hashim, pelakon itu tidak mahu memberikan sebarang komen dan tidak mahu diganggu kerana menjalani penggambaran filem usahasama Bollywood dan Hollywood, bertajuk Hidden.

Menurut Syed Badrul, Erra hanya memberitahunya bahawa berita ‘panas’ yang hangat diperkatakan sekarang tidak pernah terjadi dan dia tidak mahu melayan perkara yang dianggap remeh itu.

Beliau berkata, Erra kini menumpukan sepenuh perhatian terhadap penggambaran filem Hidden yang keseluruhannya dibuat dalam bahasa Inggeris.

Sumber: Harian Metro

 ———————————–

Kakak Tua: Cinta tiga segi terlerai akhirnya….

AKHIRNYA semua persoalan yang bermain di benak peminat artis kesayangan ramai Erra Fazira dan Hans Isaac terjawab. Itupun setelah terjadi peristiwa di apartment yang menyaksikan drama hebat yang dipentaskan tanpa tuan direktor.

Jika selama ini kedua artis ini bermain teka teki sehingga semua orang keliru dengan sandiwara yang mereka lakonkan, kini mereka sudah tidak mampu lagi mengelak kerana realitinya sudah di depan mata.

Tidak perlu lagi berselindung kenapa dan mengapa pemberian seutas jam Rolex bernilai RM10 ribu diberi sempena hari lahir Erra Fazira yang ke 33 Februari lalu. Yang mana motif sebenar pemberian gift of love ini dinafikan sekeras-kerasnya oleh Erra kerana menurut Erra “Kami tidak bercinta”.

Mana mungkin pemberian semahal itu diberi atas dasar sebuah persahabatan. Tapi peminat dan wartawan yang baik sangka hanya menerima sahaja kenyataan yang diberi walau jauh di dalam hati Kakak Tua sudah timbul bermacam kemusykilan dan kejanggalan kerana pernah diberi tip off tentang hubungan merpati dua sejoli ini sejak dua tahun yang sudah.

Ketika itu, tiga ‘dara’ pingitan Umie Aida-Nasha Aziz-Erra Fazira tengah menjalankan ibadah umrah di tanah suci. Kakak Tua difahamkan Erra sedang ‘mabuk cinta’ dengan Hans pada masa itu. Wallahualam.

  
Cinta tiga segi… Hans, Erra dan Engku Emran
Apabila kedua mereka dipasangkan dalam filem Pesona Non Grata terbitan Nizarman Productions yang mana penggambarannya berlangsung di Bangkok, Kakak Tua sekali lagi mendapat informasi dari sumber sahih yang mereka adalah pasangan kekasih. Namun kedua-dua mereka tetap berpegang pada jawapan standard yang klise dan membosankan …”kami Hanya Kawan baik.”

Justru bila keluar pengakuan dari Hans yang mereka sah putus cinta dalam dada akhbar hari ini, Kakak Tua pun tertanya-tanya “Macam mana sebuah perhubungan boleh berakhir sedangkan ianya TIDAK pernah bermula?”

Walaupun delayed action, sikap yang tunjukkan oleh Hans patut dicontohi, sikap gentlemannya yang sanggup ke depan untuk meleraikan kekusutan cinta tiga segi yang sedang hangat diperkatakan kini. Sikap terpuji ni tidak termasuk sikap cepat tangan membelasah insan seorang itu kerana emosi yang tidak terkawal. Tapi itu cerita lain….

Walaupun pada hakikatnya, pengakuan Hans nanti akan bercanggah dengan pengakuan Engku Emran (Ketua Pegawai Operasi Suria FM) dan Erra sendiri. Kalau percanggahan fakta itu tidak ketara tak apa lah juga.

Tapi bagaimana kalau percanggahan fakta itu akan mengelirukan lagi pembaca, peminat setia dan wartawan seperti bila sebenarnya Erra dan Hans putus cinta? dan bila pula terjalin hubungan cinta di antara Erra-Engku Emran? Bila kali terakhir Erra dan Hans bersama sebagai kekasih? Benarkah Engku Emran adalah pilihan emak Erra seperti yang didakwa oleh Erra? Dan Erra-Engku bakal mendirikan rumahtangga tidak lama lagi….

Banyak lagi persoalan yang timbul tanpa ada satu jawapan yang pasti. Hanya Tuhan dan tuan empunya diri saja yang tahu apa sebenarnya berlaku. Namun untuk memastikan kekeliruan ini tidak berlanjutan, molek sangat lah kalau ketiga-tiga pihak yang terlibat diberi peluang ‘membela diri’ dan membuat penjelasan masing-masing.

Jangan nanti pihak media dijadikan kambing hitam dan dipersalahkan kerana kekeliruan fakta, ‘salah lapor’ dan ‘buat cerita.’

Untuk skandal yang begini hebat, rasanya pihak wartawan lah yang paling berhemah sekali memandangkan perhubungan silaturrahim dan kemesraan yang terjalin sekian lama dengan Hans dan Erra. Dek kerana sikap hormat ini jugalah apa saja yang dilaporkan lebih berlapik dan mereka tidak terus ‘Terjah’.

Implikasi penjelasan dari sebuah hati yang dilukai ini tentu sahaja akan membawa impak negatif kepada Erra-Engku Emran. Maklumlah orang yang ‘teraniya’ akan selalu dapat simpati yang lebih, jadi pandai-pandailah ambil hati peminat yang sudah tawar hati pada Erra.

Kalau dalam cerita Bollywood, saat kritikal macam ni, hero yang dah direject akan menyanyi mendayu-dayu sehingga cair hati bekas kekasih. Dan berlakulah persimpangan dilemma. Sudah berbuih mulut Kakak Tua berpesan jangan sesekali menghampiri perbuatan negatif seperti bercakap bohong, hipkorit atau membuat onar pada diri sendiri atau sesiapa saja kerana kesannya akan timpal balik pada kita juga. Tapi lagi dipesan, lagi menjadi-jadi….

Pada Erra, carilah hikmah di sebalik kejadian. Janganlah terus-terusan bermain wayang. Pengakuan jujur walau sepahit mana sekalipun akan dapat diterima. Hargailah hati seorang kekasih, mahupun bekas kekasih. Jangan suka bermain perasaan orang yang sayang pada kita.

Kakak Tua ingin berpesan pada Hans supaya belajar menerima hakikat antara kebenaran dan kebathilan. Belajar kawal emosi dan maafkan keterlanjuran agar hati kita lebih tenang meneruskan sisa-sisa kehidupan. Sejarah sudah banyak kali mengajar Hans yang kilauan benda palsu tidak akan kekal justru carilah yang hakiki.

Bagi Engku Emran pula, remember two wrongs never make a right. Dan bila tengah kemaruk cinta, cuba buka mata hati dan akal agar pantulan cahaya itu tidak akan sesekali menyakiti kita seperti yang pernah terjadi pada pencabar terdekat, Hans Isaac.

Kakak Tua: Hendak tujukan lagu ‘Airmata Kasih’ nyanyian R.Azmi untuk Hans Isaac dengan ucapan lupakanlah Persona Non Grata (The Unwelcome Person)!
 
Sumber:
http://mstar.com.my/

——————————————-

Engku Emran: Saya akan bawa Erra jumpa keluarga
Oleh DALILAH IBRAHIM 

MENGAMBIL prinsip tidak menidakkan atau mengiyakan berita yang didedahkan oleh media massa tentang “hubungannya” dengan ratu airmata Erra Fazira, Ketua Pegawai Operasi Suria FM Engku Emran Engku Zainal Abidin hanya meminta semua pihak agar menghormati perasaan keluarganya.

“Jika anda tidak mahu menghormati saya juga tidak mengapa tetapi tolonglah hormati ibu-bapa dan keluarga saya. Emak dan bapa saya masih hidup. Anda juga tentu mempunyai keluarga bukan?, ” ujar Engku Emran di sidang media Suria FM ‘Green Every Day Concert 2007’ yang akan berlangsung pada Sabtu ini.

Engku Emran hanya risau tentang konsert Suria FM Sabtu ini

Tentang hubungannya dengan Erra, Engku Emran hanya berkata bahawa dia dan Erra berada di dalam proses mengenali hati budi masing-masing.

“Kami adalah kawan dan saya menghormati dirinya,” katanya lagi.

Engku Emran, 32, juga enggan memberi komen tentang kenyataan yang diberikan oleh Hans Isaac yang mengatakan bahawa menurut Erra, dia adalah pilihan ibu Erra.

“Saya sudah memberitahu ibu-bapa saya bahawa jika saya hendak berkahwin, merekalah orang pertama yang akan saya beritahu,” ujar Engku Emran yang tidak putus-putus menerima panggilan daripada keluarga dan rakan-rakannya sejak gosip bahawa dia terlibat dengan cinta tiga segi antara Erra dan Hans disiarkan di dada akhbar.

Walau bagaimanapun apabila ditanya selepas sidang media tersebut, Engku Emran berkata bahawa dia akan memperkenalkan Erra kepada keluarganya suatu hari nanti.

“Jangan tanya saya bila. Erra juga sedang sibuk dengan penggambaran filem,” katanya.

Tentang pandangannya tentang Erra, Engku Emran berkata bahawa Erra adalah seorang yang suka merendah diri.

Tidak puas hati dengan jawapan tersebut, para wartawan bertanya pula pandangannya tentang paras rupa Erra.

“Dia pernah menang pertanding ratu cantik, bukan?” jawab Engku Emran.

Engku Emran berkata fokusnya kini hanyalah kepada konsert Suria FM yang akan turut menampilkan Erra yang akan menyanyikan lagu “Ya atau Tidak” dan medley lagu-lagu popularnya.
 
 

Advertisements

219 responses to “Kontroversi Erra Fazira

 1. uihhh xtau plak kite erra ngan hans slama ni… hoho diorg dah putus baru tahu… ngehh… lantak kome lah.. cinta tiga segi ke.. bulat ke.. sfera ke… janji ai bahagia.. muahaha

 2. Kakak Tua yer.. Hehe.. Gelaran yang pasti Erra x suka.. :D

 3. kat forum Cari meletup gossip n kontroversi nie…

 4. bdk Engku mcm baik jer.. sy penah jumpe dia..

 5. kesian

 6. ish…ish…ish…

 7. KaSuT KoYaK

  apa LaGi nak DiKata..Manusiaa…

 8. tak apa laaa siapa yang nak kawin…. apa-apa pun dapat orang kaya kan… nak tanya, engku imram tu anak raja mana?… sorry laa…. i tak tau sgt perkembangan selebriti ye…

 9. Muaahaha!! Kentut heret tol Erra. Pastuh buat majlis besar2 – pastuh cerai berai plaks.. Wat malu jerk! Waaaahahaha!!!

 10. kenapa tak der orang persoalkan pasal erra yang tinggal dengan kekasih-kekasihnya tu? perlakuan tu dah diterima dalam masyarakat ke?

 11. dlm kontroversi ni, aku ada sikit respek kat hans sebab dia berani bukak mulut pasal cinta dia dgn erra, walaupun cuma dah bab ujung2nya saja. antara dia & erra, dia got nuthin much to lose. erra is the one sebab dia pompuan, janda plak tu! tak kurang gosip plak tu! erra pasti tutup mulut pasal ni, sebab dia nak kena ubah strategi dia skarang. pasal cerai dia dgn yusri, blehlah dia jawab sikit2. pasal “terkantoi” ni, dia tak berani lagi nak jawab! dia sudah gelabah. so, dia skarang tgh compose kata2 supaya masyarakat tak hentam dia habis2. erra, erra! juz becos u miss m’sia, body cantik, u mesti buktikan yg ur physical attributes & titles selayaknya punyai lifestyle mcm tu…tinggal serumah dgn boyfren, bawak boyfren kluar masuk rumah sesuka hati. maklumlah, orgtua kat rumah lain! kalau dah pandai solat, pegi umrah, baca doa, baca qur’an, apa susahnya hidup berlandaskan agama? certain ppl tak pandai sgt solat, apalagi berdoa, buat keje ni kita bleh faham sikit lah, tapi dia ni, citer dia pegi umrah da berkali2 dipublish, tup2 tinggal serumah dgn boyfren. ish, apa nak jadi anak cek wan oi? hmm, badan dia cantik pun bukan setakat pasal dia lasak olahraga, tapi pasal lasak olahraga atas katil dgn mat2 glamour nih. dulu pun dgn awie, fuh, bukan main pun!

 12. hahaha…era erra…aku tak tau la nak ckp ko cmne…mentang2 la aku bukan artis aku senyum kat ko, ko wat tak tau…aku nak salam ko cabut lari…ko ingat aku nak kejo la…aku menyumpah de la…ni tetiba kuar citer ko cm ni…lantak ko la nak tungang terbalik…ko bukan kluarga aku pun…

 13. tak sangak erra wat cam tu..ingatkan slama ni dia mmg baik sgt….dahlah kami ni jadiakn dia idola tapi lain plak jadi dia…tapi cite ni btul ke?????atau sekadar sabotaj pasal jeles erra dpat berlakon cite Hidden. Ntah ekkk..hanya tuhan je yg tahu

 14. dulu..kiter suka tengok erra dengan awie. pastu kontroveri pulak berlaku sampai awie kering airmata dek erra. apa yang erra mampu katakan? diam…pastu, erra dengan yusry, bagus jugak berakhir kat pelamin. wedding of the year lagi! tapi jodoh mungkin tak panjang. sad ending lagi…laa ni keluar cerita terkantoi pulak. erra, kenapa dengan kamu nih? cuba kurangkan sikit pilihan. kalau nak berkahwin, bagus lah…hebohkan kat orang. tak salah pun. sekurang-kurangnya fitnah tak timbul. tapi jangan lah pula dengan alasan nak berumah tangga tuh…duk serumah. semua tu tak halal di sisi agama kita. we r concern sebab kiter sedara seagama..malah sedara serumpun lagi..budaya kiter pun sama. apa yang berlaku mungkin ada hikmahnya…tapi, erra, hans cuber2 lar carik hikmah nyer tu apa…anyway, good luck for ur great life! watch ur steps while thinking the best way to solve any problem..

 15. kalau kita tahu apa yang sebenarnya berlaku,jangan banyakkan dosa.hanya erra dan engku saja yang tahu perkara sebenarnya.kadangkala manusia ini bilacintanyatek dibalas,macam-macam cerita akan timbul.jahat sangat ke erra tu.kalau erra cetek ugama takkan engku tu tak yahu halal haramnya.jangan mudah percaya cerita yang kita dengar dari satu pihak saja.

