Cinta Tak Boleh Dipaksa

Advertisements

48 responses to “Cinta Tak Boleh Dipaksa

  1. Cinta dan Sayang harus keluar dari hati,…….Bila cinta dan sayang itu telah dilakukan dengan cara dipaksa atau terpaksa maka semua itu tidak akan mencapai sesuatu yang sejati.
    Biarkanlah cinta dan sayang itu mengalir seperti air dalam hidup ini,
    karna dengan demikian disaat kita menjalaninya tidak ada yang merasa disakiti dan menyakiti.
    jadikan cinta dan sayang itu surga dalam hidupmu.

  2. rasa rimas bila orang yang tidak disukai asyik mengejar…

  3. cinta seperti air yg mengalir deras dari atas ke bawah
    tp cinta jg bisa tenag seperti air yg tak berpenghuni ,,

  4. bagaimana bila cinta yang dipaksa tersebut, adalah cinta sejati kita, yang memang harus melalui Jln.PAKSA

  5. dalam percintaan tiada perkataan paksa, mungkin semua ni berpunca dari sifat ego ataupun suka memberi harapan

  6. cinta hadir dgn sendiri…perasaan halus yg hadir tanpa kita sedari..andai ada rasa keterpaksaan dlm cinta..lepaskan lah si dia..

  7. 1) jangan suka bagi harapan….kalau dari mula tak suka…cakap terus…kesian kat org..
    selalu case yang si pengharap di jadikan spare…atau tempat mengadu….bila dah tak
    perlu tinggalkan….dan kalau tak dapat tinggalkan mula lah kata si pengharap memaksa
    lah apa lah…tapi selama ni akrab…tak kira dari segi apa..tapi akrab…

    2) Jangan suka memilih sangat…kengkadang takde cacatnye zahir dan batin si
    pengharap, cuma org yang di kejar tu ego dan cerewet gila…alih2 jadi andartu / bujang tua..baru tau…ada kes ni kat opis…takmau2..last2 mamat yang dia tak mau dulu dah
    cemerlang hidupnya..dia dah nak 40an…mula lah dok usha laki org aje lepas tu…
    nak beranak pun nanti besar risikonya

    3) walaupun cinta tidak patut di paksa…tapi cinta adalah datang dari kita sendiri..kita
    control sama ada nak on kan atau off kan…kadang2 kita tak sukakan satu
    makanan..tapi bila kita cuba sekali…dan cuba dan cuba…lama2 kita suka makan
    makanan tu..maksud saya CINTA boleh berputik di mana sahaja kalau hati kita
    membenarkannya / buka hati..

    MASALAHNYE DALAM DUNIA NI ..PERANGAI “ITS ALWAYS ABOUT ME..OURSELF” DI PRAKTIKKAN…KITA KURANG MEMIKIRKAN ORANG LAIN…

    TU SEBAB KADANG2 SAMPAI TUA SENSORANG…

  8. cinta lahir ngn sndiri.. ia memg xleh dipaksa..
    kebykan org jth cinta sebelah pihak je, yg lg satu xde perasaan kt kte.. so cubala pikt sidia smpai dia jth ati kt kte.. sekiranya ati die xleh nk menerima kte, to tndanya dia bukan tercipta untuk kte.. lepaskan ia pergi, kuburkanlah persaan thdpnya.. mgkin diantara kite dan dia tiada jodoh.. memg da ditkdirkan kita hnyalah bertepuk sebelah tgncubalah mencri org lain dan mgkin org to diciptakn utk kita.. plg penting persaan jgn dipaksa, tkut merana jiwa..

  9. i luv him so much.
    but y??
    he love her more.=<

  10. org tak nak nak buat camne….tapi betul ke bukan dia nya tercipta utk kita…kengkadang
    ada 1st time try tak layan….pastu bertahun tak jumpa…pastu jumpa balik baru jatuh
    cinta..pasal member tu dah lawa sekarang….tepuk dada tanya selera…betul ke cara kita memilih org untuk di cintai….yang best pastu jadi…cinta…kawin…bahagia…
    bukan ke kalau dari awal on…tak le membazir masa….

  11. memang benar cinta tak boleh dipaksa. Juga cinta sejati hanya lahir sekali saja dalam hidup ini.

    Tapi cinta tak semestinya BERSAMA….. doakan saja dia bahagia selalu dalam hidupnya, itu la cinta sejati!

