Bila kawan jadi kekasih

Kawan yang selama ini kamu kenali sudah bertahun-tahun lamanya, tiba-tiba membuatkan hati anda berdebar-debar dan jatuh cinta. Adakah hubungan ini akan berjalan dengan lancar?

JIKA dahulu, kamu menganggap dirinya seorang sahabat sejati, sanggup berkongsi suka dan duka serta menjadi teman yang paling setia mendengar masalah anda, kini lain pula situasinya.

Apa yang berlaku kini ialah situasi yang dilalui kamu berdua tiba-tiba menjadi suatu kejutan besar bak dentuman gunung berapi yang memuntahkan laharnya. Kawan yang selama ini dimahkotakan sebagai teman biasa kini bertukar menjadi kekasih istimewa kamu.

Persoalannya, adakah hubungan kamu akan berjalan dengan lancar sekiranya bercinta dengan sahabat sendiri? Adakah dia juga merasakan hal yang sama seperti kamu? Dan adakah kamu harus menyatakan perasaan itu terhadapnya?

Begitulah yang akan berlaku sekiranya hati seorang sahabat seperti kamu mengalami perubahan cinta yang drastik setelah sekian lama berkawan biasa dengannya.

Apabila kamu dilamun cinta dengan teman biasa, perlu diteliti semua aspek peribadinya, sebelum sesuatu hubungan itu menjadi bertambah intim. Takut nanti, ‘yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran’.

Kata orang, bercinta dengan sahabat sendiri akan mencetuskan kekangan dalam sesebuah perhubungan. Sekiranya kamu khuatir persahabatan itu akan berakhir dengan saling benci-membenci, kamu harus mempertimbangkan aspek pro dan kontranya.

Pro

*Kamu harus menyukai seluruh peribadinya. Kamu juga perlu tahu bagaimana perubahan hatinya, apakah yang membuatkan dia bahagia sekiranya menjalin hubungan cinta dengan kamu dan apakah perkara yang perlu dihindari.

*Kamu sanggup melewati suka dan duka bersama, tidak kira apa juga rintangan yang dihadapi berbanding sewaktu menjalinkan hubungan persahabatan dahulu.

*Kamu mengenali ibu bapanya dan diterima baik oleh mereka. Yang pasti, kamu seharusnya mempunyai nilai-nilai positif yang membawa ke arah kebahagiaan kedua-dua belah pihak.

Kontra

*Memandangkan kamu berdua sudah mengenali perilaku masing-masing, maka tiada lagi hal-hal yang boleh membuatkan kamu perlu bertanya atau mencipta keterujaan. Ia mungkin menimbulkan rasa bosan jika anda masih mahu melakukannya.

*Anda meminati karakternya ketika bergelar sahabat. Tetapi tidak mustahil karakter itu boleh berubah setelah hubungan yang dibina bertukar menjadi kekasih.

*Malah sikap seperti cemburu dan syak wasangka yang melampau mungkin antara sikap yang tidak pernah anda sangka muncul pada si dia yang dahulunya hanya seorang teman biasa.

*Sebagai sahabat, hubungan kamu berdua dilihat bertambah baik, tetapi ia berubah setelah menjadi teman istimewa. Kamu akan kehilangan orang yang selalu menjadi pendengar yang baik. Dan siapa yang akan menjadi pendengar setia apabila dia yang menjadi topik pembicaraan kamu?

Risiko bercinta dengan sahabat?

Daripada segi pro dan kontra yang telah disenaraikan, aspek kontra lebih berkemungkinan membawa kamu ke arah kehancuran sebuah persahabatan yang begitu indah.

Kamu merasakan telah mengenali hatinya dengan baik sebagai sahabat, tetapi sebagai kekasih segalanya akan berubah.

Sementara aspek lain pula, terdapat risiko yang harus kamu hadapi apabila berterus-terang mengenai perasaan. Jangan meluahkan perasaan ini kerana ia akan muncul sekiranya kamu cuba menahan dan menyembunyikannya.