 16. Buat semua peminat…….
  ada akal fikir, ada hati kaji…. jangan mudah menghukum org dgn cerita yang kita tak tahu kebenaran asanya…… Kita hanya manusia sama mcm erra, so manusia tak layak sama sekali menghukum sesama manusia. apa saje yang berlaku… kita hanya mampu sebut WALLAHUALAM… Hanya ALLAH saje yg tahu.

 17. biasa la dunia artis..maybe 1 percent jer yg btul2 baik..yang herannya tak insaf2 lagi ker?da pergi umrah kan..tapi knape bley duk skali?..tudung tu lagi la x..pakai bler umrah jer..tu pun nak sket depan tu..tak tau nak kata apa..dosa tu paham2 la byk mane..apa gune pg umrah kalau x insap2 lagi..kan bagus derma kat org yang miskin yang susah2 cam org2 tua kat kg..hadus..tak paham aku..sepatutnya artis kena la bagi contoh yang baik..nama pun artis..idola tu..peminat2 blambak..artis oh artis..pandai btul mengaburi mata org yang tak tau..peace..salam..

 18. ermm…dunia artis macam2…kesian pulak aku tgk kat erra…sedih betul…aku frust gak biler dier divorce dgn yusry tapi nakwat mcamner jodohh

 19. Apa apa pun, semua keputusan di tangan Erra. Dia yang mahu kahwin jadi dia kene pilih mana satu lelaki betul betul serasi dgnnyan. Sya memang suka Erra dengan Hans tapi kalau pilihan Erra Engku emran apa boleh buat. Yg penting lelaki itu X mensia siakan Erra.& kami berharap Erra akan jadi isteri yg baik & lebih cantik & berjaya lagi…

 20. Erra patut tampil buat kenyataan supaya para peminat berpuas hati & tidak akan tuduh Erra yg bukan bukan.Memang susah nak percaye yg Erra ni dah lama tinggal serumah dgn Hans… ditambah pula Erra kantoi di apartment sendiri dengan Engku Emran. Bukankah bodoh namanya tu. Takan buka pintu tanpa tengok sape yg datang. Pandai pandailah cover…Tapi saya pecaya banyak lagi artis yg lebih teruk di Malaysia drpd Erra.

 21. sedih, malu dan terkejut. Ingatkan perkara ini boleh berlaku dalam filem saja rupanya di luar pun erra berlakon. Betul ke cerite kau dengan Awie dulu? Begitu juga dengan orang kuat Perlis tu. Taubatlah erra. Hairan juga ye, kau orang buat maksiat lepas tu senang-senang je pergi umrah. Wallahualam.. Hanya Allah SWT saja yang tahu.

 22. wat malu jer..
  b’ckp lemah lembut tp perangai ntah ape2..mentang2 la lawa!lawa ke?
  cerita p umrah berkali2..perangai tang tu jgk..nk idup ngn org kaya la tu.lps dpt jam beribu2 cari lain plak!alasan pilihan mak konon..takkan la pilihan mak kene duk serumah dlu..bru blh kawin!
  BUAT HANS, gua respect sama lu..xpyh fikir lg..cr la pompuan yg sederhana dlm segala hal..bkn yg pura2 baik hati atau lemah lembut.
  ok ADIOS!LUV U HANS.

 23. ashley adam

  besala tu dunia artis skang ni. nak mengalahkan gaya artis barat pulak. tinggal serumah tu dah jadi macam pekara biasa pulak bagi dorang ni. tido sama2 pun dah besa tanpa nikah. Padan muka erra. Tuhan nak tunjuk kecurangan dia. Si Engku ni pun satu. Macam tak de pompuan lain lagi dalam Malaysia ni. Girlpren orang juga yang dikebasnya. Lantak koranglah. For Hans Isaac, Forget Erra. Shes not worth it.

 24. apa la era tu, memang perangai macam tu yusry patut tinggalkan, hans juga patut bersyukur sebab erra tu tak jadi isteri ko..memang tak boleh pakai jadi bini.. muka cantik tapi dah tua nanti buruk juga, perangai cantik sampai tua cantik juga.

 25. aku memang mulai sekarang tak nak pandang dah filem-filem ada muka pompuan macam erra tu. hans.. diluar tu banyak lagi pompuan, ko jangan frust sangat, umur ko 50 tahun pun ada juga pompuan 20 tahun nak..c erra tu tak lama lagi expired lah tu hahahahahahahahah….

 26. Buat mia dan yang lain2 yg kutuk2 erra, mcm ni la aku nak pesan, nak kata aku peminat setia erra x jgak, malah semua artis kt malaysia ni aku kureng minat la, artis luar apatah lagi, buang masa je. aku just nak tekankan kat sini pasal isu kutuk mengutuk erra ni, common la kita org ISLAM, apa hukum menghukum sesama makhluk ALLAH sesuka hati kita? sedangkan kita pun makhluk ALLAH sama mcm erra jgak kan, jika perkara tersebut benar ia akan di hukumkan sbgai dosa mengumpat tetapi jika perkara tersebut tidak benar, ia akan dihukumkan sebgai dosa memfitnah, jadi sesiapa yg sama ambil pot kutuk erra disbbkan hal ini, jadi get ready la utk dapat samada dosa mengumpat atau memfitnah.. sesungguhnya dosa tersebut adalah sama, ia hanya akan dapat diampun oleh tuan empunya diri. Oleh itu jika apa saje yg berlaku disekeliling kita apa yang mmpu kita ucap WALLAHUALM.

 27. Dosa mengumpat dan memfitnah sesama manusia hanya dapat diampunkan oleh manusia tersebut sahaja! Ingat la, lihat pada diri kita sendiri adakah kita tu betul2 sempurna dan baik? Jika diri tu betul2 baik, kita tak akan mengutuk, menghina dan mengkeji sesama manusia. Ada akal fikirkan. WALLAHUALAM.

 28. luly_buddy!!

  engku 2 kanye hnsm pown!!drpde amik die baek la amik aku!!ha3
  tp klo antra aku ngn hans, amik la hans.. ensem 2!!

 29. ermm…..apa2 pun hanya erra yang tahu..tapi biasa la dunia artis nie mcam2 berlaku…
  hanya diri sendiri yang mampu merubahnya menjadi baik..lebih baikkk dann lebihhh baikk…

 30. hamba allah

  eii….xsuka la erra ngan engku emran 2…saya suka tengok erra ngan hans…saya dah menyampah giler kat erra nie…

 31. aku sokong roshi dan mia dan yang lain2 yang sependapat. takkanla kita ni nak berdiam diri je tgk sedara sesama islam buat maksiat. Erra pulak muka slamba je. klu bagi akula…x de nyer orang nak bagi hadiah yang mahal macam tu suka2 je tanpa ada makna disebaliknya. orang klu dah hidup bergelumang maksiat mmg akan sentiasa melakukan maksiat kecualilah taubat nasuha. tengok jela pakaiannya belom masuk lagi warna rambut. masyarakat bleh nilai. sekarang ni pun ape jer yang kita wat kat dunia ni yang x betul Allah bayar ‘cash’ je. x payah la nak ggu mati kena soal kat kubur. Taubatla Erra, jangan bertuhankan maksiat….jangan asyik dengan keseronokkan kat dunia kejar kemewahan..esok kat kubur x de orang nak tolong jawabkan ape yang kita wat ka dunia ni. patutnya ko(erra) tunjukkan cara hidup islam yang betol kat hans bukan nya ko pulak yang ikut rentak barat. apelah nak jadi kat erra ni………..

 32. buat hans.. jangan pandang belakang lagi..yang sudah tu jangan ko ingat lagi… hidup mesti diteruskan…sume orang pun pernah alami kekecewaan… bagi aku hans x memburukkan sesapa..dia bagi penjelasan yang bagus tanpa perkataan2 yang x baik didgar. kita patut mencontohi sikap sebegini….bunga bukan sekuntum…carila pempuan yang bukan hanya cantik paras rupa…tapi perilaku dan akhlak yang baik yang dapat jaga maruah diri…itu yang paling bagus…jadikan ni satu iktibar…dan jangan simpan dendam. macam pantun ni ada ubi ada batas…ada hari kena balasannya kan….majula Hans……JGN PANDANG BELAKANG LG!!!!!!!!!!!!!!…

 33. Alice bercakap mcm ye. ye.. je eik. awak tengok sendiri ke erra buat maksiat. wei kata islam tp menghukum org sesuka hati tanpa bukti yg sahih. so pd semua y menghentam erra la kan, aku nak ingatkan just one thing la, kalu erra pilih hans, dah sah2 hans non muslim, so kalu diaorg kawin, dah sah2 erra x pakai tudung, so apa guna hans peluk islam kalau x dapat nak didik erra jadi isteri yg solehah, tup2 naik atas kepala erra segala sbb x dapat mendidik hans jadi muslim sebenar. Korang bercakap suruh erra pilih hans sebgai teman hidup mcm la x sedar yg hans tu bukan Islam. Sebelum ni hans bercinta dgan bukan islam xde pun dia nak masuk islam, ni sbb bercinta dgn erra tup2 nak masuk islam. Just for married.? so kpd semua peminat2 kat luar x payah la nak salahkan sesape dlam hl ni, korang x dapat apa pun, dosa adala mengutuk dan mengeji org sana sini. Wei org islam x akan kutuk sesama islam walaupun saudara seislam nya buat salah atau pun x, diaorag yg main gendang korang peminat pulak yg menari. Cuba fikir dan tengok diri sendri, kelakar kan.

 34. aku memang simpati sangat la pada Hans tu.. dia dah elok2 nak belajar Islam.. dah nak masuk Islam.. alih2 Erra buat dia camni.. patut kah?? Jgn sampai satu hari nanti hans tak percaya pada pompuan dan tak percaya pada Islam plak.. rugi..rugi..

  Nah, sekarang dah terbukti macam mana Erra sebenarnya.. orang seperti dia ni tidak seharusnya berada dalam arena seni walaupun kita tau lagi ada lagi artis macam ni di luar sana.. Satu dah terbongkar.. yang lain..? tunggu masa je..

  Moral value artis2 skang mmg dah teruk.. So.. kesimpulannya, tak payah la tgk apa2 yang berkaitan dengan Erra ni.. menyampah iiiii!!!….

 35. benci betul dgn erra

  kalau dah artis tu, artis jugalak. untuk Erra, jgn ingat ape yang kau cakap tu boleh menjernihkan nama baik kau, start dari kes ini orang akan pandang kau artis yang pandai bermuka-muka….rupe je lawak, bahasa punya lah lembut, tapi perangai NA’UZUBILLAH MINZALIQ, bertaubatlah, kalau dah tertangkap kat bilik dengan seluar pendek ape lagi…..faham2 ajelah.
  harap cepat bertaubat. pintu taubat masih terbuka….. sebelum terlambat

 36. hans u r so cute
  so dont mind about dat BITCH!!!
  u can get more better k!
  n i respect ur attitude!
  go hans!

 37. aper la erra nie.. dah la muka hodoh… dapat miss mlysia tu pun nasib jer… bukan layak pun… perasan jer lebih.. yusri n hans tu dah cukup nsem n baik… tapi erra bodoh sangat…. hopefully hans will be mine….don’t worry hans… i’ll be there for you….

 38. Saya amat simpati nasib yang menimpa Hans…takpelah Hans, cari aje yang lain ramai lagi yang minat kat awak…dah la habis duit sepuluh ribu tu sia-sia saja..cari lain Hans…cari yang muda kan ramai,..era tu dah tua..tak yah kat dia

 39. encik fatas ,awk ni mcm sokong 100% apa yg erra buat. Mana awk tau hans non muslim atau muslim.awk rasa klu erra kawin ngan engku tu leh teratur hidup dia?…mmg kita xde hak nk menghukum org..tp kita ni manusia de perasaan ,hati dan jiwa…de otak tuk berpikir.erra ikon dlm malaysia,kita pun tau perwatakan dia sebelum ni,jd bila citer mcm ni kuar..jgn salah kan sesiapa..cuma kena salahkan diri sendiri.sy rasa awk x perlu melenting sgt dlm hal ni encik fatas…apa yg org ckp..adalah satu teguran tuk diri dia dan tuk org lain yang mungkin senasib degn dia. fikir sebelum terkena dan jangan pentingkan diri sendiri.

 40. 8 1st… sy tak caya yang erra n hans couple. selalu dulu erra ckp gossip..gossip… i pun ingat orang just nak gossipkan artis kesayangan i ni. fuhh… dulu dia putus tunang ngan awie, aku nangis. dengan yusry, aku nangis gak.. tup2 bila dapt tau dia pts cinta ngan hans, terkejut banget aku dibuatnya. bila plak dia orang couple?? pehh… erra…erra.. erra… aku tak paham dengan ko ni. lelaki handsome bukan ukuran kata ko, mungkin ko materialistik woman nihhh. tp hans pun boleh produce duit wattt. tp ok gakla, takla tipah tertipu dengan keanggunan yang palsu. ko kecewakan hans, ko kecewakan sy juga. entahlah… ko amat mengecewakan aku!!! aku tak tau, nak lagi tengok movie ko ka ndak ni, pasal aku rasa hidup ko penuh kepura-puraan.

 41. oh ya hans… jangan tkr agama semata-mata nak kawen je… orang sejenis ko banyak lagi la… ni la lelaki. banyak lagi perempuan baik2 di sekeliling, tp tetap gak tengok barang yang lawa. tertipu diantara kristal dan pasir… aku peliklah. laki nak perempuan gedik dan lawa jerrr, perangai belakang kira. entahla…tolongla waras weiii lelaki.

 42. hurm..bnyk dah cite pasal erra aku dgr before this..pasal napa awie putuskan pertunangan dia ngn erra..pasal cerai ngn yusry..huh..mmg erra pndai cover baik punye! tp bab kantoi tuh mmg x ley nk tipu arr..tu la sepandai2 tupai melompat akhir nya jatuh rebah ke tanah.. to erra, insaflah dan berubahlah..jgn terus2an jd plastic dan hipokrit! buat hans, x pe la, u deserve a better woman! not erra! buat engku plak..sesuai la tuh. awak pun playboy terkenal!

