Cuba Dapatkan Ex-Bf Anda Semula?

10 Perkara JANGAN anda buat!

Adakah anda sedang berusaha untuk mendapatkan semula“boyfriend”anda? Betul…bukan senang nak dapatkan kembali ex-bf!

Walau demikian, cukup ke persiapan anda untuk menawan hatinya kembali? Memujuk dan mendapatkan kembali teman lelaki adalah dua perkara yang amat berbeza. Kebanyakan wanita (hampir semua sebenarnya) membuat langkah awal yang salah!

Okay, baca dan fahamkan:

1) JANGAN bergaduh dengan dia.Selalunya dengan ex-bf ni, bila anda bercerita dengannya, asyik bergaduh saja. Bergaduh hanya mencipta ketegangan dan membunuh keinginan. Bergaduh dengan ex-bf anda amatlah tak berguna. Walau pun anda menang bila bergaduh mulut, kena tinggal tetap jugak kena tinggal!

2) JANGAN cuba menggunakan logik untuk meyakinkan dia untuk teruskan perhubungan atau kembali kepada anda. Ingat ya, cinta itu berlandaskan perasaan, bukan logik! Macam mana betul, teguh, meyakinkan, bijak dan segala yang sewaktu dengannya pun logik anda itu..anda tetap jugak kena tinggal! Jadi, logik, jangan guna.

3) JANGAN yakinkan/cuba meyakinkan ex-bf anda itu bahawa anda telah “berubah” atau “mulai sekarang keadaan pasti berubah”. Benda macam ini seolah-olah macam timba air keluar dari perahu bocor. Tak berjaya punya…perahu tetap jugak bocor.

4) JANGAN asyik cakap yang anda cintakan dia. Dia TAK peduli pun! Apa yang dia peduli, berapa banyak yang dia cinta pada anda..bukan berapa banyak anda cinta pada dia!

5) JANGAN merayu! Ya…jangan merayu. Saya tekankan ini sebab 98% perempuan akan merayu supaya ex-bf kembali padanya ( lelaki pun ramai jugak merayu supaya ex-gf dia kembali kat dia sebenarnya) .Lagi banyak, lagi kerap anda merayu…lagi jauh la dia tinggalkan anda!

6) JANGAN cuba buat dia rasa bersalah bila tinggalkan anda. Sebagai contoh la ya..“Saya tak boleh hidup tanpa awak…”, “Jangan la tinggalkan saya/break dengan saya sekarang,exam dah dekat ni..”Cubaan dan ayat-ayat yang macam ini takkan berjaya, lagi cepat dia tinggalkan tu adalah…atau pun, dia buat tak tahu je..

7) JANGAN berlakon sedih supaya dia rasa bersalah. Simpati dan kasihan tu TAKKAN sama dengan “tertarik” dan “keinginan” untuk kembali kepada anda.

8 ) JANGAN bercakap dengan kawan-kawannya dengan tujuan untuk mendapatkan sokongan kawan-kawannya. Walau pun kawan-kawannya sokong anda, cuba nasihatkan dia dan buat “plan” supaya dia kembali kepada anda dan berjaya. Selalunya tak lama! Sebabnya dia mesti kembali bersama anda atas keinginan hatinya yang ikhlas dengan sendiri tanpa dipengaruhi oleh faktor luaran yang seperti ini contohnya.

9 )JANGAN menangis di hadapannya! (Ramai sungguh buat macam ni!) Okay…menangis la macamana pun…mungkin dia akan merangkul anda dengan mesra dan memujuk anda…tapi kemudian anda tetap juga kena tinggal dan dia akan pergi berpasangan dengan orang lain. Menangis terlalu banyak depan dia ke…dalam telefon bila bercakap dengan dia ke…itu semua hanya akan menunjukkan kepada dia bahawa dia berkuasa ke atas anda jadi…jangan buat!

10) JANGAN desak dia supaya kembali kepada anda! Lagi anda desak, lagi anda cuba tarik dia…lagi jauh dia daripada anda.