Duduk dengan tenang, pertimbangkan aspek pro dan kontranya. Jangan lupa, risiko yang mungkin terjadi. Ingat, kamu tidak akan mengetahui sejauh manakah perasaannya terhadap kamu sekiranya kamu takut untuk cuba bertanya sendiri.

Apabila kamu berdua berjaya mengungkap perasaan cinta itu, mungkin pada awalnya ia akan menimbulkan sedikit kejanggalan, tetapi kesudahannya, ia akan berakhir dengan kegembiraan. Selamat mencuba.

 

Sumber: Kosmo!

Advertisements

63 responses to “Bila kawan jadi kekasih

  1. sangat susah bila perlu ubah “peranan” … mungkin bg pempuan je kot…

  2. lbih baek jd sahabat……………dr cinta………

  3. Posted this link in http://www.surfurls.com.Its a social bookmarking site.

  4. pernah benda ni berlaku.. mule2 x maw..tp disbbkan kesian aku terima gak org tu.. tp x leh bertahan coz aku anggap dia kwn jew..now,we still fren..cam ne plak klu abg angkat jd pakwe?

  5. ak cinta kwn baikku… ahhh… ak ase die sgt besh..smpai ak hrp die wujud dlm hidupku smpai bile2..

  6. sebenarnya pasangan hidup kita tuh mmg sahabat sejati.. dan kalau kita bercinta dengan sahabat kita sendiri, adalah x mustahil dan boleh berkekalan hingga akhir hayat kerana dia sentiasa menjadi sahabat kita buat selamanya

  7. My experience sided more to the CON sides! Sedih jugak lah waktu tu! He’s really my bestfriend. Aku dah ajar diri aku untuk terima baik dan buruknya. I went along very well with all his bestfriends/relatives, etc. We shared everything! Well, more to like dia yang selalu kongsi masalah peribadi dia dengan aku. Aku tau dia memang trust sangat dengan aku! Tapi entah mana silapnya.. mungkin sebab dia terlalu baik, aku jatuh hati! So aku beritahu dia… dan entah di mana silapnya lagi.. dia reject aku. Tapi aku bangga dengan dia, dia reject aku dengan baik! :) Till that time, we are still friends.

    But then..time passed by! Lagi sekali aku tak tau mana silapnya. Dia mula menjauhkan diri. Dia tak hubungi aku lagi dan tak pernah reply SMS aku pun. Aku sedih sangat. Bila tengok dia dah macam tu, then.. ia sungguh mencabar persahabatan kami yang telah terjalin selama 2 tahun. Apakan daya, memang dia bukan untukku.

    Sampai waktu ni, aku belum dapat terima hakikat yang persahabatan kami terputus macam tu saja. :(

    Susah jugak ek?

  8. kawan ajdi kekasih
    kaykanya seru juga tuh!!!
    karena kita udah saling
    mengenal satu sama yang lainnya
    dan sudah saling mengerti…..
    dan kekasih yang seperti ini
    sulit utk dilupakan!!!
    gimana tidak sulit???
    sebelum jadi kekasih
    kita sudah kawan terlebih
    dahulu tentu….sudah banyak mengalami
    banyak kenangan….
    dan kenangan apapun itu
    sangat sulit tuk dilupakan……..
    apalagi setelah jadian
    wow makinseru tyuh……

  9. Cinta seperti matahari, ia tetap bercahaya. Walau malam menjelma, cahayanya pada bulan tetap menerangi kekadang ia juga gerhana tetapi akan kembali jua kecerahannya.

    Cinta adalah santapan jiwa. Jiwa tanpa cinta bagai rumah yang kosong. Cinta tanpa menjiwai bagai layang-layang putus tali.

    Cintu adalah buta…cinta tidak mengenal usia, paras rupa, mahupun kekayaan dan harta karun, tetapi dari keikhlasan dari hati setiap insan antara satu sama lain.

    Tidak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan sikap ramahmu kadang kala dibalas dengan sikap tidak sopan. Jika cinta suci tidak datang daripada tabiatnya, maka tidak ada gunanya cinta yang dibuat-buat.

