Mutiara Cinta

HANYA ada satu pelita yang dapat kita pegang dan akan sentiasa menyala biarpun ketika malam yang gelap dan tetap akan menerangi tempat-tempat yang jauh seperti menerangi tempat kita sendiri. Ia adalah cinta kepada semua yang bernyawa.

JATUH CINTA  pada seseorang insan yang masih dalam proses berdukacita atas kehilangan orang tersayang, tidak pernah menjadi sesuatu yang mudah kepada yang terkena tempiasnya.

APABILA pintu hati sudah terbuka, tidak perlu suasana romantis disimbah cahaya lilin atau berlutut sambil merenung jauh ke dalam mata untuk menyatakan rasa yang terpendam. Segala-galanya akan datang sendiri dan difahami daripada hati luhur untuk menerima lamaran daripada sang kekasih.

CINTA, MENYINTAI ATAU DICINTAI itu adalah lumrah sifat kejadian manusia. Hak untuk bercinta dan menerima bergantung kepada individu itu sendiri. Pilihan adalah terpulang kepada kita, jika pilihan berlandaskan agama pasti hasilnya diberkati dan sekiranya berlandaskan nafsu pasti akan terhumban ke lembah kehinaan.

CINTA itu adalah segugus kepercayaan yang abadi. Dan cinta sejati itu bererti melepaskan orang yang disayangi terbang bebas ke dunianya. Kalau betul kau milikku pasti engkau akan kembali menghangatkan cinta kita.

SEKIRANYA kamu dicintai oleh seseorang yang tidak kamu cintai, anggaplah ia satu penghormatan buat dirimu tetapi kembalikan penghormatan itu dengan cara yang ikhlas dan jujur.Jangan kamu ambil kesempatan dan janganlah melukakan.

CINTA merupakan suatu perasaan yang agung. Jika cinta tiada lagi, bererti salah satu nikmat Tuhan telah dicabut dari hati, tandanya salah satu nilai kemanusiaan dalam diri anda mulai terhakis. Ia memerlukan pengorbanan yang besar sambil bermodalkan keikhlasan serta kejujuran yang tinggi.

ORANG yang tiada perasaan cinta adalah manusia yang hilang motivasi dalamannya. Cinta seharusnya melahirkan tindakan yang melambangkan kelembutan, kasih sayang dan kebijaksanaan terutama dalam membuat keputusan berhubung dengan insan yang amat dicintai. Cinta adalah kenderaan menuju kebahagiaan. Cinta murni sentiasa mampu pemandunya, pemiliknya melepasi semua halangan demi kecemerlangan. Cinta boleh membuatkan manusia bangun membina kehidupan yang terbaik.

ALANGKAH bodohnya manusia yang menjadikan cinta untuk membina kesusahan di hari muka. Jika cinta dijelmakan dalam diri, ia begitu memotivasi. Jika diberikan kepada seseorang ibarat memberikan segunung emas kepadanya. Tatkala dijelmakan dalam rumahtangga, jawapannya adalah kerukunan dan kesefahaman yang berpanjangan. Cinta yang murni adalah pemangkin untuk kehidupan yang penuh kebahagiaan. Sebagaimana ia bermula di hati, cinta seharusnya berkekalan hingga hujung nyawa.

CINTA yang benar-benar tulus dan ikhlas sepatutnya menjadikan pemiliknya bertambah matang, beriman dan berperibadi mulia. Jika yang sebaliknya berlaku, ia menjadi tanda bahawa itu bukan cinta sejati yang anda cari-cari.

Advertisements

32 responses to “Mutiara Cinta

  1. aku bisa buatmu jatuh cinta kepadaku tp aku tak bisa memilikimu. begitu bodoh kah aku…

  2. cinta membuatkan aku buta..Tuhanku maafkan aku.

  3. bukankah Cinta bukan kita yg menentukan tapi datang dari Tuhan, lalu siapa yang salah jika menCintai Pasangan Orang lain. Maafkan aku Tuhan aku tak bermaksud menyalahkanMu, hanya aku bingung apakah Cinta ini harus di Syukuri atau ……

  4. suka pada bait terakhir….

  5. Putus cinta memang perit. Tapi di sebalik semua itu,kita sepatutnya bersyukur kerana berpeluang merasai alam percintaan berbanding mereka yang tidak pernah berpeluang merasainya sepanjang hayat mereka. The moral story is…lihatlah kehidupan ini dengan pandangan yang positif

  6. Adrian sy sayang kamu

  7. cinta menghanyutkan aku…..
    cinta mengikatku….
    cinta membutakan segalanya…
    cinta nafsu menjerat diriku ke lembah kehancuran.
    cintaku cinta terlarang….
    Ya Tuhanku…..Kau berilah aku sinar petunjukMu…
    agar aku bisa kembali ke jalan yang lurus…menggapai cinta yang hakiki.

  8. CINTA……….
    TAK SEHARUSNYA MEMAKSA……..
    CINTA……….
    SEHARUSNYA TULUS DARI DALAM JIWA……….
    KARENA CINTA………….
    KITA BISA BAHAGIA DAN TERLUKA…….

  9. Cinta adalah sebuah anugerah yang sangat istimewa yang pernah kita dapatkan,jadilah kamu orang yang menghargai cinta dan kasih sayang!jangan lah sia -sia kan.kamu pasti akan merugi.cinta adalah keindahan yang akan kita jalani sampai kita menutup mata terakhir!bahagialah orang memiliki cinta yang tulus dengan kejujuran,hati yang bersih……

  10. duh…, kenapa c, orang selalu mendewakan cinta…?
    indah? iya…
    sakit? iya juga…

  11. cinta mengajarkan kita untuk berbagi…
    cinta memberikan kita sedikit pengetahuan…
    apa yang tidak ketahui menjadi tau…
    karena cinta…

  12. alangkah indahnya sebuah cinta………..