 43. buat erra sudah-sudah lah tu… insaplah.. jangan dok cerita umrah sana umrah sini.. emran pi umrah gak.. tapi perangai .. tobatlah.. tak kira lah kahwin ngan siapa.. kalo tak ubah perangai tak berpanjangan gak perkahwinan.. ni malaysia.. bukan hollywood… culture kita culture timur… tukar-tukar pasangan x diterima… lelaki malaysia sosial macam mana pun history bini dia, dia ambil kira.. ingatkan yusry open minded tengok cerai gak ngan era.. ni lagi emran muda lagi dari era.. tak kan dia tak kisah bakal bini dia punya history. tapi pintu tobat sentiasa terbuka.. tobatlah

 44. erra…erra ape la nak jadi.ko tuh dah la celebrity buat la perangai elok2 skit.tak yah la cakap g umrah bape kali pun klu dah dok serumah ngan boyfren.ko pun bukannye muda lagi,dah tua pun.sampai bila yang ko nak lompat dr satu org ke org yang lain.yang si engku emran pun satu gak….tak pikir ke.klu erra tu boleh dump hans ngan yusry dia pun boleh dump emran tu untuk lelaki lain.what goes around comes around kan…..sekarang hans rasala macam mn yusry rasa masa erra tinggalkan yusry untuk hans…..kita tengokla nnt, bila satu mase erra tinggalkan engku emraan ni for another guy……masa tu baru la dia terpikir ……….

 45. uh.. mrepek la ni smuer.. i benci. benci benci banget sama lu erra! gue kecewa deh.. ;p lol

 46. bongok punye erra…engku tu bukannye hensem sangat!!!!!!! awat hang bodo sangat…

 47. To mimieyakie….. thanks coz nasihat kat saya, utk pengetahuan semua sebnarnya dulu saya adalah peminat setia erra, tapi lepas satu hal ke satu hal yg erra buat dlm masa terdekat ni, saya dah naik menyampah dan x minat erra lagi, skrang saya dah x minat semua artis! Tp jenis saya kalu saya dah x suka dan menyampah pd sesorg yg pernah saya suka, saya x akn mengkritik dan mencaci dia, kalu kita kritik dan tegur pun bukn dia nak dengar, lantak di la sbb dah ramai yg hentam dia, so i’m just keep silent to tocher her… Thanks mimie.

 48. Engku emran nak rasa nasib jadi mcm yusry dan hans ke? Ada akal fikir la engku oi, jgn malukan kaum lelaki lagi ditinggalkan perempuan.

 49. erra…aku minat kau mcm org gle.lpas tau citer ni aku trus benci kau.tak tau la aper nk jd dgn kau.elok2 dgn yusri,cerai.wedding of the year plak tu.tak malu ker?kalau aku jd kaU,AKU DH LARI DRI mALAYSIA NH.bANYK CITER BURUK KAU.KOTOR UMAT ISLAM.Hans ok per?ke kau nk tumpang publisiti si imran?aku rasa kau tak akan kwin dgn si imran.cye la cakap aku.msin mulut aku.aku ngis msa dgar cite kau dgn yusri cerai wlwpun aku bkan kuarga aku.jgn la burukkan status org islam.nati kau minat datuk K plak,merana CT.Nape la ada org mcm kau?cpt2 la mati

 50. memang muka tak malu betul erra ni…
  aku tak sangka betul, dalam keayuan tu ada sifat sifat tercela pada diri dia.
  jahat sangat la kalau macam tu…
  kalau macam ni lagi la peminat benci dengan erra.
  aku pun dan BENCI!

 51. Ntahlah,x tau nak cakap apa..era tu perasan bagus,mentang mentang lah ratu cantik..emm aku dah tak minat lah kat era ni.x leh wat idola lah ko..

 52. ampun aku, klu btl erra tinggal sebmbung dgn bfren2 dia, sguh aku tk sgka. mgpa perlu memalukan diri sndri. aku sgt kecewa. tk pyah nk coverline lg la. mengaku aje dan lepas tu stop dlm seni ni. naik hajah ke…jadi janda hingga ke tua ke. bertaubat la…memalukan emak dia aje. klu btl emak dia nk bermenantukan emran tu, tp sya tk percya emak dia suruh tngl sebmbung kan. erra…erra…erra…. malu aku tau minat kt kau ni. muka lawa, berbakat pulak tu….tp perangai mengalahkan bosia….kemaruk ke ?

 53. Hans, ko lupakn aje la c erra tu. u pn tak rugi ape2 kn. klu setakat duit u rugi, blh cari balik. tp nama baik dan maruah tk boleh dijual beli. kami di luar sini pn tk tau siapa yang benar dan siapa yg salah sebab engkorang asyik nk coverline. yg da berlalu biarkan aje. saya harap selepas tempoh bertenang ni U carilah prmpn lain dan jgn cari artis lagi la. u cari bekas teman sekolah ke, kwn sekampung ke, u’r cousin jauh2 ke. kwin dgn artis wnita ni susah, byk godaan dan saingannya. semoga kes ni akan segera berlalu dan semua yg terlibat akan sedar diri dan bertaubat. klu tk sdr diri lagi, entah orang jenis apa la tu…..baik kita awetkan dia dan pamerkan kt muzium utk tontonan awam.

 54. Buat Hans, yang cantik x selalunyer indah & yang jelik x selalunye keji. So,pandanglah perempuan dgn pandang hati..jangan pandang melalui nafsu.

 55. erra owh erra..mkn lama mkn parah..dlu, masa aku keje dkt bar erra ni slalu lepak..die ni kaki teguk kencing syaitan tu..to fatas; act hans tu interested dgn Islam but he want um1 close wif him to guide..i know bcause aku penah lepak dgn hans.and dlm artikel he said ‘biarlah Tuhan yang menentukan segalanya dan saya hanya berserah..” ..aku ni sekampung dgn erra..dlu nenek erra tu kawan dgn nenek aku.aku tau sgt perangai erra tu.act; erra tu dlu sekolah menengah agama tp x sure brp lama cz m.cik aku yg ajar dia.then die tuker smk biasa.tp erra ni memang teruk perangai.x keterlaluan klu aku ckp die ni pisau cukur.korg tgk la sumer guy yg ada contacting dgn die..dari awie smpi ke ee.khwn dgn yusry dlu pun erra dah reject.bercerai sebab yusry tak dapat layan nafsu die.yusry kan penat.mana ada masa nak…and act, yusry mmg da tau yg erra ni playerz after they got married..erra mmg suka kecewakan org lain..kecewakan awie, then awie amik keputusan drastik kahwin dgn arni(now, c wut happened to arni when awie akhirnya buka cinta baru setelah kecewa dgn erra) then dgn vvip yg sorg tu.(da hbs beribu2 akur xda jodoh, then vvip tu khwin dgn org lain jugak) then kahwin dgn yusry berpisah jugak(xda anak tp mintak mutah smpi 100k..crazy!!!) then hans dah mainkan hati orang tu pastu tarah bank smpi kontang sikit blah(jam je 10k yg lain2 korg xtau..jgn2 scuba diving license pun hans taja.b4 jmp hans kan dia xda apa2)..now ee.hope erre, dgn ee ni last person lah yang ko bleh main2.klu btol ee tu pilihan mak die, xkan smpi nak bwk lepak rumah.komen mcm die x bersalah kononnya cinta terpaksa.ngaku aja lah ERRA FAZIRA

 56. nOriEko hAYasHii

  buat hans…rasanya tak rugipun hilang Erra…you suit Nasha Aziz betterla…go on with your life…saya memang respect hans bila dalam melodi semalam dia cakap…banyak lagi benda yang boleh dibuat…uat Erra…tak perlu mengejar kemewahan dunia sedangkan akhirnya awak akan hidup sendirian tanpa sesiapa

 57. dlm melodi semalam wartawan tanya siapa yg hipokrit, hans jwb dengan segala yg berlaku ni semua org boleh tahu siapa sebenarnya hipokrit….

  huhu…erra..erra..tak jadi nak beli ferra kosmolook

 58. sy rasa erra dgn sesiapa pun x akan kekal klu dlm pendiriannye x tetap, kt tengok dulu dengan awei lepas tu yusry lepas tu pulak hans, x tahu pulak mcm dgn engku amran nie kekal ke x!!sy sebenarnye peminat erra tapi selepas dah dengar mcm2 tentangnye sy makin BENCI pdnye.. sy disini tetap akan slhkan ERRA, hans dan yusry adalah lelaki yg terbaik bg sy.

 59. salam semua..susah nk komen sebenarnyer..coz kita x tau sape betul saper salah..hanya empunya badan yg terlibat n satu yg ‘diatas’ je yg tau citer sebenar..anyway, aper yg terjadi dan berlaku ada sebabnya dan jugak hikmahnya yg tersendiri…belajar dari kesilapan dan berusaha dari kegagalan!!!

 60. askum n salam sejahtera semua…weiiiii susah sgt nak komen coz i mmg minat kedua-duanya i mean erra n hans bukan mamat engku tu…i harap erra dpt menilai hati budi bukan kemewahan semata-mata..klu i kat tempat u mmg i pilih hans.

 61. erra ni mcm sudal rupanya patutlah yusry tak sanggup

 62. SEDAP KALIAH…………….KANYAT2 TU…

 63. BELAING TU LIAU NYAMU……..

 64. benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…benci erra..benci erra…

 65. Hans Isaac, bersabarlah munkin apa yg berlaku ada hikmah di sebaliknya…. Hans ni hndsome bah….masih ramai lagi perempuan yg tergila2 kan kau… buat apa nak kan ex-ms m’sia tu…lebih baik lagi u pergi cari MISS UNIVERSE kah…MISS WORLD kah…. atau kalau di sabah UNDUK NGADAU… lagi power…..!!!!

 66. Kesian Engku Emran, diakan pilihan ibu Erra. Tak takut ke yang satu hari Erra tinggalkan u alasan selama ni u bukan pilihan beliau tapi emaknya. Erra ni memang akan cari yang lebih “UP”…… Engku Emran kan bujang…carilah teruna….

 67. Oooopssss…silap…carilah DARA!!!!

 68. apa2 pun, kita mesti ingat… sepandai2 tupai melompat…
  bangkai gajah takleh nak sorok bawah karpet beb…

 69. Hans b strong…u got nothing to loose. U deserve and I strongly believe that you will choose ur life partner from ur own religion. I believe ur mum will be very happy for u if u do so. GOD BLESS U HANS!!

 70. huhuh, macam2 kes ek artis mesia ni, lawak pun ada, mm bab erra tu kan, aku ingat dia dah ok, dah tak buat mende2 camtu. aku tak tau la dulu kan aku ada jumpa group body guard, masa erra baru nak naik, body guard ni kata, erra ni minah moto, dan di simpan oleh vvip kerabat raja johor,(tak nak mentioned sapa) itu according to bodyguard tu lah dah lama dah masa dia beritahu aku tu tahun 2000. aku ingat body guard tu saja reka2 ceta. now bila jadi macam ni , kiranya betullah apa body guard tu cete, sbb dia kata dia sendiri yng bawa erra jumpa vvip tu. dia kata erra ni materialistic.aku masih ingat ada kawan aku pernah kata apa2 pun the truth will revealed time will tell.
  pada hans kuatkan semangat , jangan dok lepak kat hard rock cafe sangat, bukan dapat apa2 pun, dulu bila aku p hard rock cafe aje ada lah dia kat hujung meja tu bersama apa tu harith iskandar. masa tu elaine pun ada, kiranya dah lama dah lah zaman tu. Now aku tak ada lagi masuk hard rock cafe dah, entah lah hati tak sesuai jer masuk situ sudah. but tahu lah artis mesia macam mana, ada yng minum dan mabuk pun ada, but aku tak adalah kuikui takut di ambil kesempatan risau gak. pergi just nak lihat gelagat orng dan tengok band punye show. now tak ada minat sudah, sbb tu membazir. pada hans aku tahu hati terluka sbb sayangkan orng tu, aku pun pernah mengalaminya.time will cure ur heart, keep busy alwiz lama2 u boleh lupakannya. anggap lah erra bukan lah untuk u. jangan difikirkan apa yng orng lain buat pada kita, kena fikir kan apa yng kita telah buat untuk orng. bila kita baik nescaya baik yng akan kita dapat, pada erra apa yng dilakukan akan di balas balik dengan setimpalnya. itu sudah pasti . even aku suka juga hang ngan erra but tiada jodoh. Belajarlah menerima hakikat kadang2 kita sayang orng tu tak semestinya orng tu sayangkan kita spt mana kita sayanginya. and its hurts, huwaaa.. but maybe u ada orng yng akan lebih sayangi u dari diri u sendiri, time will tell when u find it……

 71. Hans is the perfect man for ERRA, hope she will open her eyes and reconsider again.

 72. pe nk jd la….
  cian bnggt seyh sama hans…
  da la hensem….

 73. Tak tau sapa betul.. tapi..
  kecantikan tu selalunye menutup keaiban seseorang..
  Jika betul laa… Hans.. fight it.. kita jantan maa..
  Kalu betui ERRA itu macam.. lu tak de lugi loo…
  ERRA haa.. lu slalu kecoh2.. kasi malu kite agama…apasat??
  Balu cinta kecoh…Lu kawin kecoh.. lu celai kecoh… lu mati balu diam kaa??
  Luluk keje tiam tiam ley.. Lu cuba value diri.. tak perlu study finance punyer..
  ada butut ka… HANS.. wa x tau sape butul punyer… Kite jantan mesti cool maa…

 74. banyaknya kutuk-kutuk ni….. tak baik laa korang dok kutuk erra…. kita tak tau cerita sebenar kot…. mungkin dia tk mau sangat si hans tu…. tapi kot-kot si hans tu yang dok kejar dia sampai dia tak dapat lari, mana tahu dah terpedaya, takut rahsia terbongkar…. lelaki apa nak heran….
  biar laa erra nak cintan dengan sapa ke…. tengku ke… engku ke…. kita ni pun nasib baik tak jadi ratu cantik, ntah-ntah jadi lagi dasyat agaknya berkepit ke sana sini…. mesti nak cari yang kaya aje ke…..
  kepada erra, kalau betui salah, tak apa, bertobat laa….. kalau tak betui, ucapkan alhamdullillah, kebenaran akan terbukti…
  kepada hans, jgn dok tangkap jiwang la, byk org lain lagi kalau nak bagi jam baru, tak payah nak kutuk org (dan keluarganya) yang tak layan….
  kepada engku emran, kalau betui nak kawin erra, hiduplah berbahagia….
  cewah…. aku ni menasihat ke???

 75. kepada org ramai adalah dimaklumkan bahawasanya hati saya ketika ini sedang terluka dgn tingkah laku erra fazira yg menduakan saya.sekian terima kasih.

