Mengurat Dan Bercinta Menurut Islam

Adalah sesuatu yang amat perlu untuk seseorang itu memulakan mukadimah cinta dengan mengurat. Apakah hukum mengurat dan bercinta dalam Islam? Apakah dibenarkan seorang lelaki muslim berbual dengan perempuan muslim?. Semua persoalan ini mungkin bermain-main dibenak fikiran remaja muslim yang sangat menitikberatkan ajaran Islam. Bagi sahabat remaja muslim yang kurang mengambil berat persoalan ini, mungkin mereka akan mengunakan formula “pakai bedal sahaja”. Salah tanggapan dan silap fahaman terhadap persoalan ini boleh mewujudkan konflik dalam diri remaja muslim.

Secara kasarnya ada sesetengah ulama menganggap mengurat dan bercinta itu halal tetapi kebanyakkan ulama yang lain pula menganggap haram. Bagaimanapun dikalangan ulama Fekah terdapat beberapa orang ulama yang merupakan pencinta yang hebat seperti Daud az-Zahiri yang merupakan imam Mazhab az-zahiri. 

Sebenarnya mengurat dan bercinta sama-sama penting dalam kehidupan. Tiada siapa yang dapat lari daripada mengurat dan bercinta termasuk mereka yang bercinta selepas berkahwin. Hal ini kerana mereka yang bercinta selepas berkahwin akan melihat bakal isteri sebelum diijabkabulkan.

Selain itu jika cinta dianggap sebagai mukadimah kepada perkahwinan, maka mengurat pula dianggap sebagai mukadimah kepada bercinta. Kedua-dua ini berkait antara satu sama lain kecuali bagi mereka yang berkahwin atas pilihan keluarga.

Mengurat dan bercinta dianggap berguna jika ia membawa kepada kebaikan. Sebagai contoh mengurat dan bercinta yang disusuli dengan perkahwinan dan mendirikan rumah tangga adalah berguna kerana ia membawa kebaikan. Dari sini terbentuk pula keluarga dan daripada keluarga ini terbentuk pula masyarakat seterusnya negara.Tidakkah dalam konteks ini mengurat dan bercinta tepat dengan ajaran Islam? Jawabnya ia memang bertepatan dengan ajaran Islam kerana manusia yang diamanahkan Allah sebagai khalifah di muka bumi ini perlu meneruskan survival sehingga ke hari kiamat. Kemungkinan jika manusia tidak mengurat dan bercinta, kita akan pupus di dunia seperti pupusnya dinasour dan ini sudah tentu menyalahi amanah Allah itu.

Namun dari sudut lain, mengurat dan bercinta dianggap tidak berguna dan tidak membawa kepada kebaikan. Mengurat dan bercinta seperti ini tidak menjadi mukadimah kepada perkahwinan sebaliknya mukadimah kepada melahirkan anak luar nikah atau mencampakkan anak yang tidak berdosa ke dalam tong sampah dan longkang.

Mengurat dan bercinta seperti ini dilarang dan diharamkan dalam Islam. Selain itu perlu diingatkan juga bahawa tindakan seseorang itu mengurat dan bercinta itu biasanya bertitik tolak daripada perasaan dan emosi, maka dengan itu mudah sekali terjerumus dalam perkara-perkara yang tidak baik. Oleh itu sesiapa sahaja yang berhadapan dengan ajakan perasaan dan emosi untuk mengurat dan bercinta perlu berusaha sedaya upaya mengunakan kewarasan akal.
Malah sebagai seorang muslim kita juga perlu mengelak daripada konteks fizikal atau luaran yang boleh mencetuskan keghairahan seks yang seterusnya menyebabkan berlaku perlanggaran hukum Allah iaitu perzinaan. Dalam hal ini adalah amat perlu setiap individu muslim berpegang kepada tanggugjawab menjaga dan memelihara aurat kerana persoalan keghairahan seks mempunyai hubung kait yang amat besar untuk berlakunya perzinaan.

Bagi mengelak daripada perkara-perkara terkutuk ini berlaku, panduan rasulullah perlu dipatuhi. Baginda melarang orang Islam supaya jangan melampau dalam mengurat. Malah baginda menyuruh mereka bercinta kerana Allah iaitu mencintai orang yang dikasihi kerana Allah.

Terdapat beberapa riwayat menceritakan Nabi Muhammad s.a.w membenarkan hamba menyanyikan lagu mengurat dipanggil ghazl. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Majah, Rasulullah menyuruh Aisyah menghantar seorang hamba yang pandai menyanyi lagu ghazl kepada pengantin kaum Ansar yang menjadi kerabat Aisyah. Ini kerana menurut Nabi, kaum Ansar ada keramaian termasuk mendendangkan lagu-lagu ghazl. Baginda berkata : Sesungguhnya kaum Ansar adalah kaum yang ada pada mereka ghazl. (Ibnu Majah. Hadis No 1890) 

Ghazl bermaksud mengurat tetapi ghazl dalam beberapa hadis nabi bermaksud mendendangkan lagu-lagu cinta yang sunyi daripada kata-kata baik dan sebagainya. Dalam hadis lain yang diriwayatkan oleh al-Bukhari,muslim dan lain-lain, Rasulullah menginggatkan supaya seorang penyanyi keluarga baginda bernama Anjasyah supaya jangan terlalu melampau mendendangkan lagu-lagu yang memperkatakan tentang mengurat dan bercinta.

Dato Dr Mashitah Ibrahim, penolong profesor di Jabatan al-Quran dan Sunah, Kulliah Ilmu Wahyu dan Warisan Islam, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) memberi penjelasan mengenai cinta. Cinta ujarnya sering dikaitkan dengan barat atau Bollywood tetapi sebenarnya orang terlupa bahawa pokok persoalan cinta merupakan matlamat asasi dalam Islam.

Islam adalah agama yang membawa matlamat cinta. Cinta kepada Allah, cinta pada rasul, cinta kepada negara dan cinta sesama manusia. Sebab itulah rasulullah menekankan dalam mendidik anak-anak daripada kecil lagi diterapkan soal cinta. Dalam sebuah hadis, Nabi bersabda: tanamkan dalam diri anak-anak kamu cintakan Allah, cintakan Rasul, cintakan ahli keluarga Rasulullah dan cintakan membaca Al-Quran.

Ini menunjukkan cinta itu suatu yang penting diterapkan dalam diri setiap muslim sehinggakan Nabi s.a.w bersabda bahawa tidak masuk syurga sehingga kamu belajar cinta-mencintai diantara satu sama lain. 

Remaja bercinta jelas beliau bukan suatu perkara yang melanggar fitrah. Ia satu fitrah tetapi perlu diaturkan bagaimana cara mereka bercinta. Cinta tidak boleh berdasarkan emosi semata-mata, REMAJA mesti ada rasa tanggungjawab.

Advertisements

224 responses to “Mengurat Dan Bercinta Menurut Islam

 1. assalamualaikum….
  cinta sessama manusia memang digalakkkan oleh Allah, tetapi bagaimana hukum ber’couple’ menurut Islam? daripada maklumat yang saya terima, couple adalah haram di sisi agama, dimana alternatif lain ialah terus kahwin… adakah Islam memang tidak membenarkan manusia ber’couple’?????

  • apakah hukum berCOUPLE??? Ada sesetengah berkata, hukum couple halal, jika kita tidak lupa kepada Allah. dan ada yang tidak. saya keliru…..

   • ……” janganlah kamu DEKATI zina….”-maksud ayat Al-Quran.

    firman ini jelas menerangkan tentang larangan Allah berkaitan mendekati zina..
    Allah tidak menyatakan janganlah kamu berzina…tetapi jangan DEKATI zina…
    kita perlu jelas tentang larangan ini…Allah mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya
    setiap perkara yang berlaku ada permulaanya….
    couple permulaan dan pintu ke arah zina..
    tidak ada istilah ‘islamic couple’ ….umpamanya kita mengatakan ‘islamic zina’…ade ke??
    Islam tetap Islam….Jahiliyah tetap Jahiliyah…tidak ada pertemuan antara keduanya..

    InsyaAllah sama-sama kita fikirkan…..wallahu’alam

  • ye sye setuju dengan saudari…..da lme ia menjadi persoalan….

   • apa apa pun.. kita haruslah berserah segala galanya kepada Allah.. semua jawapan Allah yang tahu.. kita tak tahu apa pun yang Allah tahu itulah kita selalu tertanya tanya….
    semuanya ada dalam petunjuk yang Allah beri dan hadis ..
    ‘couple’ 2 cma panggilan… tp kita kna lihat pada orang yang
    bercouple itu…. adakah dia tahu batasnya .. sudah merujuk
    Al quran,sunnah dan hadis..? lagipun couple kurang sesuai bunyinya.. pandai2lah menjaga batas masing2 tahu bahawa Allah sentiasa melihat kita dan malaikat mencatat perbuatan kita…

 2. WOW….!
  so nice….
  BTW saya sudah mensubmit artikel anda di http://www.cinta.us.tc …..
  THANKS so much

  ========
  okie
  salah satu moderator of http://WWW.CINTA.US.TC
  ( friends, artikel cinta, anonymous emailer, webmail, anonymous greeting card and more….)
  =============

 3. betulla tu becinta tak salah tapi zaman skrang ni berape ramai yang bercinta kerana Allah?????? kebanyakannye becinta tuk suke2…

 4. benarkah bercouple tu haram dlm islam????
  ade org clash lps dnga couple dlm islam itu haram…..

 5. salam…bleh x berikan komen yg paling serius tntang couple nie..
  abe nak wat assignment la pasal nie..sent kat email k bg yg berwajib..atau pun sumber yg senang untuk dapatkan tajuk couple nie..

  • brkapel mmg haram,,

   x gne mrindui insan yg x halal bgi kte,,
   hnye mmbwa kpda pntu mksiat,,

   jke mmbwa kpda prkahwinan p0m,,
   ia akn trjdi atas dsar mksiat,,
   ble ssbuah prkahwinan i2 trjlin ats dsar mksiat
   adkah ia drahmati ALLAH??

   strusnye ble mndapat zuriat p0m,,
   zuriat i2 mgkin akn mwarisi akhlak kte,,

   jdi sme2 lah kte pikirkn,,
   ALLAH mmbri akal utk kte brfikir k arah kbaikn,,

   • aku mencintai kekasih aku, tapi dia tak suka aku, sebab oleh fahaman yang macam kau…aku melihat islam dari konteks yang tidak membebankan… cinta itu fitrah, taleh nak elak.. aku nak bercinta dengan dia sebab aku nak kahwin dengan dia, bukan untuk maksiat, langsung tak terlintas nak wat maksiat… dan kalau aku bercinta dengan dia, mengenali dia, lalu berkahwin dengan dia, itu merupakan satu kebaikan kerana aku berjaya BERKAHWIN dengan dia.. dan semoga aku takkan menyesal dengan keputusan itu…aku takkan mensia siakan hidup aku dengan berkahwin dengan totally stranger, yang akan membawa kejutan dalam hidup aku, then berlaku laa kes cerai berai…aku akan betulkan balik fahaman si dia, and aku akan setia dengan dia..semoga dengan janji setia aku tu, aku tak usha dah pompuan lain, tak mengorat dah pompuan lain, tak menggatal dah….itupun merupakan satu KEBAIKAN….mohon paham…jangan jumud….islam itu indah dan mudah, jangan nak susahkan dan menyebabkan orang tidak menyukai islam, dan lari dari ajaran islam…

 6. salahkah saya bercinta dengan lelaki yang pernah terlanjur tapi lelaki itu sudah bertaubat dan menyesal atas kesalahannya???kakak saya tidak merestui perhubungan kami padahal kami tidak pernah buat perkara yang tidak elok..tolong bagi jawapan ni…

 7. apa itu cinta dalam islam

 8. Siti K Hashim

  Assalamualikumwarahmatullahiwabarakatuh. Saya ingin mendapatkan penjelasan tentang hukum dalam perkara yang akan saya jelaskan di bawah. Seorang lelaki yang mencintai seorang wanita dan berjanji utk menjadikannya isteri kedua. Wanita ini sedang dalam proses perceraian di mahkamah syariah yg belum selesai. Wanita ini mengaku bahawa suaminya telah menceraikan beliau lebih dari 3 kali. Tetapi suami beliau tidak mengaku telah menceraikannya. Dalam perbicaraan siisteri gagal untuk mendapatkan saksi bagi kes tersebut. Bagaimanakah kedudukan wanita ini dari segi teknikalnya, syarak dan lain-lain hukum yang berkaitan.

 9. kata nak bercinta… tp ber”couple” tak bleh.. kalau cam tu baik bercinta dgn semua org kn????

 10. …tp sbgai remaja biasa sy ada perasaan tuk cople, bleh tak klo couple, tp kitorang xwat benda2 maksiat?sy juga penah dgr cople dlm islam itu haram..

 11. sebenarny sy xpenah pn couple, ramai gak r dak laki yg ajak cople gn sy, lbh dr 10 org jgk la,tp semua sy reject coz pk dosa2 bila kite cople..baru2 ada la classmate sy ajk cople, mula2 dlu kitorang mmg r kwn baek n slalu msj, tp bl sy reject die, die cm xnak kwn gn sy…kitorang dah x contact n msj g mcm dl …die pulak cam slalu nk mgelak dari sy..kitorang dah x mcm dlu, mcm persahabatan antara kitorang dah putus, sy xnk persahabatan antara kmi ptus dsebabkan benda cmni…so cmne st nk setle problem ni?

 12. Salam..pada pndpt sy,brcinta dlm islam itu mmg dbnrkn,dgn syarat CINT KITA KPD ALLAH adalh lbh drpd kte mncintai kekasih kte sndiri.hal ini adalh bagi mengelakkan trjadinya zina. Dan zina itu pula ada zina yg NYATA dan zina yg TERSEMBUNYI.cnthnya,apabila kte sms itu adalah zina hati krn melibatkn perasaan yg akhirnya membangkitkin nafsu sekiranya brbual ttg perkara yg mnyalahi hukum syarak. yg dikatakn COUPLE itu haram adalh krn ia mnghampiri zina sebab niat brcnta dsebabkn nafsu semata2.Dan zina itu hukumnya adalah haram,MAKA COUPLE ITU HARAM. ttpi sekiranya kte BERCINTA KERANA ALLAH,kte xkn ‘lari dari landasan’ krn niat kte krn ALLAH, dan ALLAH tlh brfirman ‘MEREKA YG MNCINTAI AKU LEBIH DARI SEGALA2NYA,AKAN DIBERI KESENANGAN HIDUP DI DUNIA DAN AKHIRAT’…nk ckp pnjg lebar pun xsedapkkn,tapi bagi remaja2 diluar sana cuba PUTUSKAN hbgn COUPLE anda dan tanamkan niat aku mencintai si polan adalh krn ALLAH.anda akn dpt mrasai prbezaan yg ketara…Wallahua’allam

  • sebelum ini saya tidak pernah mengetahui bahawa cinta itu haram, tetapi saya hanya tahu bahawa membuat benda yang tak elok ketika bercinta itu adalah haram. tetapi setelah saya mendapat tahu couple itu haram,, saya juga terfikir bahawa memang ada kebenaranya,,,kerana dia dianggap sebahagian daripada perkara yang mendekati zina,,akan tetapi,,bagaimana bagi seorang pasangan yang baru menyedarinya,,? dan hanya sebeblah pihak sahaja yang dapat menerima hukum itu,,dan jika si polan minta putus dengan pasangannya..pasangannya itu akan menjadi stress dan tertekan..,,dan juga akan memudaratkan pasangannya itu,,kerana membuatkan emosinya terganggu.,?

  • nur afzanizam yasin

   bgtu ramai yg silap tfsr pasal couple……subhanallah…..moga kte xtermsuk dalam golgn tu..insyallah…yang harm ttp harm….wassalam…

 13. assalamu’alaikum, sy cuma nk tahu bagaimanakah cara mengurat dan bercinta yang sepatutnya dibuat oleh remaja zaman sekarang supaya mereka tidak terjebak ke dalam bahaya maksiat yang sudah serius berlaku di zaman cyber ini..ini kerana ramai remaja zaman sekarang sudah menjadikan berkapel merupakan trend masa kini…sesetengah pula menganggap tidak lengkap seseorang pelajar itu sekiranya tidak memiliki pasangan (berkapel) masing2 ketika di alam persekolahan atau menuntut pelajaran di institusi, kolej dan universiti..hal ini sangat serius sekiranya tidak dapat dibendung kerana lama-kelamaan generasi remaja masa hadapan akan terpengaruh dan terikut-ikut kehidupan di barat…oleh itu, cara-cara dan kaedah-kaedah mengurat dan bercinta dalam Islam haruslah diterapkan supaya remaja-remaja bercinta bukanlah mengikut hawa nafsu tetapi hanya kerana Allah S.W.T…..

 14. alhamdullilah coz bagi panduan tentang perkara mcm nie…..

 15. salam. cinta i2 suci.. anugrah dr Allah kpd hambaNya.. tp rmai manusia yang mzalimi diri mereka sendiri dgn menodai cinta suci itu.. rmai mane yang couple tp x jg hub 2.. yang pntgnya couple ni tak lari dari zina hati trutamanya.. ana ogtkan shbt2 di luar sana n diri ana sendri agr jauhilah diri dari smua ni.. kalu stkat nk suka2.. xkan ke mane.. kita hdp kt dunia ni smata2 utk rdha Allah.. tanpanya sia2 khdpn kita utk menuju ke arahNya.. tggulah saat yang tpat dgn plihan yang tpat.. pa perkahwnan yang barakah.. luahkan cinta insani kta pada yang berhak iaitu suami @ isteri kita kelak.. wsslam

 16. jangan mengurat dan bercinta dengan suami orang …

 17. ansorullah hidayah

  alhmdllah, mkin tng lps bce artkel pasl cinta nie.sy bersykur pada Tuhan, ditemukan dgan insan yg sgt baik…dia membuka mata dan hti sy utk terus mendalami islam..selama 21 tahun sy hdup sbg islam, sy hanya mengamalkan, tetapi tdk mendalaminya…selepas sy mengenalinya, sy ibarat menjd diri yg baru…byk perubahan yg dia tunjukkan pada sy…semuanya seimbang…dunia dan akhirat..tetapi sy agak musykil, sbb blh dikirakan kmi nie spt couple, adakah ia slh walaupun menjurus kpd perkhawinan?

 18. kalu nak bercinta tu..pandai2 laa.. kalu bercinta dapat dosa,of coz haram!!
  tp,kalu bercinta dengan betul2 menjaga batas2nya…so,no problem

 19. askum..sayangi si dia kerana Allah.. bukti anda sayangkan dia,of coz anda akan jaga dia dan bukan merosak kan nya.. jaga batas perhubungan itu.. berdoa agar disatukan.. capai keinginan anda mengikut syariat islam.. insyallah.. cinta anda tidak haram..

 20. askum.. pe yg sye dpt maklumat stakat menyatakan kapel tu haram.. sume kawan sye takut nak kapel lagi… tapi bile bace aklumat ni kwn2rase lege…tp sye still tak taunkpecaye yg ne satu

 21. binti_abg_kassim

  konfius laa..

 22. sebelum paper..baik kiter sama2 paham dulu apa yang dimaksudkan dengan bercinta, mngurat dan berkapel…
  apa itu kapel, bagaimana yang dimaksudkan dengan bercinta berlandaskan syariat, bagaimana pula cara terbaik untuk mengurat tanpa melanggar batas2 agama..tak mengurat tak bercinta, tak bercinta taklah berkapel..betul ke?

  actually pada saya bergantung pada diri sendiri. mengikut kebanyakan pendapat ulama’ memang kapel tu haram. tapi kapel yang camne?kal0 kapel sampai wat kita tak malu ngan Allah nak ikut perintah Dia,buat kita lalai dalam mengingatiNya, sampai time s0lat pun leh kenang2 kat si dia,2 yang dikatakan haram. kiter ni bukan sebaik, semaksum para nabi dan rasul Allah yang dijamin di sisi Allah. kita insan banyak kekurangan dan kelemahan. hati sentiasa berbolak-balik. iman pun turun naik setiap masa.

  yang penting usaha dan tawakal.cuma masalahnya sekarang kebanyakan dari kiter cuma teringin nak berkapel sebab orang lain pun berkapel. sekadar nak merasa kehangatan berkapel – bukan bercinta. cinta yang sebenar sentiasa menjaga kebaikan, maruah pasangannya. agamanya dipelihara.nafsu ditahan. impian bersatu di dalam redha Allah sentiasa dipegang setiap masa.

  betul, memang dalam tempoh solo ni kita dituntut untuk wat pilihan sebaik mungkin. tapi apa salahnya jika kita berserah pada Allah. jangan letak harapan. xnak jz nak cuba2. kunun nak try test dulu kapel ngan orang ni camner, pastu ngan orang tu pulak, tak serasi, putus masuk line orang sana pulak…apalah salahnya bila jumpa seseorang, ada feel plak 2, cubalah ‘tanya’ Allah. sebab Dia yang tahu apa yang terbaik untuk kita. sebab Dia yang ciptakan jodoh untuk kita. kiter poyo suker camner pun tapi kalau Allah gtau xyah berangan la..2 bukan jodoh korang..memang takyah berangan la korang. 2 yang sampai frust tonggeng2 2.sebab kita langsung tak berbalik pada Allah.nak bercinta, bercinta la..tapi pada2 la. jangan lupa Allah..2 je..

 23. SALAM ,memeng fitrah manusia inginkan kasih sayang . Bagi saya CINTA adalah satu kasih syang yg terlampau dan termaximum kpd sesuatu . Oleh itu CINTA kpd ALLAH itu adalah kekal , cinta kpd manusia ,x kekal ,manusia akan mati, Tapi kita perlu ingat cintakan manusia itu bolah tapi mesti ada peringkatnya
  1.Nabi – para sahabat sangat mengasihi Nabi sehinggakan nyawa pun sanggup dia dikorbankan
  2.Para Ulama- ulama adalh pewaris nabi(hadis)
  3.Ibu Bapa

 24. Salam….
  sya ada rpat dgn sorg laki..slalu msj2…tp xda la jmpa2 kuar skali ke xda.tp dr gya dia bley nmpk la dia ska sya…dia prnh ckp x nk bercinta dan dia ckp yg dia nk pinang sy….InsyaALLAH klu ada jdoh….tp ktorg still msg2.xpe ke laki ngn perempuan msj2 tp ktorg msj2 xda la b’baur ttg perasaan or ape…tp juz sbg kwn…bley ke???

 25. tp jika couple dg niat yg baik x kn xboleh kot…………………….asalkan kita jgn melampaui batas aje laa,kn ramai skrg dk couple tp x tahu apa hukumnya

 26. salam…couple tu mmg raram cz dlm al-quran ad sbut jgn MENGHAMPIRI zina bukan jgn MELAKUKAN zina.kirany,b`couple tu mghampiri zina.kalu b`couple mst ad jmpe,telefon,pegang2 dan sebagainya kn?????bukankah itu boleh membawa kpd zina?????

 27. assalamualaikum…. sahabat2 yg dikasihi sekalian, sememangnya mnjadi fitrah manusia ingin dimiliki, disayangi dan dicintai… tapi janganla pilih jalan yang salah.. kita sentiasalah berdoa dan memohon petunjuk dari Allah agar temukan jodoh kita dengan seseorang yang boleh membimbing kte ke arah kebaikan
  bercerita tentang halal haram ni bukanlah perkara yang boleh dipandang ringan.. kita kena yakin dengan janji Allah… perempuan yang baik untk lelaki yang baik begitulah sebaliknya.. surah an nur…. jangan bimbang Allah telah merancang yang terbaik untuk kita tpi sejauh mana kita menghagai krniaan Allah itu…

 28. Betul ke `bercouple`adalah haram bagi remaja disisi syariat islam?

 29. sbnrnye..zaman skang ni xde mase nak pkir pasla cinta sesama manusia.wahai pemuda2 sekalian,anda diperlukn untuk mengmebalikan sinar islam yg semakin malap..ayuhla..

 30. perhubungan perasaan antara lelaki dan wanita sebelumberkahwin adalah haram..jelas dlm surah 17:32, JGAN MNDEKATI ZINA..so, bile dah mule ade perhubungan perasaan yang diikiat melalui istilah kapel ni sebenarnya adalah mukadimah kepada zina

 31. SYAHRIANI AND YUSLIANI

  BAGI SY LAH BERKAPEL ITU MEMANG HARAM BAB KITA DI SURUH JGN MENDEKATI ZINA MAKSUDNYA JGN MELAKUKAN PERKARA2 YANG BOLEH MENIMBILKAN ZINA,CONTOHNYA PANDANG2,BERGURAU.MENELEFOM.SMS,BDATE……..TAPI YANG SEBAIKNYA KLU HATI SUDAH SUKA CEPAT2LAH BERNIKAH SUPAYA DPT MENJAUHI MAKSIAT.,BAGI LELAKI YANG BAIK DIA TIDAK AKAN MEMBAWA PASANGANYA UNTUK MELAKUKAN PERBUATAN MAKSIAT…..BAGI SAYA BERCINTA SELEPAS BERKAHWIN LEBIH NIKMAT DARPADA SEBELUM KAHWIN…HE…HE…INGATLAH ALLAH MELAKNAT ORANG YANG MELAKUKAN MAKSIAT LEBIH2 LAGI ORG YANG MELAKUKAN ZINA…..SAMA2 LAH KITA RENUNGKAN DAN HINDARKAN ….INSYAALLAH

  • salam…mmg btl nkmat cnta slpas b’khwn lbh b’mkna, tpi mcm mne sbuah psgn itu hndk bhgia jika dia tdk m’gnali dri msg2 dri awl lg???adkh bhgia sbuah psngn itu jka mrk tdk sefhman???d’cni sy nk m’yta kn bhw cinta ssama mnsia amt pntg tpi jgn lh kta d’slh ertikan, bk kte laen “manft yg d’bri jgnlh kta d’slh gnakn”….soaln sy, adkh b’dosa ssorg itu b’cinta hny untk m’gli bkl psngn hdpnya, m’gnli prgai nya,fhmi prsaan dia, adkh slh d’cc islam???slh kh kita hndk mmilh psgn yg t’baek dlm hdup kita???