  12. kadang2 puas memujuk jiwa yg selaru kerna cinta tiga segi..sudah puas cuba berlari tp diri ini x mampu pergi meninggalkan kekasih hati sanggup jd yg kedua asalkan dapat bersama kekasih hati…sanggup berkorban apa shj tentang rasa dan perasaan…adakah itu yg dinamakan cinta sejati???

  13. Betullah cinta memang tak boleh di paksa…..Macam aku ni….Dah bertunang selama 2 tahun akhirnya putus jugak. Semuanya di sebabkan dia tak cinta kan aku. Aku ibarat abang sahaja. Selama 2 tahun aku cuba berbagai cara nak pujuk hati dia supaya terima aku. Aku tak pernah jentik dia walau sekali pun. Malah akulah yang sanggup membuat apa sahaja untuk puaskan hati dia. Tapi sehingga aku putus semalam dia tetap dengan kata2 keramat tu….” Kita dah anggap abang macam abang kita aje…Tak tahu nak buat macamana…” Semalam dia putuskan ikatan. Siap kenalkan balak baru dia lagi Peliknya balak yang dia kawan sekarang tak tahu malu telefon aku siap marah-marah beritahu jangan ganggu tunang aku tu. Siap bagi ugutan lagi….Aku yang tak pernah memaksa dia, tak pernah ugut mengugut ni di tinggalkan…semuannya kerana dinta tak boleh di paksa…isk..isk….

    Kalau nak baca luahan perasaan tentang cinta aku ni….lawatilah blog aku ni.

    http://lanjoi.wordpress.com

  14. Aku setuju dengan ek ele.

    Jangan bagi harapan. Nanti orang tunggu. We never know how far a hope can influence a person.

    Tak suka cakap tak suka.

    Nak kawan saja, cakap nak kawan saja.

    Nak lebih masa, cakap lebih masa.

    Hati bukan mainan.

    http://filemwayang.blogspot.com

  15. klu org yg kita sayang2 yang menyebabkan hati kita terseksa..macam2 kita dh ikut apa yg dia nak..naper dier nak g dr kita…apa perasaan aku…ak kat sini pk tentang dia…tapi ak tau dia x pk tentang ak..ak tau ak x setaraf dgn dia..sapa ak berbanding dia…xpunya apa2…
    tapi ak punya ati yg ikhlas untuk syg dia…
    klulah wak tahu msffmh..yg sy betul2 syg awk seperti dulu…

  16. Lanjoy…saya rasa kita dari mula dah salah anggap relationship CINTA dan MAHU…

    dan Nazrida…saya disagree yang CINTA sejati sekali saja dalam hidup…..kalau tak bersama….itu bukan CINTA kita…get the fact right……..CINTA sejati pada ALLAH
    yang satu

    sebenarnya..bila kita tak mahu…maka kita tidak semai CINTA tu kat org tu….dalam
    kes LANJOY…awk jangan rasa kecundang sangat….bukan salah awak…
    Anggaplah betapa ruginya bekas tunang tu kerana tidak dapat memiliki awak walaupun
    alasan yang dia bagi apa2 tah…DIA SEBENARNYA YANG RUGI….pasalnya pasangan
    awak lebih kan keMAHUan dan MEMILIH…cuba survey tengok ramai mana org kawin
    dengan abg angkat dan bahagia…..dalam kes awak ternyata “abg” tu di jadi kan alasan
    kerana tak MAHU..tapi bila KAT bagi org lain yang MAHU abg angkat sebagai suami…
    bleh pulak cinta berputik….

    ….awak berkualiti…memberi cinta dan segala dalam perhubungan….maknanye yang
    lemah adalah dia….

    dan kes CINTA sekali aje…masa sekolah pun ada org bercinta.pastu kat college dgn org lain..pastu dah keje dgn org lain…dan dah kawin CINTA dgn suami…..
    MASA tidak akan berpusing kebelakang….maka kalaulah anda menganggap cinta yang
    1st or 2nd tu yang sejati…maka anda tak berpijak di alam nyata…SEJARAH patut di jadikan panduan untuk kita memperbaiki diri kita bukan untuk menghentikan kemajuan
    kita…… kita hidup di masa INI..bukan lampau dan bukan FUTURE…