 76. Kepada deena.. cayalah…. pendapat kita sama la. buat apa la duk kecoh2 dan kalut2 kutuk org, bukan dia buat salah dgn kita atau keluarga kita, tu pun kalu betul la erra salah. tp kalu x betul, korang plak kena jumpa erra di hari akhirat mintak maaf. Alfitnahtul asyadulminal qotli… “fitnah itu dosanya lebih berat daripd membunuh”. Kalu dah x suka erra skalipun, diam2 je x pyah kutuk2, caci2.. ok la wei, korang ni betul x ingat Tuhan masa menaip kata2 kutuk erra. Assalammualaikum buat semua pemint yg baca kolum ni.

 77. tak sangka erra akan buat benda nie…….dia astis kesayangan ramai.dulu bila tahu yang erra bercerai dengan yusry,kami semua menyalahkan yusry.tak sangka erra yang bermasalah

 78. tak sangka semua nya ini berlaku di dunia hiburan tanah air kita.artis adalah org yang harus menjadi contoh untuk negara kita,tapi tak sangka perkara yang terjadi di luar negara terjadi juga di negara kita……..tak sangka erra akan berbuat demikian,dia adalah artis yang ramai peminat,tp perkara yang berlaku sangat2 memalukan.apa lah guna rupa paras seseorg kalo tingkah laku gitu

 79. aiya..apa korang semua kicoh2 nie.. aleh yang bukan artis pun tinggal serumah ini kan pula artis
  aiya…cakap tak serupa bikin kah? kita sebagai manusia jangan suka menuduh orang tanpa melihat bukti..tu berdosa namanya tau! seharusnya kita sebagai perminat bagi lah
  nasihat ke..apa? nie tak siap tuduhan lagi 2…
  walaupun hans dan erra sekarang ni ada kontroversi, tapi rasenye masih ada jln lg lah buat mereka berdua nie….. pa-pa pun semoga cite ni akan berakhir dengan perkawinan..

 80. KITE MINTK SGT K ERA FACE 2 FACE NGN MEDIA, CITE YG BETUL BESIHKN BLIK MARUAH AKAK…..CKP KT DORG YG CITER NI SUME XBTUL…..KLU KAK ERA DIAM JERRR DIORG IGT SUME BTULLL.PLZZZZZ LA K ERA BRANI KENA BENAR….
  TIERA XNAK ORG BRUKAN AKAK…..TIERA TAU AKAK XBESALAH….TIERA HRP SGT JDOH AKAN N ABG HANS ADE….K.TK CR N LUV U

 81. Isssh…isssh..isssh, nasib baiklah u Hans tak ditangkap basah serumah dengan Erra ni. Untung jugalah u Hans…U tak rugi…Erra yang rugi besar…Engku yang kesian. Banyak artis bukan melayu di Malaysia ni Hans…yang sepadan dengan u. Dari dulu lagi ni aku dah sangsi dengan si Erra ni. Dia ni memang materialistik. Aku dah sangka dia nak orang kerabat je biarpun dia tak cinta…Dia kahwin dengan Yusry pun nak tumpang glamour.. Yusry kan banyak peminat wanita…Cantik lagi Fasha Sandha dari Erra ni…Rupa Erra ni serupa pondan…ha…ha…ha….

 82. Dalam hal ni sudah terbukti erra yg hipokrit…cian kat hans isaac…!! selama ni i anggap erra tu idola i…tapi setelah apa yg berlaku smua ni ..jangan harap i nak support erra dlm penglibatannya dlm industri muzik,lakonan & apa jua yg melibatkan erra… goodbye erra….u no more in my heart…..!! Erra, u ni cantik tapi di sebalik kecantikkan u tu…ada UDANG DI SEBALIK BATU… u telah menyalah guna kan kecantikkan u tu….biar pun u cantik, tapi KENTUT u busuk juga…..!!!
  I lebih suka dan bangga dengan SITI NURHALIZA (Artis No.1 di M’sia) HIDUP SITI.. siti adalah contoh artis yg terbaik..termasyur…bersih dari segala kritikan & tomahan…I LOVE U SITI NURHALIZA…

 83. Puas hati aku bila penumbuk hans isaanc sampai ke muka Emran tu…..hahahaha…!! syabas hans….:) Kami tetap akam menyokong u sampai bila2…. kepada erra fazira tu… tahniah lah atas perkahwinan u yg bakal berlangsung tak lama lagi… memang u sepadan dengan Emran “seperti pinang di belah 2″…..hahaha..memang u tak layak bercouple dgn actor kacak seperti Hans & Yusry…. syukurlah yusry tak berpaling tadah dgn u lagi….yusry & hans layak mempunyai isteri yg lebih baik dari erra…. maybe i kot… hahaha….

 84. betul kee…tu erra, ko buat semua tu!.. beringatlah sebelum terlambat..
  erra artis yang di sayangi ramai ,napa boleh buat perminat jadi tak suka terus kat u nie
  weii… tolong beri p’jelasan yang benar.. napa erra dah tak berani ke.. atau memang apa yang di katakan tu betul? kalu dulu sy memg x minat filem malayu..tp sjk kenal erra
  dan tgok wedding dia…sy dah mula minat kat dia…tp x masih x percaya dengan satu pihak saja..kalu boleh tiga-tiga tu beri p’jelasan supayah peminat puasa hati..kan!
  tiba-tiba jae cite erra meletup…tup-tup cite cinta gan hans” erra nie cari ape sbnernya nie..?kawin cerai cinta putus…Aiya gue x tau lah gan artis c erra 2…

 85. erra,aku harap engko dengo message sopan aku ni….engko ni macam mata duitanlah..ntah-ntah bena takk…..engko ni,nak kata BITCH tak sampai pulak ati aku…to hans,janganlah sedih…biar je erra tu ngan idup dia ha..ha..ha..ada lagi..aku harap ada orang yg paham…aku sik sangka erra dak tok..nampak jak bait,lemah lembut tapi,,,paham-paham jak lah… klah..bye..

 86. si erra ni jenis tak cukup sorang lelaki ke? sabar lah awie, sabar lah yusri, sabarlah hans, sabarlah Engku Emran, sabarlah…., sabarlah…etc…

 87. pembencik erra no.1

  caleklah engko erra..engko nak ngan enku tu sbb nak duit kan??? jangan nak cover…ngegeh,mintakpuji BITCH!!!!! YOU @#$%..ENGKO MEMANG!!!! NTAH NTAH TUHAN PUN DAH TAK INGAT LAGI…TOBAT SBLOM TELAMBAT LAH BITCH..OPPSS..aku pun nak tobat nie…Allahuakbar..

 88. pembencik erra no.1

  hai ain..aku sokong engkau..

 89. ndang aku sik sangka erra cam ya…. wpun aku bukan peminatnya tapi aku frust juak dga kisahnya yang kelam ya. Ati aku tetap madah yang nya ya mata duitan.. bila ada boy nok bagus gik, ditinggalnya cam ya ajak..

 90. love siti Nurhaliza?podah….artis semua hipokrit!!!!!talak caya semua org nih!!!!

 91. saya nie minat sangat2 kt erra. tapi lpas jdi smua nie ermmm dh brubah fkiran dahh..
  skrg tak minat sper2 dahh….
  ermmm…..tapi tak tahula kan spe pulak yg salah..yg mna pulak betuii…
  lmbt laun akan tau jugakk…

 92. Dulu masa erra dengan awie i minat sangat kat dia.. lepas tak sama.. ada kurang sikit.. cerai dengan yusri.. ada kurang minat lagi.. pasti cerita pasal putus dengan hans… bertambah pulak benci aku dengan erra ni…. perempuan tak sedar diri… selalu tukar2 pasangan patut lah tak dapat beranak sebab kemaluan dia dah rosak….
  pada hans… aku percaya sama kau… aku dapat lihat kat wajah kau and air mata kau adalah ikhlas… bukan semudah itu lelaki handsome boleh mengeluarkan air mata jika dia tidak benar2 jujur…. love u always hans…

 93. Erra.. aku benci kau….. benciii… benciii… benciii

 94. erra ni high class p…… tu pasal la senang hidup mewah

 95. Em… aku pun nak take prt sme ktuk si era tuh.. Ishk!!! da mcm problm aku lak pk pasl isu panas nih. Memg aku x sangka c era tuh mcm ni. Nah!!! rasa in, msa tlh membuktikn yg kbenaran akan mucul gak akhirnya hahaha!!!! Aku ksian sngt kt Hans.. frust beb!!! Aku pn tmpg sedih. Biolah hans… smpai bila si era tuh nak cm gitu. Aku jmin parents si engku 2 xkan swenang2 nye.. serahkan ank dia kt era…

 96. erm… knape la hans pilih die… kan da bekas2.. apela..kan da byk bekas…

 97. Lagi 1.. Nmpk sgt si era tu budget bgus. Siap kta dia leh hndle pressla, pminatla. Siap suh si hans jgn ckp paper2. dia akn clearkn sgalanya. Tapi bila tgok… dia lepaskn tengkuk dia sorg jek. Pastu x malu,, siap jual nama engku nak tawin ngn dia. huhu!!! Padahal mamt tuh kta dia baru kwan. dah tkantoi pndai lak berdolak dalik (mcm hans yg slh) Padahl smua tuh kuar dari mulut dia.

  Patutlah mak dia ngis susah ati dia duk sorg. rupanya mak dia dah tau pgai ank dia cam ner… Nasib baiklah awie, yusry, kerabat raja… x bukak pekong dia. kalau x dah lma dia jatuh… dia crk VVip pn ada sbb… Sbb skrg dia dah x laku!!!!

 98. erra 2 sebenarnya memang pandai berlakon, bukan hanya di dunia lakonan bahkan dunia realiti pun erra betul2 pandai memutar belitkan fakta. ‘ERRA PENAH CAKAP PADA HANS YG DI TAHU MENGENDALIKAN MEDIA’. disebalik maksud erra 2 kita sebagai peminat sudah dpt memikir yg mana baik & buruk. erra patut di BAIKOT oleh pihak media & peminat agar erra dpt sedar tentang kesalahannya sendiri.

 99. sedih pul dengan budak Hans ni..apalah nak jadi ngan Erra ni..kenapa buat orang macam tu selali,kalau pun emak Erra tak setuju dengan Hans tak dari mula mereka bercinta tak ada ‘sound’,kenapa dah ada VVIP nak dekat baru kata tak setuju,..hai…musykil aku????!!Kata pencinta sampai mati,…sekali bercinta akan terus mencintai tapi mana buktinya..apa kesss…??Hans of all the man that Erra been with I see that, you are one whose been there for her,loved her from adistant,been there 4 her..through all the years..N i can see that you love her so much but she’s taken you forgranted..Hang in there dude. .. I agree with Kakak Tua, all the best Hans..4 you ERRA,..just 4 once tell the truth,stop denying everything coz all this year people thinks that you’re the victim of all the ‘kontroversi’..but who is the victim now?..

 100. cian Hans..
  amik aku pun takper..acah jer lah
  tapi aku plng tak ske bila dia kata akan kendalkan media..
  dah nampak sangat..sian hans.

 101. pergh…gle la…
  mmg xcaye tol erra cenggituh…
  dpn kamera ayu..lemah lembut..pijak semut pon xmati la..
  tp prangai sbnar bru terbukti skunk..
  dlu tym ngn awie…sume org slhkn awie…
  tp skunk tgk..??
  dua kali lime jek..
  mane la c yusri tu nk lg kt die..
  norman hakim pon da bhgie ngn abby..
  elok la tur..
  die pndai cari pompuan baek..
  dlu aku ckit punye salute kat erra..
  ye ar..mmg nmpak baek abes la..
  xmcm plakon2 len..
  skunk ni…??
  pe dah jadi da…
  xsngke btol la…

 102. Aku Malu....

  Hai apa nak jadi ngan dunia artis ni…. dah makin melampau, selain soal pakaian, peribadi and cerai-berai, mengalahkan artis barat….. kalau dah teringain sangat nak jadi macam artis kat barat tuuuu… nak tanya ni… INGAT TAK KITA NI BERPIJAK KAT BUMI YANG MANA????? KEMANA KITA AKHIRNYA???? kalau tak malu kat diri sendiri @ orang lain, sekurang-kuranya malu la pada ALLAH and malaikat kat kiri kanak tu…. kes erra ni dah pelik ni… heeeemmmmm apapun sebagai sesama muslimah saya mendoakan agar erra BERTAUBAT… AMINN…

 103. im not respect u erra.ur reason is hans bkn org KITA..klu u berani xplain la kat we all.sbb dia kristian ke.come on la erra.hans manisia jg le.life u ni keje nal jahanamkn hati lelaki ke..taubat la.pe haji.dpt pahala jika u bw hans dlm muslim.kolot la mak u tu..u anak mak ya..Hans.doktor i suka pd u.kawin dgn doktor i lg bgus.bukan artis.namanya Dr Nurwahida..dia nak sgt jumpa hans..u tak mrana lg.cepat dpt anak..erra tu tak layak dgn u hans…dont give up hans.

 104. hurm..menyampah btul aku ngan erra nie…btulla ko nie memang pandai belakon..
  ko tau x..skarang aku dengar nak tubuhkan fan club anti erra..
  padanla dengan muke ko..ko 2 jgn budget sgt..kepada hans,sabar jela..ko 2 encem..stakat muke mcm erra 2,goyang je punggung ko,14 yang datang tau..terus kan ur life..hidup hans..

 105. hans gua tetap support lu….

 106. Bagi aku sebagai seorg islam yg tetap mghormati agama apa yg erra lakukn tu mmg tepat, maksud aku pilihan yg dwat utk jodoh dia umat islam mcm dia juga. Tntg dosa2 yg era lakukn tu bukan kita manusia yg layak mghukum dia. Maybe korg yg mengata Erra tu hy bela mamat yag hensem2 je. Korg kna pkpk gk mcmna nk bimbing si hans 2 klo dia btul2 nk msuk islam bukn sekrgni ( knal dgn erra ). Sepatut2nye dia dh jdi muallaf menuntut agama islam. Aku bukn sokong sepenuhnye Erra tapi bg aku dia mmg patut ikut ckp ibu dia yg dh mkn garam dlu2. Utk hans, jgn kecewakn org lain kali klo tknk org lain ( erra ) kecewakn awk. Beri hadiah tu usahle brlebih2han. klo hati betul2 ikhlas, diam2 cukuple, ush kepo2. Utk ERRA mudh2an lepas ni kuatkan iman, dan jgn mudah terpengaruh. Angkat martabat kt sbg seorg perempuan muslimah…

 107. saya sokong apa yg morney_fiz katakan. toksah nak lebih2 ktuk si erra tu, klu saya jadi cam diapun fikir 2,3x nak kahwin ngan si hans tu bukan senang nak bimbing saudara baru nak pulak cam si erra ni hidup dlm dunia seni byk dugaan & cabaran, silap2 jadi lina joy ke2. Tul la tindakan dia tu ikut cakap ibunya sbb klu tengok si engku tu tak la kayo no… so kita tengok ajela sama ada si hans tu akan tetap masuk islam walaupun tak jadi ngan si erra & tengok keikhlasannya ngan islam….. tunggu……..