   • bercinta tetap haram jika tiade batas pergaulan….
    utk mengenali pasangan, tunang lah dulu, baru nak kenal dgn die, itu pun perlu ade org ketiga yang menemani kalau nak tgk baju kawen ke ape ke…..bukan nya bercinta berkenalan dulu dan baru nak tunang pastu kawen….itu sgt lah bahaye boleh mendorong kpd zina….
    zina yg final adalah perserubuhan tanpe ikatan, tp muqaddimah sblm zina tu bnyk skali bleh jadi,
    zina tgn, zina mata(tenung lame2, same lah tu), zina hati(tgh msj2 pun bleh jd berdebar2 sbb excited, setan pnye keje lah tu)…..dan mcm2 lagi, kalau btol lah boleh becinta dulu utk kenali pasangan, kenape statistik tunjuk ramai org yg kahwin lpas cinta ramai yg bercerai???????

   • john travolta

    betul betul betul..benar kata endi tu.. tak semestinya kalau tak mengenali antara satu sama lain seseorang itu tidak akan bahagia..
    perselisihan salah faham dalam keluarga itu sudah lumrah.. tapi ingat.. setiap perselisihan itu akhirnya akan mengeratkan lagi hubungan antara satu sama lain..

    oklah..andai kata anda ingin mengenali si dia.. contoh awak dah kenal diri masing-masing.. habis bila dah kahwin nanti tak macam bosan pula sebab semua hal dia awak dah tahu.. kalau tak tahu kan seronok.. sebab.. nanti bila awak dah berkahwin lepas itu awak ada buat salah then awak baru tahu yang dia cepat merajuk.. lain kali awak tak buat dah perkara itu..kemanisan dia datang pula masa awak cuba nak pujuk dia.. sebab mungkin awak tak tahu macam mana nak pujuk dia..

    fikir fikirkan lah.. cinta selepas berkahwin itu lebih indah.. yang penting berdoalah pada ALLAH s.w.t semoga kita mendapat jodoh yang baik..insyaallah

 32. Assalammualaikum…kebanyakan cinta manusia pada hari ini tidak berlandaskan syariat islam yang sebenarnya..kebanyakannya hanya menghampiri dosa..tambahan pula dengan zaman yang serba canggih..agama dan iman lesap entah kemana..kadang2,kita sedar apa yang kita lakukan adalah dosa..tapi.selalu kalah dengan nafsu..kenapa?..saya sebagai manusia biasa juga tidak dapat menghindar dari mencintai..tapi,bila difikir sedalamnya..cinta adalah suatu tanggungjawab…sudah bersediakah kita untuk memikulnya..?saya mengingatkan diri saya sendiri juga..dan untuk para pencinta…

 33. Pingback: » Single…or masih mencari seseorang…… Coklat’s Blog

 34. assalamualaikum..pembaca yang di bawah CINTA ALLAH S.W.T..
  bagi saya cinta tanpa hubungan yang sah adalah haram kerana ia akan membawa kita kepada jalan2 zina…
  ingat lah dengan janji ALLAH..
  SETIAP SESUATU YANG DICIPTA ADALAH BERPASANGAN…mengapa perlu risau?kita sebagai perempuan perlu pelihara maruah dan harga diri sebaiknya..jangan terlalu mudah memberi hati kepada dia yang tiak mempunyai apa – apa ikatan dengan diri kita…cinta terlalu suci dan mahal untuk diperdagangkan

 35. Assalamualaikum w.b.t.
  Sy dlm dilema…sy mcintai si dia namun hati sy kuat utk mngelakkan perbuatan maksiat. Apa yg ptut sy lakukn? Sy sering bpeluang btemu dghn si dia namun hati sy sering cenderung untuk x btemu dgnnya…cmne sy nk uruskn pmainan hati ni?????? Tulung r br0 n sis…sob,sob,sob

 36. saya sangat bersetuju dgn pendapat penulis ini…..cinta itu perlulah berlandaskan hukum dan syariah islam kerana bagi saya disini tak timbul isu zina mata,zina,hati jika seseorang yang sedang bercinta itu tahu tengtang hukum hakam agama.

  • ermmm zina bukan macam dosa-dosa yang lain…zina berlaku perlahan-lahan… godaan syaitan dan nafsu semua ada kan… yakinkah kita dapat mengelakkan dosa, Nabi Adam pon tewas dengan godaan syaitan, siapalah kita berbanding Nabi Adam… bila hati dah suka, tok iman pon meninggalkan serban taw..(^__^…. bahaya la menghampiri zina… jangan risau la, jika Allah jodohkan kita maka tugas kita jaga hubungan tersebut. Allah pasti akan letakkan kasih sayang antara kita dan pasangan kita…

 37. salam…

  sesungguhnya matlamat tidak menghalalkan cara..

  nikmatilah cinta selepas kamu bernikah…

  itulah cinta yang diredhai….

  *ingin gunakan artikel dalam buletin sekolah,
  harap diizinkan penulis…*

 38. salam…sy nak tau sama ada kapel itu haram atau tidak? sy dan teman lelaki putus coz die kata xde istilah kapel dalam islam..

 39. cinta itu sebenrnya adlah stu nimy pmberian illahi..kte prlulah mengimbangi cinta kpda mnusia dn tdk lupa kpd illahi..dgn adnya ktaatan kpd illahi,cinta yg lhir dlm hty akn mnjdi suci dn jauh dripada dosa

 40. salam… para shbt suma! insyaallah dalam hal brcinta nie biar yang maha kuasa tentukan. kita just prlu tngu jak, yang penting skali adlh cinta pada ALLAH S.W.T. ,nabi2, sahabat nabi, ibubapa,n etc

 41. assalamualaikum… terima kasih atas segala nasihat yang diberi… diharap semua pembaca mengambil iktibar daripada tazkirah yang diberi… sebenarnya, islam itu amat mudah jika kita mengerti dengan melihatnya dengan menggunakan mata hati anugerah Allah… janganlah kita persiakan masa muda kita dengan perkara-perkara yang dilarang Allah… semoga kita sama-sama mendapat taufik dan hidayah daripada Allah… ingatlah bahawa jodoh kita memang sudah ditetapkan sejak kita belum berada di dunia ini lagi… jadi, janganlah terlalu memberatkan fikiran dengan perkara remeh temeh yang kurang memberi manfaat kepada kita… wallahulam… yang baik datangnya daripada Allah, yang buruk datangnya daripada kelemahan diri saya sendiri… salam ukhwah fillah…

 42. assalamualaikum…
  sy sekadar ingin berkongsi sesuatu dngan yang lain berdasarkan pengalaman bercouple ini. sesungguhnya sy menyesal sgt akan apa yg telah sy lakukan…walaupun hanya ringan2 dan x hanyut lagi…
  sy merasakan diri ini seperti x suci ag didepan Allah…
  didikan agama yg sy perolehi tidak sy gnkan sepenuhnya…
  sy x thu mengapa terlalu mudah membenarkan org yg bukan muhrim menyentuh diri sy…
  hinanya sy ini…
  semalam sy ke cherating, menghabiskan masa bersama dngan yg “tersayang”.
  sy akui sy agak bahgia akan belaiannya pd sy…
  tp dlm pada itu, hati sy x beberapa tenteram…
  mungkin krn dosa yg dilakukan…
  sy akui, sy bukanlah seorang yg alim…
  namun sy masih menjaga…namun kejadian semalam memberikan sy satu tamparan…
  berada dlm ribaannya..membuatkan sy alpa
  sy terasa amat berdosa…
  ampunkanlah dosaku ya Allah..
  sesungguhnya sy terhanyut gak dlm ombak cinta ini…
  cuma hanyut sy tidak terlalu dlm…
  allah masih syg kan sy…
  sy sedar awal…
  sy berdoa,
  andai dialah jodh sy…
  biarlah pertemuan seterusnya bila sy telah menjadi surinya…
  sy sygkan dia..
  tp sy jg takutkan balasan yang esa..
  ya Allah ampunkan lah dosa2 yg ku ada…
  kealpaanku..
  kejahilanku..
  menyempurnakan segala suruhanmu..
  sesungguhnya kau yg maha berkuasa…

  • Asalamualaikum ct@desa .. maafkn sy .. blh sy thu apa kesudhn cerita anda ??
   sy doakn kisah anda berakhir dgn baik dan diredhai ALLAH ..

 43. salam, ingin berkongsi kepada kalian.. Kite ikut contoh Rasulullah itu yang lebih baik..quu anfusakum waahlikum nara..yg wajib d elek baik kite elakkan.. bg yg belum bercinta jgn menghampirinya n bagi yg dh bercinta cepat2 lah berkahwin bina lah perhubungn atas dasar islam.. mengape kite perlu pilih jalan yg berduri sedangkn ada jalan yg tidak memudarat kn kite? betul x? dan jika kite terpijak duri sekalipon buanglah ia jauh-jauh dan ubatlah luka itu dengan cahaya keimanan dan kesabaran serta perkahwinan..

 44. Salam….sapa yg tau hkum sbnr bcnta dlm islam tlg e-mel kat saya k…ni e-mel saya mr.tawakkal_29@yahoo.com

 45. apakah cinta dalam islam yg sebenar2nya..?

  mmg lumrah org bercinta, akan hanyut dibuai perasaan.

  jarang sekali yg ingat kpd-Nya waktu itu.

 46. salam..em citer pasalkapel nie sy tertarik nk luah kn…sy wt mse sekarang masih single…sy memg taw kapel 2 haram…tp kdg2 teringin nk kapel..tp sekarang sy rase bersalah cgt..x tawlar..sy de menjalinkan persahabatan ngn seorg lelaki…lepas2 sy dpt bonus ari jdi pd 19 april,tiap2 mlm sy call kwn sy 2 selama seminggu..sy rase bersalah cgt kerana telah melakukan zina hati…kami seringcerita tntg cinta dan sayang..wlupon kami x declare…wlupon sy taw ape yg sywt salah…tp sy x taw…knpe sy tetap lakukannya….adakah sebab nafsu…sy buntu…sy rase hubungan sy telah jauh..wlupon kami x bersama…n x berjumpe…sy pon kliru dengan diri sy..tolong lar bg sy jln dan ape yg perlu sy lakukan..ptot kah sy putuskan hubungan persahabatan sy dngn lelaki itu…

  • wsalam…erm..slepas sya bca luahan kmu ari tue..sya rsa tertarik utk memberi respon..tpi sya hrap nanti saudari tidak pula mrasa berat dgn jwapan yg sya berikan..ehem…

 47. remaja ingin tahu

  apakah hukum b`couple dlm islam??
  bagaimana jika kita tidak b`couple ttp kte b`kwn rapat dgn seseorg wanita??
  i need the answer….

  • slam…hukum brcouple dlm islam tu sbnarnya haram…. nak tahu npa..ini menurut pmbacaan sya yg lalu..krna dlam brkapel ble menimbulkan byk zina..zina itu bukan saja dri segi prbuatan namun trdapat jga zina lain iaitu zina mata dan yg sering dilakukan ialah zina hati..oleh itu kita hruslah sentiasa brhati-hati sbelum memulakan sesuatu prhubungan..jdi,berbalik kpada prsoalan utama iaitu saudara keliru samada ingin memutuskan prshabatan dgn wanita trsebut atau teruskannya..urm..bgi pndapat syalah kan..lebih baik anda teruskan saja prsahabatan trsebut namun nawaitu haruslah betul dan ikhlas…insyaALLAH..hubungan anda berdua sebagai kawan tidak akan dicemari hasutan syaitan….

 48. cinte??couple???xsme ker??org bercouple msti sbb mreka bercinte kn??mybe khidupan moden byk pengaruh..khidupan barat dan sbgainye..ape yg jelas cinte mmg xsalah..tp cinte yg mcm mne???tue kne phm…kt semua dah faham cinta yg AGUNG hanye pd ALLAH..cinte nie msti niat krana ALLAH..timbulkan rse tkutkan ALLAH yg sgt hebat..tujuannye utk kwal drp terjadi sesuatu yg bertentang dgn agama..andaikata cinta itu mula wujud bunge2 nafsu yg bkal terjadi..taubatlah..rujuk padaNYA..byk doa..lebihkan AKHIRAT..TERAPKAN AGAMA dalam perbualan..InsyaAllah Allah akan redha..YAKIN pada ALLAH..kalau ad silap,harap btulkan..SALAM AL-FALAH…

 49. salam,sebagaimana yang kita semua maklum, kahwin merupaka fitrah bagi setiap manusia. Malah ia merupakan sunnah Rasullah S.A.W.,tapi dalam mencari cinta sejati, sering timbul dihati keraguan dan kesangsian apa sebenarnya cinta. itula, bagaimana kita yang pemalu ni nak dapatkan jodoh?bagaimana kita nak dekat dengan org yng kita admire?

  • berdoalah pd allah..jika dia tercipta buat anda..insyaallah..allah dekatkn hatinya dengan hati anda..
   jika tidak..redhakanlah hati anda dgn ketentuanNya..allah tahu apa yg terbaik bg setiap hamba-hambaNya..usah dirisaukan apa yg tak pasti dan bukan milik kita..

 50. bagooooooooooooossssssssssss>>>>>>>>>>>>>>>>>>jadi aku bley la bercinta

 51. a’kum saya ingin bertanya,adakah bercauple salah di sisi agama?saya keliru bab ustaz ckp x salah,ustazah kata salah.pening kepala saya tlg nye?

 52. drpd pgalamn teman le kan,bcinta(istilah skrg couple) mrupakan suatu prkara yg
  -mlalaikan(berangan x sudah!)
  -mbazir(yelah ble dh dating konfirm kuar duit ny,topup lgi)
  -mgalakkan mksiat(mn ad org laki yg xmintk pgang tngan,i guess so)
  -buang mse(tlfon ,men sms)
  jdi..klo 4pkra ni byk myumbg drpd kbaikan..maka hukum ny haram..
  aiceh..teman rse la..org len xtau la..ntah la..korang dh bsar..lu pkir ah sndri..hehe
  bcouple ok kot..tpi jgn smpai ia mbawa kpd pkra2 yg haram..

 53. Pingback: Nak "Couple" boleh x? - Komuniti - sepaku.net

 54. em..x bapa pahm sgat lh…
  blh tkn kn lg x????????

 55. little khalifa

  knp perlu utk ber`couple` sdgkn tlh termaktub di dlm KitabNya setiap manusia tlh dttpkn jodohnya.sepatutnya kte perlu utk mengejar CINTA ALLAH yg x setiap manusia dpt.i2lah CINTA HAKIKI!jdkan cinta kpd Allah adlah cnta segala-galanya

 56. aslmkum, kepada semua saudara2 seislam….cakap memang mudah dalam istilah hukum islam.berpesan-pesan untuk kebaikan adalah digalakkan..tapi, janganlah anda bersungguh-sungguh mengatakan anda berkata tidak langsung mengenal cinta dalam erti kata couple, mungkin suatu hari Allah ingin menguji sejauh mana cinta korang kepada DIA. dibukanya pintu hati korang untuk bercouple, baru korang yang kononya mengutuk orang bercouple juga akan hanyut…cinta sejati , menjaga batas pergaulan dan masing-masing coorporate untuk mendekati Allah …..wsm

 57. cinta,,,,,perh!sgguh dsyst..cinta Allah yg hakiki

 58. cinta itu fitrah dari allah kpd setiap insan.. andai kamu tahu manfaatny kamu akan temui keajaibannya.cinta kpd allah kekal selamanya…

 59. Hari ini saya mendapat tahu daripada risalah kawan seangkatan saya iaitu tingkatan 6 yang mengatakan dan menyebarkan bahawa bercouple itu haram.adakah betul?bukankah kita sebagai manusia telah dikurniakan sesuatu perasaan yang kadang kala kita sendiri tidak dapat menghindarkan daripada perasaan tersebut.sedangkan cinta itu menjadi haram jika kita sendiri yang menyalahgunakannya.

 60. bagi saya cinta tu something yang abstract…manusia boleh hidup taNPA CINTA manusia asalkan dia memiliki cinta allah..

  banyak yg merungut ssh nak dptkan cinta Allah..
  nak kena beribadat banyak la, mcm2 alasan.
  tapi cuba fkr, bukan ke kalu kita nak kan cinta seseorg kita akan wat ape saja asal cinta tu jd milk lta…

  kenapa x kta berkorban pe saja demi cinta Allah…
  tepuk dada tanyalah hati…..

 61. mmg btol cnte adalh ftrh.byk org yg b’tnye kapel 2 hrm k?ade yg m’jwb slagi xmlgr bts syariat xpe.ce fkr,klu kte kapel,mst la slalu nk msg kn.pas2 nk dgr sore plak.korg tau x,ble kte m’hyt sore psgn pun dh d kre zna ati.kapel pun dh d kre mksud b’dua2 an.Allah dh gtau,ble kte b’dua2 an spe yg k-3?korg pkr lh s’dri.kte hnye insan bese,t’lalu lmh pd godaan.xyh kate bleh thn la.ble Allah dh hrm kn sesua2 pst de hikmh nye.Allah tau thp mne kemampuan mnusie,so xyh nk tunjuk kebal la..tngok mslh sosial skrg.
  ,b’lmbk.pe punce nye?korg pkr la s’dri..sory klu de yg t’ase.kdg2,nk naek kn motvsi p’lukn ketegsn.waAllahhua’lam.wslm…

 62. salam..

  jika mengikut artikel ini ramai yg berasa lega..
  tapi,harus diingatkan..couple itu haram…mengapa?
  kerana ia adalah pintu kepada zina..mencintailah kerana allah..seperti yg byk ditulis dlm comment sebelum ini..
  cara yg betul,jika sudah berkenan,jumpa org tua lahirkan hasrat hati,insyaallah,jika cara kita baik,allah permudahkan..ikut saluran yg betul..

  jika rasa hubungan tak pasti hingga ke jinjang pelamin,atau masih belum bersedia,usah buka langkah..
  kelak membawa padah,walaupun kita kata xbuat apa2..ber sms dan call,sudah memadai untuk membuai perasaan maka jd lah zina hati..zina kecil ini lama2 jd zina besar..nauzubillah..sebab itu couple itu HARAM..benda haram dan boleh memudaratkan wajib ditinggalkan..elakkan sebelum diri terbabas..jauhkan diri dr pintu2 zina..

  buat yg inginkan perhubungan berumah tangga ibarat syurga,keredhaan allah itu penting..jd nk redha allah,mesti masuk alam rumahtangga dgn cara yg diredhai allah..bahagia hidup..

  bg yg putuskan ikatan couple,alhamdulillah,allah menyuntik rasa bersalah bila membuat perkara yg salah..jika benar dia jodoh kita takkan kemana bukan..
  insyaallah,kita putuskan niat kerana allah,allah akn permudahkan..jika inginkan org itu jg pasangan hidup hingga ke syurga..berdoalah..hanya allah tempat kita sandarkan harapan..percayalah..lelaki yg baik utk wanita yg baik..walaupun pernah melakukan kesilapan lepas,bertaubatlah..insyaallah anda layak buat insan yg baik juga…

  wallahuallam..

 63. Assalamualaikum.kiranya dah kata couple itu haram dalam Islam kenapa nak juga?boleh atau tidak?kalau ada alasan lain yang dikatakan bhw 1.kena ada batas 2.pandai2 sendiri dan lain2, mengapa nak persoalkan lagi.saya agk confius pasal hal ini.tak jatuh hukum dosa ke kalau couple juga wlpun tak pegang tangan ataupun apa2 perbuatan yang boleh membawa kpd dosa?

  • wslm..

   dah haram..xbolehla..walaupun menjaga batas…
   rasa teingat kan si dia tu leh dpt elak x?sy yakin 100% tak kan boleh nya tak teringat betul x?bila teringat je itu dh zina hati…pastu mula start sms..kata seorg ust nnt di akhirat…tangan2 akan menjawab dosa2 ni..even dosa2 lain lah kn..setiap anggota badan menjawab..

   dh benda yg diharamkan..kalau wat juga berdosalah..hentikan sebelum terlambat…dosa dah menimbun sedar n xsedar..usah ditambah lagi dosa yg sedia ada sehingga menggunung..

   sama-samalah perbaiki diri ke arah yg lebih baik..setiap insan allah berikan kita peluang dan pilihan..pilihan itu terletak di tangan kita dgn fikiran yg rasional dan mohon petunjuk drpd allah seharusnya kita memilih..

   pesanan buat diri ana dan muslimin-muslimat..
   berpesanlah walaupun dgn satu ayat..

   wallahuallam..

 64. assalamualaikum wbt.
  saya sedang berkawan dengan seorang lelaki yang sangat baik.. kami selalu bertukar pendapat tentang agama dan sering mengingati antara satu sama lain..
  tapi kakak usrah saya selalu menasihati saya supaya menjauhi perkara ini kerana ini adalah haram dan dianggap mukadimmah zina.. tapi kami jarang berjumpa.. hanya melalui msj dan panggilan telefon. sehinnga kini saya tidak berkata benar dengan kakak usrah dan saya berasa takut unutk mengatakan yang sebenarnya kerana gusar akan kakak menyuruh saya memutuskan hubungan kami.. bagaimana ni… tlg la saya menyelesaikan masalah ini…. lelaki itu ialah jiran saya.. tapi kami berlajar tempat yang berasingan itu sebabnya kami jarang berjmpa.. wasalam

 65. salam…
  saya merupakan student di sebuah ipts.selama saya hidup di muka bumi nie, saya xpernah bercinta.mgkin agak kelakar bila dengar tp tu la hakikatnya…di kolej saya ada meminati seorg lelaki yag 2 tahun lbh muda dari saya…pada mulanya saya cuma suka gitu2 jek, tp sejak dia smbung blja di UK saya selalu teringatkan dia.

  adakah sy berdosa mngigati sesorag yg bukan mahram saya?

  saya dah cuba elak perasaan nie,tp bila sy hmpr lupakan dia, nama dia timbul lg di klangan teman2 kerana dia merupakn salah seorag ahli MPP(majlis perwakilan pelajar).malah saya ingatkan bila dia sambung blaja kt UK, sy xkan dapat jmpe dia lg, tp rupa2nya masih ada lg pertemuan demi pertemuan hingga la dia kembali ke UK pada hari raya 2 tahun ini.
  saya juga mahukan kepastian adakah bercinta tu memang berdosa besar?bagaimana pula jika kita menyimpam perasaan pd bukan mahram?

 66. Kesimpulannyo..

  X perlulah kapel/gewe… Berkawan sajalah.. Berkawan sebaik yg boleh, selama yg boleh & slalu wi nasihat.. Smpai masanye hati ni dh rs btul2 tpikat & “diri dh sedia spenuhnya” (wang,ilmu,tggjwb,iman,dll..) masuklah meminang.. Hahaha…..

  (sblm minang, jange lupo mitok izin Allah s.w.t)

 67. Assalamualaikum kpd semua… bg ana b’couple mmg tiada dlm Islam. Jika kita sudah menyukai seseorang itu, dan ingin m’jadikan si dia sebagai isteri, cepatlah b’jumpa dengan parent si dia. itu lbh baik. Bg yg tak mampu, tuntutlah ilmu sebanyak mana untuk m’jadikan alam rumahtangga diredhai Allah S.W.T…

 68. assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh,…lepas bc artikel ni lakan, sy rase x payh la kite nk berkapel2 ni, buang mase je, buang duit, x de untung ape pn bekapel ni, phale x dapt, tambahkan dose lg ade la, pe kate kite tanamkan rase cnte kpd Allah, Rasulullah, parents, bnyk faedahnya, phle besar , x payah sebok2, skit kpale nk crik pasangan, pecye la pd jnji Allah, prmpuan yg baik hnya untk laki yg baik n sebaliknya, jdilah wnita yg solehah, mrila kita bersame2 berusaha menegakkan islam yg dah semakin runtuh sekarg ,dngan akhlak remaja,pmimpin yang jahil , jdilah wnita solehah kerana seorng wnita solehah lbih baek drpd 70 org llaki soleh

 69. couple tu haram,mmg btl ckp kebykn org kalau dah couple xpyh la nk kate jge btsan..ok,kalau kate jge batasan,adakah anda tidak pnh cl si dia?tidak pnh kuar dgn dia?tidak men msg dgn dia?kalau dr 3 ni xpnh buat,maka xlah haram tp xdipanggil couple kalu x buat 3 bnda ni..btl x?couple ni kuat tarikannye kpd maksiat,mmg cinta tu fitrah manusia n sy fhm usia remaja hingga sebelum brkahwin,mmg kita akan rase cinta ni prlu sgt smpai kita rase xboleh hidup tnpa cinta,tmbah plak sekarang dah jdi trend ber’couple’ lg la truk..saranan sy bila rase mcm tu membuak2 nk cr pasangan,kembalilah pd allah..tenangkan fikiran dgn zikrullah,solat kne khusyuk,doa pd allah mohon cinta allah n cube sedaya upaya cintakan allah,insyaallah lps tu kita xakan rase lg utk nk ber’couple’,sebaliknye kita akan jdi sentiasa redha dgn ketentuannya..sy dah laluinye,dlu sy ber’couple’ tp ptus n sejak dr tu sy beralih cintakan allah..ini bnr,kpd adik2 atau sape saje yg nk belajar ber’couple’ eloklah dijauhkan krn ia melalaikan n mendtgkan maksiat,plg sikit pun mksiat melalui sms dgn meluahkan rase cnta n syg..ini serius!sy xckp kalau xmelaluinye..ingatlah jodoh kta telah ditetakan n usahalah utk dptkannye dgn cra yg betul tp bukan dgn couple..sedarlah saudara saudari seislam,islam disaat ni perlukan kta yg muda2 ni utk tegakkan syiar islam,ramai yg menderita dipalestin,maksiat berleluasa,agenda yahudi berleluasa..ayuh,bgunlah,ingt! couple melemahkan jiwa kta..ayuh berjuang,lwn nafsu,tegakkan islam..allahuakbar..