    LEARN TO APPRECIATE WHAT IS INFRONT OF YOU…AND NOW…no later…
    bayang kan macamana anda rasa setelah mengandongkan anak 4 – 5 org..jaga anak
    hidup bersama…tetapi tetiba laki kata sebenarnye dia cinta ex-girlfren dia aje…kau ni
    kilang aku buat anak aje…how do you feel????

    sama dgn lelaki pun…kalau tetiba bini cakap camtu apa rasa???…

    cuba fikirkan…kenapa ALLAH yang maha esa di penghujung alam akhirat nanti akan menemukan kita dengan suami/isteri yang terakhir kita kahwini……

  17. pembetulan “dihujung alam akhirat”…alam akhirat takde penghujung…maksud saya
    sebenarnya setelah selesai pengadilan dan pembalasan amalan kita di akhirat nanti
    nanti…

  18. ek ele, setuju sangat dengan u. orang kata, focus on the blessing, don’t talk about ex, rite?

    Tapi, camana nak forget the past, especially the most memorable moment in your life?

    Saja nak tau….

  19. sapa dalam dunia ni boleh lupa memorable pasts….takkan nye….kecuali kita
    hilang ingatan je….dan…

    pasts akan datang dalam fikiran bila kita selalu dalam keadaan yang membenarkannya
    bermain di fikiran….so kita categorikan sebagai sejarah untuk membina / perbaiki diri
    kita …bukan untuk kita biar sebagai bende yang menhantui diri kita dan menggangu
    apa yang kita ada sekarang….

    percaya lah cakap saya…bila anda dah menjelang nak masuk 40an…sume dalam alam
    ni macam laju aje….hari2 risau rasa kita akan tua…akan berpisah bila tua nanti..
    so..hargai lah pasangan masing2 bila kesempatan masih ada ni..

    dan kalau tak caya..tanya mika2 yang dah 40an tapi tak kawin lagi…kalau bleh dia org
    ni tak peduli cinta dah…nak kawin cepat takut tak sempat melalui hidup yang normal..
    ..kawin+bercinta+ada anak+ibadat+retire…

    tu sebab kalau kita tengok pasangan yang kawin atas pilihan sapa pun tapi dia org
    redha dan membiarkan cinta berputik selepas di ijab kabul…turut perintah tuhan..dan ibu bapa…bahagia hidup dia org dunia akhirat….pasal dia org tak pentingkan kemahuan
    diri sendiri aje…

    bagi org2 yang memilih tu…..kurang2 kan lah cerewet tu..pasal takde org yang perfect
    dalam dunia ni…belajar menerima kelemahan org..pasal org pun nanti kene menerima
    kelemahan kita…bila mana kita pegi mana pun kita rasa org lain aje yang tak betul…
    elok lah kita duduk renungkan..tengok cermin ..tengok diri sendiri….kerana selalunya
    kalau gi mana pun tak suai…maknenye..something wrong dgn kita sendiri…org lain ok
    sebenarnya

  20. ek ele, i have spent my whole married life dreaming about my ex boyfriend. He s the one i love and never forget. Tk tahu ade ke sapa2 yang melalui hidup macam saya ni. Becinta ngan org lain, kawin ngan orang lain, tkde jodoh, tu pun berpisah kerana terpaksa.

    Tapi, dalam kehidupan sehari2 saya macam biasa, tanggungjawab sbg ibu dijalankan dgn baik sekali. Sebagai isteri, pun 100% la, bangun je tidur dah berhias utk suami. Pulang keje, saya lebih dulu sampai rumah, buat keje2 rumahtangga, bila anak tidur, layan suami. Pendekata, selalu tunjuk muka senyum kepada suami, dan berwangi-wangian utk hby!

    Tapi, satu bende yg org tk tahu, saye mencintai ex saya hingga ke hari ini. Mujur la hati tak siapa boleh baca!! Buat camanapun tak kn boleh lupa dan tk bleh nk paksa!

    Saya cuba, fokus on the blessing like nazrida said and appreciate what i have now. But sometimes, its easier said than done.

    Recently my ex kontek saya balik, n mentioned the same but i have to respect his family, especially his wife. I dont want to interfere them. I don’t want to hurt her feeling, i let them be happy. So i just keep my feeling deeeeeep inside.