 108. aweksssssssssssssssss

  emm.. nak kata erra salah.. tak leh gak.. tuhan je yg tahu.. tp yang pastinya.. kejujuran hans memang tak di nafikan.. jadi betul kata hans.. ada perkara yang hanya dia dan erra je yg tahu.. hans.. dont give up,ingat prinsip lelaki yg baik hanya utk perempuan yang baik ..tak kira apapun agamanya.. Allah swt lebih mengetahui.. utk erra.. dunia hanya sementara.. betul atau tidak perkara ni.. ingatlah.. keindahan dunia tidak kekal.. keindahan syurgawi yang perlu di cari.. fikir masak2.. hidup hanya sekali.. akhirat yg kekal…
  hans-erra-engku emran… fikirlah… !!!!!!

 109. erra ni mmg jahat orang nyer… muka je cantek, prangai jelek otak cetek…. awie dah kena , yusry dah kena and hanns pun kena… patut dia kena rogol ramai² r,…baru adil.. geram aku…

 110. pada pdgn sy ckp morney_fiz 2 ada betoinya restu ibu bapa amat penting dlm m’dirikn umah tgga. lagipn mkin erra pernah gagal dgn artis… jd dia memilih suami yg memahami karierye bkn selebriti… kdg kite amik mudah akn restu org tua tp percayalh sy bhgia hasil pkhwinn restu ibubapa berbndg kwn2 sy yg lain, ramai yg gagal krn m’ikut kata hati… sementara ibuye msih hidup eloklh erra tunaikn hasrat ibuye. derhaka dgn hans xbwk mudarat kt akhirat, derhaka ngan ibu peminat nk tggung ker? bg sy xde 1 ibupn mahu melihat air mata anakye d kemudian hari. biarlh erra menangis ari ini tp suatu hari nti dia akn tsenym melihat zuriatye yg pasti dgn islam. syabas buat erra xmjd seprti watak dlm lakkonanye hga hjg nyawa. kpd hans kalo betoi nk peluk islam kena tau makna qada’ & qadar dl…

 111. Apa yang berlaku ada hikmahnya…may be bagi Hans, Erra bukan jodoh yang di tentukan buat kamu, begitu juga sebaliknya…Pendek kata dunia da kiamat…

 112. Hans! Jangan menyesali apa yang berlaku…Sebaliknya bersyukur lah sebab Tuhan masih sayang kamu…Ambil kesempatan ini sebagai panduan d hari2 akan dtg…Soal jodoh serahkan itu pada Tuhan sbb setiap kita d dunia ini sudah d tentukanNya pasangan masing2…

 113. em.. nak sampuk. klu btul lah era plih jodh yg agma islam utk bimbing dia. bguslah!!! dng yusri pun dpt restu dr parents.. naper clsh gak?? bila kita tgok kan.. spatutnya dari kawin ngn yusri dia dah slow… tumpukan phatian pda pmily, knapa bcerai? adatlh rumh tnga ada bergolak. nper dia x cba tuk pthankan???? era pun bkan ctek tentang agama…

  aku x rsa yg emran plihan ibu era. Zman skrg parents lbih terbuka ngn plihan ank2 mreka,,, ntah2 era yg wat citer tuh kot???

 114. wei..pilah erra….
  celaka punya pompuan…nama ja islam tapi perangai mcm org bukan islam jerr…..
  cewahh…pi umrah..nak tunjuk baik la tuh…dah x payah nak berlakon la cik erra oooiii….
  wei…sekarang ni u kena ingat skit……u buat jahat kat orang…nanti Tuhan bayar cash saja tau….
  so u tunggu jer la hari pembalasan u tu cik ERRA ooiii

 115. for hans forget about this woman she’s not suitable for u… she got no loyalty to his partner if u still want this woman think twice she can broke ur heart.. coz she is heartless i guess… seem u got the view of who the real erra is… my advice forget about a woman like that.. i’m sure out there someone waiting for u made for u… there’s no point for u to love woman like her coz someday somehow she will make u very sad… think y yusry divorced her…

 116. Buat erra…. untuk kali terakhir erra nak pilih bakal suami pilihlah yang BERIMAN, untuk bekalan AKHIRAT, lupakan kejar mengejar duit yang hanya bersifat sementara di dunia ini… x kan kekal laa.. erra pun ISLAM jugak kan, mesti tahu HIDUP INI HANYA BERSIFAT SEMENTARA, MATI YANG KEKAL, x kan nak hidup terseksa selamanya diakhirat. Pilih suami yang beriman yang boleh membimbing erra pakai tudung, lekat solat 5 waktu, puasa dan lain2 perkara wajib dan sunat dlam ISLAM, tinggalakn dunia artis yang dah nyata2 penuh maksiat dan dosa, buka bissness dengan suami sebgai sumber rezeki dan income. Fikirlah erra, hidup ni hanya semntara, sekali mati x akan kembali dah ke dunia ini. Saya syg pada erra, sbb tu la saya nasihat mcm ni pada erra. Fikirlah dan renungkanlah erra.. Dunia hanya persinggahan… ALLAH dan AKHIRAT JUA YANG ABADI.

 117. Buat erra, tinggallah dunia artis yang sememangnya haram bagi wanita, suara adalh aurat, mendedahakn rambut dan bahagian2 badan adlah aurat, x kan sanggup ia dibakar api neraka pada hari akhirat kelak. Tinggalkanlah dunia artis yang penuh pembohongan, maksiat, gosip, kontroversi dan dosa, pilihlah SUAMI YANG BENAR2 BERAGAMA, pakailah tudung, bukalah bissness untuk sumber pendapatan tetap erra dan suami. Assalamualaikum. ***END***

 118. U all nak gi web Hans, ni link dia..

  http://www.hans-isaac.com/

  (kat sini, jgn kutuk lebih-lebih spt mencarut…tak baik…bg pandangan membina, ok)

 119. Hi Erra, Why you did it …What’s about when you bring someone yang baru nak kenal hati budi into your house….

  Hi Engku Emran,be care full and try to understand the friendship definition by erra fazira,otherwise you will be the next Yusri and Hans…..

  Hi Hans,I respect this kind of people.You listen to someone that you love,you tell the truth what you feel.If you are good, god will bless you not her

 120. fatas….setuju dengan pendapat awk….
  erra baik brhentilah jadi pnyanyi n plakon..
  better buka bisnee kee….
  sya minat sngat kat kak erra…
  nk tngok k.erra pkai tudung..
  dan brkhwin kekal hinnga ke ujung nyawa..

 121. hope 2 c hans n erra together again.AMIN!!!!

 122. Michael Scofield

  Saya baru aje hari ni tau yg Hans dgn Erra ni actually bercinta.
  So, interesting jugak la baca komen2 ni semua.
  Hehe, itu sajer… sekian, terimakaseh.

 123. Hans takde jodoh dgn Erra. Sabarlah, bunga bukan sekuntum – kumbang bukan seekor. May God Bless U Hans…

 124. erra ni kn…tak abis2 ngn kotroversi ngn org2 yg t’knl…ptt la jodoh ngn yusri x kekal…rupa2nya mmg dr sikap erra s’diri…sedar la…trs trg aku kata dlu aku minat giler ngn erra ni…tp sejak dia cerai ngn yusri,meluat da aku tgk erra ni…erra ni sbnrnya x layak d cintai…b4 diz bkn main lg bt majlis p’kahwinan bsr2an…weeding of the year kata kn…last2 HHHAAAANNNNNNCCCCCCUUUUURRRR jg!!!stop la dr m’yeksa ati n prsn org…ni bru kita baca luahan ati hans…blm lg yusri…klu yusri yg m’luah kn prsn dia,mmg xda lg yg miat ngn erra ni…x t’fkr ka prsn org2 yg prnh syg ngn dia b4 diz???jgn t’lalu gila kn glamour la…mmg la xda yg perfect d dunia ni…tp tuhan kurnia kn akal n fkrn rite???so,gna la apa yg d beri kn oleh tuhan…jan sama kn diri 2 dgn binatang yg x tau m’nilai…bkn la nak malu kn erra tp dia sndiri yg buat diri dia malu…kenyataan…

 125. memang si erra yg bermasalah suka mempermainkan perasaan orang lelak. i rasa dia nak balas dendam tue pd orang lelaki. tak pe hans, perempuan yg baik hanya utk lelaki yg baik, perempuan yg jahat utk lelaki yg jahat. erra memang jahat…. cantik di luaran tetapi buruk didalam.

 126. x patut la erra wat mcm tue kat hans…Semoga hans mendapat seorang kekasih yang sempurna….good luck 4 hans!!!

 127. x patut la erra wat mcm tue kat hans…Semoga hans mendapat seorang kekasih yang sempurna….good luck 4 hans!!!semoga hans berbahagia n lupa kn je la erra 2…hehe

 128. erra.. erra.. aku banyak gak dgr citer pasal erra ni.. ye lah, walaupun aku bukan artis, tapi aku ada gak kengkawan yg make up artis n keje line ni. in fact, company aku byk buat event yg melibatkan artis2 ni. nampak baik semuanya, bila ada event, baru la aku leh tgk perangai sebenar diaorg. mabuk la, berpeluk sana sini la.. pakaian toksah cakap la. So kes erra ni aku tak baper nak heran sgt sebab aku tau perangai dia camne… tapi jgn sebab kita banyak duit, dianugerahkan kecantikan, kita lupa bahawa pemberian itu semua dtg dari Allah S.W.T. dan jangan lupa bahawa hidup kat dunia ni sementara jer. Erra dah gi umrah baper kali dah. bila dah jejak kaki ke Makkah tu tak rasa insaf ker … ??? W’alam ….

 129. hekhek… aku tak sangkala si era peragai macam ni. Aku ingat die x mcm artis lain rupanya… aku dgr cite era ni mmg kontorvesi dgn ramai lelaki samada artis atau vip. Apa yang aku tau dia nie mmg teruk dah hancur sebelum kawin ngan yusri lagi. sayang la rupa cantik tapi….. aku tabik kat hans sebab aku nampak dia artis yang telus. sabarla hans bunga bukan sekuntum lagi pun era tu kan dah rosak. nak tanya hans u sempat ke tgk engku emran n era buat projek? heheeh

 130. ala, erra tu memang playgirl la. sape yg tk tau.kwn sana putus,kahwin sini pun putus,dpt yg kaya pun putus.agaknye dpt org tua jutawan kaya yg dah nk mampus baru bertahan sampai ke tua kot….yg latest ni pun tk tau aeek sampai kt mane perhubungan die. kesian hans……mengharap cinta yg tk pasti penghujungnye….baik putus awl2. klu dah khwin cerai berai pun susah gak.

 131. mmg betul erra tu dh rosak.pegi singapore sikit hari dulu ade la kerje yg tk baik die buat tu. ha.. teka la.gossip ni dah lame tersibar sebenonye…

 132. erra sebenarnya riak dengan kecantikan yang dia ada…. bangga … merasakan semua lelaki dapat di godanya … dalam hatinya gembira jika semua lelaki tergodanya… dan lelaki yang malang akan digoda sampai tergoda dan lupa bahawa dia tergodaaaaa … Bertaubatlah ERRA….. dan orang yang terlibat sama dengannnya.
  Tinggalkan kemaksiantan… ianya memudaratkan

 133. Rayyan Abdellah Shaddad

  Salam semua. Saya doakan semoga kita dapat iktibar dari hal ini. Walau apa kita lakukan, yang baik dibalas baik..dan yang tidak baik dibalas setimpal dengan perbuatan kita. Untuk Erra segeralah mendekati tuhan dan minta ditunjukkan jalan yang benar. Sebagai seorang wanita, saya turut malu dan sedih di atas apa yang telah terjadi pada anda. Tetapi kita sebagai manusia ada jatuh bangun dan saya berharap anda akan jadi wanita dan muslimah yang baik selepas ini, inshallah. Cari lah Noor Allah, pasti anda akan menjumpainya, inshallah. Wasallam.

 134. who the hell is erra??!!

 135. alahai erra..
  xtau la cte ni sume btol ke x. tapi xlah terkejut bila erra terkantoi aritu.
  da duk serumah 2 maknanya…segalanya pun dah kongsi la 2..
  lua dan dalam. elok la kahwin..bertaubatlah.. malau je dgn hans yg bukan islam..

 136. Ala Hans..Erra tu tak hebat mana pun…nak melawa pun guna wig, mcm prangai die juga yg palsu, plastik! Nyanyi pun tak sedap mane…syok sndiri….harap muke eksyen je lebih… Btul ke EE”pilihan ibu” & “sbb dia org kita” …ker..duit & status dia lebih dari hans…Alasan..alasan…Lantak kau la Erra..Skjp nama Erra, pastu EERA…nampak betul org takde pndirian..Hipokrit. EE kata Erra HUMBLE? biar betul… Saja blakon pasang strategi nak pikat kot???
  Utk Hans, bersabarlah, we sympathise for what you hv bn thru’. U r a HOT & 1 OF THE MOST FAVOURED BACHELOR!!. Erra tu dah expire pun…2nd hand… CONCENTRATE ON YOUR CAREER, DON’T LOOK BACK & WE WILL ALWAYS SUPPORT & PRAY 4 YOUR SUCCESS. HOPE U WILL FIND YOUR TRUE LOVE MUCH SOONER…WHO REALLY LOVES & CARES YOU FOR WHAT U R (NOT HW MUCH U R WORTH!!) Nx tym dpt gal baru, nvr shower them with expensive gifts…nnti dpt yg tak appreciative mcm Erra..JANDA materialistic…

 137. hitsugaya ima

  lerr~~~
  hangat tul bhagian ni…
  huhu.. gler arr…=p

  da arr korng… itu kehidupan die…
  wat per nak kacau….
  well… bkanla x nak caye semua ni… cam real gak…
  xtau arr… xpernah pon ske erra tu…. so xde arr kesah sgt…
  tp.. kite jgn la plak dok kate orng…
  tup tap tup tap… kite yg kne….
  abis….. NAUZUBILLAH!!! xnak2…
  da la… ALLAH jer tahu kbnran…. klu die x kne kat dunia, akhirat kne gak…
  setiap perbuatan sentiasa ade pembalasan…
  x kira baik atau buruk…=D

 138. Betul tu.. bia Allah tentukannya.. mungkin Era ada sebab dan masalah yang kita x tau.Hanya Allah aje yg tau

 139. xpyh ler nk b`lakon erra…sah2 ko tinggal 1 umah ngan laki bkn muhrim…kite sbg umat islam jgn le biar kn n sokong bnde2 ni..boikot erra…erra mmg plastik..cucuk botox!!! suntik vitamin E…!!!
  erra mmg pndai b`lakon.dulu gile2 nafi kn hbngn ngan hans..igt msrkt bdh ke tuk nilai sume 2… b`taubat r..ko mmg dh rosak..!!!

