30 Tanda Jatuh Cinta

Rasa jatuh cinta sukar digambarkan mahu pun diucapkan dengan kata-kata. Siapa yang jatuh cinta akan sentiasa diusik perasaan. Semua menjadi indah dan membahagiakan. Namun mengalami cinta umpama bermain api. Jika tahu mengendalikannya, selamat diri. Jika tidak, terbakar hangus dan merana diri. Remaja dan belia bahkan yang sudah berumahtangga pun akan mengalami cinta. Semuanya kerana cinta tidak mengenal usia dan latar belakang. Cinta boleh terjadi bila-bila masa. Jadi bagaimana mengenali bila dan bagaimana seseorang itu dihinggapi rasa cinta? Cuba semak 30 tanda jatuh cinta di bawah ini supaya dapat melengkapi diri sebelum menghadapi atau menangkisnya. Terpulang sama ada mahu teruskan pemburuan cinta, mengalami percintaan atau menghindari cinta. Asalkan anda bahagia.

1. Sukar melelapkan mata
Biasanya anda jarang mengalami masalah untuk tidur. Kali ini, sejak bertemu dan berkenalan dengannya ingatan anda kepada si dia kian menebal hingga mengganggu tidur anda.

2. Perasaan sentiasa berdebar
Perasaan anda sentiasa berdebar-debar jika bertembung dengan si dia di jalan. Malah anda jadi kelam kabut dan menggeabah apabila dia menghampiri anda.

3. Suka ambil tahu
Anda semakin berminat untuk ambil tahu tentang latar belakang dan perkembangan si dia. Anda tekun mendengar cerita mengenai si dia dan sering bertanya tentang si dia dari kawan-kawannya.

4. Resah gelisah
Hati anda merasa resah dan gelisah bila si dia tidak kelihatan. Anda tercari-cari kalau-kalau terlihat kelibat bayangnya.

5. Dihinggapi cemburu
Anda mula merasa cemburu bila si dia berbual dan melayan kehadiran orang lain sekalipun kawan-kawanya. Ikutkan hati anda, biarlah dia berbual dan melayan anda seorang. Sikap anda itu ketara kelihatan sehingga disedari kawan-kawan anda sendiri.
6. Hobi baru, termenung
Bila tidak melakukan sesuatu, anda segera termenung. Fikiran anda jauh melayang dan pancaindera anda tertutup untuk menyedari hal-hal yang berlaku di sekeliling anda. Di mata anda terbayang-bayang wajah si dia dan anda berada di sampingnya.

7. Dating
Ada sahaja alasan anda ajukan kepadanya untuk berjumpa. Kemudian secara terang, anda tawarkan keluar bersama. Kesempatan yang terluang atau di hari cuti pasti anda habiskan untuk dating. Kadang-kadang anda buat temujanji lagi di waktu malam sekalipun baru petang tadi anda berdua sudah berjalan-jalan.

8. Rindu.
Anda tidak dapat mengawal perasaan. Setiap saat mengingati si dia, bagaikan terdengar suaranya sayup-sayup di telinga. Apapun yang dipandang akan mengingatkan anda kepada si dia. Anda ingin berjumpa dan melihat wajahnya.

9. Bergayut di telefon
Sekalipun bayaran telefon mahal, anda sanggup menghabiskan masa berjam-jam sehingga terjejas masa tidur anda hanya untuk berbual kosong dengan si dia. Anda tidak peduli kalau bil meningkat atau perlu beli kad telefon banyak-banyak. Yang penting dapat dengar suaranya untuk melepaskan rindu. Lagipun anda baru lena tidur setelah mendengar suara si dia.

10. Berubah citarasa
Kehadiran si dia berjaya mengubah citarasa anda tentang pelbagai perkara. Sejak kebelakangan ini, anda lebih berminat untuk menghayati senikata lagu-lagu berirama sentimental yang bertemakan percintaan. Sebelum ini anda lebih gemar mendengar irama rock, heavy metal dan hip hop.