 70. sy hadapi masalah 6 kali putus cinta..dan semua yg tinggalkan sy adalah berdasarkan satu sebab..kerana sy tidak memiliki harta..patutkah sy percaya pada cinta lagi? dan adakah salah klu sy katakan lebih ramai kaum wanita di dunia ni lebih pentingkan harta dari mencari cinta sejati..(bukan semua)

 71. manusia x pnh lps dr perasaan ingin bercinta dan dicintai….sbgai hmba d mka bumi ini…manusia tidk akn pernh lps dr dosa n kesalalhn…..jika bercinta…ingtla..niat anda bercinta kerna cinta anda pada illahi..kerna ia lahir drNya….berdoala…agar sidia adalah bkl sumai o bkl isri anda…..ingtla..jika niat kita adlh btul dn tdk terpesong kearh dosa…yakinlah bahwa ia adalah cinta yg tepat buat kita semua……insyallh..amin..:)

 72. salam semua..sedikit perkongsian..jelas dalam islam,mendekati zina adalah haram..bukan melakukan..mendekati…salah satu cara mendekati zina dengan berkapel..zina juga mempunyai byk bahagian..zina mata, hati, tangan..bercinta menurut syariat islam dimana dimulai dengan proses ta’ruf..perkenalan..dlm proses ni, kedua2 belah pihak boleh mengenal hati budi msg dgn ditemani kerabat..seterusnya bertunang.harus diingat,pertunangan tidak menghalalkan pergaulan bebas..masih ajnabi dan perlu ditemani muhrim..jika sudah secocok,nikah………maaf jika ada kesalahn..boleh berkongsi pendapat…slm:)

 73. memang sangat dibenarkan dalam Islam tu tidak ada pacaran tapi dengan zaman yang sangat moderen ne bagaimana? kita bisa menghindari tu semua

 74. assalamualaikum…baru2 nie sy mmutuskan nbgn cnta sy dgn sorg llaki nie….sy amt mcntai die..tlalu sygkan die..tp,krana sy taw islam mgharamkan couple..sy mtk ptus dgn si dia…n skarang sy taw die bncikan sy kerana sy buat die kecewa….sy sedih.n sy hny mmpu berdoa supaya allah akan mpertemukn kami jika die adalah y terbaik u sy

 75. salam…sy nak mtk kata2 semangat blh..supaya sy dpt tabahkan hati u terima bhawa die bukanlah milik sy tanpa keredaan allah

 76. salam….boleh x sesiapa bgtau cmne cinta kerana allah…saya kurang faham….

  • wslm mawar..

   cinta kerana Allah tu mksudnya awak niatkn hati utk mncari cinta kerana mencari keredhaan Allah semata-mata.bukan sbb org lain ber’couple’ maka awk pun nk ber’couple’.dlm Islam sbnrnya kalau kita sukakan seseorang, kita bole beritahu kpd ibu bapa.kemudian ibu bapa anda yg akan menghubungi keluarga pihak si lelaki utk cek sama ada si lelaki sesuai atau tidak(sikapnya,statusnya,dll).klau kedua0dua belah pihak setuju baru la pihak si lelaki akan dtg merisik si gdis.tp senario skrg,lain!kita yg menyatakn hasrat hti trus kpda empunya dri, btl x?apapun, tepuk dada tnye selera.

   kalau nk tau lebih lanjut, awk bole lawati http://www.rahsiahati.com.insyaallah awk akan dpt tips yg lebih berguna di sana.

 77. Assalammualaikum.. saya mempunyai masalah cinta. sudah 3 tahun kami bersama. sekarang kekasih hati saya sudah tidak suka pada saya. bermacam2 yang dia ingin saya penuhi. tapi sekarang saya sudah tidak dapat hubunginya. dia telah tukar no tel dan family nya tidak menyukai saya. saya setiap kali nak berjumpa, akan minta izin orang tua nya. tapi knp mesti saya di benci di saat saya sudah sedia nak meminang nya. sekarang saya tertekan yang amat sangat. selama ni saya tidak pernah di hargai..

  ada sesiapa boleh sy jawapan bagaimana saya nak lupakan dia…

 78. ass….kalau tak bercinta dulu bagaimana kita akan saling memahami sifat masing2 pasangan untuk mendirikan keluarga yang sakinah mawaddah warhomah kan perlu saling mengerti masing2 sifat sebelum berkawin okey trims

 79. salam…bagi aku la…kalo berkapel e2 haram..baik kawin jer…tp kalo x mampu cam mane cite plak…?

 80. assalamualaikum..lpas bca smua komen kat sni saya da skit kemusykilan..sy baru je kenal dgn someone ny..dy blajar kt madrasah..mula2 kmi juz kwan je..tp skarang ny kmi sma2 ska n brkpel..tp stakat ny kmi x prnh pn jumpa..juz msg n kol..tp sy dh knal dy..so cmne ny..tiap kali dy msg soklan first yg dy tnya sma da sy dh slat ke blum..bila dy nk msuk skul dy nshat sy jgn lupa slat, sntiasa bca qur’an n taat pd Allah, mak n ayah..dsbbkan nsht 2 sy ikut la juga..stakat ny dy dh byk ubah sy jd baik..bila baca je yg kpel 2 haram dlm islam sy ptut wtpe..sy ska dy sbb dy dh hfal qur’an n slalu solat malam n wat kbjikan..lgpn sy mmg nak cari org yg dpt bmbing sy ke syurga n taat printah Allah..

 81. yang pertamenye saye bersyukur sungguh kepada Allah alhamdulillah..,sye tergerak hati untuk mencari erti cinta sebenar dan cara2 bercinta cara islam dan serba sedikit saya belajar setelah saya membaca artikeL yg tertulis.saya ad stu soaLan bercinta secara islam bagaimana setelah mengurat dan bercinta,kadang kala kite mesti juge isi perhubungan ini dgn sesuatu yg berfaedah selain hanye bercinte..,

 82. assalamualaium…
  sy skrng btul2 cnfius…
  adakah dlm Islam dlrang kte b’cpel..
  sy bru shja clash..sbb awex sy ckp cpel dhramkn dlm Islam..
  tlong…bri kn pndapat..

 83. salam….betul..couple dharamkan dan tiada istilah couple dlm islam melainkan perkahwinan……sy sndr pn bru clash…mmg menyakitkan..tp,sy rasa lbh tenang dari sebelumnye..means,walaupn kte rsa bahagia ble bercouple tp jauh di sudut hati ttp akan ada rasa bersalah n tidak tenang…carilah ketenangan…..di mana ia hny brada di jalan y di redhai allah

 84. salahkah atau berdosakah jika kita mempunyai rasa cinta pada seseorang yang jauh dari kita…seseorang yang tidak lagi kita jumpa bertahun2 lamanya, tidak lagi berbual di telefon bertahun2 lamanya atau berbalas e-mail…sbg manusia biasa saya pernah meluahkan perasaan saya padanya…saya hanya nak dia tau apa yang saya rasakan padanya benar2 ikhlas…tp kini saya dah hentikan semua tu…dia hanya ada dlm ingatan…tapi itulah yang sangat menyiksakan saya smpai hari ni…kalau bertahun2 dulu saya memang pernah bercinta dgnnya…tp skrg saya rasa saya masih mencintai dia lagi walaupun saya dah takmau perasaan itu lagi…mengapa saya rasa cinta antara kami begitu kuat…jauh di sudut hati saya, saya takmau perkara yang tak baik berlaku disbbkan perasaan ini…dan saya sentiasa mendoakan yang terbaik buatnya…semoga apa yang berlaku ni sementara saja…saya mau kembali pada diri saya yang asal…tp itulah yang payah hendak dilakukan…

 85. salam …..sesape yang nak bg komen ataw nasiihat kat sy…email sy eh…..sy mmg btul2 perlukan…. airayana@yahoo.com

 86. salam..sekadar memberi pndpt dr pndgn idup ana mgenai ‘ÇINTA’..mnta teguran jka tslh. shbt2 sume, hakikat cinta itu sndiri adlh suatu yg sgt suci dan mulia. dan semulia2 cinta itu adlh cinta kpd Allah dan RasulNya lbh dari sgala2nya. jgn sesekali kita mudah mletakn hukum mgenai sesuatu takut2 kita akn myesatkan diri sndiri dan org lain.lgpun dalm usul fiqh sndiri stahu ana di gariskn beberapa syarat2 yg perlu di patuhi di dlm mletakkn hukum. Allah Maha Bijaksana Dan Maha Luas PengetahuanNya, boleh saja Allah memimpin ati2 kita untk bertemu dgn CINTA NYA mlalui cinta2 yg Allah kurniakan pd kita kepada mnusia yg lain. spt mana yg tjd kbykknnya kpd golongan2 muallaf ‘saudara baru’kita yg bertemu cinta Allah stelah mereka jatuh ati dgn saudara2 se-Islam kita yang lain.

 87. Islam itu adlh fitrah, dan sudah pasti sgala intipati yg terkandung dlmnye tdk akn bercanggah dgn naluri manusia itu sendiri. tp slalunya akan bercanggah dgn nafsu yg ada pd diri kita dari hasil didikan syaitan. bercinta itu tdk haram bg ana, sbb tdk ada dalil langsung stau ana yg mgatakn cnta itu haram, malah lbh byk dalil dlm qur,an dan hadith yg menyeru kita untuk bercinta, &berkasih syg sesama makhluk, yg haram itu sbnrnya adlh maksiat dn zina. kita di ajar untk bercinta d dlm islam, & kita jg di ajar utk mjauhkan diri dari maksiat dan zina. ertinya, kita ble bcinta tp dlm masa yg sama ada batasannya.

 88. Mgenai hukum ‘BERKAPEL’, mmg ana pn pnah di ajar yg kapel adlh haram sbb xada dlm syariat islam dan itu adlh berasal dr budaya barat. dan ada plak yg mgatakan boleh sbb d katakan mcm istilah merisik.
  JD SHBT2, BAIK KITA AMBIL JLN MUDAH DAN SELAMAT UNTUK IMAN DAN AGAMA KITA, JGNLAH BERKAPEL..KRNA SLALUNYA YG TJD PD ZMN SKRG INI ISTILAH KAPEL ITU AKN MBW KITA KE PINTU MAKSIAT. CUKUPLAH SKADAR KITA MLUAHKAN RASA KASIH SYG KITA PD C FULAN 2 DAN MBERITAHU MTLMT KHDPN YG INGN KITA BINA BERSAMANYA KELAK TP INGT CUKUP SKADARNYE SHJ DAN JGN BLEBIH2AN KRANA TKT AKAN MGANGGU HBGN C FULAN DGN ALLAH DN AKN MLETK HRAPAN YG MLBH2 DR SPATUTNYE. LGPUN YE SHBT2,APE JAMINAN YG DIBERI PD IKATAN CINTA KITA PD C DIA DGN ISTILAH KAPEL 2??ADAKAH KITA XKN KEKAL KALO XBERKAPEL??ADAKH KITA XKN BHGIA TNPA ISTILAH KAPEL?SEOLAH2 KITA MNGANGGAP ISTILAH KAPEL 2LA YG AKN MJAMIN N MJG IKATAN CINTA KITA DAN BKN NYA ALLAH.CUKUPLAH SKADAR DIA TAHU PRASAAN N MATLAMAT CINTA KITA PDNYA, DAN LAIN2 SERAHLAH PD ALLAH YG TELAH MNETAPKN JODOH KITA SEJAK AWAL LG. SLMT BERTEMU CINTA ALLAH DAN ORG YG CINTA KITA KRNA ALLAH :)

  • SALAM..saudara amin..bley bg username facebook x?..alamat email?..ym?..sbb sy bnyk nk berkongsi ilmu dgn saudara ni…

 89. Skadar mberi pndpt dgn bekalan ilmu yg xsbyk mn..bg pmbaca,jgn d ambil sratus pratus kenyataan di ana,tetapi bykknlah btnya ye pd org yg lbh arif. mana yg tslh bg tguran..slmt bertemu cinta yg hakiki& di redhaiNYA. doa ana buat suma, n jgn lupa doakan kbaikan pd cinta ana jg ye.
  wallahuálam :)

 90. Salam ukhuwwah fillah buat semua..
  Berkongsi sedikit komentar untuk direnung,didalami dan difahami bersama..BERCINTALAH,BERKASIH-SAYANGLAH KERANA ALLAH..Benar, cinta itu fitrah..namun sejauh mana mampunya kita memelihara “fitrah” nya cinta itu agar tidak menjadi fitnah,itu adalah pokok pangkalnya..Ungkapan Cinta,biarkan ia lahir dari hati yang sentiasa ingat kepada Allah..kerana ia akan memandu cinta yang dibina kerana Allah..Sukarnya untuk menahan gelodak rasa yang bermain degan runtunan nafsu, namun berpeganglah kepada prinsip TAHU,MAHU dan MAMPU..Didiklah akal agar tahu, bagaimana caranya bercinta kerana Allah..WUJUDKAN rasa mahu pada hati, agar memelihara batasan agama..Jadikan nafsu itu MAMPU untuk melaksanakan hanya suruhan Allah..Jangan biarkan NAFSU menjadi raja, kerana nafsu akan mendorong rasa cinta yang berputik terpesong arahnya..
  UNGKAPKAN RASA SYUKUR PADA ALLAH, ATAS RASA CINTA, SAYANG, YANG DIBERIKAN..Kenang pemberian Allah,dan yang palin utama, kenanglah TUHAN YANG MEMBERI..Hargai pemberiaan Allah dgn cara, menjaganya sebaik mungkin agar sentiasa dalam redhaNya..Jika pernah langkah tersasar, Allah ada sebagai tempat kembali..Mohon keampunan Allah,mohon bimbingan Allah, dan jgn berputus asa dengan rahmat Allah..Semoga kita bertemu Cinta yang hakiki..

 91. salah x kalau kte ada perasaan pada suami owg?
  bukan bercinta……cume ny ada rasa syg…

 92. salam..cinta ni mmg ftrh smula jd mnusia sjk azali lg..tp btulnya cinta tlntak pd pencinta tu..rmai org kte klu nk bcinta iman kne kuat..klau iman senipis kulit bwg..ssh utk kite mgwl nfsu..xkrela kte ni ilmu agme sdlm mne..pkok pgkl ble cinte dh mguasai hti y hll pn jd hrm even skdr bpgg tgn..sdgkn kte xpsti org y bsme kite tu adlh milik kte k x..islam mglkkn pgnut die mjge ksucian..kscian psgn dn ksciam dri agr tplihara dr sgle bnde y mjurus k kmksiatn..utk semua..igtla kdg2 ape y ade kt dpn kite blm tntu jd mlik kite, kdg2 ape y kte hrp xsmstinye kite dpt..jgela dri sebaiknye..ssguhnye Allah Tu maha adil..wnita y bek adlh utk llki y bek..sntiasela bprangsa bek kpd Allah..ari smlm jdkn stu pgjrn, arini bwt sbaiknye..ari esk hdpi sbaik mgkin krn kite xthu ape y tlh dttpkn utk dri kite…

 93. bolehkah saya bercinta dengan seseorang dengan mengikut batas-batas yang ditetapkan oleh syarak??adakah ia bertentangan dengan ajaran islam?

 94. Salam….saya ingin berkongsi tentang COUPLE ini dari pandangan saya BERCOUPLE itu memang haram tetapi remaja-remaja generasi sekarang ini mengangap BERCOUPLE sebagai perkara yang biasa..Daripada kita BERCOUPLE lebih baik cinta pada ALLAH dan RASUL-RASUL..saya tidak mahu bercerita panjang tetapi saya mahu menyeru kepada orang yang BERCOUPLE janganlah “BERCOUPLE’..Saya sudahi dengan asslamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.Renung-renungkanlah dan selamat beramal…….BYE BYE>>>>

 95. bercinta sebelum berkahwin adalah dibenarkan tetapi mempunyai batas-batasanya seperti jika bercinta kemudian berdua-duaan bukan muhrim atau ikatan yang sah adalah haram dan membawa ke lembah penzinaan,perkara ini ada disebut dalam islam,jika bercinta tetapi secara tdk berdua-duaan seperti zmn p.ramlee itu adlah normal tetapi haruslah tdk melaggar batasan syarak islam.

 96. tiada istilah cinta sblm kawen dlm islam…cinta hny dbenarkan slps kawen

 97. Salam….sy konfius sbnrnye kpel nie haram ke x?dr blog yg sy bce nie byk percanggahn pdpt tntg kapel,ade yg kata haram ade yg x..so,sy hrap saudara/i sume tlg rujuk ustz ke ustzh dlu sblum jwb soalan nie..salam ukhwah fillah

  • Danz.. yg sbnrnya ada pihak yg m’halalkan kapel ni adlh pihak yg cuba m’halalkn cara.. yg betolny kita hya d’syariatkn berkenalan2an sj bknny berkapel.. kapel hya terjadi slps kawin.. couple ni hya terjadi stlh tuhan satukan antara dua insan.. bknnya sblm d’satukan..

 98. sy menyesal brcouple..skg ni sy hnye doakn bhwe dia adlh jdoh sy 1 ari nnt.wt temn2 yg de prasaan nk rse cple 2 cmne..fkir2 byk kli ye.seeloknye srahkn soal jdoh ni kt Allah..tibe msenye nnt mgkin kte akn jmpe psgn yg Allah mmg tkdirkn ngn kite.

  • SupoRt 4 u..!!
   Allah s.w.t da tetapkan kita 3 perkara..:
   1)rezeki kita.
   2)ajal kita.
   3)jodoh kita.
   Tp 1 perkara yg Allah s.w.t tdak tetapkan..iaitu IMAN..so,tuk dpatkan iman kita kena cinta Allah 100%…

 99. so maknenye couple 2 haram ke?janganla cite panjang lebar…..berikan kesimpulan haram @ tidak……boleh ke x boleh?straight to the point!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • ya…….couple adalah haram.coz klau kita b’couple,kita akan t’golong d golongan orang yang berzina..
   slemah-lemah zina ialah zina hati..x kan kita b’couple xda prasaan kan..

 100. saya ada beberapa soalan,dan saya minta tlg supaya org yg arif dan ada pengalaman ttg perkara ini tolong la balas soalan ini….
  saya telah bercouple dan selepas itu saya saya sedar bahawa couple itu berdosa,dan saya telah meminta dengan ‘dia’supaya berkawan dahulu,dia kata tidak kisah,dan sekarang saya telah membaca semua maklumat di ats dan saya sudah membuat keputusan utk memutuskan hubungan dan menjadi kwn biasa shj…..tetap saya takut ‘dia’ tidak boleh menerima ini….apa yg perlu saya lakukan…saya benar2 insaf…..ini semua kerana saya sudah terpengaruh dgn rakan2 saya….tetapi kami tidak pernah berjumpa atau date….kami hanya sms dan telofon…..tolong la saya……saya juga tidak mahu ibu bapa saya kecewa pd saya kerana ini,dan juga sedara mara…saya rasa jika mereka tahu pasti sukar utk merrka percaya kerana saya juga boleh dikira sebagai seorang anak atau sedara yg tidak bergaul bebas.sentiasa dipantau oleh ibu bapa,terpelajar,target sk utk mendapat keputusan yg cemerlang….tolonglah saya…saya benar2 buntu…..setelah saya sedar, perasaan suka saya kpd ‘dia’semakin hilang dan saya semakin ingin mendalami islam….sya sudah insaf sekarang….tolonglah saya…

 101. Artikel yang sangat bagus..
  Saya menyokong ape yang diperkatakan..
  Semoga ia mampu menjadikan setiap insan yang membacanya, insan yang mampu menjadi yang lebih baik daripada dahulu..
  Jadikanlah ia sebagai panduan dan pegangan hidup..
  InsyaALLAH hidup kita akan menjadi lebih indah dan manis..

 102. Assalamualaikum
  pada pendapat sy, couple 2 haram.. pernah x korang dgr cerita rasulullah bercinta? x kan? xpernah kita dgr org b’couple wk2 zman rasulullah dlu.. mcm mn rasulullah berkahwin dgn isteri2 baginda? baginda hantar wakil, merisik,meminang..
  jd kta d zman skrg ni, xperlu la b’couple.. jika ada yg b’kenan d hati, siasat dlu latar belakang dia, agamanya, keluarganya.. istiqamah, minta pertunjuk Allah, klau b’kemampuan merisik,msuk meminang..
  jgn biar perasaan 2 bersarang lma2.. nanti iblis ggu plak.. takut nnt zina hati plak.. sebelum 2 cintailah Allah dlu, jgn cintai mnusia melebihi Allah..

 103. assalamualaikum..
  saya rasa pula kan..tak payah la bercinta ni..buat semak kepala saja..hahaha
  mencari cinta illahi itu lebih baik.. susah nak mencari cinta illahi ni kalau tak bersungguh-sungguh..
  jadi siapa yang dekat luar sana yang bersungguh-sungguh nk cari cinta makwe/pakwe apa kata guna semangat tu mencari cinta illahi.. kekal sampai akhirat pula tu..
  itu yang kita cari..
  ramai yang lupa tujuan utama hidup dekat dunia ni..
  termasuklah diri saya sendiri..
  sama-sama mengingati semoga Allah s.w.t memberi petunjuk insyaallah..
  amin..

  • btul2 tu . . ank muda zma skrng kbnykan nya sibuk mcari cinta kat dunia jak … pastu tau tau plk halal dan hram nya . . . sbb tu lah jua bnyk yg marrid by acdent . .wat malu orng tua jak!!!

 104. salam…
  urmmmm, bahaye gak artikel ni, dalam islam sudah jelas kapel itu haram….
  bile dikatekan bahawe ade care islam utk mengorat org, sungguh salah sekali pemikiran itu….care islam adalah menggunakan org tgh utk siasat latar belakang org tersebut kemudian suruh tnyekan respond die, pastu mengenali antare satu same lain(maksudnye keluarge die, tempat tinggal die utk dilihat sesuai ke dgn tempat kerja kite seumpamenya bg yg dah bekerja, dan harus ingat dalam tempoh pertunangan ini adab pergaulan ttp same, xleh jumpe dua2, xleh contact selalu sgt kalau xde pape urusan…), pastu trus kawin….

  saye ingin mencabar penulis utk menerangkan bagaimanakah yang dikatakan dgn mengurat menurut islam, sertakan sekali dgn dalil dan hadis…..kalau yg pasal ghazl itu sahaje amatlah kabur isi yang ingin diketengahkan, ttg mengurat dalam islam ini….

  wallahualam…

  wallahualam…

 105. salam,apakah saranan anda untuk remaja yang ingin mengenali cinta???? Akan tetapi cinta manusia juga amat penting bagi memberi kesenganan dan kegembiraan dalam kehidupan seseorang remaja tersebut……

 106. Perkara terbaik yang perlu diikuti ialah bercinta selepas kahwin..couple itu memang haram..ulamak da bahas dah..bila ulamak kata cmgitu..so ikut..

 107. CINTA ALLAH……………..CINTAI RASULULLAH………CINTA SEMATA-MATA KERANA ALLAH…………SELAMAT BERCINTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ALLAH tetapkn yg tbaik utk kita….renungkn…..renungkn…..renungkn….perjuangan itu pahit,kerana syurga itu manis….kita rasakn dahulu sgala kpahitan ini…. SYURGA yg indah sudah mnanti…jgn lupakn solat…buat apa yg dsuruh…slamat beramal……….SALAM RAMADHAN SEMUA SAUDARAKU…….-dgr lagu–mnanti di barzakh…best..WASSALAM….

 108. Salam wbt..berbicara psl couple ni. bg sy ia sng sja…kita hnya prlu mncintai ALLAH n Rasul kita trlbh dlu..brsihkn hti kita..dn tnpa kita sdr dn duga..akn d hdrkn insn yg mncntai kita juga krna ALLAH.. cri ilmu sluas mungkin.,gali lah ia..hnya Iman jd benteng dlm mgwal nfsu..:)

 109. Assalamualaikum.
  Penjelasan “CINTA” anda memang bagus..
  tapi kebanyakannya tidak memberi salam dengan btul…
  cubalah perbaiki salam anda..
  Assalamualaikum menjadi askum??
  Itu seperti Islam menjadi slam…

 110. Cinta kadang kala tak membawa kebahagian. Tapi membawa kepada derita.Bila kite bercinta dengan manusia kite kerap di kecewakan,bila kite bercinta dengan ALLAH S.W.T kite akan mendapat kebahagian dunia dan akhirat.Betapa agungnya ALLAH S.W.T.

  • Assalamualaikum
   Bila ada perasaan suka sama suka..
   Sdangkan bukan mahram dan belum bertunang strusnya berhubung sma ada melalui mesej ataupun tlefon maka itu dilarang di sisi agama islam..dilarang bermaksud haram..bila ada prasaan suka sama suka cpat² la bertunang..bila masi x cukup umur pendam la prasaan suka tu tunggu smpai cukup umur baru bole tunang klw skadar nk bercinta tu x kekal pun bila kna brek mnangis..cuba klw dh bertunang..dibenarkan sudah suka sama suka itupun mesti mengikut hukum syarak islam..
   Walla hu alam

 111. x ada istilah couple sbnrnya dlm hidup manusia sblm berkahwin..istilah couple yg btol dlm hidup dan agama adalah pasangan setelah berkahwin..couple tu kn mksudny pasangan.. mcm mna kita bole kata si dia tu pasangan kita sblm kita berkahwin sdangkn kita xtau samada dia tu mmg pasangan hidup kita ke x smp kita d’satukan..yg sbnrny kita hanya perlu berkenal2an bknny bercouple2an.baru la selari dgn kehendak islam =) yg waras cuba fikir2kn..

