Sifat Lelaki Vs Sifat Perempuan

(L)  Mempunyai ego tersendiri yg menyebabkan sukar menerima pertolongan org lain dan pandangan org lain terutama sekali pasangannya.
(P)  Mudah menerima dan terpengaruh dgn pandangan org lain lebih2 lagi dgn org yg dicintainya.

(L)  Sekiranya mengalah, menunjukkan tanda tidak bermaruah atau berprinsip.
(P)  Mengalah tanda sayang dan pengorbanan yg tidak berbelah bagi.

(L)  Menilai kejayaan dan diri berdasarkan hasil atau prestasi yg berlaku didepan mata.
(P)  Seringkali menilai diri berdasarkan perasaan dan kualiti hubungan sesama manusia terutamanya org yg disayangi.

(L)  Suka menyendiri dan menjauhkan siri apabila berada dlm keadaan tertekan.
(P)  Suka bercerita kpd org lain tentang masalah yg sedang dihadapi dgn harapan mendapat simpati.

(L)  Mempunyai emosi spt getah iaitu sesuatu perasaan itu hanya sekejap shj.
(P)  Mempunyai emosi seperti ombak iaitu suatu perasaan yg lambat reda.

(L)  Biasanya suka memberi arahan bersifat ketua yg mempunyai kuasa.
(P)  Suka berleter mengenai sesuatu perkara sehingga puas hati.

(L)  Bersikap pemurah atau boros.
(P)  Bersifat kedekut atau berjimat.

(L)  Mempunyai fikiran yang bersifat makro iaitu melihat secara keseluruhan.
(P)  Mempunyai penilaian bersifat mikro iaitu melihat sesuatu secara terperinci.

(L)  Tidak fokus kepada sesuatu perkara
(P)  Fokus kepada sesuatu perkara.

(L)  Mempunyai perasaan cinta yang setia dan lebih fleksibel.
(P)  Cinta sepenuh hati dan setia pd yg satu.

(L)  Suka menyendiri dan berdiam diri apabila imej tergugat
(P)  Mudah marah, cemburu atau merajuk apabila imej tergugat.

(L)  Bila berkomunikasi kurang teliti mendengar tapi cepat memberi pendapat.
(P)  Mendengar dgn teliti sebelum membuat sesuatu keputusan.

(L)  Lebih banyak menumpukan kepada aspek fizikal dan kebendaan.
(P)  Lebih menumpukan aspek perasaan dan kemanusiaan

(L)  Meminta bantuan kerana malas atau tidak berupaya.
(P)  Meminta dan memberi bantuan sebagai tanda sayang dan hendak bermanja.

(L)  Akan melawan dan menjauhkan diri dan membisu seribu bahasa apabila berlaku pertengkaran.
(P)  Biasanya mengalah dan berpura-pura setuju dengan pasangannya.

(L)   Tidak suka bercakap tentang pasangannya
(P)   Suka bercerita tentang pasangannya dan menghormatinya

(L)  Agak keberatan meminta maaf
(P)  Lebih mudah meminta maaf

(L)  Dapat menyesuaikan diri apabila menghadapi kesukaran
(P)  Risau apabila menghadapi kesukaran

(L)  Suka MEMBUAT keputusan
(P)  Suka MENGIKUT keputusan

(L)  Terasa selesa berjauhan dgn keluarga
(P)  Suka bersama keluarga

About these ads

54 responses to “Sifat Lelaki Vs Sifat Perempuan

  1. ade sesetengah kenyataan yg dakchomey(dc) yg x btul..

    but..terpulang pd individu…

    nice post…

  2. ade sesetengah kenyataan yg dc bc kurang tepat…

  3. assalamualaikum
    ila rase camtu gak
    ade sesetengah kenyataan tu xberape betul lah
    anyway nice post…
    tapi tulah ila kurang setuju lah ngan kenyataan tu
    huhuhuhuhuu
    orang len ila xtahu r
    :)

  4. bagus juga… Keknya sebagian ada yang bener, ada jg yg salah…
    tapi bener, semua berpulang pd individunya…

  5. yg membezakan itew yang melengkapkan antara lelaki dan perempuan… :)

  6. kenyataan ini pada pandangan saya cuma secara purata. sebenarnya lelaki & perempuan sama saja. ada yg ego.. ada yg sabar.. ada yg dominan ada yang tidak. sebab tu ada istilah queen control bila perempuan lebih dominan berbanding lelaki. ada perempuan yg lebih bijak dari pasangannya. begitu juga lelaki.

    kelemahan serta kekuranga individu itu akan di lengkapkan oleh kelebihan lawan pasangannya. perempuan suka mengalah? mungkin utk segelintir,.. sebab yg queen control mana la nak mengalah :) pendek kata lelaki & pempuan sama je. kalau lelaki selalu di kaitkan dgn kecurangan.. suka mkn luar. perempuan zaman sekarang pun apa kurangnya. kalau ckp perempuan kuat bergosip.. hem! lelaki pun sama.. cuma jenis gosip tu je yg berbeza..