11. Memberi hadiah
Anda memberi si dia hadiah padahal hari lahirnya masih jauh. Anda peka dengan perkembangan semasanya supaya dapat dijadikan alasan untuk memberikan hadiah. Malah, tiap bulan anda memberikannya hadiah sekalipun harus berbelanja besar. Yang pasti, anda akan memberikan hadiah yang paling istimewa di hari lahirnya nanti.

12. Awal ke tempat kerja
Sejak menaruh minat kepadanya, anda lebih bersemangat untuk datang ke pejabat malah datang lebih awal lagi. Anda harapkan ada peluang anda berbual berdua dengannya atau sarapan pagi bersama di kantin.

13. Lebih rajin
Prestasi kerja anda semakin men ingkat jika dibandingkan sebelum ini. Anda jadi lebih semangat, kreatif dan berfikiran positif. Perkembangan anda yang membanggakan itu disenangi kawan-kawan dan majikan.

14. Menjaga penampilan
Penampilan anda tidak lagi ringkas dan sederhana. Meskipun anda lelaki, anda akan mengunjungi salon kecantikan untuk potongan rambut yang bergaya dan rawatan muka. Pakaian anda berubah corak menjadi lebih menjurus kepada fesyen mutakhir. Wajah berhias dengan mekap hingga nampak mempersona. Dari rambut ke hujung kaki anda cantik menawan dan segak bergaya.

15. Defensif
Maknanya anda melakukan pembelaan. Pantang orang lain salah cakap atau sekadar mengusik, anda akan mempertahankan si dia meskipun sampai anda marah dan timbul permusuhan. Ada masanya percakapan mereka itu ada kebenarannya, tetapi anda tetap bersikap defensif.

16. Merajuk
Sedikit salah, sedikit silap anda lekas merajuk. Anda sanggup tidak makan tengahari atau tidak menegur sapa selagi si dia tidak menegur dan meminta maaf. Anda juga terus merajuk sehingga dia berkali-kali memujuk.

17. Mudah bersalah sangka
Anda mudah merasa hampa lalu kecewa jika kemahuan atau permintaan anda tidak dipenuhi. Misalnya si dia tidak hadir temujanji, anda sangka dia mungkir janji. Anda anggap dia tidak memberi perhatian dan tidak mempunyai perasaan.

18. Sentiasa kata ‘Ya’
Apa pun katanya, pendapatnya dan permintaannya, anda jawab dengan ‘Ya’. Anda sentiasa akur dan menurut sekalipun ada di antara permintaannya yang keterlaluan dan pendapatnya kurang anda senangi.

19. Sanggup berkorban
Untuk si dia sanggup bersusah payah melakukannya semuanya. Dengan rela hati anda jadi pemandu peribadinya, jadi orang suruhan, meluangkan diri anda untuknya di hari cuti dan memenuhi setiap permintaannya.

20. Jadi orang lain
Tiba-tiba anda jadi pelakon yang terbaik kerana mahu memenuhi cirri-ciri peribadi yang menjadi idaman si dia. Di depannya anda seorang romantik dan berlemah lembut sekaipun kenyataannya anda seorang yang kasar dan mudah marah. Demi si dia, anda sanggup berubah menjadi orang lain.

21. Prihatin
Anda bukan hanya ambil tahu malah sentiasa menghulurkan tangan membantu. Anda akan pastikan si dia tidak mengalami sebarang masalah dalam kehidupan sehariannya dan menjamin kebajikan dan keselamatannya.

22. Berkhayal
Potret wajah si dia jadi teman setia di waktu keseorangan. Ada masanya anda habiskan masa hanya merenung wajahnya di potret sambil berangan-angan jauh. Berkhayal seperti itu anda rasa bahagia.

23. Inginkan persamaan
Sejak mengenali si dia anda berusaha mengikuti kegemaran dan citarasa untuk mempamerkan anda meminatnya. Anda akan mengemari filem dan lagu Hindustan, masakn barat dan meniru setiap tingkah lakunya. Anda mahukan wujud persamaan anda dengan si dia.

24. Sumber ilham
Kata-katanya menjadi pendorong semangat. Anda sedari bahawa anda mempunyai kemampuan untuk melangkah jauh dan mengejar cita-cita anda. Rupanya anda ada kelebihan tersendiri yang baru anda sedari. Si dialah yang membuka minda anda. Dialah sumber ilham anda.