 112. NO couple Until nikah…

 113. Tiada pa yang nak dikelirukan, smuanya tlah tertulis dlm Kitab Allah, yang memberi penerangan dan setitik tlah diizinkanNya untuk diambil dan dikongsi bersama, Allah myuruh saling sayang-menyayang sesama manusia tanpa mengira bangsa darah atau warna kulit, bahkan Ada hadith mengatakn ‘tidak beriman seseorg diantara kamu selagi dia tidak menyayangi saudaranya sprti dia menyayangi dirinya sendiri’, Hati saya mengatakan Boleh bercouple ttpi perlu ada batasan yg di gariskan syariat. Bknkah agama Islam(menyerahkan diri kpd Allah) itu tlah tlah Allah ciptakan sesuai dgn fitrah manusia, Dialah Allah, Tuhan yg Maha Mengetahui, Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya..(2: 286)
  Jika kita ingin mencintai makhlukNya,
  contohilah cinta Nabi s.a.w kpd Umatnya,
  walau sudah penghujung hayat Baginda,
  Tetap menyebut Ummati,Ummati,Ummati,
  Begitu besar kasih sayang Baginda pada kita,
  lihatlah diri kita, apakah kita mengikutinya jejaknya,
  mengamalkan sunnahnya, mencintai baginda..?,
  Anda tanya lah Hati anda sendiri,
  Sesungguhnya jiwa kita berada dalam genggaman kekuasaanNya..

 114. subhanallah..ramai yg membahaskan pegangan mereke mengenai couple2 ni..akhwat skalian, tundukkanlah pandangan dan jagelah hati..sekiranye anda telah jatuh hati pade seseorang, bykknlh berzikir dlm hati, menyebut name Allah, Allah, Allah..dan beristighfar..ketahuilah bahawe semue itu adalah godaan syaitan..perasaan cinte dan sayang yg timbul hanyelah apabile anda telah menyarungkn cincin di jarinya..jike masih belum lg, ketahuilh semue itu adalah bisikan syaitan..ingatlah, syaitan sering kali menjadikan sesuatu yg amat buruk itu menjadi perkare yang cantik di mate kamu..kepade sesiape yang mengatekan couple tu bleh asalkan melalui landasan islam, tak pnh wujud pn prkare sbegitu..kepade ‘pendapat aku’, anda mengatekan sendiri bahawa ‘hati anda mengatekan’, sudah menunjukkan anda mungkin mengikut hawa nafsu..harap berjage2lh dgn kate2 kite semue..wallahualam

  • betul 2,, tp sy xtau nk cakap cmne,sy brknalan gn sorg tabligh,,tp sgt mghampakan…ingtkan dia mampu tunjuk jalan terbaik tuk saya,,tp sebaliknya

 115. Assalamualaikum…menurut pendapat saya, bercinta hanyalah selepas perkahwinan. Tiada ikatan yg SAH sebelum ijab kabul…:)

 116. Assalamualaikum…saya nak mintak tlg..sy ade couple tp skrg neh sy dh insaf..tp hati sy mseh teringat lg psl dy.mcm mane neh. sy xleh lpe psl die.
  tlg laaa sye cmne leh lpe kan die dan ttp kan iman ini

 117. salam,sy nk tanya..kalau couple tu haram,mcm mne kita nk dekati seseorang itu sekiranya kita mahu berkahwin?x kn masuk meminang mcm tu aje…time remaja:haram,time msuk u pn:haram…klau mcm tu smpai ke mati la tdk brkahwin…memg Allah dh tntukan jodoh kita,tpi klau jodoh tu nk datang kt kita tpi kita pegang prinsp haram…x guna jgk…mnta siapa2 jelaskan….

 118. saya ingin bertanya.saya sekarang sedang berkasih dgn jejaka pilihan saya, tetapi ayah saya tidak berkenan pada lelaki tersebut..saya cuba untuk berterus terang dgn keluarga dan keluarga memberi pandangan mereka mengapa mereka tidak dapat menerima pilihan saya.. saya juga sudah cuba menerangkan kepada lelaki tersebut tetapi dia tak dapat terima dan minta saya bersabar sampai keluarga menerima dia kembali. sila beri pendapat anda. saya dalam kekeliruan..cuma hendak tahu bagaimana nak menerangkan kepada lelaki bahawa saya lebih memilih keluarga daripada dia..sbb family its everything to me.

 119. ya,mmg betul,bercouple berkasih,,,bkn pnyembuh ksunyian.. rasa sunyi akn hilng bila kite dekatkan diri denganNYA.. Tuhan Maha Mengetahui yang tersembunyi.. dan aku sendiri mnyerahkan jodoh aku padaNYA.. Aku hanya mencari,semuanya atas ketentuanNYA..Cm satu,bercouple hanya memperbodohkan diri sendiri…

 120. salam
  mungkin boleh baca link ini:
  http://leokid.wordpress.com/2010/03/18/zina-hati-tangan-kaki-mulut-mata/

  janganlah kita rigid sangat dlm sesuatu perkara tu.fitrah setiap manusia berbeza.ada yang dilahirkan dlm keluarga yang sangat bagus agamanya.ada yang sederhana saja.
  bg yg dah berpunya,jgnlah terus clash..lebih2 lagi kalau family dah tau psl hubungan korang tu.cuma prlahan2 kurangkn cntact sesama sndri.kalau nk jmpa pn kat rumah masing2 tak pun ada family member yg teman.jmpa pun mungkin sekadar bertanya khabar cmtu.no need nak mkn2 kat luar,tgk wayang ke..xperlu kot.messsage2 pun kurangkn skit dmi skit..tak perlu lebih2.smpan lepas kawen ok.lama2 nnt akn terbiasa da tak cntact sgt..yg penting saling percaya sama sendri saja.bila da prcaya,n mak ayah pun suka ngan pilihan kita,so..xprlu la nk trlalu sgt berhubung.buat mcm biasa je.bila smpi saat yg sesuai,si lelaki cpt2lah pinang.

  jgnlah trus clash.melainkan sudah obvious yg psgn kita tu jnis gatal miang..kalau dia mmg baik n dr family yg baik2..mcm yg sy ckp td,kurangkan berhubung.boleh je mcam tu..sapa kata bercinta kena gak jumpa,kol,msg2 selalu.

  Islam itu tak membebankan.

 121. asalamualaikum. mcm mna klu org tu aku mnt dn aku mw jga dya smpai akhir ayat aku. ttpi dya x percya kn aku. ble ag tips

  • ….haii….assalamualaikum wbt….sory erk tba2 kcu….sbnrnya…tak smestinya orang yg ko suka skrang tue akan kekal smpailah suatu ari nanti……..lau dia tak caya ngan ko…biarkan jak….jgan ambik ati…mungkin dia bukan jodoh ko kan….ko tak prlu susahkan diri mengejar dia…and ko msti yakin…jodoh tu di tanganNYa,,,jadi tiada yang prlu dirisaukan lau dia tak nak trima ko….yg pasti ko msti yakin masi ada lgi muslimah di luar sna yg lbih baik….k….hehe….salam perkenalan~….muslimahluvislam

 122. assalamualaikum pada suma para sahabat@remaja2 di lur sana yg sedang hangat topik yg telah dijadikN ISU semasa dlm fenomena yg smakin hari mnjadi2,semakin sukar tuk di faHAMI….sebenarnya cnta dlm islam,hanya berputik selepas hbgn sah yg hkiki dlm p’hbgn antara suami dan isteri sahaja mnurut islam yg syumul…hanya hati mampu mandu gerak hati ke mana arah yg di tuju…insya’allah kita mampu melakukan nya….

 123. saya keliru dengan penjelasan yang terlalu banyak bercanggah antara satu sama alin.. ade yang mengatakan bahawa bercinta@bkapel itu haram tapi ustazah saya pula kata.. bercinta@bkapel itu tidak haram tetapi cara kita yang menyebabakan ianya menjadi haram..
  baiklah,, soal zina hati and usaha kita untuk menghindarinya..
  baiklah…di sini ade situasi di mana.. sepasang kekasih yang memutuskan hubungan setelah mendapat tahu bahawa kapel itu haram… namun mereka masih ade perasaan syg antare sattu sama lain… dan kadang2 merindui antre satu sama lain… tidakkah itu termasuk dalam zina hati???
  situasi kedua.. bertunang dgn pilihan keluarga atau belum pernah mengenalinay. tempoh pertunangan ialah tempoh mengenali hati budi masing2 apabila sudah mengnali antre satu sama lain sudah pasti timbulnya perasaan sayang dan rindu.. jadi mereka akan selalu merindui antre 1 sme lain.. adakah ia termasuk juga dalam zina hati????
  situasi ketiga.. seseorang yang menonton tv yang memaparkan adegan panas atau wanita2 atau lelaki (pelakon) dan penonton membayangkan sekiranya mereka berada di situasi seperti itu.. cth dalam citer hindustan, mereka membayangkan bersama Shah Rukh Khan.. tidakkah itu termasuk juga didalam zina hati???
  jadi.. adalah sukar utk mjauhkan diri dari zina hati. kerana zina hati itu sgt subjektif dan berlaku di mana2 shj malah bile2 mase sje.. kite cume mampu berusaha mengurangkannye kerana adalh sukar untuk mengelak darinya 100%..
  wallahu’alam.. saye cume beri pendapat.. maaf jika ade yang salah

 124. klo mnrut filsafat yng au dapatkan dri Pondok pesanteren yng au naung waktu Smp,,, bercinta itu bleh ah tp jng lupa dengan ALLAH ,,& norma2 Islam,,, THANKS ,,, WASALAM

 125. sebenarnye..kita sndiri yg mencorakkannye..kesucian cinta dan mngurat tu xsalah pun..yg salah kita yg salah menilainye..

 126. assalamualaikum..
  saya ada kenal ngan sorang laki ni…dan saya memang sayang kan dia…lepas baca komen kat sini,saya rasa nk je clash ngan dia..saya boleh tinggalkan dia,tapi saya xnak dia bencikan saya..saya xnak dia sedih..lagi pun saya tau,saya sayang kan dia lebih dari yang sepatutnya,walaupun saya tau yang cinta abadi itu hanya pada Allah..
  and now,saya xtau nak wat cam mana…

 127. couple adlah haram disisi islam…
  kerana jika ber’couple kita pasti akan mengigati pasangan kita yang sudah semesti nya bukan muhrim kita adakah itu dianggap baik? (jawapannya ada pada anda)

  allah memang mengalakkan makhluknya berkasih sayang tetapi hanya kerananya bukan kerana mungkin orang itu hansem,cantik dan sebagainya….

 128. assalamualaikum..
  saya sekadar mahu bertanya dan mahu berkongsi ilmu

  saya berumur 21 tahun dan saya berkenalan dengan seorang gadis yang berumur 18 tahun..jujurnya saya berkawan dengan dia memang bermaksud untuk mengahwini si dia..InsyaAllah..tentang budaya ‘couple’ ini juga ada pendapat yang mengatakan boleh selagi menjaga batas pergaulan dan ada yang mengatakan haram..

  pada pendapat saya..terlalu ramai yang berbalah tentang isu ini..bukan niat saya untuk lancang berkata2 cuma niat saya ikhlas..sejujurnya ramai diantara kita yang sibuk mengatakan couple ini haram..kerana mampu membawa ke arah zina..persoalannya bagaimana untuk mereka yang menjaga batas2 pergaulan?janganlah terlalu mudah kita menjatuhkan hukum..seandainya hukum kita salah kita mengundang dosa yang besar terhadap diri sendiri..jika ada insan yang selepas membaca ini dan terus memutuskan hubungan dengan pasangan..langsung tanpa apa2 pertalian lagi..bukankah berdosa kita memutuskan silaturrahim sesama umat..

  selain itu jika dibawa isu membuang masa dan wang sebagai contoh membeli kad top up dan sebagainya adakah ini masih membawa kepada zina..tidak bukan?ini jelas membawa kepada pembaziran..ya..pembaziran bukan sesuatu yang baik..tapi sama2 kita renungkan..kita salahkan individu2 ini kerana membazirkan wang membeli kat topup lalu bagaimana kita yang membeli barang2 yg tak diperlukan di mall dan sebagainya terutama ketika sale..bukankah sama kita dengan mereka??apa kurangnya kita?

  jadi apa yang dapat saya simpulkan di sini..setiap manusia tak lepas dari kesilapan..janganlah terlalu mudah kita menjatuhkan hukum..janganlah mudah kita mencari kesalahan orang lain..perbaikilah diri sendiri..moga2 hidup kita diberkatiNya..sekadar berkongsi pendapat..wallahualam

 129. asalamualikom….kapel..kapel…kapel…????knpe ia mnjad mslah kpeda kwan kte yg bkpel ney..kiteowng ney kpel gak…tpy kteowng x pnah lupe tntng btas laki n pmpuan…soo..yg pnting ingat lah allah…dan jgan prnah mlupekan nye…!!!!SALAM…

 130. assalamualaikum!……hahahaha….sye plk larh ngok dak zmn skunk…pntg sgt ke chenta 2….???wat eve larh…hehehe

 131. jika couple itu haram, maknanya sume org pasti berdosa kerana hampir semua org bercinta dulu sblom mereka kawen..adakah bgitu?walaubgaimanapun, setiap manusia define the word “couple” or “cinta” differently. kpd mereka yg sedang bercinta dan mampu mengurangkan dosa dr hari ke hari lg bagus dr mereka yg hanya menghentam couple ni totally haram..(maknanya depa ni sampai bila2 la tak kawen..hehehe)

  • hmm..mnarik topik ni..sbgai seorg remaja isu-isu cinta mnurut islam ramai yg tidak mpedulikannya.namun hakikatnya,cinta mnurut islam amat penting.kadang2 de psangan yg sggup bersumpah dgn nama ALLAH dan ibu bapa semata2 menutup pnipuaan dlm percintaan.ini menjadi persoalan kepada saya,apa hukum bg golongan ini?

 132. jd sape2 tu yg terlanjur (couple).. cpt2 la clash… igt dosa pahala skit.. hehe

 133. salam..kepada sahabat2..hendaklah di fahami bhw perkataan haram itu hukumnya berat dan xdgn sewenang2nya bleh mnjatuhkn hukum tanpa dalil yg qat’i,dan perlu lah dikaji semula asbabun nuzul ayat la taqrabuz zina itu agar tidak di salah ertikan..berkata2 tanpa ilmu atau mngambil ilmu skadar atas angin itu amatlah berbahaya

 134. Asalamualaikum kpda semua insan yg d’rahmati oleh ALLAH…pda pndgan sya bercouple adlah tdk hrm selagi kta berpgang pda ajran islam…lumrah manusia ingin d’cintai dan d’syangi..Adew btul couple adlh pntu kpda k’maksiatn,tpi jika sesorng itu mmpunyai akal yng wras dan mmpunyai pggn agma yg kukuh…insyallah tdk berlakunya perkra yg tdk elok…mmg btol zmn skrng couple adlh jln pnyelesain mslh untk melpskan nafsu bgi remaja skrng..tpi bukn smua yg mmpunyai fkrn sebegitu…klau kta couple dan kta mngikut ajrn Nabi Muhamad S.A.W dan patuh kpda islam…insyaallah hbgan kta diredhai oleh ALLAH.

 135. dalam al-Quran tidak menyatakan kapel itu haram dan juga tidak diberitahu kapel itu halal…berpasngan jika kita ingin mnjadi satu anjakan paradigma dalam hidup kita tida ade4r mnjadi masalah kalau kita berpasangan.. Dengan syarat kita menjaga batas pergaulan kita sebagai muslimin dan muslimah..sudah tentu tidak akan berlaku maksiat.. selagi hati kita menyatakan kita cinta akan si dia kerana Allah s.w.t.

 136. salam,
  kapel…urm,klo kapel haram,mst r rmai yg x kawen coz myb sblom tunang,diorg kapel..,tp xtau r,..tp klo kapel,jge batas2 2 mcm mne??,slh gak ke?konpius arr…xtau mne btol,tlg..,

 137. haaaa….
  ni ade satu cerita….kite gune jawapan aqli plak…bace, jgn x bace, insya’allah seronok dan bermanfaat…

  kisah ttg BABI HALAL…

  Babi Islam

  Kisahnya mengenai 3 org, Syafiq, Safura dan Muhammad. Syafiq dan Safura sama-sama belajar di SAM Bestari. Beberapa lama kemudian, Syafiq jatuh hati pada keayuan Safura. Matanya mengalahkan Zinnirah. Wajahnya berseri-seri dengan cahaya keimanan. Pergh!! Cantik sangatlah jika nak diceritakan. Tetapi, Syafiq cuba tahan. Dia tidak boleh meluahkan perasaan dia pada Safura sebab nanti takut kena tangkap dengan ajk pencegah maksiat sekolah.

  beberapa tahun berlalu…Akhirnya, apabila Syafiq berada di Tingkatan 5, dia sudah tidak mampu bertahan. Dia mengatur langkah dan akhirnya, Safura tewas pada pujuk rayunya. Walaubagaimanapun, mereka ini sedar yang mereka orang Islam. Islam tidak membenarkan umatnya ber’couple’. Jadi mereka berpakat yang mereka ini hendak membuat satu revolusi dalam couple. “COUPLE ISLAMIC”. Asal keluar, pergi tempat terbuka. Tak mainlah tempat gelap-gelap ni. Bukan itu sahaja, Safura kena pakai tudung labuh. Syafiq pula pakai serban dan jubah. Lepas itu mereka keluar bukan membuang masa, keluar bawa Al-Quran. Berhenti di kedai makan, tadarrus lagi. Jalan pula, mana ada pegang-pegang tangan, mereka ikut cara Nabi Musa. Lelaki di depan, perempuan di belakang. Bila balik rumah, missed call pagi-pagi. Suruh qiamullail. Hah! kan Islamic punya couple tu.

  Setelah setahun mengamalkan taktik sedemikian, Syafiq ditakdirkan bertemu dengan Muhammad. Ketika itu Syafiq dan Safura sedang bertadarrus di RFC. Muhammad tiba-tiba datang menghampiri mereka kerana tiada tempat duduk. Bila duduk, Muhammad bertanya, “Have you married?”. “No.”, jawab Safura. “So, why you sit together with this ajnabi alone here”, tanya Muhammad. “Kami couple, tapi Islamic way” jawab Syafiq. Muhammad hanya tersenyum mendengar jawapan itu. Muhammad pun memulakan ceritanya.

  “Aku ni muallaf. Asal dulu aku kristian. Tinggal kat Singapore. Dulu, aku suka sangat makan babi. Kalau sehari tak makan, pengsan aku. Pernah sekali mak aku terlupa beli babi, aku masuk wad malam tu. Tetapi, Alhamdulillah, Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya. Bila aku masuk Islam, aku dapat tahu, dalam Islam tak boleh makan babi. Aduh, pening kepala aku. Macam mana aku nak buat ni??? Seminggu aku masuk hospital lepas masuk Islam. Kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat-peringkat dia. Tapi aku…mana ada. Jadi, time kat hospital tu aku fikir. Akhirnya, aku jumpa satu jalan keluar. Aku nak Islamkan babi tu. Aku beli seekor anak babi. Dari kecik aku jaga dia. Seekor lalat pun aku tak bagi dekat. Setiap jam aku mandikan dia. Lepas 3 hari, aku bisikkan kat telinga dia dua kalimah syahadah. Lepas tu, tiap-tiap hari aku bagi tazkirah kat babi tu. Asal dia berak aku vacuum terus. Camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2 tahun. Lepas dua tahun, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Masa untuk sembelih babi ni. Tengok-tengok babi ni takde leher. Tapi, lantaklah. Aku tibai je sebab dah 2 tahun tak makan babi ni. Lepas tu, aku pun masak la bakut teh. Tengah-tengah makan, nampak seorang ustaz tengah jalan-jalan. Muka macam lapar je. Aku pun ajak la dia makan. Ustaz!!! jom makan. Babi Islam nih.”

  Bila terdengar kisah itu, Syafiq dan Safura pun sedar. Kalau benda itu haram, ia tetap haram. Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas…

 138. salam….
  kata brcinta tu x haram tp couple tu haram….sedangkan brcinta tu jgak bleh mndekati zina jugak…ape bezanye kalau couple tu haram sbb mndekati zina sdangkan brcinta tu pun pkara mndekati zina???sy mmpunyai sorg kwn dia couple dgn sseorg ppuan tp dia brjya mngubah sorg ppuan tu dri jahat mnjadi baik, darpada ppuan tu brpakaian x snonoh sampai mnutup aurat…tu dikira haram??

 139. sy suka kan seseorang tp dye dah ada awek,cam mane cara sy nk pikat dye . . . ? ? ?

 140. saya pening sangat pk benda ni..emm..

 141. manusia ada 2 sifat iaitu keji dan keadilan..
  mcm tu juak dgn cinta…
  cinta ada 2 jalan iaitu jalan mndekatkn diri pd zina n jalan mndektkn diri pd ALLAH..ia trserah pada diri msing2,,,islam x melarang brcinta…sbb cinta itu asas dlm islam,,,islam dtang d tnah melayu pun melalui prdagangan, prcintaan dan dsusuli pkwinan dan kuasa raja..krana cinta jugak islam tersebar luas…kalau lah org mngatakan cinta tu haram krna bleh mndekati zina knp wujudnye gay dan lesbian??knp wujud nye zina anak dgn bapak??zina kwn dgn kwn??..x semestinya nk dekat dgn zina perlu brcinta.. Imam Ibn Qayyim menjelaskan cinta adalah fenomena universal dan ia memberi kesan yang mendalam kepada jiwa manusia hinggakan dalam sastera Arab menghasilkan lebih dari 60 istilah cinta. Dunia Melayu pun apa kurangnya.

  Syaikh (alMarhum) Abdullah Nasih Ulwan berpendapat: Islam mengiktiraf cinta yang bersemi pada setiap individu dan Islam telah menggariskan tiga tahap cinta:
  * Cinta agung: Cinta kepada Allah, Rasul dan Islam serta berjihad membuktikannya.
  ** Cinta pertengahan: cintakan sesama manusia: ibubapa, anak-isteri, kaum kerabat dan sahabat handai
  *** Cinta bawahan: menyintai sesuatu melebihi cinta kepada Allah, Rasul dan Islam.Bolehkah pasangan bukan mahram bercinta sebelum kahwin?

  Syaikh Atiyyah Saqr menjawab: Kenapa tidak? Cinta adalah suci, cinta dalam bentuk apapun dibolehkan oleh syara’ asalkan tidak dikotori dengan niat dan aksi kotor; ia mestilah tidak bercanggah dengn hukum-hukum syara’ dan diiringi dengan cinta yang diredhai oleh Allah.

  Cinta sejati boleh dibina sebelum berkahwin asalkan cinta yang direstui agama, dilahir dan dipupuk melalui saluran agama. Islam tidak menentang cinta kerana cintalah asas dalam ibadah antara hamba dengan Penciptanya; manakala cinta jugalah asas kepada pembentukan sebuah keluarga Islam yang harmonis.

  Cinta yang dibenteras oleh Islam ialah cinta yang dicemari oleh maksiat dan menuruti hawa nafsu; manakala mereka yang memupuk cinta tapi tetap berpegang kepada ajaran Allah dan mengikuti saluran syara’ adalah diharuskan oleh syara’ dan
  seterusnya memadu cinta melalui jalan pernikahan yang sah dan halal.

 142. Cinta Takkan Hadir Tanpa Di cari… :)

 143. sye nk bg thu…sye nie dlu owg ckp baek…..owg ckp sy slalu pegi smyg jemaah tk kira kat ne pun….surau atau msjd…..pegi dga ceramah….sye bersyukur sgt2……tetapi,,,selepas sye brtemu dgn sseowg….sye nye ibadat brkurangan……sy dh tk pgi smyg jemaah lg….sy asyik msg je ngan dye……sye dibuai cinta…..klu dlm sehari tu,,,pling kurang pun msti ada dua kli pgi smyg jemaah sbb smyg kat surau ngan msjd nie pat pahala besar……sye thu…tp..sekarang,,sy wat bodo….sye penah jumpa dye,,,tp ngan fmily kteowg…..sye blum penah dating ngan ssiapa pun…..adakah ptot sye ptus??? sye tkot mlkukan ati dye…….sye tkot wat maksiat……harap dpt bg pndgn…..

 144. assalamualaikum..bg sy couple 2 hram…bg yg ptus slps dpt thu couple 2 haram,alhamdulillah…mmg btul bla ptus couple n tunang kta msti ingt kt org 2…zina hati bukan…sbb e2lah kta perlu mncri cnta ALLAH..knpe kta tdk mengingati ALLAH sbgaimna kta ingt insan e2..ape yg ustzh sy ckp,bla kta ingt kt sseorg yg bkn mhrm kta,istigfarlah..dktkn dri kpd ALLAH..mmg sukar..tp kita mencuba bukan..bercinta dlm islam hnya 1..iaitu prkahwinan..sibuk mngejr cnta mnusia shgga lpa kpd cinta ALLAH..sggp brkta apa sja utk prtahankn iktn cuple kita 2..knpe tdk cuba prthankn hubungan dgn ALLAH…bla sruh cari cnta ALLAH,trus ckp ssah..sbb hti kita tlh diisi oleh makhlukNYA..maaf law slh..sy hnya insan biasa..

