Rahsia Tanda Tangan

Oleh Fairuz Zaidan

BANYAK cara sebenarnya untuk `membaca’ seseorang. Baikkah dia, jujurkah dia atau sebenarnya dia seorang yang tidak boleh dipercayai, tidak jujur, tidak ikhlas juga penipu.

Berkawan dan mengenali untuk mendapatkan semua maklumat ini adalah cara terbaik tapi ada ketikanya ia akan membuang masa, tenaga dan lebih malang, harta-benda, jiwa dan raga bila akhirnya insan yang dikenali ini hanya indah rupa…hendak pula bila bercinta.

Ketika itu, segala-galanya sudah tidak bermakna, air mata membazir sia-sia. Inilah yang dikatakan sesal kemudian tidak berguna.

Justeru, ramai yang mencuba-cuba `mengorek’ rahsia insan yang baru dikenali menerusi tulisan juga tanda tangan. Bukan suatu yang mudah tetapi tidak salah mencuba bukan?

Tetapi benarkah tulisan dan tanda tangan mampu merungkai rahsia? Benarkah tulisan dan tanda tangan boleh menceritakan sifat sebenar tuan punya badan?

Menurut pakar psikologi dan grafologi (pakar anilisis tulisan), tanda tangan mempunyai pelbagai makna. Ia melambangkan identiti dan membawa nilai tertentu. Tanda tangan mampu menampakkan maksud ego dan perjalanan hidup seseorang.

Tanda tangan yang terputus-putus membawa erti perjalanan hidup pemiliknya tidak lancar kerana tidak mempunyai perancangan awal yang matang. Jika tanda tangan melingkar bermakna pemiliknya suka mengeluh dan sering memikirkan kesusahan berbanding kesenangan.

Tanda tangan yang kecil pula menunjukkan orang itu banyak berahsia. Urusan dengan orang sebegini sentiasa sukar diselesaikan. Selok-belok pada tanda tangan menunjukkan hidup si empunya diri menjadi perhatian orang atau boleh juga diibaratkan sebagai gangguan luar. Boleh jadi juga orang ini suka memanipulasi diri, mengada-ngada atau suka berbohong.

Ramai juga yang melakar garisan di bawah tanda tangan. Garisan ini sebenarnya mempunyai erti. Kalau garis itu kena pada bawah tanda tangan, orangnya suka bergantung dengan orang lain. Coretan garis itu juga sepatutnya lurus. Jika hujungnya ke bawah, ketika tua nanti hidupnya susah. Lebih teruk lagi jika hujungnya berkait, hidupnya di kelilingi hutang.

Merujuk pada buku tulisan pakar grafologi, Dr Margaret Gullan-Whur berjudul What Your Handwriting Reveals, beberapa aspek harus dilihat dalam menganalisis tanda tangan iaitu maksud tanda tangan, penempatan, ukuran, keseimbangan, pembetulan, kejelasan dan unsur tambahannya.

Jelas beliau dalam bukunya itu, umumnya tanda tangan direka oleh seseorang bagi menampilkan ciri keperibadiannya. Mereka yang memiliki dua bentuk tanda tangan yang hampir serupa pula berkemungkinan memiliki dua identiti.

Jika tanda tangan diletakkan tepat di atas garis yang disediakan, ia menggambarkan rasa hormat terhadap diri sendiri dan juga pihak berkuasa. Jika ia agak di atas sedikit daripada garisan, ia menandakan kegembiraan berkaitan dengan dokumen yang ditandatangani itu dan jika di bawah garisan pula ia menunjukkan kemurungan.

Tanda tangan yang menaik menampilkan rasa percaya diri yang tinggi dan sebaliknya jika ia menurun.

Tanda tangan yang cenderung ke kiri dari tempat tersedia menunjukkan rasa takut (pada orang lain atau kegagalan) manakala ke kanan pula bermaksud kurang perhatian.

Tanda tangan lebih kecil daripada teks tulisan mengungkapkan keinginan untuk menyendiri sebaliknya tanda tangan besar memberi maksud ingin menonjolkan diri. Bila hurufnya besar dan rapat, ia melambangkan kesombongan manakala pendapat lain menyebutkan tanda tangan kecil, mampat dan pendek menunjukkan rasa rendah diri.