25. Pasang impian
Anda sering termenung membayangkan impian masa depan anda bersama dia. Selalu berdua ke mana sahaja, lalu mendirikan rumahtangga, mempunyai sejumlah anak yang comel dan tinggal dalam sebuah rumah idaman bersama. Anda dan dia sama-sama susah dan senang dalam menjayakan cita-cita sekeluarga.

26. Suka memuji
Dari pendiam anda jadi seorang yang ramah mesra dan suka memuji. Anda peka dengan penampilan si dia dan lekas memberikan pujian dan sanjungan. Hati anda rasa berbunga-bunga dapat memuji dan apalagi kalau dia merasa bangga dan senang hati oleh puji-pujian anda.

27. Mulut manis
Anda hanya berkata hal-hal yang baik sahaja ketika bersamanya. Anda akan bersetuju dan mendukung percakapannya sekaipun tidak anda sukai. Tujuannya kerana anda tidak mahu menyinggung perasaan. Tambahan anda tidak mahu menjejaskan perhubungan yang baru berputik itu.

28. Tanda ingatan
Anda memberikan sesuatu yang istimewa seba gai tanda ingatan. Jika buku diberikan, anda akan tulis sedikit kata-kata di dalamnya sebagai renungan atau kenangan. Di hari raya anda hulurkan kad raya atau kad ucap selamat di hari lahirnya. Sekalipun tidak berterus-terang, dari kata-kata yang tercoret di dalam buku dan kad dapat mencerminkan luahan isi hati anda terhadapnya.

29. Inginkan perhatian
Anda selalu mengharapkan si dia memberikan perhatian dan mahu meluangkan masa bersama anda. Walaupun anda tidak mahu menyusahkan si dia, namun sedikit perhatian yang diberikannya sudah cukup menggembirakan hati dan anda hargai.

30. Bertekad memilikinya
Secara drastik, anda berhasrat untuk memilikinya. Apapun keadaan dirinya, anda pasrah dan menerima. Anda ingin selalu di sampingnya, menjadi teman hidupnya sehidup semati.

 

About these ads

31 responses to “30 Tanda Jatuh Cinta

  1. cinta yg melatakan hati

  2. gue akan berusaha mendpt ka DA

  3. kenapa ciri itu tidak kita adakan
    antara kita dengan Sang Pencipta

  4. i luv islam i luv allah…….n i luv u too baby

  5. Pingback: 30 tanda jatuh cinta « Karlinaary’s Weblog

  6. 30 tAndA jaTUh ciNta…?

  7. ala cinta nie kadang2 tu memeningkan….
    sentiasa rasa jealous…
    rindu???x dapat dibendung………
    peh…
    hebatnya cinta….
    kalau ku tahu???
    akan ku daki gunung kinabalu yang tinggi itu….

  8. luv is pain…
    xboleh ke bercinta dengan senang and happy2 jek?
    nape mesti ade pain?
    hmmm……mmg kdg2 cinta ni menyusahkan….menyusahkan hati………betul tak?

  9. ak hrp Allah akan berikan y terbaik utk diriku…ak amat cintakn die…ak hrp dielh y t’baik utk diriku…saban hari ak rindukn die,ak hrp 1 hr nanti die akan tahu betape ak cintakn die…

  10. cinta?bagai dunia berbelenggu mawar.

  11. Pingback: Ayub27116’s Blog

  12. hemmm…
    CINTA???
    CINTA mmg skr tuk kita duga akn khdrn nya .
    kdngkla CINTA akn m’buatkn kta bbhgia & kdng kla CINTA akn mmbuatkn kita merana ….
    bolh prcya @ x dngn CINTA ??? krna CINTA snggh mrumitkn .. krna dia akn mmbuatkn ssorg terkeng , trpkr , trbyg , rindu , cemburu , menanti… ahhhhh.. 2 lh yg dnamakn cnta .. pnuh dgn cbrn , pnntian , pnungguan , ………….
    apa2 smga bjaya kpd ssiapa yg sdng dlmun cinta …