  7. Mana adaaa…..

  8. ade yang benar, ade yang tak…. tu terpulang pada individu untuk menilainyew…. peace!!!!!!!

  9. yelah pa pun terpulg pd kita sndiri kan…kedua-duanya perlukan antra satu sm lain..tp yg pasti sy tealh temui seorg bkl suami yg telh mrndhkn egonya kerana sy..dan sy amat mghargainya..alngkh indhnya jika ianya kekal hingga ke akhir hayat….amin

  10. ada benrny,,,,,,,,,,,,,,,ada jg yg ga.
    tp ya ga tw jg cih,cz kan ga smua cwo dan smua cwe punya sifat yg kya gt

  11. Setiap manusia itu unik..terciptanya lelaki dan perempuan adalah untuk mewarnai kehidupan ini..sekiranya dunia kita ini hanya diisi dengan kaum sejenis kita tidak dapat mengenali erti kehidupan yang sebenarnya

  12. wanita dan laki-laki itu pada dasarnya sama, cuman yang membedakan bagaimana mereka bisa membawa sifat emosi masing-masing. baik itu secara positif (cinta) dan negatif (keegoisannya).

  13. terpulang pd individu masing2
    peace

  14. he..tekyu..
    hu uh
    tergntung orngnya juga c….;))

  15. muhamad hafiz bin hamid

    hmm…maybe btul kot ape yg die kte kn…^^
    nice!

  16. HMmmm….da yg tepat ada yang tidak.. Al maklum lelaki perempuan ni kalau cakap pasl lwn sejenisnya msti ada yang emosional..tapi bagi saya lelaki & prmpuam skrg sama level sama nasib..lelaki perempuan ke tetap jadi mgsa bunuh,cabul dan sebagainya…Dikecewakan dan mengecewakn sama rata je….btul x? fikirlah yang sorang dengan ego tinggi,sorg lagi krs hati,memang pyh nak berhnti…
    jadi perbndingan ala2 vrsi vrsa tu nak suruh berfikir je,kenapa agaknya lelaki,perempuan ni dicptakn dengan prbezaan akal dan nafsu..9-1?

    • angelina tak jolies

      aku support statement ko zulina..bgus2 agak bernas knytaan seorg pmpuan..kite nie kan pmpuan intelek zmn moden nie…kes aku pun sorg ego sorg ati keras..so bile ktorg gduh die wat dun noe..aku lak yg smash ngn ayat kesedaran…pas2 aku walk away…one day die sedar die dtg alek..coz die tau yg thn ngn die la yg sesuai dgn die..so pk la korg sumee…ade btol nye cri2 man n woman kat ats tue..tp tgk gak individu 2 jgk…kdg2 sfat da terbalik..laki cam pmpuan..pmpuan cam laki..perangai la..gn slh phm lak…9-1 or 1-9 all de same…if laki mkn luar woman mkn dalam lar…lg bgusss…ehhehee

  17. nice…semua tepat dan betul . ;)

  18. Yang namanya wanita dan lelaki pasti ada sifat baik dan buruknya,tergantung kita sebagai manusia yang memandangnya. Cinta bukan hal yang biasa lagi dalam hidup jika sudah memasuki tahap yang lebih dekat. Artinya cinta akan membawa kebahagian dan kesengsaraan apabila kita tidak bisa mengertia arti dan bagaimana memperlakukan cinta itu dalam cerminannya yaitu kita sendiri. Jadi perlakukanlah pasangan anda sebagaimana anda memperlakukan diri anda sendiri. Rahasia cinta ada dalam diri masing-masing dan tergantung dari sifat pasangan kita. putugelgel@yahoo.com