    Rasanya, sakit hati! Kekadang terasa nak kembali ke masa silam. Tapi tak ape la………(sambil menarik nafas panjang)

  21. BE IN CONTROL of your own behaviour…..tepuk dada tanya selera….CINTA…??
    kita boleh ubah…atau contoh…pun sesuatu bayangan di malam hari akan menjadi apa
    saja mengikut fikiran org yang melihatnya …tunggul pokok nangka di sarung karung
    gula boleh dilihat macam hantu pucong di malam hari…..my point is…we control our mind…..dan percaya lagi satu…There is no such thing as “Dah Terpahat di Hati”..

    memang..berat mata memandang ..berat lagi bahu memikul…tapi saya rasa…anda
    membenarkan situasi yang membolehkan dia menelefon/contact anda…..saya bagi contoh..

    saya seorang lelaki yang dah berkahwin…anak sepasang…lelaki form 1…perempuan std 1…tiap kali keluar dgn kawan lelaki atau perempuan atau online…saya akan
    amalkan utk declare status saya kepada kenalan baru….so dengan ini saya
    mengelakkan siang2 perkara yang tak senonoh….memang sedap kalau dapat
    perempuan lain bawk gi hotel…..tapi kita mesti cari jalan jauhkan…bukan cari jalan
    dekatkan perkara2 yang merosakkan rumah tangga..kalau nak ikut X….berderet dulu…
    ..tapi saya nekad…tak mau jadi lebai malang….tak mau sia2 kan masa hidup yang
    singkat ni..

    sebab tu saya cakap tadi..berbalik kepada fakta “MAHU”…anda mahu selesaikan ke
    atau anda “MAHU” berlaku curang dgn laki anda…..kalau anda mahu selesaikan
    buatlah camni….declare baik2 kat laki kata si ex-boyfren ni contact dengan cara yang
    tak patut…..bila dah kawin…kita dan partner as much as possible sepatutnya berada di
    pihak yang sama..satu pasukan…

    dan percaya lah sesiapa pun…bila mana 2 org yang curang…si perempuan selalunya
    mengikutkan hati….tapi si lelaki takde lain nak selak kain perempuan aje keje nye…..
    tak kiralah si X ke Y ke Z ke..

    dan anda pasti ke yang si X tu masih macam dulu….mem saya penah baca buku cerita
    dimana si lelaki ni kata kat affair dia..bini dia macam monster kat umah..tapi di takdir
    tuhan lelaki tu mati…so masa funeral dan beberapa hari selepas tu..si affair dia ni
    tengok bini dia punya lah baik….sebenarnya tektik si lelaki aje nak belasah lain…

    and fakta..bayangkan kalau saya ada affair..pastu rumah tangga ranap..pastu kawin
    dengan so called cinta sejati saya yang dah 40an gak…pastu kat bilik tidur mana
    sama macam awek 20an..pastu nak beranak ..start balik semula…anak kecik lagi
    berderet..kita dah pencen…pastu bini pun dah berumur..lama2 muak lak lagi..pasti
    si lelaki ni mula lah pi cari si X2 pulak…ke nak start lagi?…

    perkara camni saya suka terus terang….bila ada secret affair…apa yang perempuan
    cari sebenarnya memang indah…hati budi…tapi sedikit sangat lelaki mahu yang sama
    si lelaki akan cari si tiga segi tu je…bende tu kat perempuan mana pun sama. aje
    bentuknya..bila dia bosan..dia pegi kat lain pulak…so JANGAN TERPEDAYA…
    dan ada satu lagi jenis nak tenyeh duit perempuan aje…

    but memang takkan bleh selesai overnight…take time…tapi u must start somewhere to the RIGHT direction…..nanti masa malam…anak dah tidur..laki dah tidur….gi tengok
    muka dia org masa dia org tidur..renung sikit….selalunya masa tu segala keinsafan
    akan datang dalam diri kita masa tu…

  22. tq ek ele, i pun ‘berusaha keras’ untuk mengelak…mujur my ex n i brjauhan. n i m not trying any effort to meet him.

    Bohong le kalau i ckp i tkde keinginan nk bcinta balik dgn dia..sbb rindu dan sayang tu masih ada! Lebih2 lg dlm hati ni hanya dia je yg i tpikir.

    I memang berserabut skrg ni. Nk citer ngan kawan, ibarat cari bala, nasib baik dpt masuk blog ni, bleh citer tanpa segan sbb org tk kenal!