    Sayang tidak bermaksud cinta. Suka tidak serasi dengan cinta. Kagum tidak bererti cinta. Bangga tidak semestinya cinta. Cinta adalah CINTA .

    Cinta itu seperti sinar matahari, memberi TANPA mengharap kembali. Cinta itu seperti sinar matahari, TIDAK MEMILIH siapa yang ia sinari. Cinta itu seperti sinar matahari yang MEMBERI KEHANGATAN DI HATI..

    Cinta umpama ‘treasure hunt’. Cita cita dan tujuan kita satu untuk menuju ke penamat yang paling mengembirakan. Namun di dalam perjalanan kita akan menghadapi pelbagai rintangan dan cabaran. Andainya tidak mampu meneruskan, kita akan tersungkur dan hadiah utamanya akan di kebas oang lain. Tetapi tak usahlah kecewa. Walaupun hadiahnya tidak kita perolehi, tetapi keseronokannya kita sudah rasa. Jadi bercintalahsepenuh hati. Namun janganletakkan harapan terlalu tinggi.

    Kekecewaan terlalu pahit untuk ditelan, terlalu payah untuk dilupakan namun dalam cinta pasti akan merasai kecewa dan dikecewakan walau bukan itu matlamat dalam setiap percintaan.

    Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu….kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari….

    Cinta suatu yang indah, cinta boleh buat kita gundah, cinta buat hati berdarah dan cinta jua boleh membawa kesalan yang tak sudah.

  10. Menurut pendapat saya, Cinta itu tidak datang begitu saja dan juga tidak bisa dibentuk oleh proses pergaulan, Kadang orang bersahabatan sekian lama mereka tidak ada rasa cinta hanya sebatas kasih sayang dan perhatian. Bila ternyata sekarang jadi kekasih itu pasti sudah ada benih cinta sebelumnya.

  11. btl.bla kwn jd keksh segala nya berubh..tapi peranan still blh dikekalkan bergantung pada individu 2..tp kekash blh jd kwn, shbt, teman tp mesra, dan best pwen. segalanya mungkin…bnyk jgk yg berubh…dlu lain tp skrg lain..ada yg ok n bnyk yg x ok.lg2 soal hati n perasaan..berubh…tp cinta itu dtg tnpa diundang,smua nya secara semulajadi,x sda pun bla jth cinta…

  12. ..Kekasih..
    oh kekasih….
    kekasihku..
    …kau yang ku kasih

  13. Masa bekawan, dia bukan kita punya.
    bila jadi kekasih..kita rasa…
    ‘dia kita yang punya’
    sebab tu jadik canggitu.

  14. CINTA,CINTA,CINTA…………………..
    SEMUANYA INDAH

  15. My experience is different cket. We have been in love for last 15 years, he’s my first love…ON/OFF for 5 years as I was studied in UTM & he’s in UITM…biasalah dia cureng and flirt with other young girl. After graduate, we both jumpa & still love each other but in a different situation…he’s getting married with that girl…dah terlanjur…
    Sedih juga…but life must go on, finally i jumpa my hero, we’re married after 1 year kenal…I really falling in love with my hubby after getting to know more than 10 men…
    I’m so happy with my hubby with 3 kids now.
    BUT NOW….he’s back, after 10 years he left me for the horrible marriage, divorce after
    2 years, re-married after 1 year until now but still having a conflict in his marriage…
    I’m now a very best friend of him, listen to his life story….How lucky I am in this life & my marriage… Happy to hear that I was ever in his heart. Deep inside my heart, I still love him…benar kata org, sukar nak lupa first love…The truth is kami punya family masing2, love our partner very2 much… I bahagia dgn kehidupan I, dan dia akan terus berusaha utk selamatkan perkahwinan agar tidak kecundang utk kali ke-2. I doakan dia bahagia…

  16. sye jatoh cinte kat kwn sye…
    tp kan..dulu sye ngan die tu musuh…
    camner plak kalau musuh jadi kekasih??