 145. kamu dah silap,..
  kawin tu bkan nye cinta dalam isalm,,..
  apa guna klau kawin kalau x de rsa cinta pd ALLAH..
  org kafir pun kawin kan…
  cinta dalam islam bkan 1…
  bnyak cnta…
  yg prtama cinta pd pncipta iaitu ALLAH…
  2. cinta pda rasul…
  3.islam..
  4.ibu bapa n kluarga…
  5.cinta pda ssorg yg ALLAH tlah tiupkan rasa cinta tu n sahabat2..
  jgan salah tafsir pasal islam ia bleh mnjadi kan fitnah dalam islam..
  cinta lh krana ALLAH…
  islam x pnah mngharamkan cinta..
  x payah lah kita nak mnghukum ssorg itu..
  kita hnyalah manusia…
  cinta tu asas dalam islam…

 146. maaf.sy slp..maksud sy cnta(couple) dlm islam hnya prkhwnn…btul ke org yg couple sblm khwn 2 mncntai psngannya krna ALLAH..bkn krna nafsu..nafsu ingn mmlki..sbb 2 diikatkn dgn couple..couple 2 istlh yg dgnakn oleh muda mudi skrg utk mngkt hubungan mrka..couple 2 mknanya psngan..kta ykn ke yg dia 2 psngan kta?kta xprnh thu sape jdoh kta…mmg btul ape yg saudra bgthu yg cnta dlm islam 2…tp kbnykn mnusia skrg ni mltkkn cnta kpd mnusia yg plg utma..mmg islam tdk prnh mghrmkn cnta..rsa cnta 2 ftrh mnusia.sy ade trbce skranya seorg llki jtuh cnta pd seorg wnita,dia hndklah mlkukn solat istikarah..jka ALLAH bg ptnjuk,g approach org tuanya..bkn dia..ALLAH tak bnrkan kta mndkti zina..swk2 adam & hawa brada d syurga..ALLAH tdk mmbnrkn mrka mkn buah khuldi.tp ALLAH thu.mnusia tdk thn diuji.oleh e2 ALLAH mlrg mrka drpd mghmpri pkok e2..sdgkn lrngn sbnrnya adlh jgn mkn buah e2..maaf ats kslpn komen sy sblum ni & komen sy yg ini..

 147. ok mnkin couple haram tp brcinta tu x haram kan..islam x mnyatakan cinta antara ssama manusia tu haram dalam islam sdangkan ianya dah wujud sjak pd zaman Rasullulah lg…stiap bnda dalm dunia nie ada kbaikan n kburukan…
  mcm tu jgk dgn cinta ianya ada jalan untk mndekatkan dri kpada ALLAH n 1 jalan lagi jalan kemunkaran…trpulanglah pd kita sndirikan..cinta tu bkan mndekatkan dri pda zina tp cara org brcinta tu yg mndekati zina…kalau nk ikut kan brkawan pun bleh dekat pada zina klau x kna cara nye bkan sje brcinta…kalau saudari ckp brcinta tu bleh dekat pd zina knapa wujud gay n lesbian sdangkan mreka x brcinta…sbb tu islam myarankan mnutup auran n jaga batas pergaulan..klau kita x jaga batas prgaulan kawan dgn kwan pun leh brlaku zina…x smestinya kna ada rasa cinta bru ada zina…sbb tu islam x mngharamkan nya…ianya ada sbb manusia yg suka mnghukum ssama manusia..brpegang tguh lah pada AL-QURAN &HADIS nescaya kamu x kan ssat..so knyataan yg mngtakan brcinta tu haram x de pun dlm hdis or Quran..sdangkn shabat Nabi yg brcinta pun Nabi x mnyatakan ianya haram n Nabi mbritahu spaya shabtnya mndindangkn lagu cinta itu lah adab kaum ansar…ingat lah islam datang tnah mlayu pun mlalui prdagangan,prcintaan,prkwinan and kuasa sultan…tu kan sejarah islam..x kan x blajar..stiap bnda yg brlaku ada kbaikannya..

 148. terima kasih atasd nasihat saudara..insyaALLAH…semoga kita semua akan tetap berada di jalanNYA..(hati addalah ibarat Raja..dia yang memerintah anggota samaada taat atau ingkar perintah ALLAH.kalau hati itu bersih,maka baiklah segala perbuatan jasad.tapi kalau sebaliknya,hati yang cenderung kepada maksiat maka hati inilah hati yang berpenyakit & suka memilih perkara yang disukai oleh hawa nafsu.hati tahap ini diselubungi nafsu Ammarah.)assalamualaikum..

 149. kalau saudari nk thu lebih lanjut cri lah trjemahan AL-QURAN…
  org islam x ske mngkaji ssuatu sbb tu ekonomi di kuasai org bkan islam…
  sdangkn kitab tntang ekonomi islam ada slah 1 drpd 4 kitab islam…ALLAH telah mnunjukkan kpda kita yg dunia ssuatu bnda ada kbaikan n kburukan mlalui prsekitaran kita sbb tu kgunaan akal bkan sy utk brfikir tp brfikirlah pd kbesaran ALLAH..contohnya msti saudari x thu ada 2 spisis nyamuk brbeza iaitu nyamuk yg mnghisap darah 1 lg nyamuk yg mmakan nyamuk…ksimpulanya dalm smua bnda ada kbaikan n kburukan sama mcm bcinta ada kbaikn n ada kburukan..kbaikan tu bleh mndekatkn diri kita pd ALLAH and kburukan tu bleh mndekatkn diri kita pda zina n dosa2 tp tu trpulanglah pda sseorg tu yg mmilihnya…

 150. apakah maksud couple…??..sape2 blh tlg bg komen..please..

 151. pasangan…..

 152. Saya ada 2 soalan,,,>>.1.macam mana nk mengetahui sama ada seseorang itu jujur dgn kita,,maksudnya tidak berbohong kepada kita..??2.macam mana nk halang diri kita dari mengulangi perkara yg salah berulang-kali..??

 153. couple bkn zina???

  s0 interesting..!.ntuk mmahami erti sbenar zina hati serta c0uple……slmt sAbar mmbce..

  by I Love Allah SWT and Prophet Muhammad SAW on Sunday, April 24, 2011 at 8:24am

  Assalamualaikum semua..

  Kawan-kawan.. Baru-baru ini, saya ada terbaca salah satu post dalam ruangan group ini yang berkisar soal couple, atau lebih tepat, bercinta.. Terdetik di hati saya untuk menyiasat perkara ini dengan lebih lanjut.. Hal ini kerana, saya mahu tahu apa hukum yang sebenarnya.. Alhamdulillah, dengan izin Allah yang Maha Berkuasa, saya berjaya mengetahui tentang perkara ini dengan lebih tepat dan mendalam.. Saya telah bertanya pada seorang ustaz tentang isu ini.. Beliau kemudiannya membalas email saya, dan dalam balasannya itu, beliau meminta saya berkunjung ke sebuah laman web kerana di situ beliau telah pun menyediakan jawapan bagi persoalan tersebut.. Oleh itu, inilah isi kandungannya.. Saya sekadar hendak berkongsi ilmu yang saya terima..

  MEMAHAMI MAKSUD COUPLE DAN ZINA HATI

  Apabila saya terlibat dengan kerja dakwah, barulah saya tahu saya telah banyak melakukan zina hati,” kata seorang pemuda.

  “Itulah dulu pun saya ada kekasih, dan kami saling cinta menyintai dan merancang untuk berkahwin apabila sampai masanya, tapi apabila saya tahu hubungan saya dengan dia tu menyebabkan saya dan dia terjebak dengan zina hati maka saya putuskan”

  Seringkali saya mendengar kata-kata seperti itu keluar melalui kata-kata atau tulisan daripada mereka yang melibatkan diri dengan gerak kerja persatuan-persatuan Islam atau kerja-kerja dakwah remaja.

  Pada mulanya saya buat tak kisah atau dengan kata lain buat tak pot kerana saya menganggap kes-kes itu sebagai kes terpencil yang biasanya berlaku di zaman sekolah menengah. Biasalah tu budak-budak sekolah yang baru dalam proses pra-matang kepada matang, baru nak up orang kata, pedulikanlah.

  Tapi apabila ada pelajar di peringkat universiti yang mengeluarkan kenyataan-kenyataan mirip sebegitu, saya mula tertanya-tanya dan bersyak wasangka, “eh takkanlah pelajar universiti yang bakal keluar sebagai pemimpin masyarakat pun tak faham-faham lagi, mustahillah”.

  Tapi ternyata, sangkaan saya itu meleset sama sekali. Mimpi buruk melanda diri setelah melancong ke laman-laman web internet yang mempromosikan keislamikkan mereka. Saya terkejut apabila mendapati ketempangan yang cukup serius dalam memahami apa yang diistilahkan sebagai zina hati.

  MAKSUD ZINA HATI DAN ZINA KECIL YANG LAIN

  Sabda Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam:

  (إِنَّ اللهَ كَتَبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ حَظَّهُ مِنَ الزِّنَا أَدْرَكَ ذَلِكَ لاَ مَحَالَةَ، فَزِنَا الْعَيْنِ النَّظَرُ، وَزِنَا اللِّسَانِ الْمَنْطِقُ، وَالنَّفْسُ تَمَنَّى وَتَشْتَهِي، وَالْفَرْجُ يُصَدِّقُ ذَلِكَ وَيُكَذِّبُهُ). رواه البخارى (6/2438، رقم 6238)، ومسلم (4/2046، رقم 2657)، وأبو داود (2/246، رقم 2152)، والبيهقى فى شعب الإيمان (4/365، رقم 5428).

  وفي رواية مسلم: (كُتِبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ نَصِيبُهُ مِنْ الزِّنَا مُدْرِكٌ ذَلِكَ لَا مَحَالَةَ فَالْعَيْنَانِ زِنَاهُمَا النَّظَرُ وَالْأُذُنَانِ زِنَاهُمَا الِاسْتِمَاعُ وَاللِّسَانُ زِنَاهُ الْكَلَامُ وَالْيَدُ زِنَاهَا الْبَطْشُ وَالرِّجْلُ زِنَاهَا الْخُطَا وَالْقَلْبُ يَهْوَى وَيَتَمَنَّى وَيُصَدِّقُ ذَلِكَ الْفَرْجُ وَيُكَذِّبُهُ).

  Maksudnya: (Sesungguhnya Allah mencatatkan bahagian zina yang tidak dapat tidak berlaku ke atas anak-anak Adam. Zina mata itu adalah pandangan, zina lidah itu adalah ucapan, nafsu mengharap dan berkeinginan, dan kemaluan itu mengiyakan atau mendustakannya). Hadith riwayat Bukhari (6/2438, no 6238), Muslim (4/2046, no 2657), Abu Daud (2/246, no 2152), dan Imam Baihaqi dalam Shu’ab Iman (4/365, no 5428).

  Dan dalam riwayat Imam Muslim: (Sesungguhnya Allah mencatatkan bahagian zina yang tidak dapat tidak berlaku ke atas anak-anak Adam. Mata itu zinanya pandangan, telinga itu zinanya mendengar, lidah itu zinanya ucapan, tangan itu zina melakukan kekerasan, kaki itu zinanya langkah, dan hati itu mengharap dan berkeinginan, dan mengiyakannya kemaluan atau mendustakannya)

  Hadith pertama menggunakan istilah zina nafsu, manakala hadith yang kedua pula menggunakan istilah zina hati. Hadith inilah yang menjadi hujah tentang wujudnya zina yang dinamakan dengan zina hati dan tidak syak lagi hadithnya adalah hadith yang sahih.

  Tidak dipertikaikan kewujudan istilah zina hati dan asasnya dalam Islam, tetapi apa yang dipertikaikan adalah kegagalan ramai daripada kalangan mereka yang bercakap tentangnya untuk mengupasnya secara ilmiyyah sehingga adakalanya membuatkan remaja dan pemuda salah faham yang seterusnya menyebabkan berlakunya pemikiran yang tempang dalam beragama.

  Apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan zina hati? Adakah jatuh cinta kepada seseorang itu dianggap zina hati? Adakah teringatkan seseorang itu zina hati? Mungkin sebahagian daripada kita akan menjawab: “Ya, itulah zina hati”. Apabila ditanya lagi mengapa itu zina hati? Jawab mereka: “Kerana kita mengingati seseorang yang ajnabi (bukan mahram) yang tidak halal buat kita”!!!

  Kalau anda meletakkan sebab pengharamannya adalah kerana dia ajnabi jadi tidak halal bagi kita, bagaimana anda mahu menafsirkan firman Allah dalam Al-Qur’an tentang Sahabat Nabi yang teringatkan perempuan ajnabiyyah yang tidak halal buatnya?

  Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah, ayat ke-235:

  عَلِمَ اللَّهُ أَنَّكُمْ سَتَذْكُرُونَهُنَّ وَلَكِنْ لا تُوَاعِدُوهُنَّ سِرّاً إِلَّا أَنْ تَقُولُوا قَوْلاً مَعْرُوفاً

  Dalam ayat ini dan ayat sebelumnya, menceritakan tentang عدة / iddah (tempoh suci) perempuan yang bercerai dengan suaminya. Kemudian ada lelaki ajnabi yang mengintai-intai peluang untuk melamar perempuan ini. Lalu Allah berfirman ((Allah Maha Mengetahui bahawa kamu akan mengingati perempuan tersebut, tetapi jangan kamu berjumpa dengan perempuan itu secara rahsia kecuali dengan berkata-kata perkara yang baik.

  Syed Qutb dalam tafsirnya berkata: “Dan Allah telah mengharuskannya kerana itu berkaitan dengan kecenderungan fitrah yang halal pada asalnya, harus pada zatnya … dan Islam itu tidak menghancurkan kecenderungan fitrah tetapi membajainya, dan tidak menekan naluri kemanusiaan tetapi mengawalnya. (Rujuk Fi zilali Qur’an oleh Syed Qutb, jilid 1, m/s 238).

  Bukankah perempuan yang baru berpisah dengan suaminya merupakan perempuan ajnabiyyah kepada lelaki lain yang mahu melamarnya??? Tapi mengapa Allah langsung tidak mengatakan kepada lelaki ajnabi itu tak boleh mengingati perempuan tetapi hanya berpada dengan berkata (Allah Maha Mengetahui bahawa kamu akan mengingati perempuan tersebut tetapi jangan kamu berjumpa dengan dia secara rahsia).

  Justeru apa yang dapat difahamai daripada ayat tersebut adalah: Tiada masalah dalam mengingati perempuan tersebut, tapi jangan fikir nak buat yang bukan-bukan yang bertentangan dengan syarak’. Itulah apa yang sepatutnya difahami daripada firman Allah tersebut.

  Kalau mengingati perempuan yang ajnabiyyah itu zina hati, tentunya Allah melarang para sahabat daripada mengingati perempuan, tetapi Allah sendiri tidak melarang bahkan memberi izin.

  Justeru, yang dimaksudkan dengan zina hati itu adalah hati yang menaruh niat untuk berzina, menikmati hubungan persetubuhan luar nikah. Itu yang dimaksudkan dengan zina hati. Rujuk kembali konteks hadith berkaitan zina hati secara keseluruhan. Tidakkah di pengakhiran hadith tersebut Nabi ada menyebut:

  وَالْفَرْجُ يُصَدِّقُ ذَلِكَ وَيُكَذِّبُهُ

  Maksudnya: (dan kemaluan itu mengiyakan atau mendustakannya). Bermakna semua perkara daripada tangan, kaki, telinga, mata, lidah, hati yang menuju ke arah persetubuhan haram barulah dipanggil dengan zina. Sebab itu disebut di pengakhiran hadith (Kemaluan itu yang akan menentukan berlaku atau tidak berlakunya zina).

  Sebab itu Ibnu Mas’ud menambah dengan katanya:

  “فإن صدقه بفرجه كان زانيا وإلا فهو اللمم” أخرجه البيهقي في شعب الإيمان (5/393، رقم 7060

  Maksudnya: “Jika dia mengiyakannya (kehendak berzina) dengan kemaluannya maka dia menjadi penzina, jika tidak maka itu adalah Al-Lamam (dosa kecil)”. Dikeluarkan oleh Imam Baihaqi dalam kitabnya Shu’abul Iman (5/393, no 7060).

  Jadi, zina kecil yang disebutkan itu adalah yang mengarah pada hubungan kelamin luar nikah. Oleh itu, melihat bukan mahram bukanlah serta-merta boleh digolongkan sebagai zina mata. Yang tergolong “zina mata” adalah pandangan yang menggoda dan penuh syahwat.

  Dengan itu juga, menyampaikan kata-kata mesra kepada bukan mahram bukanlah semestinya tergolong sebagai “zina lisan”. Yang tergolong sebagai “zina lisan” adalah kata-kata pujuk rayu dan godaan kepada nafsu berahi.

  Begitu juga halnya dalam masalah mengingati atau merindukan si dia atau pun merasakan getaran di hati ketika memikirkan si dia, bukanlah serta merta boleh tergolong sebagai “zina hati”. Pengertian “zina hati” adalah mengharap dan menginginkan kepada persetubuhan luar nikah sebagai memenuhi syahwat.

  EKSTREMIS DI DALAM ISU ZINA HATI

  “Melihat perempuan itu haram”

  “Mendengar suara perempuan itu haram”

  “Mengingati bayangan perempuan itu haram”

  “Semua itu adalah zina”

  Biasa mendengar klausa-klausa kata sebegitu?…hehehe. Banyak kali dengar kan? Mungkin agaknya mereka mahu menjadikan perempuan itu sebagai makhluk haram di atas planet bumi ini, dan bagi perempuan pula mereka mahu menjadikan makhluk lelaki sebagai makhluk haram di atas planet bumi ini.

  Sampai begitu sekalikah pandangan anda tentang pengharaman segala yang datang daripada perempuan atau segala yang datang daripada lelaki? Sedangkan khinzir pun tidak sampai ke tahap itu diharamkan dalam Al-Qur’an. Yang hanya diharamkan adalah makan dagingnya sahaja.

  Apakah sebenarnya pengharaman dalam masalah perhubungan antara lelaki dan perempuan? Adakah perempuan itu haram semata-mata kerana dirinya حرام لذاته / haram lizatihi, atau haram kerana perkara luaran lain حرام لغيره / haram lighairihi?

  Melihat perempuan itu haram sebab apa? Adakah semata-mata pandangan kepada perempuan itu haram atau pandangan itu haram disebabkan unsur luaran lain?

  Tentunya pandangan yang diharamkan adalah pandangan yang disertai dengan syahwat, pandangan yang menggoda dan bernafsu. Itulah sebab kepada pengharaman pandangan bukan semata-mata kerana pandangan biasa.

  Suara perempuan itu haram sebab apa? Adakah semata-mata suara kepada perempuan itu haram atau suara itu haram disebabkan unsur luaran lain?

  Tentunya suara yang diharamkan adalah suara yang dilunakkan untuk menarik perhatian, suara manja mendodoi, suara-suara gedik. Suara sebegitulah yang diharamkan bukan semata-mata suara biasa.

  Mengingati perempuan itu? Adakah semata-mata ingat kepada perempuan itu haram atau ingatan itu haram disebabkan unsur luaran lain?

  Tentunya ingatan yang diharamkan adalah ingatan yang membayangkan keseksian susuk tubuh perempuan, membayangkan untuk bersetubuh dengan perempuan dan bayangan yang membangkitkan berahi. Ingatan dan bayangan sebegitulah yang diharamkan bukan semata-mata ingatan biasa.

  Itulah hal-hal yang dipanggil zina kecil. Pengakhiran yang menentukannya adalah kemaluannya sama ada menjebakkannya ke kancah perzinaan hakiki atau tidak.

  SEJAUH MANA DOSA ZINA TANGAN, KAKI, TELINGA, MATA, LIDAH, HATI?

  Ibnu Mas’ud mengatakan bahawa:

  “فإن صدقه بفرجه كان زانيا وإلا فهو اللمم” أخرجه البيهقي في شعب الإيمان (5/393، رقم 7060

  Maksudnya: “Jika dia mengiyakannya (kehendak berzina) dengan kemaluannya maka dia menjadi penzina, jika tidak maka itu adalah Al-Lamam (dosa kecil)”. Dikeluarkan oleh Imam Baihaqi dalam kitabnya Shu’abul Iman (5/393, no 7060).

  Kata Ibnu Abbas pula:

  “مَا رَأَيْتُ شَيْئًا أَشْبَهَ بِاللَّمَمِ مِمَّا قَالَ أَبُو هُرَيْرَةَ عَن النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: (إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ كَتَبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ حَظَّهُ مِنْ الزِّنَا أَدْرَكَهُ لَا مَحَالَةَ وَزِنَا الْعَيْنِ النَّظَرُ وَزِنَا اللِّسَانِ النُّطْقُ وَالنَّفْسُ تَمَنَّى وَتَشْتَهِي وَالْفَرْجُ يُصَدِّقُ ذَلِكَ أَوْ يُكَذِّبُهُ)”. رواه البخاري (8/67، رقم 5774) ومسلم (8/52، رقم 4801).

  “Aku tidak melihat sesuatu yang lebih menyerupai Al-Lamam itu kecuali daripada kata-kata Abu Hurairah daripada Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam (Sesungguhnya Allah mencatatkan bahagian zina yang tidak dapat tidak berlaku ke atas anak-anak Adam. Zina mata itu adalah pandangan, zina lidah itu adalah ucapan, nafsu mengharap dan berkeinginan, dan kemaluan itu mengiyakan atau mendustakannya)”. Riwayat Imam Bukhari (8/67, no 5774), dan Imam Muslim (8/52, no 4801).

  Apa yang dimaksudkan dengan Al-Lamam??? Al-Lamam bermaksud dosa kecil yang tidak akan selamat daripadanya kecuali mereka yang dilindungi dan dijaga oleh Allah. Ibnu Mas’ud, Abu Said, Huzaifah, dan Masruq berpendapat bahawa: Al-Lamam itu ialah selain daripada bersetubuh, sama ada ciuman, sentuhan, pandangan, dan baringan. (Rujuk Tafsir Al-Qurthubi, jilid 17, m/s 106, cetakan Dar Alamil kutub).

  Perkataan Al-Lamam ini disebut dalam firman Allah dalam Al-Qur’an, Surah An-Najm , ayat ke-32 :

  وَلِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ لِيَجْزِيَ الَّذِينَ أَسَاءُوا بِمَا عَمِلُوا وَيَجْزِيَ الَّذِينَ أَحْسَنُوا بِالْحُسْنَى

  (31) الَّذِينَ يَجْتَنِبُونَ كَبَائِرَ الْإِثْمِ وَالْفَوَاحِشَ إِلَّا اللَّمَمَ إِنَّ رَبَّكَ وَاسِعُ الْمَغْفِرَةِ ……

  Maksudnya: Dan bagi Allah segala yang di langit dan di bumi, supaya dia membalas mereka yang berbuat buruk dengan apa yang mereka kerjakan, dan membalas mereka yang baik dengan kebaikan. Mereka yang menjauhi dosa-dosa besar dan perkara-perkara keji kecuali Al-lamam, Sesungguhnya Tuhan kamu Maha Luas keampunannya…

  Contoh daripada hadith ini mungkin boleh membantu soal pengampunan dosa Al-Lamam:

  نَّ رُجلا أصَابَ من امرأَةٍ قُبْلَة، فأتَى النبيَّ صلى الله عليه وسلم، فذكر ذلك له، فَنزلت ((وأَقِمِ الصَّلاةَ طَرَفَيِ النَّهارِ وَزُلَفا مِنَ اللَّيْلِ، إنَّ الْحَسَناتِ يُذْهِبْنَ السَيِّئاتِ ذلكَ ذِكْرى لِلذَّاكِرين)) [ هود : 116]. فقال الرجل : يا رسول اللّه، أَلِيَ هذه ؟ قال: «لمنْ عمل بها من أُمَّتي». أخرجه البخاري (1/140)، ومسلم (8/101).

  Maksudnya: Seorang lelaki telah mencium seorang perempuan, lalu dia datang bertemu Nabi dan menceritakan perkara itu kepada Nabi”. Lalu turunlah ayat ((Dan dirikanlah solat pada sebahagian hari dan hujung malam, sesungguhnya kebaikan itu akan menghapuskan keburukan, itu adalah ingatan kepada mereka yang mengingati)) [Surah Hud, ayat ke-116]. Lalu lelaki tersebut berkata: “Wahai Rasulullah, adakah bagiku (sahaja) hal ini? Sabda Nabi: (Bahkan bagi orang melakukannya daripada umatku). Riwayat Imam Bukhari (1/140) dan Imam Muslim (8/101).

  Lelaki tersebut telah melakukan zina kecil, iaitu mencium seorang perempuan bukan mahram. Bagaimana untuknya menghapuskan dosa zina kecil tersebut? Jawabnya adalah dengan berbuat kebaikan, insyaAllah kebaikan yang dibuat itu akan menghapuskan dosa yang dilakukan.

  APA HUKUM BERCINTA/COUPLE?

  Pertamanya, apa maksud bercinta itu? Adakah maksudnya memiliki dan berkongsi perasaan cinta antara lelaki dan perempuan? Atau maksudnya keluar berdua-duaan dan bermesra dengan jalan berpimpin tangan dan segala aktiviti lain??

  Saya rasa semua bersetuju bahawa kalau maksudnya keluar berdua-duaan dan bermesra dengan jalan berpimpin tangan dan segala aktiviti lain maka saya kira semua daripada kita akan bersetuju tentang keharamannya.

  Tetapi kalau maksudnya, memiliki dan berkongsi perasaan cinta antara lelaki dan perempuan, apakah juga termasuk dalam perkara yang haram? Apakah yang salahnya di situ? Mungkin ada yang akan menjawab, tak boleh, kerana bercinta sebelum kahwin itu akan mengundang dosa dengan melakukan perkara-perkara tak baik.

  Baik kalau begitu, bercinta itu tidak haram pada asalnya tetapi bertukar menjadi haram kerana tidak mematuhi batas-batas yang dibenarkan. Pendek kata, pengharaman itu berlaku bukan pada perasaan tersebut tetapi pada perkara luar. Atau dengan bahasa usul Fiqhnya cinta itu bukannya حرام لذاته / haram lizatihi, tetapi bertukar menjadi حرام لغيره / haram lighairihi kerana perkara lain.

  Bermakna selagi mana batas-batas pergaulannya terjaga maka cinta itu tiada sebab dan alasan untuk diharamkan.