Semua perkara di atas adalah kesilapan biasa yang kerap dan ramai wanita buat semasa “break-up”. Buat perkara di atas ni walaupun satu sahaja…cerah peluang ditinggalkan terus oleh bf! Mungkin ramai yang dah alami perkara ini. Jadi nak buat macamana ya? Itu lain kali saya terangkan dalam artikel lain…sabar je la..

Oleh Ronin
http://www.resepicinta.blogspot.com

Advertisements

10 responses to “Cuba Dapatkan Ex-Bf Anda Semula?

  1. i really want to know ‘how can i have my ex back???’

  2. hahah….yaya dh dpt dyer blik pn..dgn hnya tinggalkan dye…n troskan idop n tnjukkan kejayaan kt dia..then bru dyer nyesal…n dtg blik kt yaya…tp sumer 2 da t’lmbt..coz yaya x kn cye kt dyer lg…hahah

  3. sy pon da dpat….hehe..sy xpjuk…sy juz soh kwn sy[mas ayu] g tau dier:ape kate kalu akma ajak rturn..die mtk sy bg masa…sy tggu smpai a week.hmpir puts asa lah gak..akhirnya die trima gak…n still lg ng die skang ni walupon kekdg ade gak konflik…thanks so much to MAS AYU!!

  4. natasha amin Abd rahim

    kadang2 kiter tak sedarkan yang kiter masih merindui orang yang pernah bertahta di hati walaupun dah hampir bertahun berpisah…apa pon terima kasih pada Tuhan kerana menemukan insan terbaik untukku…

  5. pencinta lelaki

    kalau dah ludah.. jgn la jilat balik!

  6. ehm..aku xpenah wt sume perkara yg d nyatakan.. tp ex bf aku skg ni yg mnx nk kwn blek ngn aku.. aku xnk la.. lgpown ptut ke maafkan owg cam dia.. *confused*

  7. hurm.ble kte da clash bwu tmbul rse sayng tu.npe ek? papepon aku still sygg sgt sgt
    ex aku tu.hope la dpt cpl lek.tp x mgkin…

  8. Pingback: My Blog » Blog Archive » Destinasi cinta…..

  9. yes, i 100% agree wif all listed statement from r0nin ni. dat’s rite! xpyh merayu2, menangis, melalak kt x-bf. ble die mntk clash just ckp bende yg bleh buat die ingt smpy ble2. pstu, just leave him wif his own life n we gurls just started a new one. be successful, cheerful n jual mahal sket. ble die msg2 or buat percubaan unt b’baik, stil, jgn layan! smpy la die tunjukkn tande2 desperate sgt nk b’baik. tgk sejauh mn kesungguhan die. believe me, lg jual mhl, his desire to b wif u wil double increase! nak2 plk kalo die jumpe p’ganti u all tp die xbahagia. u all xperlu risau kalo kne tinggal. kalo btul he’s made for u, he wil return. kalo xblk tu, bkn jodohla mknenye…. mmg perit. but believe me, anda akn nmpk hikmah d sebaliknye nnti. God knows wat best for u beter.. :)

  10. ello there.. seriously now i dlm dilema… i xtau wats wrong with us..n bru skg i sdar i tlalu sygkn die… mslhny , i dah tebuat almost all 10’s stuff kt atas tu… wahuhuhuhu.. =( n i really tkot khlangan die… mslhny boy i ni dulu kaki prmpuan blnkg i(rupa2nya blkng i,die g bcuti ngn skandal die kt pangkor,siap i dpt gmbr dorg bpeluk lg),n i sush nk pcya kt die after dpt tau…lg2 mkck i nk jodohkn die ngn cousin i sndri.. lglar i tencen…then,kmi cple blik.. tp nth..knpe ati ni sush sgt nk pcya kt die skg,n bla mom i kt dia kasanova,trus dia majok..kt pnat sb kna mykinkn i,n pnt ngn hbgn ni..n xnk da pape komitmen,ble i da almost khlngan die,now bru i sdar,btpe burukny pgai die,baik ke,i ttp sygn die…please help me…wat i should do?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s