    Kdg menitis jgk air mata ni bila memikirkan diri i sendiri! Mujur la selama ni i tak pernah bgtau my ex yg i masih deeply inlove with him. For me, it hurt my pride to say so!

    I tried harder to control myself, i even sembhyg tahajud mintak supaya i dpt lupa kenangan ttg dia. Tp deep inside my heart, i harap dpt jumpa dia sekali, just once and say goodbye forever! Bodoh nye aku!!

  23. .”…….just once”….itu sebenarnya “A START” to nowhere…..kalau tak caya tengok
    lah…zaman teknology moden ni..macam2 alternatif bleh…..SMS dah cukup lah..kalau
    dah tak tahan sangat meruntun hari tu…

    moga2 berjaya….PRIDE AND EGO ni macam kolestrol gak..ada yang baik ada yang
    jahat…so kene pandai..

    Salam

  24. cinta…..
    kapan kah bisa terjadi pada dirinya??????
    aku akan selalu menunggu selama waktu masih tersisa ini.

  25. hahaha…
    kepada ek ele : bagus… baru nak hujah macam ko… tapi ko dulu…
    kepada kazuma : life nothing kalau tak ikhlas… yang penting kembali pada yang ESA… kadang2 yang aku katakan ni,bukanya suh perbetulkan diri orang lain tapi im try bagi nasihat pada diri sendi… so mungkin respon korang berdua boleh perbaiki diri oksig3n.. nice to meet you… kan best kalau dapat berjumpa korang berdua… (^.^)

  26. ohyer ek ele,, per kata kalu tak keberatan,, ko try wat script cerita pasal semua tentang CINTA… tak kira dari serabut,tiga segi,first love… mana lar tahu rezki ek ele wat citer.. kan tetibe jadi steven spielberg ker… hehehhe… kalau nak sedapkan script lagi cari oksig3n… sebab cita2 aku nampak macm nak wat drama or movies… tapi skung tengah tunggu smbung ngaji..harap2 leh masuk… oksig3n pun banyak sangat sakit pasal cinta… dan sekarang ni pun macam nak putus asa jer pasal cinta dan percayakan perempuan ni….
    kadang2 pikirkan balik, sayang, rindu, sakit,bahagia,marah,…
    adakah ni CINTA sebenarnya.heheheh
    Lagipun saya ni degil,macam mendesak,entah arr karekter saya… sampai sekarang saya ni mencari identiti lagi,biasalar umur baru 22..heheheh
    pepepun pendapat ek ele tu sedikit sebnyak sama dan menambahbaikan fahaman saya…so, saya sarankan ek ele try lagi bg nasihat, dan saya akan mencontohi saudara..okay…

  27. oxigen….buat pengetahuan anda..saya ni old timer dah…38 tahun umurnya…tengok…ni
    pun declaration ni..he he…so takde musykil2 timbul..

    novel?…takde writing skills…pengalaman?….banyak…dari kampung sampai KL
    ni…macam drama…h ehe..susah senang pahit maung sume dah tempuh…

    tapi jangan sangka org lama ni tak perlu belajar dari org baru lak….kengkadang
    memang banyak makan garam..tapi ada tu garam busuk aje dia makan…he he

    dan anak abg dah meningkat remaja…berjerawat dah…form 1..maybe kene gak
    belajar dari yang muda2 ni camana nak tackle dia org…so far alhamdulillah ok ler..belajar pun ok dapat 5A masa UPSR hari tu..

    pasal cinta …saya takde berkecimpung bercinta masa sekolah..masa keje ada few GF
    tapi bukan special…tak serious…dah kawin ni..kita himpun suma cinta kita untuk
    isteri/suami kita..

    dan lagi satu…orang lama ni suka type penuh…tak suka short form2 ni..he he..sikit2 bleh le

    tang Nasihat?…cakap senang sebenarnya….bila hadapi memang susah…tapi kita di
    pihak luar ni kene sedaya upaya tolong rakan2 kita…..

    tapi kene ingat the key to success…UBAH…rupa memang tak bleh ubah….di dalam
    bleh ubah….eh..rupa pun bleh sekarang kan…botox ke apa ke..he he

  28. …waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa……..