  Justeru, tidak sepatutnya wujud antara kita yang semudah-mudahnya mahu menghukum mereka yang menyimpan perasaan cinta antara satu sama lain itu sebagai haram kerana perasaan cinta itu adalah fitrah manusia yang suci. Hanya apabila batas-batas pergaulan dilanggar barulah hukumnya bertukar menjadi haram.

  Makan daging lembu itu adalah halal, tetapi makan daging lembu yang dicuri adalah haram, bukan kerana daging itu, tetapi kerana masalah curi. Bagi menghalalkan kembali daging tersebut, bayar sahaja wang harga daging kepada tuan punyanya.

  Begitu juga dengan cinta. Menyimpan dan berkongsi perasaan cinta dengan bukan mahram itu adalah satu perkara fitrah dan diharuskan dalam agama, tetapi apabila perasaan itu disertai dengan kehendak untuk persetubuhan haram (zina), maka diharamkan, bukan kerana perasaan tersebut tetapi kerana niat untuk persetubuhan haram tersebut. Justeru, bagi menghalalkan kembali hubungan cinta yang terjalin, perkara-perkara haram yang timbul perlu dibuang.

  Memiliki dan berkongsi perasaan cinta ini yang halal ini diperakui oleh Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam dalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas:

  عن ابن عباس رضي الله عنهما أن رجلاً قال: “يا رسول الله في حجري يتيمة قد خطبها رجل موسر ورجل معدم، فنحن نحب الموسر وهي تحب المعدم، فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: (لم نر للمتحابين غير النكاح)”. أخرجه ابن ماجه (1/593، رقم 1847)، والطبرانى (11/17، رقم 10895)، والحاكم (2/174، رقم 2677) وقال: صحيح على شرط مسلم، والبيهقى (7/78، رقم 13231).

  Maksudnya: Daripada Ibnu Abbas, bahawa seorang lelaki berkata kepada Nabi: “Wahai Rasulullah, aku ada memelihara seorang anak yatim perempuan. Dia dilamar oleh orang kaya dan orang miskin. Kami suka kalau dia memilih yang kaya, tetapi dia cinta kepada yang miskin. Maka berkata Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam: (Kami tidak melihat perkara yang sesuai bagi orang yang saling menyintai itu kecuali kahwin)”. Hadith diriwayatkan oleh Ibnu Majah (1/593, no 1874), At-Tabarani (11/17, no 10895), Al-Hakim (2/174, no 2677) dan berkata bahawa “hadith ini sahih mengikut syarat Imam Muslim”, dan Imam Baihaqi (7/78, no 13231).

  Nabi langsung tidak mencela perasaan cinta yang dimiliki anak yatim perempuan tersebut sebelum berkahwin. Nabi hanya berkata bahawa perkara yang sesuai kepada orang yang saling menyintai itu adalah kahwin.

  Hadith seterusnya berkenaan cinta Mughith kepada Barirah:

  عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ: أَنَّ زَوْجَ بَرِيرَةَ كَانَ عَبْدًا يُقَالُ لَهُ مُغِيثٌ كَأَنِّي أَنْظُرُ إِلَيْهِ يَطُوفُ خَلْفَهَا يَبْكِي وَدُمُوعُهُ تَسِيلُ عَلَى لِحْيَتِهِ فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لِعبَّاسٍ: يَا عَبَّاسُ، أَلَا تَعْجَبُ مِنْ حُبِّ مُغِيثٍ بَرِيرَةَ وَمِنْ بُغْضِ بَرِيرَةَ مُغِيثًا). فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: (لَوْ رَاجَعْتِهِ). قَالَتْ: يَا رَسُولَ اللَّهِ تَأْمُرُنِي؟ قَالَ: (إِنَّمَا أَنَا أَشْفَعُ) قَالَتْ: لَا حَاجَةَ لِي فِيهِ. أخرجه البخارى (5/2023، رقم 4979)، وأبوداود (2/270، رقم 2231)، والنسائى (8/245، رقم 5417)، وابن ماجه (1/671، رقم 2075)، وأخرجه أيضًا ابن حبان (10/96، رقم 4273).

  Maksudnya: Daripada Ibnu Abbas (dia berkata): “(Bekas) Suami Barirah adalah seorang hamba dipanggil Mughith. Seolah-olah aku melihatnya sekarang mengekori belakang Barirah dengan bercucuran air mata atas janggutnya. Nabi lalu berkata kepada Abbas: (Wahai Abbas, tidakkah engkau takjub dengan kecintaan Mughitgh kepada Barirah, dan kebencian Barirah kepada Mughith?. Kata Nabi kepada Barirah: (Kalaulah kamu dapat kembali kepadanya). Barirah lalu berkata: “Wahai Rasulullah, adakah kamu memerintahkan aku? Nabi berkata: (Aku hanya menjadi juru runding). Barirah berkata: “Aku tak punya hajat pada Mughith”. Hadith riwayat Imam Bukhari (5/2023, no 4979), Abu Daud (2/270, no 2231), Imam An-Nasa’I (8/245, no 5417), Ibnu Majah (1/671, no 2075), juga Ibnu Hibban (10/96, no 4273).

  Apa yang dapat difahami daripada hadith ini adalah:

  1) Nabi tidak pernah melarang Mughith daripada terus mencintai Barirah walaupun Barirah telah menjadi ajnabiyyah buatnya.

  2) Nabi bahkan mengambil inisiatif bagi melihat cinta itu berjaya dengan memujuk Barirah supaya kembali kepada Mughith, tetapi apakan daya Barirah tetap menolak.

  3)Nabi tidak memberikan sebarang komen terhadap Mughith yang setia mengekori Barirah untuk memujuknya. Bahkan Nabi bersabda kepada Abbas: (Tidakkah engkau takjub dengan kecintaan Mughitgh kepada Barirah, dan kebencian Barirah kepada Mughith?)

  Lihat bagaimana ajaran Islam yang bersifat sesuai dengan realiti kehidupan berdepan dengan masalah manusia. Sayangnya ajaran Islam yang bersifat realistik dan meraikan fitrah manusia ini, dicemarkan oleh sebahagian daripada kita yang terlampau bersemangat dalam membasmi masalah gejala sosial, sehingga dalam sedar atau tidak sedar mereka turut membasmi fitrah manusia dan menjadikan ajaran Islam seolah-olah hanya merupakan fantasi kehidupan yang tidak pernah wujud.

  Islam datang bukan untuk berkata: “Jangan menyintai dan buang perasaan cinta itu”, tetapi datang dengan mengajarkan kita bahawa andainya kamu jatuh cinta, maka barhati-hatilah agar cinta itu tidak membuatkan kamu terpesong daripada kebenaran.

  Islam juga datang bukan untuk mengatakan kepada kita: “Jangan kamu membenci sesama kamu”, tetapi datang untuk mengajarkan andainya kamu membenci seseorang maka biarlah berpada-pada jangan sampai membutakan kamu daripada kebenaran.

  Jatuh cinta adalah perkara yang tidak mampu dikawal, hal itu terletak pada kuasa Allah dan Allah tidak akan menzalimi hambaNya dengan membebankan mereka dengan perkara-perkara yang tidak mereka mampu melakukannya. Masalah yang diperbahaskan dalam ilmu usul fiqh sebagai التكليف بما لا يطاق / Attaklif bima la yutaq.

  Sedangkan Nabi sendiri pun meminta pengecualian daripada Allah dalam urusan berlaku adil antara isterinya dalam perkara yang melibatkan hati dan perasaan.

  عَنْ عَائِشَةَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَقْسِمُ بَيْنَ نِسَائِهِ فَيَعْدِلُ، وَيَقُولُ: (اللَّهُمَّ هَذِهِ قِسْمَتِي فِيمَا أَمْلِكُ فَلَا تَلُمْنِي فِيمَا تَمْلِكُ وَلَا أَمْلِكُ). قال الترمذي: إِنَّمَا يَعْنِي بِهِ الْحُبَّ وَالْمَوَدَّةَ كَذَا فَسَّرَهُ بَعْضُ أَهْلِ الْعِلْمِ. أخرجه الترمذي (1140)، وأبو داود (2134)، والنسائي (7/63).

  Maksudnya: “Daripada Aisyah bahawa Nabi membahagikan antara isteri-isterinya dengan adil dan dia berkata: (Ya Allah, ini adalah pembahagian aku daripada apa yang aku miliki, janganlah Engkau mencela aku pada perkara yang Engkau miliki tapi tidak aku miliki). Berkata Imam Tirmizi: Sesungguhnya yang dimaksudkan itu adalah perasaan cinta dan sayang sebagaimana tafsiran ahli ilmu. Hadith dikeluarkan oleh Imam Tirmizi (1140), Imam Abu Daud (2134), dan Imam Nasa’I (7/63).

  Jelas melalui hadith tersebut bahawa perasaan cinta dan sayang tidak mampu dikawal oleh manusia. Mustahil bagi seorang lelaki yang beristeri empat contohnya mahu berlaku adil terhadap isteri-isterinya dalam soal hati dan perasaan. Sebab itu Nabi sendiri memohon kepada Allah supaya tidak mencelanya pada perkara yang tidak dimiliki olehnya dan tidak termampu baginya untuk melakukan.

  Hal sebegini disedari dengan baik oleh para sahabat. Dalam suatu kisah yang melibatkan Sayyidina Umar sendiri diceritakan bahawa telah datang kepadanya seorang lelaki dan berkata: “Wahai Amirul Mukminin, sesungguhnya aku telah melihat seorang perempuan lalu aku jatuh cinta kepadanya”. Lalu Sayyidina Umar Bin Khattab berkata: “Itu adalah perkara yang tidak mampu dikawal”. Rujuk Al-Jawab Al-Kafi oleh Ibnul Qayyim, m/s 164, cetakan Darul Kutubil Ilmiyyah.

  Hal ini berlaku kerana sememangnya manusia itu akan mudah jatuh cinta kepada sesiapa yang berkongsi keserasian dengannya, bak sabda Nabi dalam sebuah hadith:

  الأرواح جنود مجندة فما تعارف منها ائتلف وما تناكر منها اختلف. أخرجه البخارى (3/1213، رقم 3158).

  Maksudnya: (Roh-roh itu adalah ibarat tentera yang saling berpasangan, mana-mana roh yang secocok maka roh-roh itu akan bersatu, mana-mana roh yang tak secocok maka roh-roh itu akan berselisih). Dikeluarkan oleh Imam Bukhari (3/1213, no 3158).

  CONTOH-CONTOH KEKELIRUAN

  1) “Astaghfirullahalazim! Apa yang telah aku lakukan? Bukankah berhubung dengan berlainan mahram sehingga membibitkan perasaan cinta itu HARAM berdosa”

  Jawapan saya: Alangkah jahilnya. Bagaimana mungkin perasaan cinta yang timbul dalam hati itu dianggap haram dan berdosa???

  2) Zinanya hati ini berlaku apabila hati kita menginginkan sesuatu yang haram bagi kita secara berlebih-lebihan. Sebagai contoh, keinginan itu seperti ingin dirindui, dicintai, dibelai, mengingati si dia lebih daripada kita mengingati Tuhan.

  Jawapan saya: Anda masih gagal memahami maksud zina hati dengan baik. Yang pertama katanya zina hati adalah: Menginginkan perkara haram secara berlebihan. Kalau begitu, menginginkan perkara haram secara tak berlebihan tu kira oklah ya???

  Yang kedua, contoh yang diberikan itu satu pun tidak termasuk dalam zina hati, hal-hal itu bukan termasuk dalam bab zina hati, tetapi termasuk dalam bab lagho dan melakukan perkara yang harus dengan berlebihan.

  3) Seorang lelaki teringatkan perempuan, itu zina hati kan? Saya pun kurang jelas dgn konsep zina hati ni. Jadi maknanye kalau teringat saja kat bukan mahram kite tu dah kira zina ya? Satu lagi, lelaki tersebut sahaja yg berdosa atau pun keduanya?

  Jawapan saya: Lelaki ingatkan perempuan itu zina hati? Perempuan ingatkan lelaki zina hati? Heheh… luasnya skop. Kalau macam tu, lelaki lepas ni janganlah ingat kepada ustazah kat sekolah, perempuan pula jangan ingatkan ustaz kat sekolah. Itu semua zina hati tu, berdosa tau tak…hehe. Come on lah, sudahlah maksud zina hati itu pun tak faham, mudah-mudah sahaja memberi pandangan.

  Adapun soal siapa yang berdosa dalam hal ini, jawabnya tiada sesiapa yang berdosa baik lelaki mahupun perempuan kerana itu bukan zina hati.

  4) Saya ada kemusykilan di sini. Seandainya pasangan ini sudah berniat untuk berkahwin, adakah rindu antara mreka juga dikatakan zina hati?

  Maka menjawablah seorang ustazah: “Yap!! selagi belum berkahwin”.

  Jawapan saya: Soalannya bagus. Tetapi jawapan yang diberikan oleh ustazah itu cukup mengecewakan. Ustazah, tolonglah fahami maksud zina hati itu dengan baik sebelum memberikan jawapan. Boleh ustazah?

  5) Dalam tak sedar, kita boleh melakukan zina. Benda yang kita tak nampak, tapi dosa besar. Dalam diam, kita dah lakukan zina. Bukan dari luaran, tapi dalaman. Astghfirullahala’zim. Kita sekarang terlalu terdedah dengan benda-benda yang lagho. Lupa mengingati Allah.

  Jawapan saya: Dosa besar??? Sejak bila pula zina tangan, kaki, mata, mulut, hati itu tergolong dalam dosa besar??? Telah saya jelaskan bahawa itu semua termasuk dalam kategori dosa kecil yang disebut sebagai Al-Lamam. Dosa sebegini terampun hanya dengan melakukan perkara kebaikan biasa seperti berwudhuk, solat, zikir dan sebagainya lagi tanpa memerlukan taubat khusus.

  Soal lagho dan lupa mengingati Allah itu soal lain. Kalau nak bercerita tentang lupa mengingati Allah ni, semua manusia tidak terlepas termasuklah para sahabat Nabi terdahulu kerana kita adalah manusia bukan malaikat. Cubalah menjadi manusia yang baik, jangan cuba menjadi malaikat.

  Seorang sahabat Nabi bernama Hanzalah mengadu kepada Nabi dengan berkata: “Wahai Nabi, sesungguhnya Hanzalah telah menjadi munafiq”. Nabi berkata: (Apa maksudmu?). Kata Hanzalah: “Apabila kami berada bersama Kamu, kami ingat kepada Akhirat, tetapi apabila kami pulang bersama keluarga, anak-anak, dan harta kami, kami banyak lupa”. Sabda Nabi: (Demi Allah yang diriku dalam kekuasaanNya, kalau kamu terus kekal seperti hal kamu ketika bersamaku, nescaya malaikat akan berjabat tangan dengan kamu di bilik kamu dan jalan-jalan. Tetapi Hanzalah, ada masa masanya). Riwayat Imam Muslim (8/95, no 4937)

  6) Jika kita rindu seseorang ajnabi kerana kita memang couple dengan dia, tak kiralah berjumpa atau tidak, itu dikira zina hati. Kalau tak couple, tapi mungkin minat, dan lama-lama jadi rindu jika tak berjumpa, pada mulanya fitrah, tetapi apabila tak dikawal, dielak, tak mujahadah, itu boleh menjadi zina hati.

  Jawapan saya: Pulak dah, ada beza pulak antara yang bercouple dengan tak bercouple. Jawapan yang langsung tiada asas ilmu, sekadar mengagak-agak saja.

  7) Saya selalu digosip kawan-kawan dengan seseorang, bila nama orang tu disebut-sebut, saya akan teringat kepada dia dan ini menyebabkan saya terpalit dengan dosa zina hati kerana mengingati seseorang yang bukan mahram dengan saya. Astaghfirullah, moga-moga Allah mengampuni dosa saya.

  Jawapan saya: Oh ya ke, kalau begitu lepas ni janganlah ingat langsung kepada sesiapa yang bukan mahram anda. Sepupu anda, cikgu anda, cikgu tuisyen anda, pak guard sekolah anda,perdana menteri Negara anda, kerana itu semua bukan mahram anda tu. Zina hati tu… Hai, mudah-mudah saja membuat hukum sendiri ya.

  8) Nak tanya sekejap. Zina hati tu dikira apabila kita teringat seseorang yg berlainan jantina untuk seketika atau teringat selalu hingga termenung?

  Lalu menjawablah seorang rakannya: “Teringat seketika atau selalu tetap salah. Sebab kita ni kena selalu ingat kepada ALLAH”.

  Jawapan saya: Hohohoho…I’m speechless. Tak sangka, ada juga jawapan sebegini. Teringat seketika pun tak boleh ya, kena selalu ingat Allah sepanjang masa 100 peratus ya. Kalau macam tu sahabat Nabi pun kalah dengan awak. Hebat betul awak ya, sama taraf dengan malaikat.

  Sesungguhnya dalam Al-Qur’an pun Allah tak suruh kita ingat kepadaNya sentiasa kerana itu adalah perkara yang mustahil dan ulama menyebut bahawa Allah tidak sekali-kali membebankan manusia dengan perkara yang mustahil untuk dilakukan.

  Sebab itu, Allah hanya menyuruh kita supaya banyak ingat kepadaNya, bukan selalu ingat kepadaNya. Firman Allah dalam Surah Al-Ahzab, ayat ke-41:

  ((يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثِيراً))

  Maksudnya: ((Wahai orang-orang yang beriman, ingatilah Allah dengan ingatan yang banyak)).

  9) Sekarang ni saya tengah buntu. Saya sekarang bercinta dengan seseorang. Tapi kami mahukan perhubungan kami diredhai Allah. Tetapi baru-baru ni saya ada baca nota yang mengatakan bercinta adalah haram dalam Islam. Betul ke? bercinta juga mendekatkan diri kepada zina iaitu zina hati. merindui dan mengingati antara satu sama lain. Jadi, apakah yg perlu saya buat?

  Maka berfatwalah seorang rakannya: “Bercinta tu memang haram. Bila dah bercinta kita selalu rindu, kadang-kadang ingat kat dia dan macam-macam lagi. Itulah yang dinamakan zina hati. Sebab itu, bercintalah selepas kawin.

  Jawapan saya: Sama juga masalah dengan mereka yang sebelum-sebelum ni. Keliru dengan maksud bercinta, lepas tu tak memahami erti zina hati yang sebenarnya..

  Adapun soal bercinta sebelum atau selepas kahwin, kalau dimaksudkan dengan perasaan cinta, maka bagi saya perasaan cinta itu perlu ada sebelum kahwin bukan selepas kahwin, manakala aktiviti percintaan itulah yang dilakukan selepas kahwin. Sebab itu Nabi menyuruh sahabatnya kalau nak melamar perempuan tu tengok dulu, supaya timbul perasaan cinta dalam hati. Kalau setelah melihat tapi tidak timbul rasa cinta dan berkenan tu, maka cari yang lain.

  9) Bagi saya memang zina hati susah utk dihindari terutama zaman sekarang. Lebih-lebih lagi zaman teknologi sekarang. Walaupun dengan bermesej, boleh diragukan kita buat zina tangan. Itu zina tangan, kalau dah zina luaran, macam mana pula dalaman?

  Jawapan saya: Astaghfirullah, pandangan yang penuh dengan ta’annut dan tasyaddud. Anda gagal dalam memahami maksud zina hati dan zina kecil yang lain. Bermesej di telefon itu zina tangan?? Kalau anda bermesej mengajak kepada persetubuhan, semestinya itu zina tangan, tapi kalau sekadar bertegur sapa,bertanya khabar adakah itupun nak dilabelkan sebagai zina..Anda sudah tersasar jauh dari maksud zina hati sebenarnya.

  Memang berhubung antara lelaki dan perempuan hanya perlu apabila ada keperluan. Tapi kalau tiada keperluan dan sekadar menggatal, tidak boleh sewenang-wenangnya dengan mudah mengkategorikan hal itu dalam bab zina tangan tetapi dikategorikan dalam bab buat perkara lagho tak berfaedah.

  Sudahlah anda gagal memahami maksud zina-zina kecil tu, gagal pula membezakan antara mereka yang melakukan zina kecil dengan mereka yang melakukan perkara-perkara lagho tak berfaedah.

  10) Zina hati sebenarnya apabila kita mengingati seseorang secara berlebih-lebihan.

  Jawapan saya: Fahaman anda juga tersasar.

  11) Macam mana kalau teringatkan lelaki yang kita hanya pernah berjumpa dengannya dalam mimpi, tapi kita tak kenal pun kat alam nyata ni, kira zina hati juga ke?

  Jawapan saya: Lihatlah bagaimana anda gagal memahami maksud zina hati menyebabkan timbulnya soalan-soalan yang tak sepatutnya timbul.

  12) Saya pun ada juga zina hati ni kerana teringatkan kawan lelaki. Nak buat macam mana nobody’s perfect except our prophet. Tapi macam yang dah dinasihatkan oleh rakan supaya bila teringatkan seseorang (si dia) kita hendaklah membaca Al-fatihah supaya kita ingat dia kerana Allah.

  Jawapan saya: Anda juga gagal dalam memahami maksud zina hati dan mengenal pasti penyakit sebenar, kemudian cuba mereka-reka ubat sendiri. Baca Al-fatihah supaya kita ingat dia kerana Allah??? Hehe…lucu juga dengan petua yang diberikan.

  13) Memang susah nak hindari zina hati. Susah sangat. Apabila teringatkan si dia, susah nak lupakan. Tapi nak tanya ni, apa dosanya kalau kita buat orang lain zina hati? Contohnya: Kita buat orang lain berkenan kat kita.

  Jawapan saya: Masih juga tak faham-faham dengan maksud zina hati.

  14) Zina hati yang paling ketara dalam jiwa remaja zaman sekarang adalah kamu merindui si dia, kamu sentiasa terbayang si dia, kamu tak dating, tak jumpa dgn si dia, tak keluar makan-makan, tapi kamu masih terbayang pada si dia. Bukti yang paling ketara, inbox kamu penuh dgn mesej si dia. Bayangkan sahaja, seorang remaja yg cukup komited dgn dakwah tetapi mereka bercinta. Bayangkan presiden BADAR kat sekolah bercinta. Ya Allah! tak dating, tak keluar makan-makan, tak berutus surat, tapi saling berbalas mesej dengan beralasankan “Eh takpe, aku hantar mesej pasal hadis la kat dia. Saling nasihat menasihati”. Astaghfirullah, itulah contoh-contoh zina hati. Nama pun hati, mesti la dalam hati. Betul tak?

  Jawapan saya: Tak betul langsung. Saudara, itu tidak termasuk dalam bab zina hati. Itu gedik dan mengada-ngada jawabnya dan termasuk dalam bab buat perkara-perkara tak berfaedah ataupun disebut lagha. Saya lebih suka mengistilahkan percintaan sebegitu sebagai percintaan yang “poyo”. Percintaan pra-matang remaja baru nak up.

  Sabda Nabi: (Antara keelokan Islam seseorang itu, dia meninggalkan apa yang tak patut baginya). Diriwayatkan oleh Imam Tirmizi (4/558, no 2317) dan dia berkata: Gharib. Juga diriwayatkan oleh Ibnu Majah (2/1315, no 3976) dan Ibnu Hibban dalam kitab Sahihnya (1/466, no 229).

  14) Sebenarnya, saya ada satu soalan. Begini, seorang lelaki amat menyayangi seorang perempuan bukan mahram ini, tetapi dia tidak merinduinya. Adakah ini tergolong dalam zina hati juga? Sebab saya masih tak berapa jelas dengan maksud zina hati.

  Jawapan saya: Apabila gagal untuk memahami zina hati dengan baik, kemudian dimomokkan pula dengan fahaman-fahaman yang salah tentang zina hati, maka diri sendiri mencari jalan keluar dengan mereka-reka perkara yang tak masuk akal. Seorang kekasih menyintai kekasihnya, tetapi mereka tidak rindu, adakah ini juga termasuk dalam zina hati? Ahaha…

  Tolonglah fahami maksud zina hati itu dengan baik, perasaan cinta antara kekasih dengan kekasihnya tidak dikira zina hati, juga perasaan rindu. Kalaupun perasaan cinta dan rindu itu melampaui batas, itu tidak termasuk dalam bab zina hati, itu termasuk dalam bab berlebih-lebih dalam perkara-perkara yang harus. Yang menjadi zina hati adalah perasaan atau keinginan hati untuk melakukan dosa zina iaitu bersetubuh dengan kekasih tersebut. Faham!!!

  15) Saya takut diri saya terjebak dengan “zina hati” apabila saya teringat pasal si dia. Biasanya, saya akan membayangkan saat-saat kami berjumpa, kata-kata dia dan kadang-kadang saya macam berangan-angan berumah tangga dengan dia. Selalu terbayang dalam fikiran saya, kehidupan kami sebagai suami isteri contohnya, saya masak untuk dia, bermesra dengan anak-anak dan sebagainya. Itu memang selalu saya fikirkan. Adakah itu salah satu dari “zina hati”? Saya juga tak boleh kawal perasaan rindu setelah kami berjauhan. Perasaan tu la yang buat saya lalai sedikit sebanyak. Saya cuba tenangkan fikiran saya dengan solat sunat, baca Al-Quran tapi tu tak kekal lama.

  Jawapan saya: Amboi-amboi, jauhnya akak berkhayal. Itu bukan zina hati tu kak, itu angau namanya. A N G A U: Angau. Parah benar nampaknya tu. Walaupun bukan termasuk dalam zina hati, tetapi eloklah dielakkan perkara-perkara lagho sebegitu, sibukkan diri dengan perkara-perkara berfaedah, jangan sampai terbuang masa kerana berkhayal.

  16) Saya telah mengambil keputusan meninggalkan pasangan saya kerana saya tahu ianya sesuatu yang bertentangan dengan Islam. Dan alhamdulillah saya juga telah mengambil langkah dengan bernikah dengan seorang gadis melalui cara yang lebih baik iaitu melalui pernikahan secara Islamik.