  19. Ketika kita melihat lebih dekat apa arti cinta yang sesunggunhnya, maka jelas dan tepat bila anda harus mengucapkan cinta itu indah. Cinta memiliki karakteristik tersendiri, cinta adalah hal yang luar biasa pengaruhnya terhadap kehidupan anda sendiri. Anda akan sedih maupun bahagia karena cinta itu. putugelgel@yahoo.com

  20. CINTA ADALAH SIFAT ALLAH

  21. Memang allah telah menciptakan kesempurnaan pada manusia ahsanu taqwim

  22. ehmmm… setiap manusia itu sama. yang membezakannya adalah amalannya. Allah menciptakan manusia dari laki2dan perempuan untuk saling mengenali, untuk saling melihat dan merenungkan kekuasaan-NYA.. melengkapi, menyayangi dan menghormati, semoga hidup kita penuh dengan berkah dari Illahi..

  23. Laki2 biasa lebih egois maoya menang sendiri truz apa2 qta sbgai wanita mesti dengarin

  24. betol r…
    i very agree

  25. cocok bgt………..
    karn tu crt aq atopun cmw pcganq

  26. betowll2….

  27. KAYAK NY SLAHTU YANG BENAR ITU (L)LEBIH SUKA HAL YANG BEDA

  28. perempuan,,,hehehe,memang betul kata setengah orang ini…kita ini mempunyai ego…lelaki dan perempuan…tapi lelaki yang selalu disalahkan…perempuan pulak tau cakap pandai ja…biasa lah manusia biasa ada salah silap..kita ini bukan manusia sempurna tak buat salah…(p)Suka berleter mengenai sesuatu perkara sehingga puas hati….ungkit benda itu sampai (p) itu tak sedar apa yang dilalukan…setengah perempuan kan suka sangat lelaki yang ikut arahan (P) itu aja…senang kat queen control…suka sangat sangat bagi tekan kepada pasanganya….ada macam macam lagi tak habes kalo nak cerita pe sal ini…

  29. knp lah llaki nie susah sgt nak fham perasaan pasangannya…knp nak pedamkan perasaan syang tu…knp wat pasangan mrk sntiasa b’sdih dgn perangai mrk…knp diorg tak blh fham tntang perasaan syang seorg wanita…susah sgt ke…

  30. angelina tak jolies

    alallaa…sedih plak aku dgr…korg if lalui tough life spnjg idup korg pasti phm ape yg dimksudkan dgn berbeda nye skap laki n pmpuan..aku skong gak pmpuan nie suke bg tekanan kat laki n suke nk lyn emo n sntimntal..nk dmnjekan aje..laki pun nk gak tp bile time2 tertntu..aku da harung sume nie..aku amat kenali laki nowadays nie…pkwe aku pun cmtue..die ego tp aku amt mnje ngn die,tp kekdg je die lyn aku..so aku kne akui laa..tp yg plg pns bile laki nk psngan beside die tp ape2 xnk share tau2 sume kptsan wat sndri…tlg la guy..alert la ckit..ego biar bertmpat..nti xde gurl yg akn respect korg..will see..

  31. ManOnSilverMountain

    Sape la yg buat artikel ni.. pompuan ke? patut la tak betul langsung.

  32. sifat ni x tepat kerna stiap org mpnyai tingkahlaku yg bbza2 x bleh nak samakn stiap manusia, sebb llki dgn llki pun ada pwtakn yg bbza bgitu gak prmpuan.

  33. Nama pun kajian… tak semstinya tepat. kalau rasa betul terima. kalau tak korang la buat kajian sendiri untuk buktikan. setel…tak de maknenye luah kat sini je.

  34. xbetil…Ppuan xsetia lngsung,bila bjauhan trus cari org lain. bodoh.

  35. p’puan bodoh mudah bg tubuhnya kt lelaki.

  36. yupppppppppp!!!!! laki ska mlh ompuan skt atie…… pa ka??? xmdh jujo…… xstia pda yg stu… n xblh ngga mpuan kcak ckit… kompem mowk ngaco… emmmmmmmmmmmm…. ;(

  37. Jaman sekarang perempuan lebih banyak menang dari lelaki… Hehe

  38. bagi aku lain plak..
    Semua yang dipost di atas adalah ape yg aku alami..
    Aku pikir aku atau lelaki aku tak normal sebab asek gaduh je sebab sifat2 ini..
    So ini adalah kajian yang telah dikaji, means that hubungan kami ni normal lah..
    Thanks for the info kepada tuan punya blog..=)