Ada juga yang bukan sekadar meletakkan nama sendiri pada tanda tangan. Nama keluarga juga dilakar bersama. Jika nama keluarga lebih rendah daripada nama depan ia menunjukkan sifat murung pada pemiliknya.

Bagaimana tanda tangan anda sekarang? Dengan segala penjelasan di atas mungkin ada yang sudah mula mencongak untuk mengubah tanda tangan. Kalau dulu tanda tangan menurun, mungkin sudah ada yang cuba-cuba mencipta tanda tangan baru yang menaik.

Apapun, tiada siapa mengajar kita merancang atau memilih tanda tangan. Kanak-kanak yang sudah mengenali huruf, sudah pandai membaca juga pandai mencipta tanda tangan mengikut kreativiti mereka.

Tanda tangan ketika kecil tidak akan kekal biasanya. Keraguan mencipta tanda tangan akan berlaku ketika remaja dan seterusnya apabila meningkat dewasa. Biasanya, tanda tangan yang tercipta kala dewasa ini akan kekal, apatah lagi jika tanda tangan ini sudah digunakan untuk pelbagai urusan seperti perbankan.

Mungkin ini juga petanda kita sudah mencapai tahap kematangan. Tahu apa yang nampak menarik mungkin juga unik sesuai dengan usia dan kehidupan.

Bagaimanapun, Prof Dr John Nimpoeno, pakar psikologi dan grafologi dari Kampus Pasca Sarjana Universitas Parahyangan, Bandung, Indonesia berpendapat sebaliknya.

“Memang dalam tanda tangan ada unsur yang menunjuk sifat atau karakter seseorang, tapi tidak selengkap grafologi (tulisan tangan). Tulisan tangan mampu menunjukkan keadaan yang berlaku pada pemiliknya tetapi tidak tanda tangan kerana unsurnya tidak lengkap.

“Ada berpuluh indikator pada grafologi sedangkan tanda tangan hanya sebahagian daripadanya,” katanya.

Berdasarkan grafologi, gerakan menulis jelas ada hubungannya dengan keadaan psikologi seseorang. Pemikiran dan emosi walau sesaat sekalipun mampu dibaca pada tulisan tangan dan kerana itu, tulisan tangan mampu mencerminkan keperibadian seseorang.

Kata Dr John Nimpoeno lagi, tanda tangan muncul hasil daripada gerakan automatik dan kerana itu ia tidak dapat menceritakan sepenuhnya keperibadian seseorang. Tanda tangan diramal? Itu cuma cerita rakyat, katanya.

Anda bagaimana? Apa pandangan anda? Mampukah tanda tangan membantu anda mengenali keperibadian seseorang? Bak kata Pakar Grafologi dari Pusat Grafologi Anna Koren, Anna Koren, sekalipun tanda tangan boleh dianalisis, penilaiannya lebih mengikut gerak hati.

Oleh itu, bila mengenali seseorang, dengarlah kata hati anda…

Makna tersirat di sebalik tanda tangan:

1. Satu garisan di bawah tanda tangan

~  Seorang yang sangat yakin

~ Ada personaliti yang hebat

~  Agak mementingkan diri sendiri

~ Percaya bahawa kebahagiaan dalam hidup sangat perlu

2. Dua titik di bawah tanda tangan

~ Anda romantik

~ Mudah bertukar pasangan macam tukar baju

~ Memilih kecantikan (bagi lelaki)

~ Sentiasa berusaha untuk kelihatan cantik (bagi wanita)