  13. Cinta emang indah kata-kat yang terucap dari cinta.
    Tapi apa semua itu menjanjikan atau dpt membawa kita kdlm hal yang positif.
    Sobat…….Q cMn insan biasa sama-sama pernah melakukan kesalahan Alangkah indahnya jika qt mengartikan cinta ala kadarnya….key……..??

  14. cinta….
    mmg indah… tpi sbb keturunan mbuat an aku temui cinta terlarang… ..
    halangan drpd keluarga mmbuat an aku pasrah ats ketentuan ilahi…
    & sehingga kini aku x ketemui cinta sejati…..

  15. cinta…..cinta…..,alangkah indahnya bila kita sedang jatuh cinta…..,tapi alangkah menderita bila kita sedang sakit hati karena cinta….,itulah cinta….,bahkan Khalil Gibran pun tak bisa mengungkapkan apa arti cinta sebenarnya…..

  16. Cinta…………..adkah cnta yg lebh agung dari Cinta ku kepd Nya……
    adkah cnta yg lbh hkiki dri cinta ku kepd Nya
    Ya……….Allah…………..berilah aku chyaMu tuk menggapai cinta dan SurgaMu

  17. yang jelas cinta itu lieurrrrrr….(pusiiiing)

  18. cinta itu sosok keindahan yang sgt indah,walaupun cint itu terkadng membuat kekecewaan,n kebahagian.

  19. • cinta…mmbuat hati & fikiran berebut jd prilaku yg nyata…
    cinta…mmbuat akal & prasaan tak lg seirama…
    cinta…mmbuat jiwa terpenjara dlm dunia maya…
    cinta…mmberikan kesakitan yg indah…tapi…
    cinta…jg mmberikan keindahan yg menyakitkan…
    cinta…fatamorgana di dunia nyata…
    keindahan nyata dalam kesakitan maya…
    cinta…cinta…cinta…
    sungguh anugerah sekaligus cobaan Yang Maha Kuasa…
    kuasa atas segala CINTA…………………

  20. ARTI CINTA GIL;::::::
    C=ciuman
    I =indah
    N=namun
    T=tiada
    A=arti

  21. sebaiknya jangan dibina hubungan cinta itu dengan semangat kerana apabila semangat itu hilang maka pudarlah cinta yang terbina. sebaliknya pupuklah hubungan cinta itu dengan pemahaman agar kita mudah mengerti akan kelemahan dan kelebihan diri pasangan yang kita cintai..

  22. ada apa dgn cinta?????

  23. Cinta..
    Bhagia bgt jika dHmpiri olehny..
    Sneng bgt,jika cnta tak skdar mampir atw sggh..
    Smpurna bgt,jika cnta mmang brakar kuat,tgl dHati,n bs mMiliki..
    Tp,bgaimana jika cinta hanya skdar singgh,kmudian pergi?
    0h..Ternyata luar biasa sakit..
    Lebih sakit dri pnyakit apapun..
    Lebih baik ga pernah mengenal cinta,dari pada hanya di singgahi cinta..
    Tapi tenang dulu..Wlaupun susah bgt melupakn cinta,tp qt smw ttp pny fitrah yg positif dr Tuhan..
    Kuncinya hanya 1,selalu brpikir positif,selalu fikirkan tujuan hdup (untk ap c,qt dCiptakn)..Nah,ykin dEh,cnta ttp bs bkn qt happy,wlw dia cm mampir d0ank..
    (he5..Pengalaman pribadi neh)

  24. cinta itu inda cinta terkadang buat hati jadi gila dan terkadang buat hati luka namun apakah salah bila kita mncintai pasangan orang lain….ya allh bila salah ampunkan dosaku……pria_luka2000@yahoo.com

  25. THE POWER LOVE
    cinta kadanx bikin q senang,sedih,kuat,and lemah. tpi kadank q resah and gelisah sendiri di sini di sudut gudank yang banyax nyamux nya

  26. THE POWER LOVE
    cinta kadanx bikin q senang,sedih,kuat,and lemah. tpi kadank q resah and gelisah sendiri di sini di sudut gudank yang banyax nyamux nya

  27. nak tau ape cinta??
    cintai lah pencipta kite terlebih dahulu sebelum mencintai ape yg di cipta oleh pencipta kite

  28. cinta….

    kadangkala hadirnya ia mebahagiakan…
    kadangkala hadirnya ia menyakitkan…
    bertemu dengan insan menyanyangi kita ianya membahagiakan….

    kalau ku tahu hadirnya cinta dalam hidupku selalu menyakitkan hati dan jiwa ku ….

    ku tak mengerti apa itu dinamakan ….CINTA…..

  29. cinta 2 bahagia..
    tp kadang2 menyakitkan..
    cinta menunjukkan yang kita nie disayangi…
    sebab cinta nie byk jenis,,
    cinta pada allah…
    cinta pada rasul…
    cinta pada diri sendiri..
    erm…cinta kan seseorang yg betul2 ikhlas menyintai kite,,amat la beruntung…

  30. dewi-malaysian

    geng..
    bg ar cter yg sdey2 ag..
    best-best tau..huhhuhuh..
    anyway….
    nice words..

  31. Luv is hurt…n I can’t undrstnd it… Knp m’cntai org hya m’nykitkn..tp bla dcntai..merasa kebahgiaan… 4 my conclusion,trima lah org yg cntakn kita n not de person we luv so much but it only gif us hurts…..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s