  13. huhu ku tlh jtuh cinta kah

  14. wah bgus thu tips nya, klo da yg mau tentang percintaan lain nya bka ja di :
    http://www.devan-love.blogspot.com

    slam knal y sesama blog cinta.. :)

  15. bagus tuih tips nya..
    saya boleh copy gk artikel nya??
    blog sya tentang cinta jg..
    ada tips-tips cinta,cerita cinta,pantun,cinta anak muda, dll di :
    http://www.devan-love.blogspot.com

    mhon krja sma nya yah.. :-)

  16. Tips 1 hingga 10 tu mmang kena btol ngan aku huhu….

  17. Sy akan cuba mencari cinta..kerna ini p’tama kali sy hdup dlm dunia percintaan..kpd wanita yg sudi kenali sy..0145510851 no.clcm0168019130no.digi sy..slm perkenalan.

  18. aku juga pernah ngerasain hal kayak gitu and gue pengen tau gimana caranya ngilangin perasaan itu?

  19. “kenyata’an cinta”
    dmn arti sbuah ksetiaan
    kl smuax dakhri kta trsrah
    dmn arti sbuah ksh syg low smw na d’akhri tngsan
    dmn arti sbuah mmlki low smw na d’akhri ktdk pcyaan
    dmn art sbuah hbgn,low smw na d’akhri ptngkrn

    tdk ad na ksh syg,cnt,k’stiaan,kpcyaan,dlm swt hbgn it akn m’bwt smw na hncur

    cnt n rz cyg tdk prlu dgn kt2 tp cnt n ksh syg akn t’uji,ktka cnt it d’wjudkn scr nyt dan k’2 insan mrzkn na,

    cnt yg bz wat nngz,cnt uga yg bz wat tsnym
    pht maniz cnta akn d’rzkan
    linngn air mt pzti akn ad
    byk tekateki yg d’almi dlm cnt,bribu janji dlm cnta
    tp cm 1 janji yg wat cnta it bhagia
    janji t adlh “kebersamaan uk slmanya”

    cnta byk mngukir knangan
    jdikan it mnjd knangan trndah dlm prjalanan hdp mu…

  20. ak mmng prnh mrsakn cnt. tpi si dia slingkhin ak. n akhr’y ak mencri seorng wnita yg setia pdaku…

  21. Salam. Entry nie best. Sy nak mintak izin utk share di page sy. Sy dah link kan page awak di entry sy sal tajuk ni. Terimakasih :)

  22. cinta yang indah adalah cinta kepada allah s.w .t,cinta yang kekal abadi dunia dan diakhirat,mencari cinta yg sejati drpd seorg lelaki begitu sukar di dunia yg semakin mencabar nie,mencari lelaki yg baik pun begitu susah sekali.

  23. Cinta mmg buta,ramai yg jd buta kerana cinta
    Cinta itu mmg sgt indah
    Sentiasa rasa bahagia bagaikan d syurga
    Sakit pula bila putus cinta

  24. hahha..romantiknyer la…
    klik sini -http://bit.ly/kumpulduitkawen

  25. semua yang ada di atas ada berkaitan ng aku

  26. tidak kisah jika dia mempunyai yang lain asalkan dia tidak meninggalkan anda

  27. dlu dia btl2 cntakn aku,.tp skunk dia da brubah.aku jd terhegeh2 kt dia smpai skunk.sdgkn dia lngsung xpdulikn aku.sakit ati tp slah aku jugak.x ikowt apa y dia nk.rndu,syg,cnta,benci…smua ada.aku try tahan xcontact dia,makin lma mkin sakit.slalu tnya psl dia kt adk dia.rndu2……pdahal dia da dpan mata,dkat sgt

  28. best gak ar page ni.aku pun dilamun cinta gak cam korang.

  29. Music is a entirely distinctive go through when you’re hearing
    it played reside in front of you. Since 2005, there
    hasn’t been any hip-hop songs that have been in the running for
    the award. * Gastrointestinal complaints, such as diarrhea, constipation, bloating,
    gas, heartburn, and indigestion.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s