~ Mudah menarik perhatian orang untuk berdamping

3. Satu titik di bawah tanda tangan

~ Anda kelihatan mudah dan tenang

~ Cepat hilang kepercayaan pada orang anda percayai apabila dikhianati

4. Tiada garisan/titik di bawah tanda tangan

~ Seronok dengan kehidupan

~ Ikut gaya dan cara sendiri

~ Kurang memberikan perhatian pada pandangan orang lain

5. Tanda tangan yang tiada kaitan dengan nama

~ Anda sentiasa berusaha supaya smart

~ Suka berselindung

~ Jarang mengambil pandangan orang lain sebagai panduan hidup

~ Yakin dengan kebolehan diri sendiri

6. Tanda tangan berasaskan ejaan nama tapi sukar nampak

~ Anda cerdik tapi kurang hendak berfikir

~ Anda cepat menukar pandangan dan idea

7. Tanda tangan huruf satu-satu, tidak bersambung

~ Seorang yang sangat prihatin

~ Tidak pentingkan diri sendiri

~ Sanggup berkorban apa saja untuk orang lain

~ Seorang pemikir

~ Seorang yang mudah serik

8. Tanda tangan ikut ejaan nama dengan huruf yang jelas

~ Seorang yang sangat baik

~ Boleh menyesuaikan diri dalam apa juga keadaan atau dengan siapa saja anda berurusan

~ Tegas dengan pendapat sendiri

~ Ada semangat yang tinggi

Kenali mereka…

Osama Laden
Seorang yang tidak suka berkomunikasi dan suka merancang atau melakukan sesuatu secara rahsia. Garisan tebal atau pekat tanda tangannya menunjukkan dia seorang yang mempunyai tenaga yang tinggi manakala garisan melintang di bahagian atas dan lakaran seperti ketam pada tanda tangannya menunjukkan personaliti keras si pemilik tanda tangan. Keistimewaan ketam – tidak kira bagaimana teruk pun serangan orang padanya, dia tidak akan mati sebaliknya `menggigit’ balik dengan ganas.

George Bush
Tanda tangannya yang bergarisan tebal, menurun ke bawah dan tidak berapa jelas menunjukkan keghairahannya untuk menakluk dunia menggunakan arahan bukan diplomasi. Tanda tangannya bermula dari dasar, menaik ke atas dan seolah-olah bersambung dengan huruf pertama (B) nama seterusnya (Bush) menunjukkan dia seorang yang menyimpan perasaan marah, geram, dendam dan kekekecewaan yang amat tinggi. Ia juga menunjukkan disebabkan perasaan ini, pemiliknya sanggup melakukan keganasan dan kekejaman untuk membalas dendam.

Adolf Hitler
Tulisan tangannya yang bersudut menunjukkan seorang yang mempunyai pemikiran tajam dan agresif. Tulisan yang meliuk-liuk ke bahagian kiri menunjukkan seorang yang tidak jujur dan mempunyai pemikiran seperti seorang penjenayah. Tulisan mencondong ke bahagian kanan pula sering kali menggambarkan pemiliknya tidak mampu mengawal emosi untuk memusnah atau membunuh diri.

Bill Gates
Tanda tangan Bill Gates yang bersudut menunjukkan dia seorang yang mempunyai pemikiran tajam. Garis melintang pada huruf `t’ yang memanjang ke kanan dan titik `i’ yang jelas menunjukkan dia seorang yang baran, lekas marah. Tulisannya juga mencondong ke kanan dan ia bukan petanda yang baik. Seperti Adolf Hitler, Bill Gates juga ingin menakluk dunia tetapi dengan cara yang lebih teratur.

Michael Jackson
Lihat bagaimana penyanyi terkenal ini menyembunyikan nama pertamanya dengan satu lingkungan. Umum maklum bagaimana penyanyi ini menukar jantinanya, mengurung diri dalam tangki oksigen dan semua ini jelas tertera pada tanda tangannya membuktikan penyanyi ini melalui masalah besar dalam hidup. Hidupnya juga amat tertekan berdasarkan tulisannya yang mencondong ke bawah.

Albert Einstein
Mereka yang mempunyai tulisan dan tanda tangan kecil sering kali membabitkan diri dengan kerja yang rumit dan terperinci. Tulisannya padat dan konsisten menunjukkan tenaga yang amat tinggi. Garis melintang huruf `t’ pada bahagian hujung atas menunjukkan pemiliknya seorang yang mempunyai sikap yang bagus dan bercita-cita tinggi dalam hidup. Tanda tangan ini juga menunjukkan kuasa mencapai kejayaan amat tinggi.

Info grafologi

Grafologi adalah seni menilai karakter dan keperibadian seseorang menerusi tulisan tangan dan tanda tangan mereka. Ia boleh memberi petunjuk kehidupan seseorang mengenai perniagaan, kehidupan, keluarga dan hubungan, kesetiaan, kejujuran dan semangat serta apa saja.