  29. oksig3n, nice to know u…kak kazuma 28 tahun, ada anak dua org pmpuan. Hubby sama umur cam ek ele, 38 tahun.

    betul l life nothing klu tk ikhlas tp geram betul klu kta ikhlas tp hby mcm ala kadar je!!

    lelaki ni dia tk tahu ke nk bezakan suka dgn tk? nape lelaki klu dh kawin selalu ala kadar je!! tk tpikir ke yg pmpuan ni suka diberikan suprise!!

    heee…..sakit ati…aku sakit hati!!

  30. Emang cinta tak bisa dipaksaiin, kayak aku…baru ja putus.kami beda agama..ternyata cinta kamu hancur,….

  31. Kazuma…tak sume org sama ….probably you kene kasi tau what you like and what
    you dont like……we are just not magician…or mind reader…ada yang tinggi tahap
    kefahamannya ..ada yang rendah…..slowly and indirectly kasi tau dia….

    as i said work towards right direction….jangan putus asa…

  32. tmmakasih ek ele…..

    i dah try listing out all the good and bad side about my ex and hubby. Memang le nampak hubby yg byk baik, tp sama gak byk tk baiknye sbb hubby dah kenal lama dn sama2 dah lama….my X nmpk baik je biarpun kurang!! camane nih!!

  33. orang pasrah

    boleh bagi tau tak ,mcm mana nak handle problom saya ni????saya dh suka kat pompuan ni dh lama dh,2 taun lebih dh…..kami pun dh knl dh lama…2 taun lebih dh kami saling mengenali…pada mulanya kmi jadi kawan…semenjak kami bekawan itu,saya pun terjatuh hati kat dia….tetapi,pada awal nya,saya tidak bagi tau kat dia yg saya INLOVE kat dia…tetapi skarang, saya bgi tau kat dia dan saya tanya kat dia,adakah saya masih mempunyai harapan untuk mendapat kn nya???dia jwb dia hanya sayang saya sebagai kwn atau abang dan jika dia bagi harapan kat saya untuk nya,dia takut yg dia akan melukai hati saya….itu yg membuat kn diri saya kecewa…apakah yg patut saya lakukan???

  34. Pada Leeya pulak,Leeya benar2 mengharapkan agar hubungan antara kami akan direstui keluarga dan Allah selama2nya..Leeya tak mampu untuk kehilangannya jauh sekali kalau ditakdirkan andai satu masa nanti kami akan berpisah..Selagi kami mampu pertahan kan hubungan ini,akan kami pertahankannya..Cinta pertama adalah yang paling indah dalam hidup dan Leeya tak mahu lagi cinta kedua dan seterusnya kerana pada Leeya cinta pertama adalah cinta terakhir buat diri ini..Insyaallah hubungan akan berkekalan sehingga ke anak cucu..

  35. salam..balqis nk tanya mcm na lak nk bagi org laki yg syok kat kita ni supaya berhenti mengharap.sedangkan dia dah tahu kita ni dah berpunya,tp masih gak nk nk takle.aduh….pening nk pikir.tolong balqis leh nk wat mcm na.

  36. cinta memang seperti itu,g sa di paksa atau terpaksa,hanya keiklasan dan rasa saiank yang bisa nenujukun cinta sejati

  37. Cinta adalah racun

  38. oksig3n 22 tahun, tengah hangat bercinta,tapi ada masalh lagi nie,, so ketepikan maslah tu sebb nk tolong kak kazuma ni… erm kak demand tinggi kot… hby kak to kurang romantis… selalu bandingkan hby ngn ex tu…hurm saya kadang2 pkir cam maslah saya jer,, sebb kak mcam gurl saya… selalu sbut ex dia… mungkin kalu kak bongsu sama cam girl sy ni,habesh lar,kira payah nak bercakap ape yang dia nak…saya ni siap tanya lagi,aper y dia nak… huhuhu tpi diam jer…huhuhu so cam same jer kak kazuma cam gurl sy,hehehhe… saya tahu lelaki patut meneka n beri suprise, tapi bila laki dah meningkat dewasa pemikiran, dia mula tepikirkan kuarga..hehhehe maaf lar kalau saya pandai2 cakap,kikiki… saya budak lagi yang tengah belajar..huhuhuhu
    cube keikhlasan kita tu plus sabar… insyallah… terbalas jugak ikhlas kita tu,cuma lambat and cepat… kak pun kene jaga makan minum,tidur n semua lar…sebb laki akan tersedar ngn kelakuan kita,, pepeun tetapkan matalamat tiap2 hari, contohnya, bermanje lu pagi2 ngn hby kak tu… pergh kalu saya kahwin, sy nak try mende y saya ckap ni n try lakukan tanpa pakse, sebb say ikhlas dengan dia… so hati pun senang dan lam hati tu ada getaran cam aura hati dia dekat ngan dia jer (yg ni saya pernah rasa sampai skrang,bila saya tepun dia n then dia stat wat suara lain/tu belum kahwin lagi…kikiki…. kira cam ermmmmm entah arrr.kadang2 pikir ni mungkin mainan syaitan.fuhh,jahat kan mainan iblis durjana ni…) pepepun saya try menerima kelemahan dia dengan lapangan hati ni… hehehe walaupun dia perempuan bongsu dan tak leh buat keputusan sering mahukan belaian dan perhatian…. saya percaya dengn dia bersungguh2…hope dia boleh berpikir dengan baik2 kata2 saya ni… saya cuba ubh perangai dari mendesak,degil,ego untuk insan yang bernama perempuan ni…. semuga di pertunjukan jalan oelhNYA…. aminn