  17. OK. NO KOMEN!!!!!!!!!!!!!

  18. sy sygkn dia…walaupun dia tlh sy tnggalkan…
    demi org yg dia syg…sy beralah…

  19. emm cnta ni pyah…nk kate cnta 2 buta, p die ne de mata..ye x?
    nk kate cnta x d lhat, p cne nk lhat klu xe mata gk??
    emm gn la mata hti utk mntfsrknnye..cnta xmgnal sesiape pn..

  20. pernah terungkap kan kata cinta d hati ku,namun jiwa tak seiringan dengan raga ku hingga
    tercipta rasa haru yang mendalam mengorek benci dan luka hati yang tak mungkin lg dapat d obati……………….

    ternyata,kenyataan berkata lain kepadaku.kutemukan sejuta rasa dan kata cinta yg hanya d tujukan dan d berikan hanya untuk ku setelah bertemu dgn pujaan mimpi indah ku yg terdahulu ku hayalkan dan terungkap dgn nama”tia utaminingrum binti djaeni”.

  21. cari aman na aza…
    mending teman tapi mesra aza…

  22. Susah jugak nak cakap pasal kwn jadi kekasih nie. Klu dua2 single lagi ok, tapi klu dah one side 2 dah berpunya cmne? Mcm suami org ker isteri org ker? pyah jgk. Tapi aku pun ader pengalaman kawan jadi kekasih. Masa time sekolah we were best friendd, until I dpt job, dia sambung blaja we still fren, but tak tahu mana silapnyer, kwan aku nie nak “couple” ngn aku. So I except him as my boyfriend. Tapi tak lama gak around 6 months only we break, coz i don’t know the reason maybe ader part2 mana yg silap. Until now, kiteorg tak jmpa n sms each other. Sayang gak sbb talian persahabatan terputus disbbkn nak “bercouple”

  23. eMaNg iYa siH..KadAng pErsahabaTAn yG uDaH deKEt seRing biKin ciNLok.
    seBeneRnya adA eNaknYa,,,TaPi ada gAg eNaknYa juGA Loh…
    eNakNYa uDaH saMA2 dEkeT daN TW pRibAdi mAsinG2. Dan gAg eNakNya kLo uDah pUtuS itu lOh.. dUwh……… gAg keBAyAng!

  24. Ide yang disampaikan sangat bagus dan sejalan dengan banyak informasi yang beredar tentang cinta di luar sana. Bobotnya cukup idealis dan memuaskan pembaca.

    Namun perlu ditambah dengan bobot yang praktis agar tidak terlalu mengawang-awang. Setiap pria dan wanita perlu menyadari bahwa cinta dan romansa juga merupakan bagian dari permainan sosial. Ada pola dinamika tertentu yang dilakukan oleh masing-masing pihak, sehingga muncul rasa tertarik sampai akhirnya tumbuh cinta.

    Bagi yang ingin belajar tentang struktur dan penjabaran detil dari pola dinamika romansa tersebut, dapat dipelajari pada website Hitman System, http://hitmansystem.com/ , karena setiap pembahasan dijabarkan dari segi sosial dan psikologis. Fokus utama adalah tentang bagaimana mengembangkan PRIBADI PRIA YANG BERKUALITAS TINGGI (atau disebut GLOSSY). Pendekatan yang sangat revolusioner tersebut diharapkan dapat menghancurkan pola pikir lama yang selama ini membuat bercinta menjadi hal sulit atau menyakitkan.

    Salam sukses.