 140. xpyh ler nk b`lakon erra…sah2 ko tinggal 1 umah ngan laki bkn muhrim…kite sbg umat islam jgn le biar kn n sokong bnde2 ni..boikot erra…erra mmg plastik..cucuk botox!!! suntik vitamin E…!!!
  erra mmg pndai b`lakon.dulu gile2 nafi kn hbngn ngan hans..igt msrkt bdh ke tuk nilai sume 2… b`taubat r..ko mmg dh rosak..!!! sopan r konon!!!!

 141. kau ni era x knl d untung….dah la dpt jantan hensem mcm yusry kau mtk plak cerai??? yusry dah la mcm2 ada kaya plak tu…betina mcm kau ni memang x lekat laki…kau kawin dgn yusry buat bazir je dah la majlis besar2ran…kau cintan dgn hanz kau x ngaku lak…tu la balasan derhaka ka suami curang d belakang..yang kau pun satu imram kau x malu ke nk kawin dgn perempuan yang dah d tebuk tupai. kalau ye pun cari la anak dara baru powerrrrr. kau ada status imran kau nk buat isteri ke perempuan janda….dah berapa orang yang pakai erra. mula2 skandal dgn awie siap buat cd lg..

 142. erra………… kalau kau nk kwin dgn orang kaya sgt kau goda la perdana menteri kita ke menteri2 yg ada d malaysia ni……

 143. Erra…Erra…Erra…apa dah jadi kat hang ni? Awat buat camtu kat Hans…Ksian btui Hans… Sedarlah Erra, awak tu dah tak muda lagi.so bersyukurlah for what is left now. Apasal mainkan perasaan org..tak baik tau.. Skrg tngh hot dgn Emran, what wud u feel if the tables turn back on u? Tk malu ke u cakap kat Hans u nak kawin ngan Emran, ibu u suka, tup tup Emran cakap kat fmly dia berita tu tak betul, masih tahap mengenali u. Eee malu nye…nmpk sgt mcm awak tu terhegeh-hegeh..desperate sgt nak kawin ke. Saya bkn nak condemn awak lebih2, smua pun tak tau real story, but whatever it was, U R SUCH A HYPOCRITE AND ALWAYS IN DENIAL tentang u & Hans. Byk dalih & tipu pminat. We know its ur private life tapi dah fans smua baca ppr/mjlh rasa tertipu. R u aware that all ur effort to maintain good images has been tarnish by ur gudself ? And now slowly ur fans trusts is flowing down the drain… Mmg kena lah awak ni ratu filem… WAKE UP AND SMELL THE COFFEE. THIS WORLD IS REAL….bukan pentas lakonan!!!

 144. hey people…Erra and Hans baca ke column ni? Harap2 gitu lah ye.. Apa-apa pun have a good life to u all…Hidup msti relex…baru baek punye…Ape-ape aje lah….

 145. Woit terror lah Erra tu, Emran baru 2 bulan kenal dah date dlm blk tidur??? Patut pun Hans tumbuk. Apasal tak tumbuk Erra skali? Yg gatal tu kan Erra! kan…kan…kan…Dah dia yg bawak masuk blk. Agaknya umah dia takde blk tamu kot…Alasan Erra takde yg belaku, rmh dia duduk tu ada sedara dan pembantu skali. Yg pelik org rmh make donno je dia bawak lelaki msk blk tidur… subahat itu dosa juga tau!. Tak buat benda apa pun dlm blk tu, skg tah tertangkap kan MALU!!! Nasib baik Hans yg tangkap, kalau JAWI??? Front page u berminggu-minggu…wakakaka…Skg ni kalau reporter tanya msti Erra akan ckp, “Sbb kita artis so benda2 smua ni jdi big isu, org bleh ckp apa saje, org bkn artis lagi byk buat maksiat bla..bla..”jwpn standard artis apabila tertangkap…Hmmm..

 146. well,wait for me hans….i’ll come to ur heart…
  lantaklah c engku ngan c hipokritz.. tu nak kuar masuk bilik!///
  yg penting ko tetap my macho men….
  dont worry,ada banyak gurlz yg kiut-biut d luar tu yg tgh berliur ngan ceta hot chili pepperz ko ni!…..
  hope,u always maintain with ur kekacakkan….muah.

 147. aduss..hangat2..aku rs prob ni punca dr erra..
  die ni jenis yg x jujur..kalu die jujur x dela die suh hans tutup mulut ms dorang couple..
  erra ni lawa siotttt tp perangai cam taik je..tp aku suka kalu erra ngan yusri rujuk balik..
  dorang mmg sepadan..
  tp kalu antara hans n engku..aku rs hans lg sesuai..

 148. Dngaq mak nak nasihat, kat Erra, Hans, Engku & korang semue. Manusia sme ada akal, gunalah akal tu tuk ngawal nafsu. Dah silap ni Erra, ko gune akal cover line, Hans lak ko gune akal tuk balas dendam,(by the way, thanks, because of you I got to see the REAL ERRA), Engku gune ke belum? dan untuk kite semue, meh kite gune akal majukan Malaysia. Malaysia Boleh!

 149. Pak Mat Tempe

  Utk Erra c hipokrit, the big liar, hentikan lah lakonan hang tu..Kite sume dah tak minat dan tak nak caya kat Erra lagi dah peh ni,..Tsk!tsk!tsk! (Betul kata cicak!). Very de bad reputation jugak minah ni yer.. Dulu Miss Malaysia, pastu Ratu Filem , skg..err…err….Ratu Cover line!!! KahKahKahKah!!!! Inikah Idola hang sume??? Tak minat pun…tak kesah pun…lantak lah…

 150. erm……..aku sokong hanc la bkn sbb dia lelaki tp sbb masyarakat malaysia bkn bodo…statement erra sama jer setiap kali der kontroversi..dah boring…nmpak sgt ppuan ni suka “kontroversi murahan”……udah2 la tu erra….hentikan jer la…hang nangis setempayan pun kunun jd “mangsa” dah x bkesan dah….elok2 la tu kawin cepat2 then duk umah diam2…..

 151. askum..aku benci era…….dia hipokrit..x baik bt hans macm tu..perangai x elok

 152. KALAU KORANG YAKIN ERRA SALAH KRN HANYA BACA DAN DENGAR KENYATAAN WARTAWAN YANG ENTAH DENGAR DARI MANA TAH………………………………………. TERPULANGLAH…..
  KALAU BENDA TU TAK BETUL KORANG TANGGUNGLAH DOSA2 JORANG KERANA TURUT MENGFITNAH ORANG YANG KORANGX PERNAH JUMPA PUN……………..

 153. kalau dah kapir, kapir jugak
  kalau nak masuk islam dari dulu si hans ni dah masuk islam
  gepren dia sebelum ni camelia, deana yusof, elyana affendi nawawi, ella..
  ada dia masuk islam?
  erra dah x nak sudah lahh..lagi nak jual muka kat semua suwat kabar dan tv
  hans tu berapa banyak pompuan melayu yg ko dah hancuskan..
  kita org melayu ni senang sangat terpedaya..

  erra pulak, pilih ler yg betul. mungkin ada hikmah yg berlaku
  buka mata luas, hati2 pilih kawan
  jgn terpedaya..kalau bole pilihle org kita jugak

 154. KITA MMG YAKIN PUN DENGAN CETA2 NI SUME. ERRA NI MMG PLASTIK, SNTIASA BERLAKON, MAINTAIN KONON……KITA TAU LA, MMG DAH LAMA KENAL DIA PUN.. SBLOM NGAN YUSRY LGI…TAKDE FITNAH NYE PUN..CUME ADA LA SDIKIT VERSION CETA KAT SINI EXEGERATE. DAH HANS PUN CETA KAT MELODI DAN PPR SO BETUI LA TU…APE?? U PIKIQ HANS FITNAH YERK? HANS NAK TAK NAK TUKAR AGAMA TU JGN SALAHKN DIE..CAMNA NAK BLAJAQ ISLAM BETUI KLW GALS2 DIE DATE TAK TUNJUK CARA ISLAMNYE…MAKSUD SAYE TOO SOCIAL & WESTERN! TU SALAH HANS KA?? MMG BETUI, ERRA TAK NAK TU SUDAH SUDAH LA HANS….TAPI TAK BLEH SALAHKN DIE JUGA SBB DIE TERKEJUT BERUK & EMOSI SBB TERTIPU OLEH ERRA…DAH “TERTANGKAP BASAH”.BAGUS LA STU MALAYSIA DAH TAU SIAPA ERRA YG KORANG PUJA2 TU…..KALAU BENDA TU KENA KAT HANG, HANG DIAM KAA? baca media hiburan hari ni (21/07), Erra ckp malas nak debat benda ni, ala…takut le tu tembelang dah pecah…PANDAI COVER NOOO…ALMAKLUM..MISS COVERLINE…..

 155. ERRA, KALAU NAK PILIH PASANGAN TU TAK KESAH LA ORG KITE KE ATAU SESAPA…PESAN SAYA HATI-HATI DAN JGN MAINKN PRASAAN ORG LAIN LAGI. LISTEN TO YOUR HEART..FOLLOW YOUR INSTINCT…BERPIJAK LAH DI BUMI YG NYATA, YOU ARE NOT GETTING ANY YOUNGER. BERDOA LAH BYK2 DI BULAN REJAB NI, MDH2AN ERRA BERTEMU DGN ORG YANG BOLEH MEMBIMBING DAN MEMBAHAGIAKAN ERRA DUNIA AKHIRAT. SESIAPA PUN PILIHAN ERRA SEMOGA ERRA BERBAHAGIA…PEACE…( MAAFKANSAYE KERNA KUTUK AWAK..U KNOW WHO I AM!!)

 156. fikir tenang saje

 157. askum..hmm apa pun cite pasal hans dan erra biarla..lantak pi la.. but sy rasa regret sgt..coz sy pnh minat gile kt erra..tp sejak kuar gosip nie jd benci plak..maaf erra bkn nk kutuk tp ini kenyataan. tp sy ttp berharap agar smua nie mmg btul fitnah..tp kalau betul hope u cpt bertaubat k.. cause dlm dunia nie smua org pnh bt dosa..

 158. hai hans,

  jika orang islam dalam keadaan sedih, berduka,marah, dan dalam kesukaran, sakit ubati lah hati mu dengan ayat al-quran,sembahyang, puasa dan bersedekah….

  rasanya tidak salah jika hans belajar melupakan kedukaan dengan ayat-ayat indah dari al-quran jika hans benar2 iklhas dalam islam..

  agama islam itu indah, damai dan tenang……

  insyallah hans akan bertemu dengan seseorang insan yang menyayangi dan menyintai diri hans sepenuhnya hati dari kelembutan, dan keayuaan diri dan kehormatan…….

  -ayu-

 159. pada hans cari je org lain…pada erra semoga berbahagia…jodoh tak de…semuanye sudah ditulis…mungkin ada hikmah lain…

 160. ermmm..apa2jerlah…
  jgnlah islam dari nama saja..
  biarlah islam jiwa dan raga..
  dunia dikejar..akhirat berciciran..

 161. biasela tuh dunia artis..so,kiter tak blh blame aner2 pihak.kiter ptut doa kan yang terbaik utk diorang..

 162. hi semua…saya ni cousin si engku emran. his father dan my father adik beradik la. FYI, si engku emran ni mmg suka kat si erra and ada kemungkinan dia dgn erra akan kahwin. walau bagaimanapun, bukan senang nak kawin dgn artis ni. kena pulak bapa si engku emran ni org yg cukup dihormati dlm tentera dulu. saya yakin akan ada syarat2 tertentu yg akan dikenakan pada erra dan engku emran. silap2 syaratnya erra kena stop singing and acting..boleh ke erra? fikirkanlah. anyway, saya sendiri tak setuju langsung emran kawin dgn erra. apa tidaknya…semua org tahu kisah lampau erra dgn bermcm2 artist lelaki yg lain…

 163. mama dulunya minat gak ngan lakonan erra. tp sejak dia putus ngan awie byk cite x baik yg mama dgr. stat dr situlah mama mula x minat ngan pompuan ni. klu u all perasan semua laki yg rasmi n x rasmi tu dia semuanya partner dia dlm filem, cinta lokasilah katakan.. for sure pas ni dia fall in love ngan jantan lain pulak. kpd sesiapa yg nk merasa cuba2lah berlakon dgn dia. mesti dpt punyer. pompuan mcm ni mmg memalukan kaum hawa aje.. tuih!!untuk erra….

 164. erra ni kan suka mainkan perasaan org lelaki..
  playgirl tul..
  tgok rumahtangga dia kali ni kekal ke tak

 165. maju ke hadapan Hans.. i sokong u.. jgn d pikir kan lagi pompuan yg mcm erra tu nak cari yg lebih mewah kot.. maklum lah skrg dunia artis nak kejar vvip katakan.. tp bkn ler semua yek.. segelintir jer… kpd erra jgn suke nk buat jahat kat org yg syg ngan kite..

 166. hmmm..aku no komen psl u.. bg aku mrk bertiga tetap salah

 167. pocong_manja

  hemm……….tgk jaklah apa endingnya nanti….baik buruknya durang gak yang tanggung.buat HANS ISAAC , jan putus asa bro…u deserve the best…..