  Jawapan saya: Astaghfirullah, bercinta dengan seorang gadis, kemudian merasakan perkara itu sebagai salah lalu memutuskan hubungan. Kemudian mengambil langkah penyelesaian dengan berkahwin dengan gadis lain? Kasihan dengan pasangan anda yang pertama tadi..

  Mengapalah “terlampau cerdik” sampai ke tahap ini??? Kalaupun anda merasakan hubungan anda itu salah dan berdosa, apa yang anda perlu lakukan adalah bertaubat daripada dosa dan membaiki dosa tersebut.

  Firman Allah dalam Surah Al-Ma’idah, ayat ke-39.

  ((فَمَنْ تَابَ مِنْ بَعْدِ ظُلْمِهِ وَأَصْلَحَ فَإِنَّ اللَّهَ يَتُوبُ عَلَيْهِ))

  Maksudnya: ((Sesiapa yang bertaubat selepas kezaliman yang dilakukan dan membaiki kesilapannya maka sesungguhnya Allah akan mengampunkan dosa ke atasnya)).

  Seorang pencuri, apabila sedar dan insaf atas dosa yang dibuat, maka dia perlu bertaubat daripada dosa mencuri tersebut, dan membaiki dosa tersebut dengan memulangkan kembali segala barang-barang yang dicuri.

  Seorang lelaki yang bercinta dengan seorang perempuan sehingga terjebak ke dalam perkara-perkara dosa, apabila sedar dan insaf perlulah bertaubat daripada dosa yang dilakukan, dan membaiki dosa tersebut. Bagaimana untuk membaiki dosa tersebut? Iaitulah dengan mengahwini perempuan itu.

  Bukannya dengan memutuskan hubungan dan kemudian berkahwin dengan perempuan lain. Mengapa mahu berkahwin dengan perempuan lain sedangkan si dia ada dan masih menyimpan cintanya terhadap kamu?

  Adakah pada pandangan anda perempuan itu tidak layak diperisterikan kerana sudah ternoda? Ooo, kiranya kamu bersihlah tiada noda? Siapa yang menodainya? Kamu juga. Kononnya nak mencari yang suci bersih walhal diri sendiri terpalit dengan kekotoran. Jenis manusia yang tak sedar diri.

  17) Ana dulu pun couple gak. Sejak sekolah sampai dah masuk universiti, dekat nak gred. Tapi apabila ana sedar apa yang ana buat ni salah, ana terus tinggalkan walhal ana siap dah fikir, dialah bakal isteri ana, yang akan jadi ibu kepada anak-anak ana.

  Komen saya: Kan’tidak cerdikan namanya tu’. Perkara yang sama berulang. Anda dah punya niat suci untuk memperisterikannya, kemudian memutuskan hubungan itu setelah merasakan hubungan itu salah pada pandangan anda.

  Sepatutnya, baikilah apa yang anda rasakan salah itu dan teruskan niat suci anda untuk memperisterikannya. Semudah itu pun masih tak faham? Mengapa masih juga mengambil tindakan yang tak cerdik?

  MANHAJ DALAM MEMAHAMI AGAMA

  Tidak dinafikan, adakalanya mereka yang baru menceburkan diri dalam bidang dakwah atau mereka yang baru menemui jalan keinsafan, mereka mempunyai semangat yang meluap-luap berjuang untuk Islam. Tapi masalahanya semangat yang meluap-luap tanpa latar belakang ilmu yang kuat boleh menyebabkan perjuangan yang dibawa itu merosakkan lebih daripada membaiki.

  Semua tak boleh, itu zina, ini zina, itu haram, ini haram sehingga menyempitkan ajaran Islam yang luas dan membesar-besarkan perkara lebih daripada skop asalnya.

  Walhal manhaj dakwah yang sebenarnya adalah manhaj berasaskan وسطية /wasatiyyah (pertengahan). Tidak dinafikan, kalau orang itu dilihat mempermudah-mudahkan urusan agama maka kita perlu memberikan peringatan keras kepada mereka. Sebaliknya pula kalau orang itu dilihat terlalu memayah-mayahkan agama maka kita perlu memudahkannya bagi mereka. Namun, semua itu perlu dilakukan atas dasar ilmu. Bukan sewenang-wenangnya.

  Sebagai contoh, apabila wujud sebahagian daripada sahabat Nabi mempermudah-mudahkan urusan berwudhuk sehingga tidak meratakan air ke tempat-tempat yang sepatutnya, maka Nabi memberikan amaran keras kepada mereka berupa seksaan api neraka.

  Sebaliknya apabila ada pula sebahagian sahabat yang memayah-mayahkan urusan berwudhuk sehingga membasuh anggota wudhuk secara berlebihan, maka Nabi berkata bahawa basuhan wudhuk itu hanya tiga kali. Andainya masih wujud keraguan dalam hati tidak rata, maka usah dilayan, itu hanya was-was syaitan.

  Caranya adalah bersikap keras kepada mereka yang nampak mempermudah-mudahkan agama, dan bermudah-mudah bagi mereka yang nampak memayah-mayahkan agama. Tetapi perlu diletakkan dalam kepala bahawa tujuan akhirnya adalah supaya kedua-dua golongan tersebut kembali kepada kesederhanaan dalam beragama.

  Kata Imam Syatibi: Andai kamu melihat kepada keseluruhan syariat maka engkau akan dapati syariat itu cenderung kepada pertengahan. Andai kamu melihat ada kecenderungan kepada sisi terlampau memudahkan atau sisi terlampau menyusahkan maka itu bagi berhadapan dengan lawannya daripada sisi lain.

  Sisi memayahkan (kebanyakannya pada menakutkan, menggerunkan, melarang) didatangkan bagi berdepan dengan mereka yang cenderung mempermudahkan agama.

  Sisi memudahkan (kebanyakannya pada pengharapan, galakan, dan rukhsah kemudahan) didatangkan bagi mereka yang cenderung memayahkan agama.

  Kalau tiada masalah pada kedua-duanya maka aku melihat pertengahan itu lebih utama, dan jalan kesederhanaan itu jelas, dan itulah kaedah asal yang menjadi rujukan dan pusat yang menjadi tempat pergantungan”. (Rujuk Kitab Al-Muwafaqat oleh Imam Syatibi, jilid 2 , m/s 286, cetakan Dar Ibni Affan)

  Janganlah terlampau mempermudahkan dan jangan terlampau menyusahkan. Ambil jalan pertengahan. Untuk pesakit darah tinggi, berikan ubat yang menurunkan kadar tekanan darahnya kepada kadar tekanan normal. Pesakit darah rendah pula, berikan ubat yang meninggikan kadar tekanan darahnya kepada kadar tekanan tahap normal. Apa yang penting adalah memastikan kenormalan tekanan darahnya.

  Akhir kata, semoga segala penjelasan itu dapat dicerna dengan baik. Andai timbul sebarang persoalan tak faham lagi berkenaan zina hati, maka bak kata rakan saya: “Sila hantukkan kepala anda ke dinding”….hehe sekadar bergurau. Jangan lagi membesarkan isu lebih daripada skop yang sepatutnya.

  Sememangnya muhasabah diri sama ada terpalit dengan dosa atau tidak itu memang sesuatu yang bagus. Tapi men’dosa’kan diri dengan perkara yang bukan dosa itu bukan daripada ajaran agama, itu adalah ta’annut dan tasyaddud yang ditegah dalam beragama.

  Islam tidak datang untuk menjadi musuh kepada naluri dan perasaan manusia tetapi untuk memberikan pedoman dan tunjuk ajar supaya manusia dapat mengawal naluri dan perasaannya ke arah kebaikan. Dengan itu dapatlah kita menjadi manusia yang baik bukan menjadi malaikat yang baik.

  Sekian, wassalam.

  -Semoga setiap persoalan yang bermain di fikiran kita, akhirnya dapat dileraikan.. InsyaAllah..-

 154. ??????…….ana bknya ap, tp nk bg sdikit komen tntng zina..thu x ap beza antara ZINA & ZINA HATI…zina nie apbla s’sorng i2 mlakukan pkara yg dlarang oleh Allah tnpa ad ikatan perkahwinan..yg nie hk ana fham, mknanyr s’orng hamba Allah yg mlakukan prsetubhan tnpa ikatn p’khwinan…dan ap yng ana fham tntng zina hati plak ialh s’orng yg trdetik @ timbl satu prasaan, dgn kta yg lain SUKA @ KASIH SAYANG..krana zina hati ini hanya mlibtkn perasaan s’sorng trhdp s’song yg bukan mhram..nme lg hati, mstilah mlibatkn dalaman…kerana hti kita nie ibrat raja..knapa ana b’kata bgitu??…ini krana sgala ap yg kita buat @ fkir akhrnya kputusannya dtng drpd hati walaupun kita mnggunaka akal untk b’fikir…ana juga ingin b’ckp tntng fitrah mnusia, YA! memng btul jika ad d klangn kamu yg mngatakan bhawa prasaan suka @ kasih syng, cinta ini adlh fitrah..AKAN TETAPI, kita prlu tahu caranya2 & batas…nk lbih lanjut, tp tdklh scara lnjut sgt..bkak lman web ini & tgk video ini.. http://www.youtube.com/watch?v=kbMHT_b82no&feature=player_embedded…sebrng mslah bleh trus komen, trima ksh…

 155. assalamualaikum…
  sperti smua org thu zina nie apbla s’sorng i2 mlakukan pkara yg dlarang oleh Allah tnpa ad ikatan perkahwinan iaitu mlakukan persetubuhan tmpa ikatan prkhwinan…
  zina hati pula ialah ada niat n ada rasa untuk mlakukan zina tu je…
  jdi mnyukai ssorg bkn zina hati sdangkan sahabat2 nabi ada yg suka pada ppuan..
  nabi2 kita pun ada rasa tu…krn cinta jgk umar al-khattab mmeluk islam..suka@sayang bkn zina akan tetapi kita hndak lh jga batas prgaulan..sdangkan shabat nabi brcinta pun nabi x pnah melarang..cinta bkan zina tp cara kita mncorakkan cinta tu lh akan di nilai…sbb cinta tu ada 2 jalan iaitu jalan kekufuran n jalan mndkatkan dri kpd ALLAH..

 156. assalamualaikum…
  sye nk tnye couple kn dosa… tp klo kite couple dn kite dpt mnjga bts2nye cane plk???

 157. setelah mengamati kata2 diats jelaslah bahawa cinta 2 bukan sesuatu yg haram malah cinta tu adalah satu perasaan semulajadi yg ada dlm diri setiap manusia..tiada siapa dapat lari dari cinta..tapi kenapa parents or family melarang kita tok brcinta?

 158. setelah mengamati kata2 diats jelaslah bahawa cinta 2 bukan sesuatu yg haram malah cinta tu adalah satu perasaan semulajadi yg ada dlm diri setiap manusia..tiada siapa dapat lari dari cinta..tapi kenapa parents or family melarang kita tok brcinta?sedanngkan cinta 2 la yg berti kita semangat tok teruskan hidup dan kdang2 cinta la yg buat kita bertahan sampai sekarang,,,sesetengah orang menganggap bila kita bercinta,kita akan lupa semuanya tapi,,hakikatnya cintalah yg sering menjadi pedoman lam hidup agar hidup ttp tegar dengan ape jua cabaran yg perlu ditempuhi di alam fana ini…

 159. cinta,..?..xsalah.ea fitrah manusia,islam tdk zalim..fitrah e2 suci,tp sang pncinta e2 yg mngharamkan cintanya,mncmarkan cnta dgn maksiat…cnta e2 ibadah..adakah ibdah bley brgerak seiring brsame cnta..?..renung2 kan lah

 160. zali (Ar-rajhi Bank)

  Great Ideas Guys… Allah Hu Allam…

 161. cinta yg memberikan kita semangat,,p depend to someone,,bg sya dengan adanya cinta,buat hidup ini lbih bererti dan berjaya….dengan ada nya cinta dpt membri kita semangat untuk meneruskan hidup ini,,,bergantung kpd pasangan 2 r,,,ni juz pndapat sy coz skrg saya merasainya,,,cinta bg saya smgat tok truskN pelajaran,walaupon pda awalnya saya tlh berputus asa tapi di sebabkan cinta la yg telah menghalang perasaan putus asa saya 2,,allah juga tidak suka umatnya berputus asa,jadi ada baeknya cinta dlm hdp kita ni

 162. Pada yang zaman modern ini.adakah ramai orang yg bercinta selepas kahwin ,ini amat mustahil..jadi bagai mana cara utk mengikut sunah ..

 163. izinkan saya utk mengambil buah fikiran saudara & saudari utk dijadikan teladan . trima kaseh .

 164. thankss!

 165. salam…….sori nk cte sket ksah sy………n i really need u all pnye komen….help me pleaseeee……

  sblum ni sy x pnah pn berkapel or bcinta or ape2 je lh yg sme mksud 2….stakat mnat kt someone 2 ade lh kn…..tp just mnat je……nothing more than that………sy mmg x mnt nk kapel2 ni n klau dlm klas mmg sy antra yg anti kapel sblum abis bljr………..tp sy x sngka plak ade sorg bdk laki lm klas sy mnt kt sy…….dr sgi prwatakan nye dye sorg yg baek la…..ckup pkej kot……..mmg dye x mcm org laen la…..sblum ni sy kwn je ngn dye……pastu ktorg stat msj….2 pn sbb kje sklh je…..n lme2 dye luah kn prasaan dye kt sy…..ntah cm ne plak sy bleh trima dye dlm hdup sy…..mybe sbb sy tgok prgai n tgkh lku dye kot…1 lg dye mmg brani jmpe mk n ayh sy……smpai skrg ni ktorg slalu msj n kdg2 call….tp bru2 ni ktorg decide nk kwn je dlu…..sbb sy sdr yg kapel 2 b’canggh lm islam n dye x smestinya jdoh sy…..tp ktorg still msj….mmg sy dh aggp dye kwn tp ktorg olways luah kn prasaan msing2 dlm msj….dari cra dye msj ngn sy 2, sy nmpk dye mmg btul2 serius ngn sy…..so cm ne ni??? utk pgtahuan u all dye ni sorg yg agk snsitif….i mean dye ni mdh trase….lbih krg mrajuk la(w’pun laki)…..help me pleaseeee……..

 166. sebenarnya tiada hadis yg tepat yg mengatakan couple itu haram ..sape boleh bagi hadis yg tepat yg mengatakan couple itu haram??? yg ade hnyalah :
  1“Sesungguhnya Allah Ta’ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Zina mata ialah memandang. Zina lidah ialah berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat,sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menuruti.”..
  .Surah Al-Israa’(17) ayat 32
  2.“Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.”.
  3.Zina mata dengan melihat, kedua telinga zinanya mendengar, lidah zinanya bercakap, tangan zinanya berpegangan, kaki zinanya melangkah dan hati zinanya dgn berhasrat, membayangi,dan berharap. Semua itu dibenarkan (direalisasi) oleh kemaluan.” (HR Bukhari).
  4. maaf , sye tidk ingt hadisnya . tetapi dlm hadis ade bgthu yg zina hati itu adalh merindui .
  aq thu ttg zina hati .. mmglah ade dlm hadis ttg zina hati adalah merindui . aq tk nafikanya . perkara zina hati inilah menjadi dalil yg kuat bagi yg menyokong bahawa couple itu haram .. tpi,, disini jgklah berlaku perselisihan pendapat dikalangn ulamak . ade ulamak berpendapat bahawa zina hati itu akn boleh jika sekiranya kita merindui sehingga hubungn kita dgn ALLAH terganggu . sekiranya hubungn kita dgn ALLAH tk terganggu .. itu tidak mengapa!!. rindu itu adalh fitrah mananusi yg ALLAH Jadikn .. selain itu zina hati jgk boleh berlaku sekiranya kita meembyangkan perkara yg tidak sepatutnya dgn wanita yg tidak halal bg kita. inilah zina hati .. dan jgk merupakn hujah menolak bahwa yg yg menolak bahawa couple itu haram . saye thu .. perkara yg paling ssh sekali untuk ditolak dlm isu couple inilah adalh berlaku zina hati . tpi,, berdasarkan penerang yg sye bg ..dpt menjelaskan ttg perkara tue.
  8 December at 21:08 · Like · 1
  Abdul Kahar haram ttp haram,,stakat ni .. ana tk pernah lihat pun org yg berpacaran yg mampu lepas dri zina… yg ana lihat semuanya failed..nk kata cinta islamik ,, rsenya ciinta mcm tu satu mitos saja sblum perkahwinan..mereka memberi salam ketika bertemu dan berbual perkara yg memberahikan,,tetapi ditutup dgn ucapan alhamdulillah.. dgn pola spt itu ,, mereka ckp ianya cinta islamik’ astghfirullah…!!!
  8 December at 21:15 · Like · 2

  Dhiya Uddin bg ana.. selagi kita mampu menjaga batas2 pergaulan ,, tidak mengapa ,, mengapa harus dihlang fitrah kemanusian.. islam agama yg fitrah .. sedangkn cinta adalah fitarh kemnusian,, agama bukanlah kejam untuk menghukum fitarh kemanusiaan..
  8 December at 21:18 · Like · 2
  Abdul Kahar tpi islam mennggariskan panduan untuk fitrah menusia disalurkn dgn cara yg suci iaitu perkahwinan.. jd mengapa perlu couple??
  8 December at 21:20 · Like · 1

  Dhiya Uddin cinta boleh menyapa sesiapa sahaja dan tk kira waktu sahabtku.. jika cinta tu menyapa pada ketika org itu masih blum berkahwin .. dan kebetulan dia masih blum mampu untuk berkahwin,, lantas .. bagaimana??
  8 December at 21:23 · Like
  Abdul Kahar ya ,, mmglah ianya boleh menyapa sesiapa saja .. tpi ,, bukankah kita agama menyuruh kita menundukkan pandangn .. enta tk iangt pesan saidina ALi,, cintailah seseorng sekadarnya sahaja… jd kita tahanlah dlu cinta tu,, salurkn ikut cara yg betul..
  8 December at 21:28 · Like
  Abdul Kahar cbe enta bagi contoh org yg mampu mengelak dri membuat zina dlm percintaan .. sbb ,, stkat ni ,, ana tk jumpa lagi org yg mampu mengelak dri semua tuhh
  8 December at 21:29 · Like

  Nur Suhadah berbahas lah kamu selgi kamu mampu berbhas
  8 December at 21:34 · Like

  Dhiya Uddin contohnya seperti ubaidillah bin Abdullah bin uthbah bin masu’d…salah seoarang yg jatuh cinta dan tidak mengingkarinnya.. dia menganggap org yg mencela cinta adalah org yg zalim..
  8 December at 21:36 · Like · 1
  Abdul Kahar ye mmg ,, Baginda pernah bgthu ,,” umat yg terbaik adalh umat dizamanku”.. imn para sahabt adalah tinggi .. soalnya ,, mampu kah kita mengelak dri zina spt umt zamn nabi dulu mahupun salaf-soleh.. sedangkn kita sendiri adalh umat akhir zamn,, lihat sahaja kerosakan yg dilakuakn dimuka bumi sekrang ni .. penzinaan berluasa
  8 December at 22:15 · Like

  Dhiya Uddin tpi enta lupa satu perkara ,, kita ada ALLAH untuk memohon perlindungn,, mmglah iman kita tk spt sahabt untuk mengelak dri zina semua ini,, tpi kita perlu berusaha kearah itu ..
  8 December at 22:18 · Like
  Abdul Kahar ana musykil satu perkara ,, knpa majoriti ulamak berpendapat bhw couple tu haram ??? siapa kita untuk menidakkan pendapt2 ulamak itu ..
  8 December at 22:20 · Like

  Dhiya Uddin enta kne ingt,, hieraki pertama dalm memilih pendapt berkaitan hukum aldah memilih pendapat yg paing rajih (pendapat yg kuat ) ,, adapun majoriti pendapat ulamak itu berda ditangga dibawah pendapat yg rajih di dlam memilih hukum,,,, mungkin saja majoriti ulamak berpendapat couple tu haram kerana mereka sgt menjaga takwa mereka.. sbb tu pendapat mereka lebih cenderung kearah itu.,,
  8 December at 22:25 · Like
  Abdul Kahar tidak jelas lagikah kita kan yat al- quran dan hadis inii:1“Sesungguhnya Allah Ta’ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil di…a pernah melakukannya. Zina mata ialah memandang. Zina lidah ialah berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat,sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menuruti.”..
  .Surah Al-Israa’(17) ayat 32
  2.“Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.”.
  3.Zina mata dengan melihat, kedua telinga zinanya mendengar, lidah zinanya bercakap, tangan zinanya berpegangan, kaki zinanya melangkah dan hati zinanya dgn berhasrat, membayangi,dan berharap. Semua itu dibenarkan (direalisasi) oleh kemaluan.” (HR Bukhari).
  8 December at 22:28 · Like

  Dhiya Uddin spt yg ana bgtau td ..tiada hadis dan ayat al-quran yg tepat pun mengtakan bhw couple itu hram ,, enta masih ingt akan kaedah fikh ini… Kalau mengikut kaedah yang diguna pakai oleh Yusuf Qardawi dalam bukunya al-Halal wa al-Haram fi al-Islam (Halal dan haram dalam Islam) menyatakan:

  “DASAR pertama yang ditetapkan Islam, ialah: bahwa asal sesuatu yang dicipta Allah adalah halal dan mubah. Tidak ada satupun yang haram, kecuali karena ada nas yang sah dan tegas dari syari’ (yang berwenang membuat hukum itu sendiri, yaitu Allah dan Rasul) yang mengharamkannya. Kalau tidak ada nas yang sah –misalnya karena ada sebagian Hadis lemah– atau tidak ada nas yang tegas (sharih) yang menunjukkan haram, maka hal tersebut tetap sebagaimana asalnya, yaitu mubah.
  Pada kenyataannya, budaya couple (percintaan pra-nikah) sudah ada pada zaman Rasulullah. Adakah dalil dari rasulullah yang mengharamkannya? Ternyata, beliau sama sekali tidak pernah menyuruh para sahabat untuk tidak bercinta pra-nikah. Beliau tidak pernah mengharamkan couple. Bahkan, sewaktu menjumpai fenomena couple, baginda tidak sekadar membiarkan fenomena ini. Baginda bersimpati kepada pelakunya dan justru mencela sekelompok sahabat yang memandang rendah pasangan tersebut. Baginda menyindir, “Tidak adakah di antara kamu orang yang penyayang?” (HR Thabrani dalam Majma’ az-Zawâid 6: 209)

  Jadi, dalil-dalil para pendukung islamisasi couple lebih kuat daripada dalil-dalil para penentang couple islamic. Mudah-mudahan dengan penjelasan ini, kita tidak lagi membuang tenaga untuk berdebat mengenai halal-haramnya couple. Sudah saatnya kita lebih berkonsentrasi pada bagaimana COUPLE SECARA ISLAM. Islam tidak kejam dan tidak cenderung menghukum tetapi Islam meletakkan alternatif dan garis panduan. Wallaahu a’lam.
  8 December at 22:30 · Like · 1

  Dhiya Uddin biar sy kongsikan satu hadis ni ..” barangsipa yg bercinta , lalu mampu menahan diri perbuatn yang dilarang, serta dapat menyembunyikan perasaannya, kemudian ia mati , maka ia mati syahid”.( hadis marfu’ dari sahabt ibnu Abbas dan ‘Aisyah).. kmu tahu kan utk menilai hadis ni ..!!
  8 December at 22:50 · Like
  Abdul Kahar apa yg membuatkan enta begitu cenderung kearah pendapat couple ni dibolehkan..?atau.. enta dar bercou*** haha..
  8 December at 22:57 · Like

  Dhiya Uddin kamu jagn nk memandai.. ana cenderung kearah couple itu dibolehkan krn,,,ana snagt berpegang pada fitrh kemnusiaan .. cinta itu ftrah,,, agama islam bukanlah agama yg kejam nk menghukum sesuatu sewenangnya,,termasuk berkaitn dgn cinta … lgpun,, agama islam diturunkn bukanlah untuk membebankan umat manusia ttp dtg memberi kemudahan dan kesenangn kpd kita … Hadis nabi – ” Agama itu mudah, sesiapa yang memberatkan agama, akan dikalahkan oleh agama.”
  8 December at 23:15 · Like
  Abdul Kahar ouh ok ,,,, hmm,,, sngt tenangkn kita berbincang berdua,, ilmu ana tidak setinggi ,, harap enta dpt memberi tunjuk ajr dn nasiht kat ana,,
  8 December at 23:26 · Like

  C Faiq Cakap Dhiya … suara wanita itu juga aurat mereka.. pikir pada asas jak la.. bila berkaple msti nak jumpa.. msti nak bercall call.. jd batasan seorang wanita da tercemar.. dunia nie tmpat persinggahan.. Syurgala selamanya… ada betul apa yg d katakan oleh kamu Dhiya Uddin.. tp ingat la batasan wanita mcm mana… n cinta tue mmg fitrah.. tp napa msti kapel? trus kawin la(elak fitnah) … kapel buang masa n bikin dosa.. sedangkan time kapel msti mau jumpa.. n bila da jmpa msti wanita nie pakai minyak wangi.. jd tahu ka anda?? jika wanita memakai minyak wangi LALU d hidu oleh kaum adam maka jadi la juga dosa ZINA.. n bnyk lagi lah..

  tp apa2 pun aku mc kurang ilmu.. n aku perlukan lagi.. arap dapat kongsi..
  n_n
  8 December at 23:26 · Like

  Dhiya Uddin bergantung ats invidu itu sendiri .. suara yg aurat adalah suara yg lembut ataupun dilembutkan ,, melihat wanita adalah melihat yg aurat ataupun melihat dgn nafsu walaupun tidak memndang aurat . .. pasal minyk wangi tu.. dah thu boleh menaikkn nafsu laki ,, jagnlah pakai lebih2..
  8 December at 23:33 · Like · 1

  C Faiq Cakap kita d berikan akal n pikiran utk berfikir yg mana pahala yg mana dosa kan?? jd.. kita pikir yg asas pun ok da.. heheh
  8 December at 23:35 · Unlike · 1