Ia adalah sesuatu yang saintifik. Tulisan tangan juga dikenali sebagai tulisan otak (brain writing). Otak memberi arahan pada tindakan menulis. Jika berlaku ketidakupayaan yang menyebabkan seseorang tidak dapat menggunakan tangan, individu terbabit masih boleh menulis dengan meletakkan pen pada gigi atau jari kaki. Hakikatnya, otak yang membantu kita menulis, tangan hanyalah medium untuk melaksanakannya.

Ketepatan pakar grafologi menganalisis tulisan dan tanda tangan bergantung pada kepakaran dan bakat pakar terbabit sebagaimana pakar psikologi klinikal. Seseorang ahli grafologi memerlukan tempoh kira-kira lapan tahun untuk benar-benar mahir dalam bidang ini.

Grafologi banyak digunakan dalam pemilihan pekerja di Amerika Syarikat dan Eropah. Mengikut laporan Wall Street Journal terbitan 3 September 1985, 80 peratus syarikat Eropah menggunakan grafologi dalam memilih pekerja. Begitu juga di Amerika Syarikat, syarikat seperti General Electric, International Harvester, US Steel, Firestone Tire Company dan lebih 3,000 syarikat lain menggunakan grafologi untuk pemilihan pekerja mereka.

Tanda tangan juga adalah unsur penting dalam grafologi. Tanda tangan melambangkan nilai dan keperibadian seseorang. Kebanyakan ahli dan pakar grafologi menilai kedua-dua tulisan dan tanda tangan untuk mendapatkan gambaran atau membuat ramalan mengenai diri dan kehidupan seseorang. Memilih antara dua – tanda tangan atau tulisan – ibarat memilih antara bapa dan ibu.
Sumber: www.yoursignaturespeaks.com

Advertisements

24 responses to “Rahsia Tanda Tangan

 1. Maknanyer..tanda tangan aku ni bermaksud..Alamak….Aku dah konpius dah ni…

 2. patutla macam pernah baca ajer artikel nih … rupanya terjemahan bahasa melayu… keh keh keh keh..

 3. Wah…dapat lh ami tgk perangai kwn2 ami.huhu

 4. tanda tangan kayak cakar ayam, apa sih artinya?

 5. urmmm,,, slamat aq
  tanda tgan aq de garis and mudah baca
  ikut nama lgi 2!!!

 6. Tnda tangan sy bermula dari bahagian kiri dan berakhir juga di bhgian kri. Wlaupun saya menulis pkataan Aini yg bermula dari kiri tp hruf A sy seolah-olah sperti hruf S.

 7. manusia terlalu misteri….tanda tangan tak bisa mengungkapkan mc scr utuh…

 8. your own top goal will to find what it will that’s causing your in order to need they catches and also confront it. within one research, panic disease patients were given sodium lactate and additionally experienced the dramatic greatly enhance of circulation in order to the temporal lobes of the brain. Whatever kinds of career you make use of for will most likely require a powerful interview, though, and additionally so you need to overcome your own anxiety and locate an effective way to price aided by the condition so there are through it and stay granted a job on end of all of it.

 9. The raw meals diet is usually taken after plant resources thereby is definitely
  deep in anti-oxidants and phytonutrients that are effective as part of the detoxification plan
  and additionally also as part of the prevention of
  cancer. As part of addition it also helps definitely one preserve their looks even though
  staying the part of lively and hard lifestyle.
  As part of any case, the patient using the extreme illness-associated weight-loss
  diet tall in fat. guarantee that your maintained
  healthy diet and additionally do workout in everyday factor.

 10. It may be the commonest error made by tropical dog fish proprietors in order to provide them
  excessively ingredients and also never wash their environment frequently a particular adequate total however, when washing the
  tank chemical substances and additionally strenuous scrubbing ways cannot ever
  be applied. New Water Aquarium design Techniques • You can ornament the
  aquarium along with pieces of items which would offer a peek
  of the ancient Roman Parthenon, the treasure or a box, replicas of sunken ship, bridges otherwise vessels and
  deep sea divers. Wall fish tanks have grown to be increasingly preferred present due
  to the fact of its unique and contemporary design,
  permitting you to view fish on nearly all 4 sides
  whether or not it’s appropriate in the middle of your residing place or bed room!
  Those additionally purchase wall aquariums for their office, to improve any consumers and have a
  look additionally can and also definitely will consume the algae which grows in the synthetic plants
  as part of the aquarium, the algae in the castle
  or other decorations, and also the algae in and around the filter consumption pipe.