  25. My friend say l0ve me, tu g slh krn cint milik mua 0rang mungkin krn wkt yg sring dihbiskan bersama tu yg jd fkt0r utama timbuh cint tp yg jd mslh sy g bs krn dy sahabt q, takutx jik kt pcran hub. Gkan sbaik pas kt temenan ya pd akhirny kt te2p temenan wl0 g sebebs dlu c0z skrng sy aga kaku m dy takutny perhatian yg sy ksh dy jd slh arti smenjak sy tau kl dy cint sy…but teman akan tetap jd teman apapun yg terjadi jng benci y…:-)

  26. hmmm…,sbenarnya ada kebaikan jugak dr persahabatan terjalin percintaan,sebabnya masing2 sudah pun tau n kenal hati budi masing2,bergantung dgn pilihan dan kehendak individu 2 sendiri,Tp skrg lebih byk member sya yg menggunakkan perkataan tersebut (TTM)teman tp mesra…hmmmm 2 yg parah lg..bila ktk sedar yg kta dh jatuh cinta dgn sahabat ktk sendiri,lg pyh bila best friends ktk 2 dh da yg punya fuh lg lar sakit jiwa di buat nya,,,,so this all depend on how we make a choice…….jangan takut luahkan kalau ktk btl2 sygkan dia,love somebody doesn’t mean to have his or her heart..memadai lar dia bahagia,,,,,,

  27. Lam kenal deh..

    priasanepo.blogspot.com >>

    Consultant and Investigator of Love

  28. kwn syer nie bodo….
    org bg yg lawa xnak…jual mahal…pikir die ensom sgt….
    amek awek yang (ngok)
    smer mcm org tu jugak….
    ….KHAS UNTUK YANG TERASA…

  29. aq muler2 kawan pas2 aq jadi kekasih….
    smoga kekal doa2 kan lah…
    …KHAS UNTUK ORG YANG BCER JER….
    …ENDON TIDAK DIBENARKAN BACE..

    BOIKOT ENDON

  30. aq nie xsker kat endon….
    tpi esoknyer aq kapel ngan endon…
    nmer dier pillai…
    aq xpham per dier kater…
    tpi hati tetap kat dier…

    -LIFE ENDON-
    -ENDON NOT DEAD-

    K ARI UDAH SORE GUA BLAH LU…

    ENDON…ENDON…

  31. AQ DPAT CEWEK BARU…DIER JELEK…
    SMER NGAN ACIK KANTIN KAT SKOLAH AQ..(SMKBATUMUDA)

    AQ XSKER KT ACIK KANTIN TU…
    SEJAK DIER MASAK PARU BASI AQ TRUS SKER KAT DIER…

    FOR ACIK KANTIN I LOVE U…

    ENDON NOT DEAD

  32. SEJAK KEBELAKANGAN NIE…

  33. AQ XSKER KAT ORG GAJI AQ COZ…DIER GILA KAT AQ…
    AQ JDI SERBA SALAH LA SEBAB TOLAK CINTA DIER…
    PAS2 AQ TERIMA LA CINTA ORG GAJI AQ…
    WALAUPON DIER SI JELEK TPI AQ SKER NGAN PERANGAI DIER YANG GANAS….
    SETIAP KALI AQ BERGURAU DGN DIER MESTI TGN AQ PATAH SEBAB DIER GANAS…
    ITULAH AQ SKER…

    FOR MY LOVE …BIBIK KAT UMAH TGH MASAK…

  34. AMRAN SMKBATUMUDA

    AQ DAH TUA TPI AQ SKER KAT PENOLONG KANAN AQ NMER DIER ROMAINO…
    DIER HADIAHKAN AQ SEBUAH KETA FERARI…

    FOR MY LOVING I LOVE U…

    ROMAINO

  35. aq.. mau tnyak????????
    klo aq sdah terlanjur mengungkap perasaan aq ma sahabat aq, bagai mana????????

    tp, aq tidak mendapat hal yang sebaliknya.

    dy, tetap ingin aq jd teman baiknya.
    tapi, setiap aq liat/ dnger swranya lwat tlpn,aq makin kagum ma dy.
    aq bener2 bingung???????????