  39. Tapi persoalannya di sini, mengapa pihak lelaki akan sentiasa die betul dalam semua perkara..
    Begitu juga dengan pihak perempuan, juga menganggap dirinya betul..
    Siapakah yang betul sebernarnye? Jawapannya adalah sifat2 yang berbeza ini..
    Perempuan akan meluahkan ape yg dipikirkan ketika itu..
    Dan akhirnya perempuan itu juga yang akan meminta maaf walaupun dirinya tidak dipikirkan bersalah kerana perasaan sayang dan tidak mahu hubungan jadi lebih teruk..
    Kerana peneyelesaian tidak wujud, dan tidak berpuas hati, maka jadilah kes mengungkit, kerana masalah yang tidak selesai dan dibiarkan begitu..
    So perlukah disalahkan perempuan ketika mengungkit sedikit kerana tekanan perasaan, dan juga sikap lelaki itu sendiri yang tidak mahu menyelesaikan tentang sesuatu kononnya tidak mahu berpanjangan..
    Kepada si lelaki, jangan mengambil kesempatan di atas kelembutan hati perempuan..
    Hargailah setiap apa yang telah dikorbankan, perempuan sentiasa menghargai anda..
    Sesekali jatuhkan ego apa salahnya, dari membiarka orang tersayang sentiasa bersedih dengan sikap keras anda..Diingatkan, sesekali..
    Bila berlembut diambil kesempatan, dibuli..Bila bertegas, dipikir mengongkong dan sebagainya..Bila besederhana, kedua2nya dirasai, diambil kesempatan dan dipikir mengongkong, namun jarang berlaku pergaduhan..Mana kamu semua nak?? pilih la..hehe..
    Tapi aku dah penat melayan lelaki ego, aku tak suke lelaki yang sangat ego..
    Tapi betullah hidup xselalunya indah, bersyukur dengan apa yang ada..
    (maaf, panjang sangat pula..)

  40. Fulamakk!!!
    Banyaknya perbedaan ya!! HAha..
    Tapi yg baiknya tak ada perbedaan untuk pondan dan tomboy Haha.. Jangan Marah ya.. :D

  41. Oitt.. MAcam mana nak bubuh gambar di ruang koen ni ??? cuma gambar biru tu ja kt tepi ni ————->
    Aduhh si.. (Sy og Malaysia la.. 1 Malaysia tk semua!)
    Tolong yea..

  42. yaa…kebanyakn sih g setia tu leleki…d bibir aj kta na syang…eee nyata ny bhongan tuuu…..

  43. yaaaa.thats` right.tapi gakda critanya dari artikel di atas.jadi kurang sreg

  44. Ahmad Haidir Ibrahim

    agak2nya untuk org laki 80% betul kot, utk org prmpuan entah la, aku dah 4 tahun lebih tak bercouple, aku tak brapa tau pasal hal2 org prmpuan ni…..

  45. c.i.n.t.a itu indah ttapi cinta tu bisa mnakutkan
    Qta harus sbar wlau da msalah dgn kekasih Qta,.,.,.,.,
    ttap lagh sbar dan mnyayangi dgn pnuh ksih syang…..
    itu lagh kunci nya…
    dlm menjlankan berpcaran…..???

  46. cinta sebenarnya nerawal dari sebuah nafsu di mana nafsu itu akan berubah dengan kasih sayang jika dibarangi dengan iman yg kuat tapi nafsu itu akan menghancurkan kita jika tdk di barangi oleh iman

  47. aku sokong 50% sahaja.selebihnya ada yang tidak benar.tidak semua lelaki dan perempauan seperti itu..hanya segelintir sahaja.segalanya bergantungan pada kematangan individu

  48. terlalu banyak perkara yng terbalik dari sifat diri sy…tapi perasaan nie komflik sikit…kadang2 wanita emosi n tindak lakunya kalah laki…

    ape2 pun…wanita selalu pikir die betul…laki mcm ade karen dalam tangan nak lepaskan pelempang..tapi demi hubungan…bersabar n selalu mengalah..tapi mengalah pun sakait juga…cz melemakkan gadis tu…tu semua pengalaman aku n aku masih bertahan dengan sikapnya..

  49. Adh bner ny. Ugk. .
    Tetaapi lbih bnyk cwok tuch ego. Ny lbih tingi,dan sulit untk mmengrti. Seorang. Cwek

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s