 11. Are you ill and additionally aching of working for somebody more?

  otherwise is actually the economy touching your own career as well as your life?
  are you wanting in order to start making money using
  the internet? should you decide said yes, then
  look over on due to the fact we produce some suggestions below
  that definitely will make it effortless so that you could initiate online business.
  You Could use entirely free websites and blogging platforms like blogger to arranged your internet, rather than paying someone to
  create posts for your, you could write them your self, you possibly can additionally use entirely
  free means to improve your site.

 12. Hello there, I discovered your web site by way
  of Google at the same time as looking for a related subject, your site came up, it
  appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, simply turned into aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I am gonna watch out for brussels. I will be grateful in case you continue this in future.

  Numerous people will likely be benefited out of your writing.
  Cheers!

 13. Hi there, I found your web site via Google at the
  same time as looking for a related matter, your web site got here up,
  it looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, simply turned into alert to your blog thru
  Google, and found that it is really informative. I am going
  to watch out for brussels. I will appreciate should you proceed this in
  future. A lot of people will probably be benefited out of your writing.
  Cheers!

 14. My spouse and I absolutely love your blog and
  find almost all of your post’s to be just what I’m looking
  for. Would you offer guest writers to write content for yourself?

  I wouldn’t mind producing a post or elaborating on many of the subjects you write regarding here. Again, awesome web site!

 15. I have been browsing on-line more than 3 hours today, yet I by
  no means discovered any interesting article like yours.
  It’s pretty price enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made just right content material as you probably did, the net can be a lot more useful than ever before.

 16. Practice economy of language. Using wine bottles at a private function or public
  display, personalised wine bottles at a special function from a wedding to a
  corporate event.

 17. Its not my first time to pay a visit this web page,
  i am browsing this website dailly and get fastidious
  information from here all the time.

 18. I am in fact thankful to the owner of this
  site who has shared this great piece of writing at here.

 19. Typical warning signs of a poorly functioning bowel offer
  bloating, heartburn, gas, haemorrhoids, constipation, diarrhea and
  pain. We can found it within the intestinal tract, regarding
  the lips and also just in case of females within the vagina.

  Eliminating some foods after your very own diet might
  help Candida treatment, like sugar, alcohol, enhanced grains/flours,
  and vinegar.this sort of the infection impacts on much
  more than simply your skin; as it can also battle the ears, anal sacs,
  the vagina and the rectum of your furry friend.

 20. The book is extremely effective based on nearly all guys who have read it.
  From the book, you’ll learn numerous things regarding women and also relationships in which it said that winning a woman’s heart is not regarding the money, looks or even carrying
  out good deeds as the skill matters the most for them. Pellicer will also explain the psychology behind the interactions between males and females and
  the way you could make use of this to your benefit. The use of body language is the primary principle to attract your
  target. You will be subjected to various tactics which you can
  utilize in nearly all dating scenes.

 21. I do not even understand how I ended up here, however I believed this put up was great.
  I don’t recognize who you might be however certainly you’re going to a
  well-known blogger when you aren’t already. Cheers!

 22. Good day I am so happy I found your site, I really found you by accident, while I
  was browsing on Digg for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say cheers for a remarkable post
  and a all round interesting blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to browse it all
  at the minute but I have saved it and also added in your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to
  read a great deal more, Please do keep up the awesome work.

 23. Web hosting is a foundation stone for on-line continuation and therefore on-line promotion. Hard work and
  dedication are required, but this type of business has proven time and again to be a safe investment and a great way
  to earn income. This will include considerations
  of age, financial status, location, and even gender.

 24. Pretty component of content. I simply stumbled upon your blog and
  in accession capital to say that I acquire in fact loved account your blog posts.

  Any way I will be subscribing for your feeds
  or even I success you get entry to consistently rapidly.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s