  36. Pingback: Ayub27116’s Blog

  37. Pingback: tentang cinta « Ayub27116’s Blog

  38. ini yg byk blaku pd yg dh nikah..mcm suami aku kwn dgn kwn die punya suami..last2 jtuh cinta!!!!dua2 gatal..aku xthu ape pompuan jalang tu dh bomohkan suami aku smpai dh talnjur bzina.n pompuan tu pun hari2 msj suami aku..lau aku thu jd mcm ni, x knl lg bgus..aku mmg geram dgn pompuan yg curang dgn suami sndri n nk amik hak org..nmanya MIMI!!!duk kt sijangkang.smpai suami aku dh gler byg..bwk g b’ubat pun sume kta dh byk mkn brg ktor..aku pun tkna..nsib x byk..lain x aku nsihatkan kpd kwn2 dlm ruangan ni jgn mudah pcya dgn kwn2 n jiran skali pun..ada udang d sebalik btu.ajak kta dtg umah mkn rupe2nya ada makna nk pikat suami or istri org dr mkanan..wahai mimi (suhaili) apa yg ko lakukan pd umahtangga aku ko akan trima balasannya d akhirat nanti.tmsuk juga suamiku..aku xkan mungkin dpt maafkan kau mimi!!!!tujuh keturunan kau aku benci!!!!!

  39. sekarang aku lagi bingung soalnya sahabatku suka sama aku tapi aku ga suka sama dia soalnya aku udah anggap dia seperti saudara sendiri maklumlah kita kan udah temenan selama 6 tahun.

    aku si berharap dia bisa nerima semua ini kalau aku sama dia engga bakal bisa bersatu

  40. Sya sdah luahkn isi hati saya t’hadap tman sya ttapi dia tak trima,tpi sya brusha utk m’cri tman yg stia utk saya

  41. in my experience lar,,agk skar lar wjdkan perasaan syg trhadp kekasih yg dulunya kwan rapat..perasaan tu mmg da tpi hti tu yg tdk tenang..sa pn x taw why..

  42. hmm.. sahabat yg sempurna adalah kekasih kpd sahabatnya..sempurna dr segi keikhlasan,keperibadian,kejujuran bertindak,kepastian atas apa yg dilakukan..
    tp klo cinta itu musnah akubat sahabat, maknanya sahabat itu adalah seseorang yg tidak layak di gelar sahabat.. :p

  43. HYEeeZZzz. . .

  44. luckys Basrie

    Cinta itu Indah ..

  45. Aku rasa kdg2 bkwn trlalu lma pun bleh mmbuat cinta i2 mekar..mcm awek aku smua msalah dia cter pd kwn rapat llaki..kdg2 rasa tpinggir pun ada.

  46. Ih sahabat jd cinta nie…..kx lgx zigazz

  47. Isyalindra itinio

    Awalx memang ku ada rasa suka ama dia tp g tau ya kuanggap dia itu sahbat atau seorang kk…
    Tp dengan kedekatanku dgnx yg semakin lama susah u dipahami..
    Dan akhirx pd wktu itu dia mempunyai seorang pcr dan Q pun disitu mempunyai pacr tp kedekatan kt td ada yg berubah malah kt semakin dekt malah melanpaui seorg sahabat dimna pun kt slalu bersama…..
    Tp emang sich dia pernah mengungkapkan perasaan.a tp itu hnya lwt perantaraan teman cowk.a
    dan Q menganggap.a dia hnya main”…
    Tp jujur perasaan Q bhw Q benar” suka ama dia saya mendapatkan jawban itu setelah saya udah menikah…
    Kenapa yg slalu ada byganx yg sulit u Q lupakan…
    Dan Q ngak tau apa yg mesti kulakukan u saat ini…
    Moga yg kuberharap rasa ini akan mendapatkan jwbnx sendiri seperti yg Q hrpkan….

  48. Ya…Memang betul….

    Dia seorg kawan yg baik hati…Dia memang cantik & lucu…Personalitiya memang baik…Dia sentiasa mempunyai watak yg ceria…Dia sentiasa menceriakan hati sy..

    Sehinggalah pada “malam Ramah tamah” di University ku..

    Masalah sy sekarang ni, sy suka kawan baik sy tetapi sy takut memberitahu dia..kerana saya takut dia akan menolak dan tidak ingin bergaul dgn sy lagi..