    kepada pengkomeng lain2 tu.. anggaplar CINTA itu suci bila niat kita, IKHLAS,SABAR,BERUSAHA….

    Jgn anggap cinta itu Negative…….. itu semuanya golongan orang yang kalah…….
    p/s : masa korang bercinta semuanya indah kan… mesti mempunyai perasaan seronok kan…itu lar namanya positive motivated insteem self….

    so bila kecewa… semuanya nak menyalahkan orang lain…. TAPI HAKIKATNYA DIRI KITA YANG KEKURANGAN…. so renung2kanlah wahai kawanku… maaf kalau ada yang terasa… sebb, saya pun ada kekurangan gak… hope enjoy our short lif e ni…ka…. salam….. betul tak ek ele,oksig3n ni berkata… kalau salah tolong betulkan yer… peace

  39. kpd balqis.. try suh yang boy awak tu duk berbincang ngn yang mengharap tu…. balqis pun kene ada sekali lam perbincagn tu,so…depend our strtegy… bgtahu ke boy balqis tu..or.. plan B- balqis kahwin je ngn boy balqis tu… owang kate, banyak rezki pas kahwin, kalau di restui oleh kedua ibu bapa kedua2 belah pihak… kahwin ni best…heheheh jagn pikir bukan2 heh.. maksudnya cam tam working lar…kikiki.. or plan-C, 3 bulan betul2 khusyuk lam solat dan ibadah lain….tapi pastikan niat kerana ALLAH.. balqis ken mengharapkan kepadaNYA… hanya DIA saja yang leh tolong balqis plus campur pertolongan DIRI , dan BOY tu… okay have a nice day (=

  40. kepada ek ele : old time pun ada pentingnya,jgnlar merendah diri,kikikiki
    ermmm pakcik ek ele perlu ceritakan jer pada yang menulis script… filem yang ek ele,kazuma,dan saya ni ada kelainan lam industry,kalau kita try buat..mana lar tahu leh box ofice cam citer cinta2 di luar nung…. so ek ele try lar tanya cam mana nak wat penglaamn ek ele or oksig3n ni di terjemahkan lam bentuk citer…. hem ni cam perniagaaan pagalamn or skill kita menyelesaikan masalah pasal HATI, semua kerana CINTA yang pelbgai cabang…. heheheh oksig3n ni minat berniagaa,maaflar er… dah exited n komited…tapi saya masih bebudak lagi,kikiki

  41. oksig3n..sama le, kak kazuma pun anak bongsu, empat beradik, sorang je pmpuan, tiga suma abang je. (Kak kazuma sbenarnya tkde email yahoo, ni pinjam email address org…..he he….)

    Klu u kawin nnti, buat le yg wf suka…..cm kak kazuma, suka dpt hadiah surprise tk kira hari….suka mkn angin, tinggal kt hotel, jln2…. kena kasik duit byk le supaya bleh shopping! Suka dpt bunga kt ofis, biar kwn lain cemburu…tp hubby sekali sekala je kasik bunga…dia kata bunga tk leh nk mkn!