 168. kepada erra,anda sepatutnya tau agama anda dan asal usul anda.
  kepada hans,anda bukanla org pertama & terakhir kecewa dlm cinta.apepun jadikan ini sbg tauladan & sempadan.semoga hati anda tidak mati & membenci islam selepas ini.kepada kedua2nya,belajar la dari kesilapan & hidup harus diteruskan!

 169. hai.. sy x suka la erra wat g2..

 170. erra spatutnya bincang baik2 ngan hans..
  kcian hans..

 171. x pro langsung.. dasar playgirl..

 172. WHAT EVER….. HANYA ALLAH YANG TAHU…. ERRA FIKIR MASA DEPAN SEKARANG LAH…. JANGAN MAIN2 LAGI…. HANS PLAK…. ADA RAHMAT SEBALIK NIE… ENGKU PLAK CARI LAH PASANGAN YANG SEBAIKNYA…. TQQQQ

 173. yer..kita x berhak hukum dorang..tapi kita di anugerahkan otak dan akal fikiran…sebelum buat apa2…fikir dulu…myesal aku minat gila kat erra…aku pun x tau mana yg betul..tp yang pasti nya…hanya Allah yang tahu…azab yang Allah bagi adalah setimpal dengan apa yang kita lakukan…jd sebelum buat..beringat la…jgn lupa…ada yang sedang melihat dan mencatit kelakuan anda…

 174. aku_peminat_erra

  first time bace article ni terkezut gak … x sangka erra yg ku puja selama ni begitu busuk dan jijik sekali.. bAk bunga taik ayam…
  nothing to say tp ase x patut la erra wat camtu kat Hans..
  Ape gunenya muka cantik lagi cun tapi perangai setan tgk pon ase tergugat..
  insaf la sket… kita idup bukannye lame…
  kepada erra yang ku puja dulu… ” ingatla mati,hidup hanya sementara…”

 175. HansErrraEmran

  Mmg betul la Erra ni pembohong. BIG TIME LIAR! ASSHOLE! Ckp kat media takde feeling kat Hans, renggang februari hari tu alih-alih gambar skuba (April) dan gambar peluk2 “honeymoon” kat Singapore (Mei) tu hape? Dah tu siap beli apartment sbelah nyebelah, konon klw kawin nanti bleh pecah dinding dan buat bilik untuk anak2…Tu sume ape ceta Erra,,, Putar Belit betul lah awak ni. Ngaku je lah, abih ceta..Utk si Engk Emran tu plak fikir 100x sbelum memperisterikan Erra ni. Jodoh tangan Tuhan, tau la..tapi kalau masa dating pun awak jadi simpanan, mesti kawin nanti dia buat jugak. Contoh masa ngan Yusry dulu. Dpt laki baik camtu pun tak bsyukur, main blakang jugak. ASSHOLE!

 176. ERRA PENGECUT! PENGECUT! PENGECUT!PENGECUT! Janda coverline yang takut bayang sendiri. Benci la baca semua statement2 dia kat paper dan majalah. Nampak betul dah rancang apa nak cakap kat press. Tabik la kat lu, mmg betul awak ckp bleh handle press dan peminat you. Smua statement awak bercanggah dengan bukti2 yang Hans ada. Last-last awk cakap tak nak debat benda ni lagi, konon nak konsentrasi ngan filem Hidden awak tu. Ala kita smua tak bodoh la Erra, awak sbetulnya TAKUT! TAKUT! TAKUT!Bagus la Hans nak kluar bukti lagi sal awak selagi awak tak ngaku. Way to go Hans! Erra, Lobang dah pecah. Isi kepala hotak awak yang isi mcm air longkang busuk tu dah terhidu dah… Filem awak Hidden tu cam awak juga “Hidden Truth about Urself-C PENIPU!”. X-peminat2 awak dah tau your true color dah. Harap2 flop lah filem awak tu nanti yee… Benci lah tengok manusia hipokrit cam awak. Mesti awak ni nak publisiti murahan, sbb skrg era awak dah kureng…Skarang kan era Fasha Sandha, Maya Karin…Artis muda-muda solid gitu lho…Faham-faham lah ye…

 177. U all prasan tak Erra ni suka sangat pakai earing bulat besar2 tergantong tu.Tengok dlm majalah, atau tv ( Chef Diva – Dive ke??? YUck! Takde maknenye!). I rase old-fashioned betul lah taste die ni. If i’m not mistaken “big, loop” earrings tu zaman 80an. Kdg2 pakaian die capri pants ngan stripes laboh tu pun zaman sewaktu ngan earrings tu… Ala zaman kak ogy “AliSetan” tu…try tengok film tu, you’l understand what i mean. Biar betul Erra…
  i fully agree with you bubblegum, now Fasha Sandha and Maya Karin are in great demand. Iklan tv pun suka ambik diorang..sweet sangat! Tak mcm Erra, “Londeh biskut ” tu pun nampak sgt la tak real nya, buka langsir pun bergaya, kunyah makanan pun mulut eksyen betul. Meluat. Makan mcm terpaksa je, tak sodap ke Erra londeh biskut tu… kikikikik

 178. Hans – get real! There’s plenty of fish in the ocean
  Erra – You bloody fucking bitch! Remember, What goes around comes around!
  Emran – Once bitten twice shy, so watch out!

  In war, you win some, you lose some. But this battle is worthless. Both Hans and Emran are losers and suckers. Erra has made a fool out of you both. Lets you all pray and may god give you all an answer for this stupid battle. Guys, this is a battle not worth fighting for. Where are your prides? Fooled by a dumb, selfish woman? Naaa…She’s not worth it! Not even a penny!…

 179. Aku harap Erra ikutlah contoh seperti Sofia Jane. Bila kahwin, dia tinggalkan zaman gemilangnya dan beri tumpuan kpd suami dan rumahtangga. Alhamdullilah dah 3 pun anak dia dan rumahtangga pun aman damai. Insyaallah berkekalan hingga ke anak cucu. Kepada Erra, tinggalkan dunia glamour yg penuh dgn hipocricy. Build a better life for your future! Popularity tak menjamin segalanya.

 180. bile nak selesai……

 181. me same view with abc….

 182. I totally agree with abc. Way to go abc! Good remarks there! To both Hans and Emran, keep your distance from that slut! You both are better-off without her. Its crystal clear, she’s so worthless. And when she thought she could buy love with her looks, hey…thats cheap man….she’s a real mother-fucker. A REAL SLUT! Biggg time…..

 183. nana.c.i.n.t.a_angelscrew

  waaaa.gempak siot..mcm2cite ade..ntah r ….x tau nk caye yang mane..

 184. Readers:
  I don’t really like to touch on others’ personal life stories, but dengan kes ini I really want to express my disagreement. Why a married couple agreed to married to each other in the beginning? The answer is easy, it have to be based on love, understanding, mutual respect, caring and the list goes on.
  Why Erra Fazira agreed to marry Yusry Abdul Halim in 2003, and why the marriage ended in divorce? Everyone, have their own opinion, thoughts or maybe analyses on this subject.

  Personally, I do not agree most of the things that Erra Fazira did in her marriage, especially her decision of separating with her husband for some allegedly affair. Man in nature have their own temptations, neither men or women and as a loving wife we have to overcome any obstacles that break the trust of each other in this marriage. I disagree if you have to forgive your spouse for being unfaithful, but if divorce is the solution why they agreed to married in the beginning. For instance, if Yusri have really been caught been unfaithful to his former wife, (dalam kes ini belum sah fakta/kenyataan), Erra have to work harder to save the marriage, and beban ini bukan saja letak di bahu suami. Both have to work 120% harder for the marriage to work again better everyday. If either spouse wanted to forgive their partner, definitely is a good start but if things goes as not want we planned, we have to find second alternative to save the marriage. Separation and finally a divorce decision is definitely a no….no… solution.

  Large amount of people, and the press are writing negatively of Erra Fazira, lately. Most of them said she was being unfaithful in this marriage and not the former husband. In my opinion, she was the major reason to for this 3 years marriage to go down the drain because she wasn’t there in this marriage. The reason was because she give up hope too soon, and did not give her fullest to save the situation at the moment.

  And the public criticized her of running to another man’s shoulder for support, love and comfort while facing big time in her marriage. I totally agreed with them, why give up all your love for Yusri and not trying your life and soul to save this marriage. They are sensitivity that must be outlined in every marriages, a wife can’t have another man as best friend while your husband still have expectations from you. And Erra Fazira have broke this rule, and made the situation got worsen, making your spouse distrust, distress and invited divorce as the final result. Maybe, Yusri wasn’t a bad husband and not treated her wife badly and he might have done his larget commitment in this marriage.

  If the public wants to see the good roles that Erra plays in her private/ relationships life, she should accompany Mrs. Abdul Razak Baginda to attend her husband court case everyday, and learn from Mrs. Baginda a few knowledge of how to value a marriage not matter how distress the marriage known to them or the public. Or maybe if someday Erra starting her new chapter of life again with another suitor, she will be more prepared if the future husband ended with another Altantuya #2.

  Sincerely,
  ONEVOICE

 185. Erra just trying to acted innocent by saying no to kissing scenes in her latest movie, Hidden. She said that it will eventually tarnish the image of the Eastern value and culture that she was trying to project in her acting role. It is totally a BIG…BIG lie, trying to act innocent, tetapi simpan boyfriend #2 at home after midnight, walhal boyfriend #1 found out and broke a big fight. And at the same time, she had to placed a big commitment in her acting job with Christopher Atkins and the crew. I salute this lady professionalism, may Christ give her more opportunities and move her to Hollywood, like the Beckhams!

 186. Bravo to you Onevoice. I totally, utterly agree with every single word you have written here. Very well said indeed. I do wish some journalists and her so-called die hard fans give a feed back to this. Publishing this is even better! Why not?? Everyone deserves to know. You people out there failed to see and realised how MUNAFIK Erra Fazira is. She has made so many excuses over these issues and makes all you people out there wondering and supporting her still her like stupid fools, whereas she laughs it out loud there.

  Have you guys read the MINGGUAN WARTA PERDANA dated 5th Aug 2007. It says “ERRA BERKASIH DALAM EDAH”. – She was divorced 0n 18th June 2006 and she wrote a love letter to Hans on 9th July 2006, just 21days after her divorced and she was at that time still dalam edah. How weird is that. Meaning, she did have a love affair with Hans even before her divorce. I assumed Yusry knew about this all along and being professional he kept it quiet as Erra’s fling was of the same industry as well. I assumed he does not want to tarnish other people’s good name, his name included! Kawan-kawan ma…

  I totally disagree with this particular guy’s opinion ( Mr Mohamad Johari Bukhari) in Bacaria, to conclude that ERRA MENANG (for releasing only ONE statement!). Erra gave her only statement not because she doesn’t want to fight back but Mr Moamad SHE IS A BORN-LOSER, A COWARD, A MUNAFIK (sugar-mummy wannabe!). DIA TAKUT TO BALAS BECAUSE HANS THREATENED TO REVEAL (CONFESS) ALL. To top it all, dia takut wartawan tanya about 2nd boyfriend’s presence at her house, IN HER BEDROOM, AFTER MIDNIGHT….I agree with one of the commentators, ERRA BERHAK DIAM DIRI- you’re right, she ought to SHUT-UP , SHUT THE FUCK UP ERRA, A MUNAFIK LIKE YOU DON’T DESERVE TO TALK BECAUSE ALL WORDS COMING OUT FROM YOUR MOUTH ARE BUSUK AND FULL OF LIES AND ALIBIS….
  YOUR SO CALLED PEMINAT WILL NOT HONOR YOUR WORDS ANYMORE…CAKAP TAK SERUPA BIKIN….
  In your movie HIDDEN, konon nak kekalkan ketimuran, no kissing, no hugging or touching tapi simpan boyfriend kat rumah boleh, “enjoyable trip with you sayang, peluk2 boleh plak…”. I’M NOT SURPRISED WHEN OUR MALAYSIAN ARTISTS ARE ALWAYS LABELLED AS HIPOKRIT AND MURAHAN. YOU ARE ONE OF THE FEWS WHO IS SO MURAHAN MENCARI CINTA…
  HANS< ELAINE DALY IS MORE BEAUTIFUL AND FULL OF GRACE< SO HUMBLE AND SWEET COMPARED TO THIS CHEAP SLUT. I agree ERRA is indeed the 2nd ALTANTUYA…hahahahaha (PENGEMIS CINTA AND HARTA!)
  By the way, i salute and respect Mrs Razak Baginda for her patience and always supporting hr husband…inilah contoh terbaik dalam perjanjian perkahwinan Erra, “TO HONOR…IN SICKNESS AND IN HEALTH, FOR RICHER OR POORER… nOT LIKE PERJANJIAN KAHWIN AND KAWAN YOU….ONLY IN RICHER AND IN GOOD HEALTH I LOVE, IN SICKNESS AND IN POORER I RUN….RUN FOR ANOTHER LOVE…..LUSTS…
  ERRA MUNAFIK MUNAFIK MUNAFIK MUNAFIK MUNAFIK….
  GO AND DO YOUR UMRAH AGAIN, REPENT…YOU OUGHT TO SEEK FORGIVENESS NOT ONLY FROMK YOUR GOD BUT ALSO TO YOUR FANS, HANS’ FANS AND MALAYSIANS AS A WHOLE…..

 187. We love our first lady Datin Seri Jeanne Abdullah, and Malaysians press should release more news about her especially her works and outstanding contributions for the Malaysians general public and also her dedication to support her husband to run this country.

  We need to tell the world we have a great First Lady of Malaysia, and like any other well- known first ladies from the world like Jackie Kennedy, Nancy Reagan, we have our most beloved and dedicated first lady, Datin Seri Jeanne Abdullah a darling wife, caring and sharing mom and kind loving person.

  So, why did Malaysian press wasting most of their time writing and promoting Erra Fazira in their publish materials. By informing the world, that Erra Fazira is our actress in the movie Hidden wasn’t really a huge success to bring the world to know about our country. She wasn’t that talented, and she was a disgrace moral to herself and a disgrace to our country.

  Malaysian press should spend their most dedication time, energy and effort to promote and bring our First Lady to the world, and says we are proud of you Datin Seri Jeanne Abdullah!

  Sincerely,
  ONEVOICE

 188. All I say here is the matter of morality in our on-going comments. People agree passionately about morality because they care about it.

  My conscience calls me to pursue the possibilities of changes in a manner that respects human dignity and upholds our moral values. Society could prevent those who are manifestly unfit from continuing their kind……………

  “How long are we going to allow a person…………..to come into our house and to say there’s a adulterer here?”

