Tips Pelajar Cemerlang

 1. Masa sebelum tidur..masa berbaring sebelum tidur (menulis atau menyelesaikan masalah dengan cara menulis dengan menggunakan jari telunjuk di atas tilam)
 
 2. Masa terbangun di tengah malam (belajar seperti No.1)
 
 3. Masa bangun tidur subuh/pagi (bayangkan pelajaran semalam)
 
 4. Masa ke tandas waktu pagi (ingatkan perkara yang terlupa)
 
 5. Masa ke tandas waktu malam (sama seperti No.4)
 
 6. Masa bercermin (lekatkan nota penting dekat cermin)
 
 7. Masa sarapan pagi (baca selembar dua suratkhabar)
 
 8. Masa berjalan ke sekolah (tanya diri-sifir dan formula)
 
 9. Masa menunggu bas (ulangkaji kad nota atau bayangkan)
 
 10. Masa di dalam bas atau kereta (ulangkaji harian/cepat)
 
 11. Masa berjalan ke sekolah (tanya diri pasal sifir/formula)
 
 12. Masa sampai awal pagi ke sekolah (ulangkaji harian/cepat)
 
 13. Masa menunggu cikgu yang terlewat (ulangkaji cepat)
 
 14. Masa rehat (ke perpustakaan baca ringkas buku-buku)
 
 15. Masa sebelum pulang (lewatkan pulang buat kerja rumah)
 
 16. Masa berjalan pulang (tanya diri pasal sifir)
 
 17. Masa berada dalam bas (baca kad nota)
 
 18. Masa rehat selepas makan (baca novel/majalah)
 
 19. Masa rehat selepas makan malam (baca rencana akhbar)
 
 20. Masa menonton tv (melukis rajah/peta/tulis formula)
 
 Note: Jika anda mengamalkan masa-masa belajar ini dengan betul dan disiplin, pasti anda akan berjaya dengan cemerlang

Advertisements

32 responses to “Tips Pelajar Cemerlang

  1. saya berasa semua tips untuk cemerlang seperti yang disediakan seperti sama sahaja tetapi saya berasa puas hati jugalah

  2. ok…tips yang mantap!

  3. aiii..jz wat tinjauan..hehehe

  4. tips bagus..konklusinya setiap kejayaan bermula dengan disiplin yang konsisten..

  5. k jgk la tips ni…nti try follow rrr…..

  6. kurang menyeluruh dlm semua aspek pembelajaran

  7. This is really stupid, get a life

  8. really i read this bs twice, man,u guys need a life!

  9. thanks for da tips!!!!!

  10. Saya boleh ringkaskannya menjadi 10!

  11. haha, leh tahan..

  12. i will try to follow da tips

  13. it’s good tips..maybe i can try..

  14. Insyaalah……………..
    mcm senang jerk…………..
    i will follow it

  15. nurul @kuantan

    saya akan mengikuti tips ini

  16. haikal shazriman (18)

    ok,tp ringkas sgt…

  17. nak g bez,amalkan selalu tips nie

  18. besa jer.. hey why dont u try new thing…get a life!!!

  19. i try follow this tips

  20. tips ni banyak membantu saya….

  21. dude…I dah baca tips….bagus gak…I got number one in the whole form for the whole year!!!!

  22. ok gak tips ni tapi tak de restla, kalau camni leh melatup kepala. but it o.k, i will try my best to follow this tips. trimas.

  23. i will follow the tips…..

  24. i like it..

  25. hahaha….ley tahan…..tips ini sesuai untuk membuatkan kita sentiasa ingat…..thanks….
    Alhamdulillah………………

  26. insyaallah….sy akn cuba yg trbaik…

  27. herm…sy ada jgk wat jdual blajar..tpi lngsung sy tak gna kn…pas ne sy cuba plak gna kn jdual yg lain……………

  28. tips ni bagus..terima kasih.!

  29. insyaallah sy akn ikut tip ini sebaek mugkin

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s