    Setiap kali sy ternampak dia dgn lelaki lain, sy berasa jeles…
    berapa sakitnya hati sy sehingga sanggup menahan air mata sy drp mengalir…walaupun sy selalu bergurau senda di depan kawan sy, tetapi perasaan dalam hati sy tetap tidak berubah… Perasaan yg cukup memedihkan…

    Sekarang ni sy berasa bingung….tak tahu nak buat apa…..

  49. Ketika kita bersahabat, kita akan lebih merasakan kedekatan yang berwarna. Mungkin begitu juga ketika kita berpacaran dengan sahabat sendiri. Tetapi rasanya akan berbeda.

  50. ptama kali ak jmpa dia..ak tdk pnah knl pun dia,ble mula knal,hri dmi hry ak mula mesra,dan dia menjd kwn ak..xlme kmudia ak dgn dia mle brcinta..lme la jgak..dkt sthun lbh ak dgn dia,hbungan ak dgn dia bhagia sgt mcm merpati yg ksana sni,sweet cauple la jgak,tp prgaduhan 2 slalu brlaku,ak trlalu sygkn dia..tp skrg da 4bln dia tngl kn ak,ak xdpt lpekn dia..cinta dgn ksh syg ak xdpt dtkar gnty..ezamaya tetp dhty ak,skrg ak sgt rndukn dia,xmungkin dia dpt trima ak smula..ak dgn dia same umur..mcm2 dgaan yg ak hrus tmpuhi

  51. 0179879287 kpada gadis2 yg sudi..knl dgn sya..umur 21

  52. ika vs ombak rindu

    eleh…tawar diri plak ezam melaka nie……umur 21 ye….cinta dtang ngan sndiri bkan cm nie..beri twaran plak…ingat awk tu brang ke……

  53. ika vs ombak rindu

    ezam awk btul2 sygkn perempuan tu…awk baik..pasti nanti awk jumpa yg lebih baik dri dia…..hmm kire awk nie pangkat abang le..sye kerna hormat at awk le…im 17 tahun…spm tahun nie…kenal sye ika…ika x bleh tengok kalau owg tulis 6be fon…lpas tu suwuh contant plak…x tahu la benci semacam je…

  54. haha..rilek2..jgn benci2..nanti syg..kikiki

  55. ika vs ombak rindu

    nie siape plak…aiy slam kenalan…amarQamari…suke je komen org…ika punye suka le nk benci ke tidak…..ape maksud nanti syg…lpas tu gelak plak dah….dah la gelak sesuke aty…gelak kat ika plak tu…x pe ade ubi ade btas ade ary nanti ika blas gelak amarQamari…siap le..

  56. ika vs ombak rindu

    aiy ezam,sye ika….umur 17..tahun nie spm…x tahu la nape sye tertarik pd awk ezam….kite jauh beza 17 tahun dan 21 tahun….hmmm jauh sgat tu….

  57. dulu dia kwn sy..tapi kami selalu gaduh sehingga sy n dia dah x berkwn..tetapi perasaan cinta kat dia tu hadir semasa sy membenci dia..sy cuba halang perasaan ni tp dia wat sy selalu fikir kn dia bb dia
    punya kerangai sgt berbeza setelah kami x rapat..maksud sy dia jd pendiam dan selalu curi2 tgk sy..

  58. perfect.shbt jdi kekasih..

  59. advertising and *********** with Adwords. Anyway I’m including this RSS to my e-mail and can glance out for a
    lot extra of your respective fascinating content. Ensure that
    you update this once more soon..

  60. It’s awesome in support of me to have a web site, which is helpful for my know-how. thanks admin

  61. Nisa sie CwexZstya

    Saat” seorang sahabat menjadi kekasih itu ketulusan,,,,,saat” mantan kekasih menjadi seorang sahabat itulah kedewasaan,,,,

  62. Enjoyed reading through this, very good stuff, thankyou . “Hereafter, in a better world than this, I shall desire more love and knowledge of you.” by William Shakespeare.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s