  Malaysians had enough with the misappropriate and dishonorable Erra Fazira. As a strong nation, we have better judgement and our decisions today are accountable for our next generations. This is a victory of principles which our Malaysians uphold. Let moral value be moral value for as long as possible!

  Sincerely,
  ONEVOICE

 189. Below are one of the response that I have wrote to a writer, lady_carlorina who disagree with me on her view and perception of Erra Fazira in http://www.budiey.com. You may read this from the comment section in http://www.budiey.com ,which dated July 31st, 2007.

  Ditujukan kepada lady_carlorino: Secara ringkasnya, isu nilai-nilai moral tidak boleh diterima secara remeh-temeh dan implikasinya memberikan kesan yang amat mendalam dari segi perlakuan, perbuatan, minda, jiwa dan juga peranan seseorang insan mempraktikkan agamanya.

  Setiap orang tidak perlu rasa bersalah untuk menengakkan kebenaran, dan dalam hal isu Erra Fazira, kita tidak boleh menoleh ke belakang.

  lady_carlorino, kita tidak boleh bertoleransi dan bersimpati kepada seseorang atas dasar emosi kita. Kita sepatutnya menggunakan minda untuk menentukan logik dan bernas sesuatu isu yang timbul. Nilai-nilai moral dan isu kepercayaan dalam rumahtangga mesti dipertegakkan dan perubahan yand dinamik dan positif harus diteruskan supaya generasi baru tidak mengulangi perbuatan yang tidak bermoral ini.

  Untuk melakukan perubahan, kita perlu terdahulu memberikan gambaran yang jelas dan tepat kepada sesiapa yang ingin mengetahui kebenaran sesuatu perkara. Kita tidak boleh hanya mengambil teori dan praktikal sahaja untuk memberi sebarang jawapan atau pengulasan sesuatu isu yang dibangkitkan. Presentasi (presentation), juga amatlah penting untuk memastikan mereka yang membaca benar-benar memahami konsep dan fakta-fakta yang menyokong hujahan kita.

  Ini tidak bermakna kita seharusnya menokok-tambah untuk menang dalam perdebatan (debate) hujahan ini, apa yang perlu disampaikan adalah mesej yang tepat, accurate dan saya rasa perasaan toleransi tidak harus wujud untuk mengadili isu perlakuan buruk dan tidak bermoral Erra Fazira.

  Sebagai pendidik dan ibu-bapa, kita tidak mahu anak-anak menyalahkan kita kerana ibu-bapanya tiada pendirian, enggan bercakap benar atau tidak mengulaskan fakta-fakta yang accurate untuk anak-anak kita memahami dan isu yang dibincangkan bersama mereka.

  Walau apapun, isu nilai-nilai moral tidak harus dipertengahkan dalam masyarakat, dan sesiapa yang tampil untuk menegakkan kebenaran dalam isu ini harus berani menyuarakan sokongan mereka membantah perangai artis seperti Erra Fazira yang telah melampaui batas-batas nilai moral dan agama dan justeru itu kesan buruknya mungkin ditanggung oleh generasi muda akan datang sekiranya kita tidak melakukan sebarang perubahan sekarang.

  Sincerely,
  ONEVOICE

 190. To 2ndVoice : Thanks for your compliment on my writing, very humble I should says that I do not have any journalist or writing background. What I am doing today is to share and contribute myself to voice certain issues which arises daily and that could makes a big concerns of our society well being. Thanks for your response again 2nd Voice! Take care

 191. erra playgirl……….erra playwidow……….erra playwoman…………
  dulu aku suka kat kau erra, tapi sekarang sorrylah…………….harap muka je lawa tapi hati bercabang dua tiga.menyampah aku ngan kau sekarang….tolong lah taubat sebelum terlewat, jangan sampai rumah kata pergi kubur kata mari baru nak taubat….
  kahwin bukan main grand lagi…tup-tup cerai ,lagilah grand…..

 192. ntah apa-apa la artis kat malaysia nie, kesian kat artis malaysia yang baik, kesan dari hasn, erra dn emran, semua artis terpalit..muka masing2 nampak baik, tapi belakang macam2 cerita, mudah2an mereka ni diselamatkan…jadiklah artis yang melambangkan peribadi yang mulia, tugas artis adalah menghibur disamping menegur kepincangan masyarakat..’ SELAMATKAN ARTIS KITA’…

 193. SEMOGA KITA DIBERI PETUNJUK KEPADA KEBENARAN. SESUNGGUHNYA KEBENARAN ITU AKAN MENJADI NYATA APABILA SEMUA PENIPUAN ITU TERBONGKAR. SEBAGAI HAMBA ALLAH YG KERDIL, INSAFILAH PADA KEKHILAFAN DIRI KITA SENDIRI. CARILAH KEAMPUNAN DARI YG ESA DAN CUBALAH MUHASABAH DIRI SENDIRI. KITA SEMUA HANYA INSAN BIASA YG TAK LEPAS DARI MEMBUAT DOSA. ‘WAHAI TUHAN KU TAK LAYAK KE SYURGA MU…NAMUN TAK PULA AKU MAHU KE NERAKAMU…’
  SEMOGA ALLAH MENGAMPUNI SEGALA DOSA-DOSA KITA…SELAGI PINTU TAUBAT MASIH TERBUKA…PADA YG BERDOSA PERBAIKILAH DIRI SECARA ISTIQAMAH…ALLAH AKAN MEMPERBAIKI AKHLAK KITA JIKA KITA SEDAYA UPAYA MEMPERBAIKINYA…INSYAALLAH!

 194. menampakkan erra pompuan murahan… memalukan melayu islam plak tu….

 195. erra adalah seorang artis perempuan yang sanggup mempermainkan hati seorang insan bernama lelaki…mungkin erra sengaja nak tunjukkan kepada yusri yg erra mempunyai ramai kekasih hati..kpd erra “asl ko nie pandir sgat haaa!!??b**i btol!!!!!!!!!!!”

 196. hmm..well,we don’t hv the right to accuse anyone in this case..klau slh TUDUH,n MENGUTUK orang x tentu pasal, diri sndiri yg DOSA(lebih besar dr mmbunuh)..am i right?let them be happy with their kives,watpe nk kutuk2,watpe nk jage tepi kain org..so hans n erra,i’ll support both of u..evrythng that happened,msti ade hikmah di sebaliknya..hidup ni x mungkin xde masalah…n i believe it’s a test from god to make u strong n matured..hm,gd thngs will come ur way.just pray to god;)

 197. mzukiezukie

  berita dan kisah erra dan hans yang mendapat liputan media tak secara langsung dalam keadaan kita tidak sedar telah menjatuhkan maruah bangsa dan agama.Hentikan lah dari bercerita kisah mereka ini..takda faedah dan kebaikan pun..malah hanya memenuhi agenda tersembunyi pihak tertentu yang ingin memalukan agama kita..kedua-dua mereka tu patut di persalahkan atas sikap dan kelakuan yang memalukan..

 198. tulip_violet

  hmmm…biler diselak balik start dari erra dgn awie..sampai la erra ngan engku imran ney….hmmmm….brp ramai lelaki yg telah menyentuhi dia?ngan engku imran siap duk 1 umh lagik….aduhai erra..muka mmg cantik samapi ley jadik ratu lagik…tp kenapala perangai x scantik rupa?huh….dari peminat da jadik meluat lak ngan erra ney…

 199. DAH HIDUP PUN B’LAKON…SAMPAI BILA2 PUN BERLAKON..dah muak dgn erra nih…suka main perasaan org..perasan cantik sgt kot..klu tak nak..cakap ler tak nak awal2…teruk btul erra ni..ntah anak sape dia nih..

 200. lepas ney…sapa pulak yg jadik mangsa pelacur atasan ney agaknyer ye?aku ckp camtuh…sbb dari start dia ngan awie lagi dia da serah segalanya kat awie..tup2 kecoh xjadik kawen…mas pts tunang ngan awie dulu pun dia xnak buat sidang media?kenpa dia buat mcm tuh?ms nk kawen ngan yusry ada plak wat sidang media…tp bila dvorce…xnak pulak buat sidang media….da kantoi ngan hans n peminat pun…dai nak lari dari sidang media?kenapa wahai erra yg dulu aku minat giler?…huh….mcm pelacur pun ada gak c erra ney….

 201. lama nak cri citer erra ni .. bru jumpa blog ni.. erra ni lawa.. akak pun suka tgk dia..even masa dia buat show utk comp..nampak muka ayu jer .. cam tak der dosa.. tu yg sumer suka..

  Dah tau byk kisah erra ni.. dri kita kutuk dia..why not kita doa byk2 utk dia berubah..sbb kutuk2 kat sini tak jadi apa … mana tau engku ni la charming prince yg leh guide her to the right track..kan?

  Correction… engku ni tak serumah ngan erra, masing2 sumer rumah lain2 .. tapi nak wat camner.. bila hati dah melebihi akal…cam ni la jadinyer.. jangan kutuk mereka sbb kita tak tau lgi apa akan jdi pada anak2 kita..or pd adik beradik kita…

  layakkah kita nak mengutuk or layakkah kita dikutuk/laknat nanti..

  wallahuallam.

 202. aku tak sangka erra boleh jadi g2. tolonglah betulkan keadaan. jgn takut mendedahkan perkara sebenar. ko tipu sana-sini kan semakin mrumitkan keadaan.semua peminat dah tak nak engkau.

 203. fanamamisasu

  erra……ingatla akhirat sket…seksi sgt tuh…ape kate ko ubah identt ko tu..wt muker cian sket..pakaila tudung cam norzie pak wan chek…kan ayu jerr…tak sedar diri lagi ker,awak tu dah tua bangka…hikhikhik…barang lamer…

 204. setuju benar dgn ummi(9th august)…semua org buat kesilapan antara terang dgn tidak,buat pe kita nak kata mengata sesama saudara Islam..baik kita doa mendoakn manala tau kalau doa kita di makbulkn Allah..amin

 205. Hello Hans, you hang out kat mane selalu hah? I kalau jumpa u I nak habaq sendiri kat U yg U tu nasib baik tinggal Erra, sapa yg dapat dia tu Tuhan nak test org tu pulak…kaki cukuq dia tu!

 206. ala hans, ko belah jer.
  era tak penah puas. aku penah dok satu kondo ngan die…aku tau bro..cam hotel.
  janda buat perangai tak senonoh. jage la deyyy…
  ko belah, ko pinang aku la hans…heheheheh

 207. kesian btl ngan sesapa yang jadikan erra idola nya………
  xsangka pula erra ni pandai juga putar belit……….

 208. U ALL DAH TENGOK/BACA URTV 15-30 AUGUST 2007 (BIL:703)?. COVER ERRA LAGI & LAGI & LAGI…BORING BETUL. MELUAT…CERITA CAMTU JUGAK..PUTAR BELIT, TAKUT KLUARKAN STATEMENT. TENGOK LAH GAMBAR DIA YG TERBARU TU, TAK CANTIK LANGSUNG! DAH TAK NAMPAK SERI LAGI..BETOL CAKAP U…NO SPARKS AT ALL…KESIANNN..SEMENJAK 2 MENJAK JADI UMPATAN NI, NAMPAK STRESS BETOL LAH MINAH NI..TENGOK JE RAMBUT PUN DAH PUTIH MENGERBANG TAK TERURUS…KAHKAHKAH….DAH TU MUKA PUCAT LESI..KER TREND ORG BYK DOSA??? AND YES, SHE IS WEARING THE SAME EARRINGS OVER & OVER AGAIN.,..TAKDE ANTING LAIN KE ERRA???..DULU MASA DATE NGAN HANS APASAL TAK MINTAK EARRINGS BYK2…ASYIK2 THE SAME OLD-FASHIONED EARRINGS TU, TAK BIRU, PINK…HODOH MINAH OIII..DAH SEASONS PUN, ITU ANTING2 ZAMAN OGY MAD DAUD LAH….

 209. dah la..
  daripada kita sibuk mengata bek kite berdoa agar die kembali
  ke pangkal jalan…
  kite sesame islam x baik amalkan sikap kutuk mengutuk ni
  tegur menegur tu di galakkan
  tapi jangan la melampau dan sehingga memalukan org tersebut
  okey?

 210. kite pon x perfect mane…
  die artis..
  ape saje yg die buat org sume pandang
  sume org nak ber gossip
  nak mengata
  padahal diri sendiri…anak bini…family….x nak pulak di kisah kan
  bentuk la diri tu dari dalam….
  baru betul kan org len…
  and i belive
  x sume org yg menulis komen ni baik2 belaka..
  cam x pernah la wat salah je..

 211. including me…
  aku pon jahat gak…
  cume aku bukan artis je…
  so ape2 yg aku buat x la sekecoh cite ni
  tapi aku sedar…and aku dalam proses nak betol kan diri sendiri..

 212. DJ_Reggeaton

  Fitnah itu adalah DOSA lebih berat hukumannya dari membunuh.. eversince i heard diz news i never listen to it or believe it.. please watch ur word n what u gonna say.. u may heart someone feelings.. we r all human n GOD creature so please watch ur TOUNGE!!! im not at both side.. Neither Erra nor Hans.. Please b a intelectual n educated person we r now celebrating our 50th Merdeka.. so let urself Merdeka for not making any complicated news n extra receipe on it as u r not gonna get anything kecuali DOSA yg maha besar kerana menabur fitnah!!

  Guys, please… u r in the Journey of success if u stop it now..

  Happy 50th Merdeka!!!

 213. apa nak jadi ngan korang ni…
  si erra tu dah wat maksiat..
  yg korg share shm ngumpat lak nak wat per….
  baik jg diri sendiri

 214. ala korg bukn tk tau erra tu kn lawa bnyk duit lak tu…dier ble plih sper2 yg dier nk…tk leh salh kn dier coz ,mse dpn dier dier jer yg tau

 215. aaaa aku pu dah agak dah
  skang nie kiter dah tau mana satu jauhari maner satu manikam bet5ul x
  ntah apa-apa la dieowg
  yang erra tu pun 1 tak sedar2 diri hmm tak tau nak cakap macam maner
  manusia kat dunia ni bukannya bodoh sume ade mata ade telinga boleh tau saper betul saper salah betul tak kengkawan apa la nak jadi dunia kiter ni masa makin lama makin pantas macam2 happen

 216. era….bersaba je ar………walaupon cm 2 sye tetap cygkn era……..

 217. erm buat hans,erra bknla ponpuan yang baik..so lupekanlah ye…