  42. orang pasrah

    da sesiapa nk tolon masalah saya tu???saya sdh lama menderita menunggu akn dirinya….tolong…tolong saya selesaikan masalah saya yg di atas itu…..sudah hendak berkecai hati saya kerana diri nya…

  43. ..ek ele,kazuma dan oksig3n…bersyukurlah anda masih mpunyai cinta dihati..boleh dinikmati dan dibaja setiap hari..jgn jadi spt saya..dek kerana selalu sgt dikhianati,akhirnya cinta pun jadi mati…sy dah jd iceburg! Walau ramai yg dtg mhampiri,tp sorry…I’m not in the siri…CINTA itu indah tapi menyakitkan…

  44. sedih …….betul-betul sedihkn….bila cinta tak dibalas…., tapi lain plak jadinye pd saye…ingatkan lelaki tu jual mahal taknak kat saye….rupe-rupenya kerana dia sayangkan saya dia tolak cinta saya ….,…dia kata dia tak padan ngan saya……saya betul2 sayangkan sangat kat dia…apa yang saya buat semua untuk dia….,..dia rapatkan kenenkan kawan baik dia untuk saya….dia betul2 perahsia orangnya….last2 bile dah jumpe member dia tu…alamak dia tangkap cintan plak ngan saya…Cinta pandang pertama katanya …. ….saya dah putus atas dengan dia., nampak sangat dia tak bleh terima cinta saya…..saya pun layanlah gak member dia ni, nak jelouskan ….lagipun member dia ni baik…romantik orangnya…tak kaku cam dia….saya buka buku baru….saya tanamkan azam saya akan lupekan dia….., memang cinta saya hilang….saya buat ni semua untuk lupekan dia….sampai masanya dah berbulan2 lamenya ………datang adik angkat saya merangkap adik angkat dia basuh otak saya….dia kata sampai ati coz hancurkan hati si dia……..saya tak faham,,,,…….tapi terjawab sudah….tulah dulu mase saya sentiasa ada kat dia…kenapa dia buta kayu…..saya tidak memilihpun kekayaan ape yang saya mahu kasih sayang dan kejujuran…..tapi mungkin jodoh saye takde pada dia….
    sekarang saya dah pun berkahwin , walaupun pada awalnya saya tidak cintakan suami saya….., tp akhirnya saya bahagia denganya , …Kehadiran cahayamata saya yang sangat comel menguatkan lagi sayang, cinta, rindu , kasih saya pada suami saye……..betul kata dia….kawan yang dikenenkan untuk saya dulu adalah orang yang betul2 bleh jaga dan menyayangi saya……
    apa-apa pun…..saya sayangkan……suami saye ni….dan bersyukur sangat dijodohkan dengannnya.

  45. knp aku x suka dia tapi dia sukakan aku.aku benci dia tapi dia sanggup buat kerja yang bodoh demi aku.aku lelaki mcm tu aku x akan percaya lagi lelaki mcm tu

  46. salam…aku berumur 28thn…aku nak tanya korang mcm mn kalau kita terpaksa menerima seorg duda 40thn anak 5 & dh dua kali bercerai sebagai suami kita sedangkan hati kita langsung x da perasaan kt dia??mula2 dia dtg rumah aku nk tgk aku, aku mcm boleh terima dia sbb aku pk dia mungkin jodoh yg Tuhan utuskan utk aku, tp dari hari ke hari aku rs makin meluat dgn cara dia ckp nk bt romantik la konon,geli la…aku x suka reply msj dia,aku x suka ckp fon dgn dia (sbb suka bt sora geli),pastu suka desak aku nk nikah cepat2…aku dh bgtau dia,bg aku masa sbb aku belom bersedia lg tp dia still mcm nk cepat2…family aku lak suka sgt dia, kata diaorng hidup aku akan senang kalau kawen dgn dia…aku baru 2 minggu kenal dia itu pun kwn ayah aku yg rekemenkan.ayah&kwn ayah aku kenal dgn mamat ni…diaorg ckp dia baik,bkn kaki pompuan, masalahnya aku x leh nk pi dgn dia….kalau la dia tu baik sgt,kenapa pulak bini2 dia tinggalkan dia ikut lelaki lain.punca dia bercerai dgn bini2 dia sama sbb ikut lelaki lain…so,apa aku patut buat…aku betul2 buntu & dlm dilema.

  47. Saya rindukan awk..sy minx maaf kalu pangai sy wat awk sket aty..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s