  Dhiya Uddin betul tu .. tuhan tidak ta’luk perkara amrun i’tibari spt akal kita ,, klau kita buat ,,kita jgk lah yg akn masuk neraka,,, buknnya org lain
  8 December at 23:44 · Like
  Abdul Kahar ‎Azrul Amin
  10 December at 11:12 · Like
  Abdul Kahar ‎Azrul Amin cbe bce pendapt yg kami berdua kemukan … dn bg pandangn ..
  10 December at 11:28 · Like
  Abdul Kahar ‎Azrul Amin
  10 December at 14:36 · Like

  ازرول امين عبد الوهاب jap2..panjang sgt..tgh bca..
  10 December at 14:38 · Like

  ازرول امين عبد الوهاب ada perkara yang sebagaimana ianya diharus..seperti yang diulas dalam petikan tu walaupun sedikit sahaja..mmg ssh untuk menjaga perbuatan kita..tetapi jika niat itu sedikit pun tidak terganjak dari hukum2 islam dan kita memeliharanya dengan seadanya kadang2 ianya menjadi harus..jika berkenan seelok2nya perawal tindakan kita..maksudnya meminang..sebab semuanya bergantung pada niat..jika elok niat kita maka eloklah perbuatan kita..isu bercouple ini dalam ungkapan matsalleh..tetapi dalam isu islam ianya dinamakan sebagai merisik..oleh itu masih lagi lagi yang tidak jelas tentang hal ini..

  oleh itu semuanya bermula pada niat kita..jika kita berniat buruk,mendekati zina maka itulah yang akan terjadi..jika kita niat baik maka baiklah ia..itu sdikit pandangan saya
  10 December at 14:40 · Like · 1
  Abdul Kahar mmg lah niat tu tk mahu mendekati zina,, tpi ,, bila dah couple tu ,, itu lah tandanya kita ni mmg nk dekati zina.. klau tk mahu dekati zina ,, knpa perlu couple?
  10 December at 14:50 · Like

  ازرول امين عبد الوهاب kita ada banyak perkara..malah ada yang menjadikan couple ini sebagai salah satu jalan berdakwah..mungkin untuk mengajak seseorang itu memeluk islam atau bnyak lagi..ianya bergantung pada niat kita..
  10 December at 14:51 · Like
  Abdul Kahar ‎”niat suci dgn cara yg salah” .. niat tu tercemar ..
  10 December at 14:51 · Like

  ازرول امين عبد الوهاب cara yang salah itu apabila kita salah gunakan cara tersebut
  10 December at 14:52 · Like
  Abdul Kahar sy tidak melihat ada cara yg betul untuk mnehadapinya …
  10 December at 14:53 · Like

  ازرول امين عبد الوهاب islam ni bukan kecil..tapi luas..ada banyak pendapat,cara..namun kita yang tidak menemuinya
  10 December at 14:53 · Like
  Abdul Kahar kamu yakin cara kamu adalh yg betul …
  10 December at 14:54 · Like

  ازرول امين عبد الوهاب betul..kerana mungkin kamu tidak menghadapinya sendiri..atau kamu tidak pernah mengalaminya dengan sendiri..sedangkan saya sendiri yang mengalami..saya menyelami hidup mendekatkan diri kepada Allah melalui hidayahNya yang diturunkan melalui kapel..dan saya berubah..mungkin kamu tidak merasakannya tetapi orang yang merasakannya lain
  10 December at 14:55 · Like

  OWgtua Lamer love is not a fucking joke…jgn cintakn sesowg krna nfsu….its will destroy ur life…trust it…
  10 December at 15:05 · Like · 2

  ازرول امين عبد الوهاب yeah..i like ur wods
  10 December at 15:05 · Like

  ازرول امين عبد الوهاب words
  10 December at 15:05 · Like
  Abdul Kahar Rasulullah bersabda: “mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia”….
  10 December at 15:11 · Like · 1
  Abdul Kahar boleh ke org bercouple ni elak termasuk zina hati ,.. yakni merindui..
  10 December at 15:11 · Like · 2

  OWgtua Lamer hahaha
  10 December at 15:14 · Like
  Abdul Kahar atau nk abaikan je zina hati yakni merindui dalam bercouple ,, ????ataupun ada yg nk bg sikit penerangn ttg zina hati iaitu merindui
  10 December at 15:17 · Like

  Twins Tanaka molek benooo
  10 December at 15:23 · Like

  ازرول امين عبد الوهاب merindui..apakah makud kamu itu merindui..merindui jenis yang macam mana tu??
  10 December at 15:32 · Like · 1
  Abdul Kahar tentu saja merindui wanita yg bukan yg bukan muhrim..
  10 December at 15:33 · Like

  ازرول امين عبد الوهاب adakah tidak dibenarkan untuk merindui seseorang yang bukan muhrimnya??bagaimana dengan kawan2??
  10 December at 15:36 · Like · 1
  Abdul Kahar hmm,,, gud try …
  10 December at 15:38 · Like

  Dhiya Uddin Sabda Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam:

  (إِنَّ اللهَ كَتَبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ حَظَّهُ مِنَ الزِّنَا أَدْرَكَ ذَلِكَ لاَ مَحَالَةَ، فَزِنَا الْعَيْنِ النَّظَرُ، وَزِنَا اللِّسَانِ الْمَنْطِقُ، وَالنَّفْسُ تَمَنَّى وَتَشْتَهِي، وَالْ…
  See more
  10 December at 16:00 · Like · 2

  Dhiya Uddin Hadith pertama menggunakan istilah zina nafsu, manakala hadith yang kedua pula menggunakan istilah zina hati. Hadith inilah yang menjadi hujah tentang wujudnya zina yang dinamakan dengan zina hati dan tidak syak lagi hadithnya adalah hadith yang sahih.

  Tidak dipertikaikan kewujudan istilah zina hati dan asasnya dalam Islam, tetapi apa yang dipertikaikan adalah kegagalan ramai daripada kalangan mereka yang bercakap tentangnya untuk mengupasnya secara ilmiyyah sehingga adakalanya membuatkan remaja dan pemuda salah faham yang seterusnya menyebabkan berlakunya pemikiran yang tempang dalam beragama.

  Apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan zina hati? Adakah jatuh cinta kepada seseorang itu dianggap zina hati? Adakah teringatkan seseorang itu zina hati? Mungkin sebahagian daripada kita akan menjawab: “Ya, itulah zina hati”. Apabila ditanya lagi mengapa itu zina hati? Jawab mereka: “Kerana kita mengingati seseorang yang ajnabi (bukan mahram) yang tidak halal buat kita”!!!

  Kalau anda meletakkan sebab pengharamannya adalah kerana dia ajnabi tidak halal bagi kita, bagaimana anda mahu menafsirkan firman Allah dalam Al-Qur’an tentang Sahabat Nabi yang teringatkan perempuan ajnabiyyah yang tidak halal buatnya?
  10 December at 16:01 · Like · 2

  Dhiya Uddin Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah, ayat ke-235:

  ))عَلِمَ اللَّهُ أَنَّكُمْ سَتَذْكُرُونَهُنَّ وَلَكِنْ لا تُوَاعِدُوهُنَّ سِرّاً إِلَّا أَنْ تَقُولُوا قَوْلاً مَعْرُوفاً((

  Dalam ayat ini dan ayat sebelumnya, menceritakan tentang عدة / iddah (tempoh suci) perempuan yang bercerai dengan suaminya. Kemudian ada lelaki ajnabi yang mengintai-intai peluang untuk melamar perempuan ini. Lalu Allah berfirman ((Allah Maha Mengetahui bahawa kamu akan mengingati perempuan tersebut, tetapi jangan kamu berjumpa dengan perempuan itu secara rahsia kecuali dengan berkata-kata perkara yang baik)).

  Syed Qutb dalam tafsirnya berkata: “Dan Allah telah mengharuskannya kerana itu berkaitan dengan kecenderungan fitrah yang halal pada asalnya, harus pada zatnya … dan Islam itu tidak menghancurkan kecenderungan fitrah tetapi membajainya, dan tidak menekan naluri kemanusiaan tetapi mengawalnya. (Rujuk Fi zilali Qur’an oleh Syed Qutb, jilid 1, m/s 238).

  Bukankah perempuan yang baru berpisah dengan suaminya merupakan perempuan ajnabiyyah kepada lelaki lain yang mahu melamarnya??? Tapi mengapa Allah langsung tidak mengatakan kepada lelaki ajnabi itu tak boleh mengingati perempuan tetapi hanya berpada dengan berkata ((Allah Maha Mengetahui bahawa kamu akan mengingati perempuan tersebut tetapi jangan kamu berjumpa dengan dia secara rahsia)).

  Justeru apa yang dapat difahami daripada ayat tersebut adalah: Tiada masalah dalam mengingati perempuan tersebut, tapi jangan fikir nak buat yang bukan-bukan yang bertentangan dengan syarak’. Itulah apa yang sepatutnya difahami daripada firman Allah tersebut.

  Kalau mengingati perempuan yang ajnabiyyah itu zina hati, tentunya Allah melarang para sahabat daripada mengingati perempuan, tetapi Allah sendiri tidak melarang bahkan memberi izin.
  10 December at 16:01 · Like · 2

  Dhiya Uddin Justeru, yang dimaksudkan dengan zina hati itu adalah hati yang menaruh niat untuk berzina, menikmati hubungan persetubuhan luar nikah. Itu yang dimaksudkan dengan zina hati. Rujuk kembali konteks hadith berkaitan zina hati secara keseluruh…
  See more
  10 December at 16:02 · Like · 2
  Abdul Kahar ‎C Faiq Cakap .. kmu jgk boleh bce
  10 December at 17:31 · Like · 1

  Dhiya Uddin ‎.. tidak jatuh kufur menolak hadis ahad .., contoh hadis ahad adlah hadis sahih … melainkn hadis mutawatir saja yg akn jatuh kufur jika menolaknya ..
  10 December at 17:56 · Like
  Abdul Kahar kamu hadis rse hadis ttg zina hati tu adalah hadis ahad??
  10 December at 17:58 · Like

  Dhiya Uddin maafkan ana .. ana tidak berani untuk taraf hadis tu hadis ahad atau pun tidak .. tpi ,, menurut apa yg tuang pengarang yg tulis berakaitan zina hati ni ,, dan jika dilihat periwayatnya ,, ia tergolong dlm hadis sahih .. ykni sebahagian hadis ahad ..
  10 December at 18:02 · Like
  Abdul Kahar hm,,, ok ,, ,
  10 December at 18:04 · Like
  Abdul Kahar kne hati2 jgk ambik hadis kat internet ni ..kdg2 tk tulis periwayatnya …dan tarar hadis tu .. ssh kita nk thu taraf hadis dan untuk menilai hadis ni.. hm,,
  10 December at 18:07 · Like · 1

  C Faiq Cakap hehehe… nice info.. i need some more.. n_n
  Monday at 20:37 · Like · 1

  Slumber Guy Bert selqgy duniq belum kiqmqt selqgy itu qr sqitqn x hqbis2 mengodq mqnusiq kqt mukq bumi ne…
  Monday at 20:44 · Like · 1

  C Faiq Cakap da mmg itu sumpah n jnji syaitan pada ALLAH S.W.T sebelum syaitan kluar.. kan?
  Monday at 20:50 · Like
  Abdul Kahar dijadiakn indah pada pandangn manusia kecitaan kpd apa-apa yg diingini…..(surah Ali Imran) ayt 14
  Monday at 21:10 · Like · 1

  Dhiya Uddin ‎” syaitan tidak mempunyai kekuatan keatas org yg beriman dan yg bertwakal kepada tuhannya”( surah AN- Nahl, ayat 99)
  Monday at 21:13 · Like · 1
  Abdul Kahar niat yang suci untuk cinta sejati , dan cinta sejati hanya untuk pernikahan yg suci …
  Monday at 21:17 · Like

  Dhiya Uddin percintaan yg suci hanya untuk hasrat yg suci
  Monday at 21:19 · Like · 1
  Abdul Kahar seteguk kita minum dri kendi cinta terlarang , racunnya akan meresap membunuh akal , jiwa dan persaan ,,
  Monday at 21:25 · Like · 1

  Dhiya Uddin jika cinta itu slah masakn tuhan mencipta persaan cinta itu .. tpi tuhan jugak turut memcipta peraturan untuk bercinta ,
  Monday at 21:29 · Like · 1
  Abdul Kahar apakah kamu tidak melihat bagaimana ada manusia yg bertuhankn hawa nafsunnya ” ( al-Jatsiah 45:23)
  Monday at 21:32 · Like · 1

  Dhiya Uddin yakinlah bahawa ALLAH itu indah dan cinta pada keindahan ..tidk mungkin ALLAH akn memusanahkn keindahan cinta dgn peraturan2 yg boleh mengikis keiindahan cinta itu sendiri ..
  Monday at 21:37 · Like
  Abdul Kahar ‎”manusia akan menjadi hamba kepada apa yg dicintai”
  Monday at 21:42 · Like

  Dhiya Uddin ya!! mmg manusia akn menjadi hamba kepda cinta .. tpi jika cinta tu akn kearah kebaikn alangkah indahnya .
  Monday at 21:51 · Like
  Abdul Kahar dhiya .. ape yg ana perasan .. dri dulu mula2 post ,, tkde sangt pun org nk menyampuk ttg isu couple.. klau ade pun sorang dua je .. ana musykil .,. dorang semua ni tak hirau sangt ke pasal hukum hakam bercouple ni ??hmm…
  Monday at 21:54 · Like · 2

  Dhiya Uddin ye sy pun prasan jgk .. tk thu lah,, tpi kmu kne fikir positif ..islamtidak menjar kita berfikiran negatif .. mungkin sja mereka tk perasan yg isu sdg diperbahskn oleh kita ni ,, sbb sibuk bce komen2 yg lain ..
  Monday at 21:58 · Like · 2
  Abdul Kahar jagnlah kamu mengikut apa yg kamu tidak mempunyai pengetahuan mengenainya . sesungguhnya pendengaran , penglihatn dan ,hati , semuanya akan disoal kelak .. ( al -isyrak aty 36)
  Monday at 22:07 · Like · 2

  Dhiya Uddin dtg selepas mereke pengganti yg jelek .mereka mensia-siakn solat dan menurut hawa nafsu . mereka kelak menemui kesesatn “( surah maryam ayt 59 )
  Monday at 22:11 · Like · 1
  Abdul Kahar ana harap mereka phm ape yg cbe kita sampaikn sebenrnya … ana bukan mahu mencari masyur atau menunjukkn ana ni org yg berilmu.. ana masih kurang ilmu .. jika ada yg salah ,, harap siapa yg lebih a’rif dpt menegur ana ..
  Monday at 22:14 · Like

  Dhiya Uddin dan apa yg nk tekankn disini .. bercinta lah kerana ALLAH .. jika niat bercinta tu suci untuk berkahwin maka jagalah sebaik mungkin .. jgn dicemari dgn hawa nafsu dan tertipu dgn godaan syaitan … jika cinta hnya sekadar untuk bersuka-suka ,, tu yg membawa kpd zina ,, “bercinta krn ALLAH ”
  Monday at 22:20 · Like · 2
  Abdul Kahar Wallahu s.w.t a’lam
  Monday at 22:22 · Like · 1

  Dhiya Uddin wallahua’alm,,

 167. Cintai lah dia seadanya. Ikhlas dgn tutur kata dan perbuatan. :-)

  Romeo & Juliet

 168. assalamualaikum ustaz…saya ingin meminta pendapat ustaz. saya kini sedang mencintai seorang gadis yang mak ayahnya telah bercerai baru-baru ini. sebelum ini kami pernah bercinta di alam persekolahan tetapi tidak kekal. kini dia kembali semula dalam hidup saya. sungguhpun saya bukanlah mempunyai perwatakan yang menarik dan tidak ada yang boleh saya banggakan pada diri saya,tetapi saya lihat dia sekarang dapat menerima saya seadanya. saya serba salah untuk menolak cinta darinya tambahan pula saya masih lagi sayangkan dia dan mak ayahnya telah bercerai. dia adalah anak yang sulung tetapi perangainya masih lagi belum mentah pada pendapat saya. keluarganya tidak berapa menitik beratkan solat jadi dia jarang bersolat dan membaca quran. untuk pengetahuan ustaz dia kini berada di tahun peperiksaan spm dan saya pula telah menuntut di sebuah ipta tempatan. saya menjadi serba salah kerana saya takut hubungan kami membawa maksiat. saya juga selalu menasihatkan dia agar bersolat dan mendalami ilmu agama dan dia kini hampir dapat saya ubah kerana dia berjanji dia akan solat. saya tidak sanggup untuk tinggalkan dia tetapi saya tidak dapat jamin masa depannya.bagaimana ustaz?apa yang perlu saya ucapkan padanya sekiranya hubungan kami adalah satu dosa?saya risau kalau saya tinggalkan dia,dia akan kembali lalai dan leka dengan dunia. saya juga bukan lah orang yang baik kerana saya sering menonton gambar terlarang.

 169. bgai mna klau berpacaran tetapi tidak biasa berdekatan
  ………………..?

 170. bercinta tak semestinya perlu contact,mesej,kol,dating suma 2…bleh trjrumus kpd zina kn??jka bnr2 sygkn si dia,ajaklah dia mnuju ke syurga…bkn ke lembah maksiat….berdoalah pada Allah agar dia menjadi hamba yang soleh dan menjadi pasangan kita yang halal…Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita….

 171. sy minta maap..mohon share perkara yg baik…

 172. Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatu..
  pada pandangan saya,,couple tu haram..sudh terng lgi brsuluh yg ALLAh prnah brfirmn “Jangan kamu mendekati zina.”Couple tu mrupkan slah stu jenis zina..iaitu zina hati..
  Ya,,cnta prlu bg stiap mnusia..tp prlulah thu cinta itu kpda siapa.Sbgai seorg muslim,,kita wajib mncintai Allah dn rasul..Sbgai seorg mnusia juga..mmg x dpat dnafikn perasaan suke kpd yg brlainn jntina itu lumrah..tetapi,,perasaan itu harus dikawal..buknkah stiap mnusia itu tidk trlepas ujian dripada Allah..jika kita trjtuh cnta kpd seorg wnita atau lelaki,,bgi pndapt saya,,itu mrupakan stu ujian dripada Allah utk mnguji sjauh mne cnta kita kepadaNYA..Ingatlah bhawa perempuan yg baik itu utk lelaki yg baik..itu jnji ALLAH..dn tntng prsahabatn antara lelaki dgn wanita pula dri segi islam adalah haram..mmg pd zaman skrg kdng kala kita prlu brkomunikasi dn brkerjasama antra lelaki dn prempuan ktika study atau brkrja..adab antra lelaki dn wnita prlulah djga..krana smuannya brmula dgn niat..jika hti kita brsih hnya brhubung krana hal sprti krja dn belajr..InsyaAllah,Allah akn memelihara hti kita..Saya sntiasa prcya,,jika kita brusaha mninggalkn prkara yg Allah larang,snggup brkorbn utkNYA..mnahn hti kita yg ingin brcouple..itu bukn sia2..Allah sntiasa mngetahui stiap smua pngorbann yg hmbanya sudh lkukn..wlaupun shelai daun jtuh ke tanah,,Allah mngetahuinya..percayalah,,psti ada gnjarannya..InsyaAllah..

 173. assalamualaikum…sye tengok ad brmcm pndangan org tntg couple ni,ade yg setuju tidak kurg yg kurg setuju.well,yg haram tetap haram.bcinta itu sgt prlu tp biarla ia btol2 smpai kepada org yg mmrlukannya shaja..btol tak??bcinta brlebih2han tak ada gunanya jugak sbb kita sndri blom pasti pgakhirannya.ye,mgkin pada wktu ni si dia segalanya,yg tbaik..tp jika brlaku prpisahan,dimana prginya semua kebaikan itu?sama juga brkaple,walaupun menahan diri tidak brjumpa(saya xpsti berapa ramai yg boleh tahan kaple tak brjumpa),tp brmesej kata syg rndu yg mmbuatkan kita trbuai2 dek perasaan,bukankah itu zina hati namanya?boleh ke diketepikan sedangkan nyata jelas ianya tetap zina..definisi zina bukanlah setakat prhubungan haram tnpa ikatan yg sah,tp ianya meluas..sikit2 lama2 jd bukit..sama sprti prkara mgkar,mula dengan dosa kecil2,akhirnya mnjadi dosa besar..rasa cnta itu memg ftrah,semua org merasaknnya,tp salurkanlah mengikut jalan yg btol.saya sndri ade melihat hal2 mcm ni skeliling saye.plg dekat kwn2 dan saudara mara.msg2 mmpunyai buah hati.sya tidak :( tapi perlukah saya merasa rendah diri kerana itu?tidak sama sekali.kalau ade yg bkata saya tak laku pun its okay,pndngn org masing2.huhu..saya juga gurl biasa yg punya nafsu perasaan n keinginan spti kwn2 lain.bkaple bcinta?of coz saye prnah trfikir..TAPI untuk mmbenrkan prkara tu blaku dlm hidup sya,saya mmrlukan wktu yg sesuai,insan yg tepat dan diri saya yg btul2 brsedia menerima komitmen..segala soal itu di zaman remaja saya,saya mmpu mengatakan TIDAK!..saya brsyukur krna akal dan hati ini masih dipelihara Allah supaya tidak melampaui batas.hikmahnya,saye trhindar melakukan prkara yg boleh mnjatuhkan maruah agama,bgsa,keluarga dan saya sndri.saya tidak kekurangan apa2 disebbkan cinta manusia yg brsifat sementra itu,tak pernah merasa sunyi xnpa kehadiran insan tercinta or whatever yg org skrg suka sgt buat..yg pntg hati ini redha dgn ketentuan Allah,psti segala yg disuruh mnjadi senang dan mudah dilaksanakan…jgn buang masa anda mmpertahankan bnda yg sia2..~peace <3 luv the beauty of islam…

 174. ape beza bercinta dgn bercouple?? saya rasa mcm sama sbb bercinta ialah 2 insan berbeza suka sama suka..couple pown same gak…boleh bgi penjelasan tntg masalah ini..harap boleh mmbntu

 175. Assalammualiakum. Minta maaf tumpang tanya.
  Saya ingin bertanya. Adakah salah apa perbuatan saya ini? Saya setiap kali lepas sekolah saya menemani kawan saya(perempuan bukan Islam) ke bus stop tetapi kami tidak keseorangan ada ramai orang, kami tidak bercinta sama sendiri, kami tidak bercouple, saya memang tidak ada niat pun hendak bercouple dengan dia, iman sendiri x terjaga, apatah lagi hendak jaga iman orang lain. Niat saya hanya hendak menemani seorang kawan ke bus stop. Saya tidak berniat untuk melakukan apa-apa maksiat. Saya tidak sentuh dia, dia juga tidak menyentuh saya. Minta maaf jikalau menyusahkan tapi saya perlu jawapannya. Semoga Allah balas jasa baikmu.

 176. assalamualaikum..
  bagi pendapat saye care nak selesaikan sume masalah yg kite para remaja fikir2 kan,,yg terbuku kat hati..yg bermain di minda sampai terbawak dalam tidor..sampai rase serbe mengenai (couple) salah atau tidak… btol x?
  seseorang insan yg mempunyai iman di dalam hati..yg bertqwa pade ALLAh sahaje yg ALLAH bimbing insan itu kejalan yg benar..
  jikalau kite menurut perintah ALLAH dan tidak mengundang kemurkaannye..INSYAALLAH ALLAH akan memberi petunjuk pade kite…tnye diri kite balik..ape kah kite layak untuk mendapat nikmat dari padenye kalau perintah nye kite xturuti?? tnye diri kite balik..wajarkah dgn dose yg kite dh byk lakukan dan belum lagi betaubat…dan kite pula mempertikaikan pasal keinginan kite terhadap sesuatu yang kite rase kite patut dapat perkare itu,,, memg benar kite beragame islam…tetapi kenape tidak beramal mengikut islam.??? itu agama ALLAH.. layak ka kite sebagai hambe meminte dan terus meminte padehal kite alpha dalam mendekatkan diri dgnnya….kite ni hambe,,,
  mintak..doa pada ALLAH..jgn sombong pada ALLAH..memg btol kite ini xterlepas dari kesilapan sbub itu kene slalu dekatkan diri dgn ALLAH..minta ampun darinya dengan cara taubat (taubat nasuha)…insaf dari kesilapan lalu..jgn ulangi lagi..sentiase solat dan berdoa.. INSYALLAH ALLAH akn ampun kan kite…
  kalau kite sudah beramal dgn agama ALLAH (islam), meninggal kan larangannya dan membuat suruhannya..
  ALLAH pernah bersabda : WAHAI JIWA YANG TENANG,WAHAI HATI YANG TENANG, MASUK LAH KAMU KEDALAM SYURGA,,KAMU INI HAMBA AKU,,
  kalau kite nak ALLAH layan kite sebegitu baik…
  ikut perintahnya dan dye akan tentukan jodoh yg baik2 bagi kite semua,,, :) kadang2 jodoh dtg dari corok yg kita xsangka2.. kalau kite ikut perintah ALLAH..nescahaya ALLAH akan tolong kita berlipat-lipat kali ganda kerana,, hanya ALLAH sahaja yg tahu akan jodoh dan pertemuan kita,, :)
  yg buruk dtgnye dari saye yg lemah sendiri..
  yg baik semue dtgnye dari ALLAH S.W.T

 177. assalammualaikum…d klgn rmja skrg dh ada yg pandai brcouple… sya nk tynya… adakh bercouple itu haram..

 178. nik mohamad haikal bin mat hasan

  assalammualaikum,nak tanya adakah patut kita mengambil semula semua benda yang kita bagi kat kekasih kita setelah putus?????

 179. mohon copy yer nk gne tuk usrah. . ;p

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s